Градоначелник Сплита против Срба и Црногораца

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ajde molim te.. gdje su onda sva ta srpska knjizevna djela do 19.stoljeca? Pa samo jedan Marko Marulic je napisao vise ;)

Да ли ти ја овде личим на просветног радника или на психијатра, па да ми је задатак да попуњавам твоје рупе у формалном образовању или да те лечим од манија и заблуда?

Ово питање које си поставио мени, постави самом себи и одреди себи за задатак да пронађеш одговор на њега у књижарама и библиотекама. Мада ни Интернет и Гугл нису лоша полазна тачка. Препоручујем ти да кренеш од:

www.rastko.rs

па се поново јави на тему за једно годину-две или мање (или више), зависно од тога колико ти времена треба да стекнеш једну општу слику.

Узгред, одлично говориш српски. Мора бити да си га из дела Марка Марулића научио.

Нико жив у Срему не каже "Сријем", него само СРЕМ, чак ни Хрвати. Понеки Шокац каже и СРИМ. "Сријем" је страни назив, тако су га звали не-Сремци из ијекавских крајева. Између осталих и Вук Караџић, који је Срем доследно називао Сријемом, Београд Биоградом, Белу Паланку Бијелом Паланком итд.

Или да кренемо са називима:

Река
Осек
Беловар
Сплет?

То није битно. Битно је да је та територија припала Краљевини Србији као једној од победница Првог српског рата и да су српски и буњевачки народ са те територије то једва дочекали, што су потврдили и својим политичким изјавама.

И Сремска Митровица и Сремски Карловци су били део геноцидне и варварске Хрватске 1941-44. Није потребна легитмност хрватске окупације Срема да би се дала таква изјава.

Dobro, slažem se oko izgovora naziva Srijema. Hrvatski službeni naziv za naš dio Srijema je ijekavska varijanta.
Ono je bio samo odgovoro na pinkijevu provokaciju! :mrgreen:

Ne treba se uzbuđivati.
Kao prvo, ne znam za nikakav Prvi srpski rat, pa ću to shvatiti kao lapsus.
Kao drugo, nije neobično što su narodi Banata, Bačke, Srijema i Baranje podržali pripajanje Srbiji, jer je u to doba bila jaka simpatija mladoj srpskoj kraljevini, koja je bila jedina neovisna, mala, slavenska država na Balkanu.
Od polovine 19. vijeka u Srbiju su bile uprte oči svih naroda koji su bili pod vlašću onih koje nisu razumjeli.
Osim toga, tu je i prosvjetiteljski preporod, koji također protežira jugoslavenske ideje, odnosno zbacivanje Austrijanaca i Mađara s vlasti.

Sve to stoji i danas nitko ne osporava pripadnost AP Vojvodine Srbiji, ali to nikako ne znači da je taj teritorij historijski ili bilo kako drugačije predodređen Srbiji.
Jednostavno je Srbija taj dio okupirala i prisvojila. Potpuno legitimno.

Да ли ти ја овде личим на просветног радника или на психијатра, па да ми је задатак да попуњавам твоје рупе у формалном образовању или да те лечим од манија и заблуда?

Ово питање које си поставио мени, постави самом себи и одреди себи за задатак да пронађеш одговор на њега у књижарама и библиотекама. Мада ни Интернет и Гугл нису лоша полазна тачка. Препоручујем ти да кренеш од:

www.rastko.rs

па се поново јави на тему за једно годину-две или мање (или више), зависно од тога колико ти времена треба да стекнеш једну општу слику.

Узгред, одлично говориш српски. Мора бити да си га из дела Марка Марулића научио.

Trazio jos prije.. nista znacajno i ne moze se mjerit' sa Marulicem ili Drzicem. Prva poznatija djela pocinju tek oko 19. stoljeca sa pojavom Vuka (koji nije rjecnik radio u Sumadiji nego u Austro-Ugarskoj :rtfm:). Ako nemas cinjenice ne vrijedjaj na osobnoj razini :hvala:

Pa, sad, ako se racuna da su mijenjali imovinu sa Srbima iz Hrvatske i pri tome dooobro prosli, dobili kuce i zemlju visestruko vecu i bolju od svoje, onda su jadni , oni protjerani.

Срем се дели на "вински" и "свињски", према томе да ли се становништво претежно бави винарством или свињарством. Не знам у који део спадају Хртковци и Нови Сланкамен, али ако су мењали овако нешто:

screenshotdl.jpg

за нешто овако:

P9120071_115004_1.JPG

Apartman***_Zadar-Bla%C5%BEenka_1715Zadar_ku%C4%87a_a.jpg

и још 1-2 километра од мора, ни не чуди ме што се нико и не пријављује да је "протеран", па да га још којим случајем и врате.

То је она прича, кукаћу како сам протеран, а молићу Бога да нико не помисли да ме враћа тамо где сам био.

45 хиљада. Безобразне глупости. Број који износи 70% укупне хрватске популације у Србији, а да неко тако нешто и не примети. Најобичније лажи које се и понављају једино преко Интернета, јер да их неко изрекне јавно, могао би неко и да га тужи.

Trazio jos prije.. nista znacajno i ne moze se mjerit' sa Marulicem ili Drzicem. Prva poznatija djela pocinju tek oko 19. stoljeca sa pojavom Vuka (koji nije rjecnik radio u Sumadiji nego u Austro-Ugarskoj :rtfm:). Ako nemas cinjenice ne vrijedjaj na osobnoj razini :hvala:

Србија у Угарској је старија од Србије у Шумадији, јер је настала 1690. године, а Србија у Шумадији 1815.

Хрватство Дубровника и дубровачке књижевности... све сами Србокатолици и њихови потомци. Зато сам те и питао за језик те књижевности пошто је реч о језику који су у Хрватску донели Срби.

Срем се дели на "вински" и "свињски", према томе да ли се становништво претежно бави винарством или свињарством. Не знам у који део спадају Хртковци и Нови Сланкамен, али ако су мењали овако нешто:

screenshotdl.jpg

за нешто овако:

P9120071_115004_1.JPG

Apartman***_Zadar-Bla%C5%BEenka_1715Zadar_ku%C4%87a_a.jpg

и још 1-2 километра од мора, ни не чуди ме што се нико и не пријављује да је "протеран", па да га још којим случајем и врате.

То је она прича, кукаћу како сам протеран, а молићу Бога да нико не помисли да ме враћа тамо где сам био.

45 хиљада. Безобразне глупости. Број који износи 70% укупне хрватске популације у Србији, а да неко тако нешто и не примети. Најобичније лажи које се и понављају једино преко Интернета, јер да их неко изрекне јавно, могао би неко и да га тужи.

Ova zamjena je malo pretjerana, vidi se na ovoj zgradi iz Zadra da je napravljena poslije rata, ili mozda renovirana.A da su dobro prosli, jesu.I nek to priznaju.

Pa, sad, ako se racuna da su mijenjali imovinu sa Srbima iz Hrvatske i pri tome dooobro prosli, dobili kuce i zemlju visestruko vecu i bolju od svoje, onda su jadni , oni protjerani.

Ovo je tako tipično!

Yebote, još nisam sreo prognanika, izbjeglicu ili neko drugo raseljeno lice koje je imalo prosječnu kuću prizemnicu, stojadina, poneku voćku i to je to!
Svi su bili neki budže sa 3-katnicama, mečkama, vikendicama, zlatninom ko u Fort Knoxu, debelim parama u dušecima, .....

Ajte molim vas! :hahaha::hahaha:

Ovo je tako tipično!

Yebote, još nisam sreo prognanika, izbjeglicu ili neko drugo raseljeno lice koje je imalo prosječnu kuću prizemnicu, stojadina, poneku voćku i to je to!
Svi su bili neki budže sa 3-katnicama, mečkama, vikendicama, zlatninom ko u Fort Knoxu, debelim parama u dušecima, .....

Смешно ти је зато што никад ниси видео како изгледају сремска села, него замишљаш да личе на приморске градиће.

Србија у Угарској је старија од Србије у Шумадији, јер је настала 1690. године, а Србија у Шумадији 1815.

Хрватство Дубровника и дубровачке књижевности... све сами Србокатолици и њихови потомци. Зато сам те и питао за језик те књижевности пошто је реч о језику који су у Хрватску донели Срби.

Ovo je potpuno tacno .

Србија је званично настала 4 јануара 1217. у Жичи код града Краљева.

Marulic je pisao na hrvatskom davno prije 1690.. Zanimljivo da ako su vec dali jezik nema znacajnijih srpskih knjizevnih djela iz tog vremena. Dok hrvatskih ima napretek..

Ajde priznaj.. iz koje si Seseljeve knjige ucio povijest? :)

Marulic je pisao na hrvatskom davno prije 1690.. Zanimljivo da ako su vec dali jezik nema znacajnijih srpskih knjizevnih djela iz tog vremena. Dok hrvatskih ima napretek..

Ако си ти учио из Павелићеве, какве везе ја имам са Шешељом?

Погледај моје поруке на теми о њему и његовој идеологији:

http://forum.krstarica.com/threads/297050

па се онда јави.

А за оно прво, поново ти постављам питање да ли ти личим на просветног радника, мисионара, психијатра или толиког филантропа, оптимисту и верника у људску добронамерност да ти "одговарам" на питање где у једној реченици тражиш да ти сумирам целокупну историју српске књижевности и објашњавам њене фундаменте? Одрасти. Већ сам те упутио на:

www.rastko.rs

и упућујем те опет.

Ovo je tako tipično!

Ovdje je rijec o nekim slucajevima.Ne govorimo o svima.Sto se odmah vrijedjes?Cini mi se Ljubo da nisi bas osoba koja je u stanju reci :"U pravu si", iako ti nije pravo i svejedno.

Znam podosta slucajeva koji spadaju bas u ovu kategoriju koju ti negiras.

Тад су ударени темељи Србији и дан данас имамо грб свете лозе Немањића.

Ако ћемо тако, темељи су онда ударени досељавањем Срба у Панонију и на Балкан у 6. и 7. веку, јер су тада наши преци почели да оснивају прве државе на нашем садашњем етничком простору.

Ја говорим о држави и државотворној идеји. Србија као држава од 1217. је дефинитивно угашена турским освајањем Угарске и нестанком области српских деспота на њеном тлу.

Који хрватски језик?
Човече, ти говориш српски језик, хрватски скоро више нико од вас не говори, а ваш језик је био кајкавски.
Е нађи ми значајно дело на кајкавском !
Нема!!!

Би сте присвојили за књижевни језик српску штокавштину.

А то о чему ти шамараш су писали Србокатолици, на српском језику.

Ако си ти учио из Павелићеве, какве везе ја имам са Шешељом?

Погледај моје поруке на теми о њему и његовој идеологији:

http://forum.krstarica.com/threads/297050

па се онда јави.

А за оно прво, поново ти постављам питање да ли ти личим на просветног радника, мисионара, психијатра или толиког филантропа, оптимисту и верника у људску добронамерност да ти "одговарам" на питање где у једној реченици тражиш да ти сумирам целокупну историју српске књижевности и објашњавам њене фундаменте? Одрасти. Већ сам те упутио на:

www.rastko.rs

и упућујем те опет.

Pa, pokaži slobodno povijest srpske književnosti na rastku:
http://www.rastko.rs/knjizevnost/index.html
http://www.rastko.rs/knjizevnost/umetnicka/index.html
http://www.rastko.rs/knjizevnost/nauka_knjiz/index.html

Iliti- srpska književnost na srpskom jeziku (koliko-toliko razumljivom narodnom govoru)
počinje u 18. st. s Račanima, oko 1720. s Gavrilom Stefanovićem Venclovićem, a jače krajem 18. st. na slavenosrpskoj mješavini, od Dositeja i Josifa Raića itd.

Hrvatska pismenost na narodnom jeziku počinje u 13. st. s Istarskim razvodom i Vinodolskim zakonom, a nastavlja se u 14. st. sa Šibenskom molitvom i Vatikanskim hrvatskim molitvenikom.

Dalje slijedi renesansa, od 1480-ih nadalje, s Držićem, Marulićem, Lucićem, Menčetićem, Hektorovićem, Pelegrinovićem, Zlatarićem, Zoranićem, .....

Srpska pismenost na narodnom jeziku- od 18. st.
Hrvatska pismenost na narodnom jeziku- od 13. st.

Hrvatska umjetnička književnost na hrvatskom- od 15. st.
Srpska umjetnička književnost na srpskom- od 18. st.

Prva hrvatska gramatika- 1604.
Prva srpska gramatika- 1814.

Sapienti sat.

Који хрватски језик?
Човече, ти говориш српски језик, хрватски скоро више нико од вас не говори, а ваш језик је био кајкавски.
Нема!!!

Како смо кренули, још мало па ће и Немањићи бити Хрвати јер је Стефан Немања био католик. Као и читава западна половина Србије.

Који хрватски језик?
Нема!!!

Dodala bih jos i cakavski..Nikada mi niko od hrvatskih sagovornika nije dao suvislo objasnjenje zasto bi ZG intelektualci koji su "standardizovali" knjizevni jezik uzeli stokavski,a ne ono narecje kojim govori ZG i okolina. Ocigledno je da i danas ne znaju "svoj" jezik..muce se..kod kuce pricaju jednim,a u skoli drugim jezikom..

Nije dobro da se krade..ne..ne..:mrgreen:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back