Градоначелник Сплита против Срба и Црногораца

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa, pokaži slobodno povijest srpske književnosti na rastku:
http://www.rastko.rs/knjizevnost/index.html
http://www.rastko.rs/knjizevnost/umetnicka/index.html
http://www.rastko.rs/knjizevnost/nauka_knjiz/index.html

Iliti- srpska književnost na srpskom jeziku (koliko-toliko razumljivom narodnom govoru)
počinje u 18. st. s Račanima, oko 1720. s Gavrilom Stefanovićem Venclovićem, a jače krajem 18. st. na slavenosrpskoj mješavini, od Dositeja i Josifa Raića itd.

Hrvatska pismenost na narodnom jeziku počinje u 13. st. s Istarskim razvodom i Vinodolskim zakonom, a nastavlja se u 14. st. sa Šibenskom molitvom i Vatikanskim hrvatskim molitvenikom.

Dalje slijedi renesansa, od 1480-ih nadalje, s Držićem, Marulićem, Lucićem, Menčetićem, Hektorovićem, Pelegrinovićem, Zlatarićem, Zoranićem, .....

Srpska pismenost na narodnom jeziku- od 18. st.
Hrvatska pismenost na narodnom jeziku- od 13. st.

Hrvatska umjetnička književnost na hrvatskom- od 15. st.
Srpska umjetnička književnost na srpskom- od 18. st.

Prva hrvatska gramatika- 1604.
Prva srpska gramatika- 1814.

Sapienti sat.

И шта си овим доказао?
Опет ништа!

Опет ниси доказао да нисте примили српску штокавштину за књижевни језик.

Још боље, доказао си да је ваш језик, уствари, кајкавски.

''Хрвати уведоше и сами језик штокавски, акопрем их то стало и стоји неизмјерна труда јер и од свегдашњег домаћег говора далеко им је дости''

Јагић, Спомен мојего живота, 62

Који хрватски језик?
Човече, ти говориш српски језик, хрватски скоро више нико од вас не говори, а ваш језик је био кајкавски.
Е нађи ми значајно дело на кајкавском !
Нема!!!

А то о чему ти шамараш су писали Србокатолици, на српском језику.

Ma kako da ne.. Marulic "srbokatolik" :hahaha:

Uspjela si sama dokazat' od koga se krade jezik i kultura.. :klap:

Смешно ти је зато што никад ниси видео како изгледају сремска села, него замишљаш да личе на приморске градиће.

Pa nećemo se vrijeđati! :mrgreen:
Prokrstario sam ja ove krajeve uzduž i poprijeko.
U Sremskoj Mitrovici imam tazbinu.
Vojsku služio kod Zemuna.
I tako. Mislim da ipak znam kako izgledaju sremska sela! :D

Ако си ти учио из Павелићеве, какве везе ја имам са Шешељом?

Погледај моје поруке на теми о њему и његовој идеологији:

http://forum.krstarica.com/threads/297050

па се онда јави.

А за оно прво, поново ти постављам питање да ли ти личим на просветног радника, мисионара, психијатра или толиког филантропа, оптимисту и верника у људску добронамерност да ти "одговарам" на питање где у једној реченици тражиш да ти сумирам целокупну историју српске књижевности и објашњавам њене фундаменте? Одрасти. Већ сам те упутио на:

www.rastko.rs

и упућујем те опет.

Tvoja ideologija je da su Hrvati pokatoliceni Srbi (tvz. Srbokatolici) = Seseljeva ideologija.

Mislio sam da ces me podsjetit na bar 2-3 svjetski priznata srpska knjizevna djela iz tog vremena, al' kad nejde - nejde :mrgreen:

Svoje rekao.. odoh na pivce :bye:

Pa, pokaži slobodno povijest srpske književnosti na rastku:
http://www.rastko.rs/knjizevnost/index.html
http://www.rastko.rs/knjizevnost/umetnicka/index.html
http://www.rastko.rs/knjizevnost/nauka_knjiz/index.html

Iliti- srpska književnost na srpskom jeziku (koliko-toliko razumljivom narodnom govoru)
počinje u 18. st. s Račanima, oko 1720. s Gavrilom Stefanovićem Venclovićem, a jače krajem 18. st. na slavenosrpskoj mješavini, od Dositeja i Josifa Raića itd.

Hrvatska pismenost na narodnom jeziku počinje u 13. st. s Istarskim razvodom i Vinodolskim zakonom, a nastavlja se u 14. st. sa Šibenskom molitvom i Vatikanskim hrvatskim molitvenikom.

Dalje slijedi renesansa, od 1480-ih nadalje, s Držićem, Marulićem, Lucićem, Menčetićem, Hektorovićem, Pelegrinovićem, Zlatarićem, Zoranićem, .....

Srpska pismenost na narodnom jeziku- od 18. st.
Hrvatska pismenost na narodnom jeziku- od 13. st.

Hrvatska umjetnička književnost na hrvatskom- od 15. st.
Srpska umjetnička književnost na srpskom- od 18. st.

Prva hrvatska gramatika- 1604.
Prva srpska gramatika- 1814.

Sapienti sat.

Да, Србокатолици који пишу на српском језику, наизменично се називајући Илирима, Словенима, "нашинцима" и Србима су оци хрватског језика, хрватске нације и модерног хрватског идентитета базираног на вероисповести и тлу.

Ја говорим о језику, а не о декларацији језика. На конзерву сардине можеш да налепиш декларацију "ТУЊЕВИНА", али је то не чини туном.

Уосталом, нисам историчар књижевности али довољно пратим овај форум (и друге) да бих видео да ове тезе спорадично понављаш (под истим или сличним псеудонимом) на различитим местима и на скоро сваком од њих су све до једне оспорене, тако да немам воље нити времена да тражим те странице и преносим одговоре оданде када ће и твоја и моја порука ускоро бити затрпани новим. Поента је у томе да је реч о нетачној интерпретацији чија је једина употребна вреност копи-пејстовање на страницама интернет форума.

Tvoja ideologija je da su Hrvati pokatoliceni Srbi (tvz. Srbokatolici) = Seseljeva ideologija.

Mislio sam da ces me podsjetit na bar 2-3 svjetski priznata srpska knjizevna djela iz tog vremena, al' kad nejde - nejde :mrgreen:

Tek sam se ukljucila,ali ako shvatam pitanje..neko delo o pokatolicavanju Srba u Dalmaciji..

Simo Matavulj. Procitajte nesto od njega . Postoji jako dobra pripovetka Pilipenda.Kratka je, lako se cita,a sve ce vam biti jasnije.

Пази, мени је тешко што теби није јасно, али пронађеш ли ми једног протераног Хрвата конкретно из Баната, ја ћу му преписати део стана у Београду и примити га да овде живи са мојом породицом:

http://www.udruga-hrvata-iz-srijema.hr/udruga

Понуда је отворена, слободно ми се јави преко приватне поруке.

Наравно, овако нешто сам спреман да понудим јер у тој војвођанској регији ни нема Хрвата. Неки би рекли да их нема јер су сви протерани, али није их било ни пре рата.

pazi vamo lepi,posto vidim da se trudis,pokusat cu sto bolje da odgovorim

sad dali je neko iz banata ili neke druge regije,ne zelim da ulazim u to,ali je cinjenica da je velik broj hrvata napustio vojvodinu pod prisilom,tako da ta cifra od par desetaka tisuca i nije toliko pogresna.
ja osobno imam poznanika koji je napustio vojvodinu (nebi zelio o imenu i selu) jer nije naucio da zivi uz konstantno zveckanje oruzja oko kuce,zastrasivanja i seseljeve aktiviste sa karanfilima.minimaliziranje ili zatiranje sudbina takvih ljudi u samo tebi znanu svrhu,sigurno ti ne ide u prilog (jer govoris da je to neznatna brojka,nisu hrvati nego bunjevci...smijurija).
u slucaju da se ovaj moj poznanik ubraja u tvoju okladu,onda sam postao ponosni vlasnik nekretnine ;)

vidim da spominjes neko srpstvo srijema i vojvodine.nebi te zelio omalovazavat,ali daleko si od istine,jer je ono relativno novijega vijeka.ne sporim manastire na fruskoj gori,ali gravitacija srpstva nikad nije bila sjever niti je mogla biti.mozes i sam provjerit kroz povijesne karte.cak stovise danasnja prijestolnica beograd (biograd) nije nikad znacajnije kotirala u srpskim kuloarima,jer je kao sto rekoh jug.istok,zapad bio vazniji.mozda nebi bilo lose da objasnis publici ko je taj katolicki svecenik koji jednom prilikom oslobodi beograd od turaka? ili mozda kako je beograd imao vise katolickih crkava nego zagreb?

evo mozda nesto utjesno.tim "sjevernim" krajevima kao vladar istakao se srpski despot berislavic,odnosno koji postaje srbinom,a ustvari je hrvatski vladar i plemic...detalje mozes provjerit sam

slavonija sa srijemom,polako je preko a-u ulazila u sastav cro,preko trojedne kraljevine,pa onda bez trojedinice.sreca pa tudjman nije trazio istocni srijem da se vrati u sastav cro,a znam da znas da ste se i toga bojali.

Dodala bih jos i cakavski..Nikada mi niko od hrvatskih sagovornika nije dao suvislo objasnjenje zasto bi ZG intelektualci koji su "standardizovali" knjizevni jezik uzeli stokavski,a ne ono narecje kojim govori ZG i okolina. Ocigledno je da i danas ne znaju "svoj" jezik..muce se..kod kuce pricaju jednim,a u skoli drugim jezikom..

Nije dobro da se krade..ne..ne..:mrgreen:

A vidim da se prati srpska nacionalistička literatura! :klap::klap:

Jel to Dučićeva floskula? :super:

Ma kako da ne.. Marulic "srbokatolik" :hahaha:

Страшно је колико си необразован о сопственом народу!

Је л'ти знаш ко је био један од ваших највећих лингвиста?
Јеси прочитао неке његове књиге?

Очигледно је да ниси.

Јеси чуо за професора са загребачког универзитета, Натка Нодила - један веома учени професор опште историје?
Јеси прочитао неко његово дело?

Очигледно је да ниси.

Еј бре, стиди се незнања о сопственом народу и сопственој историји.

Уједно се одричете ових учених људи који су изгледа последњи нешто знали, посматрано на Хрвате у глобалу.

Нема она шта да краде.

Мирослављево јеванђеље је најзначајнији ћирилични споменик српске и јужнословенске односно српско-словенске писмености из XII века.

miroslavljevo%20jevandjelje.jpg

Ниси ме разумео, боље иди на то пивце, мало ми је без везе да цртам и објашњавам нешто што сам јасно рекао.

Да ли знаш која је разлика између Србокатолика и покатоличених Срба?

Србокатолици су грана српског народа која је била католичке вероисповести још у време Немањића и која је у једном моменту била толико бројна да је чинила више од 50% свих Срба. Велик део њих је систематски поправослављиван због настанка аутокефалне српске цркве и везања Немањића за њу.

Покатоличени Срби су нешто сасвим друго. Реч је о православним досељеницима у Хрватску и Далмацију који су при досељењу или касније превођени на католичанство. Потомци Србокатолика су далеко бројнији од њих.

A vidim da se prati srpska nacionalistička literatura! :klap::klap:

Jel to Dučićeva floskula? :super:

A je li mozda zabranjeno?Stvarno, od demokrata ovo ne ocekujem.Uostalom, kad sam isla u gimnaziju, moja profesorica hrvatskog nam je rekla da je Ducic pjesnik koji je pisao najljepse ljubavne pjesme.Pa Ljubo, malo romantike, prijat ce ti.

A je li mozda zabranjeno?Stvarno, od demokrata ovo ne ocekujem.Uostalom, kad sam isla u gimnaziju, moja profesorica hrvatskog nam je rekla da je Ducic pjesnik koji je pisao najljepse ljubavne pjesme.Pa Ljubo, malo romantike, prijat ce ti.

Osobno mi se ne sviđa ni kao pjesnik, ni kao intelektualac, ni kao čovjek.
No, o ukusima se ne raspravlja.
Moja opaska odnosila se na Dučićev kroatofobni opus, a ne na njegovo literarno stvaralaštvo.
Naravno da nije zabranjeno i svatko može čitati što ga volja.
Samo je pristojno navesti izvor ako se netko citira ili parafrazira. :mrgreen:

Nadam se da se tu slažemo!? :D

Ниси ме разумео, боље иди на то пивце, мало ми је без везе да цртам и објашњавам нешто што сам јасно рекао.

Да ли знаш која је разлика између Србокатолика и покатоличених Срба?

Србокатолици су грана српског народа која је била католичке вероисповести још у време Немањића и која је у једном моменту била толико бројна да је чинила више од 50% свих Срба. Велик део њих је систематски поправослављиван због настанка аутокефалне српске цркве и везања Немањића за њу.

Покатоличени Срби су нешто сасвим друго. Реч је о православним досељеницима у Хрватску и Далмацију који су при досељењу или касније превођени на католичанство. Потомци Србокатолика су далеко бројнији од њих.

srbokatolici su npr. splicani?

Osobno mi se ne sviđa ni kao pjesnik, ni kao intelektualac, ni kao čovjek.
No, o ukusima se ne raspravlja.
Moja opaska odnosila se na Dučićev kroatofobni opus, a ne na njegovo literarno stvaralaštvo.
Naravno da nije zabranjeno i svatko može čitati što ga volja.
Samo je pristojno navesti izvor ako se netko citira ili parafrazira. :mrgreen:

Nadam se da se tu slažemo!? :D
Није он био кроатофобан, већ је увиђао ваше мане и био је апсолутно против заједнице са вама, а морао је своје разлоге да образложи...јер то тако раде паметни људи.:D

Ljubo..ti zacudjujuce dobro govoris srpski..Zasto ne pises ovde onako kako govore tvoji Medjimurci? :mrgreen: Ali...iskreno..vasim jezikom..:mrgreen:

Ja prije svega govorim i pišem hrvatskim jezikom.
Međimurski dijalekt je samo jedan u perjanici dijalekata u hrvatskom jeziku, koji doprinosi njegovoj ljepoti, zvučnosti, melodičnosti i raznovrsnosti.
99% riječi mog dijalekta imaju zajednički korijen sa riječima dubrovačkog, splitkog, goranskog, ličkog i drugim dijalektima.
Specifičnost je narječje, odnosno kaj, te ekavica koja se koristi u mom kraju.
Kao i veliki broj tuđica, posebno mađarskog i njemačkog korijena, što je posljedica društvenih i povijesnih okolnosti.

Ti imaš potpuno pravo svoj jezik nazivati kako ti drago, a isto tako ja mogu svoj nazivati kako ja hoću.
Samo jedan mali primjer koji ne ide u prilog tvojoj tezi "govori bre srpski da te bre ceo svet razume bre":
1560. Nikola Dešić je tiskao molitvenik na čakavsko-štokavsko-kajkavskom narječju.
Dakle, i tada, kao i danas, sva 3 narječja bila su ravnopravna u hrvatskom jeziku.
To što su tuđinci htjeli zatrti taj jezik je druga priča.

Međimurski dijalekt je samo jedan u perjanici dijalekata u hrvatskom jeziku, koji doprinosi njegovoj ljepoti, zvučnosti, melodičnosti i raznovrsnosti.
99% riječi mog dijalekta imaju zajednički korijen sa riječima dubrovačkog, splitkog, goranskog, ličkog i drugim dijalektima.
Kao i veliki broj tuđica, posebno mađarskog i njemačkog korijena, što je posljedica društvenih i povijesnih okolnosti.

Ti imaš potpuno pravo svoj jezik nazivati kako ti drago, a isto tako ja mogu svoj nazivati kako ja hoću.
Samo jedan mali primjer koji ne ide u prilog tvojoj tezi "govori bre srpski da te bre ceo svet razume bre":
1560. Nikola Dešić je tiskao molitvenik na čakavsko-štokavsko-kajkavskom narječju.
Dakle, i tada, kao i danas, sva 3 narječja bila su ravnopravna u hrvatskom jeziku.

Ti si Ljubo, cini mi se strucnjak za sve oblasti. Svaka cast.

Pohvala za trud u ovom postu,ali i dalje stoji pitanje:

Zasto Beograd sa okolinom (Srem,Sumadija i Banat) govori svojim jezikom koji je ujedno i standardni knjizevni,a Zagreb ne ?

Ma ok je to..Samo sam mislila da su cakavski i kajkavski jedini autenticni dijalekti na kojima bi mogao da pociva standardni hrvatski jezik.

cakavski da,kajkavski u manjoj mjeri

nemala knjizevna djela velikih cro knjizevnika su pisana na ikavici,ikavskoj scakavici,tako da kajkavica i cakavica nisu unikati

ako kazes da je stokavica nesto srpsko,onda imas muslimane za srbe,hrvate za srbe,crnogorce za srbe...jednostavno matematicki racunica se ne poklapa,a niti se moze plemenski poklapat

Pohvala za trud u ovom postu,ali i dalje stoji pitanje:

Zasto Beograd sa okolinom (Srem,Sumadija i Banat) govori svojim jezikom koji je ujedno i standardni knjizevni,a Zagreb ne ?

Zato jer je rasprostranjenost kajkavskog narječja od sjevera prema jugu, pa ga tako nalazimo u Gorskom kotaru, kao i Međimurju. A na tom potezu se nalazi i grad Zagreb.
A standardizacija je nešto drugo.
Ona se provodi iz praktičnih razloga i postizanja razvoja svijesti o jedinstvu naroda koji se služi jednim standardiziranim jezikom.

Reci ti meni dal se u cijeloj Srbiji govori književni srpski jezik?
Jel u vas nema dijalekata?

Zato jer je rasprostranjenost kajkavskog narječja od sjevera prema jugu, pa ga tako nalazimo u Gorskom kotaru, kao i Međimurju. A na tom potezu se nalazi i grad Zagreb.
A standardizacija je nešto drugo.
Ona se provodi iz praktičnih razloga i postizanja razvoja svijesti o jedinstvu naroda koji se služi jednim standardiziranim jezikom.

Reci ti meni dal se u cijeloj Srbiji govori književni srpski jezik?
Jel u vas nema dijalekata?

Kod nas nema dijalekta vec samo frljanje sa srpskim...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back