Градоначелник Сплита против Срба и Црногораца

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Пази, мени је тешко што теби није јасно, али пронађеш ли ми једног протераног Хрвата конкретно из Баната, ја ћу му преписати део стана у Београду и примити га да овде живи са мојом породицом:

http://www.udruga-hrvata-iz-srijema.hr/udruga

Понуда је отворена, слободно ми се јави преко приватне поруке.

Наравно, овако нешто сам спреман да понудим јер у тој војвођанској регији ни нема Хрвата. Неки би рекли да их нема јер су сви протерани, али није их било ни пре рата.

Cekaj bre ... kavi sad Hrvati u Banatu . Pa ja sam iz Banata , nikad nisam cuo da u Banatu ima nekakvih Hrvata , zaboga .
Mozda u Leskovcu i na Vlasimni , al u Banatu ih nema .
Ocu da kazem , verovatno su bojniji u Nisu .

Да, да су "добри Срби" у Хрватској они који прихватају "своје место". А то место је да ћутиш и трпиш живот у граду где је сасвим нормалан став да од тебе никад ништа није добро дошло, и да без обзира на то колико си добар и лојалан, неки локални моћник ће да ти се петља с ким се жениш и у чију породицу смеш, а у чију не смеш да уђеш.

Nije li taj stav prisutan i u Srbiji?
Recimo, znam za devojku koja se zabavljala sa Romom..
I ispalo je svasta. Rom je trebao znati gde mu je mesto..

И пази дебилизам:

O udruzi

Udruga protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata osnovana je 1991. godine, kada je preko 45.000 Hrvata bilo prisiljeno napustiti svoj zavičaj i utočište tražiti u matičnoj domovini Hrvatskoj. Cilj osnivanja Udruge je pomoć Hrvatima iz tih krajeva te čuvanje njihove kulturne i povijesne baštine.

45.000 протераних Хрвата из Срема, Бачке и Баната? Ја се заиста питам ко је овде ненормалан, а ко не.

И све се питам да ли данас 45.000 Хрвата у Хрватској "чува" српску културну баштину коју су понели из Војводине. Глупости, најобичније глупости. Жалосно је што постоји ико ко верује у то.

Nije li taj stav prisutan i u Srbiji?
Recimo, znam za devojku koja se zabavljala sa Romom..
I ispalo je svasta. Rom je trebao znati gde mu je mesto..

Да али Србија није правила концентрационе логоре за Роме, није извршила геноцид над ромском популацијом на својој територији и није извршила етничко чишћење ромске популације.

А Срби у Хрватској су аутохтони. Потпуно равноправан политички народ са Хрватима, народ који је тој Хрватској дао језик и етнички супстрат за стварање нације, а који је постао жртва геноцида, прогона и диксриминације на националном нивоу. Ту није реч о предрасудама понеких својеглаваца, овде имамо однос Немци-Јевреји.

Dok sam boravio u Zagrebu dosao sam do sledeceg zakljucka..
Mladje generacije ne mare vise u toj meri za to..
Naravno, ima toga, Srbi su postali deo svakodnevnog jezika, medjutim, vise smo kuriozitet. Sto je dosta cudno, jer..

Starije generacije su opsednute Srbima. Svaka knjizara koju posetis puna je knjiga o Oluji..
Iskreno, nisam otvarao ni jednu, ne znam kakav je sadrzaj..
No, zanimljivo je da je uvek tu bio neko stariji da uzme i prelista knjigu..
Tako da me ne cudi u toj meri izjava..

No, postoji jedna stvar koju mozda ne sagledamo..
Rat se vodio kod njih, ne kod nas..

Njihov pojam o svemu tome je dosta drugaciji od naseg iz tog razloga..

Не код ЊИХ већ између њих и Срба који живеше на свом огњишту а које су они протерали
А ти једноставно то пренебегнеш

Cekaj bre ... kavi sad Hrvati u Banatu . Pa ja sam iz Banata , nikad nisam cuo da u Banatu ima nekakvih Hrvata , zaboga .
Mozda u Leskovcu i na Vlasimni , al u Banatu ih nema .
Ocu da kazem , verovatno su bojniji u Nisu .

To je zbog ovog:

Oj Hrvatska mati, nemoj tugovati. (2x)
Zovi, samo zovi
Svi će sokolovi
Za te život dati!

Srijem, Banat i Bačka, tri srca junačka! (2x)
chorus (2x)

Herceg-Bosna, Lika, to je naša dika! (2x)
chorus (2x)

Dalma, Kvarner, Istra, slobodno nek blista! (2x)
chorus (2x)
Za mir, za slobodu,
Hrvatskom narodu,
Život ćemo dati!

Naravno, pesma originalno ide ovako:

Oj Srbijo mati, nemoj tugovati. (2x)
Zovi, samo zovi
Svi će sokolovi
Za te život dati!

Srem, Banat i Bačka, tri srca junačka! (2x)
chorus (2x)

Herceg-Bosna, Lika, to je srpska dika! (2x)
chorus (2x)

Crna Gora mila, uvek s nama bila! (2x)
chorus (2x)

Nego, Hrvati to ne znaju, pa tripuju da su Srem, Banat, i Bačka vekovne hrvatske zemlje. Ali oni ionako mnogo toga ne znaju, nego svugde vide srboćetnićku propagandu. Hrvati k'o Hrvati, yebiga. Navikne se čovek.

Да али Србија није правила концентрационе логоре за Роме, није извршила геноцид над ромском популацијом на својој територији и није извршила етничко чишћење ромске популације.

А Срби у Хрватској су аутохтони. Потпуно равноправан политички народ са Хрватима, народ који је тој Хрватској дао језик и етнички супстрат за стварање нације, а који је постао жртва геноцида, прогона и диксриминације на националном нивоу. Ту није реч о предрасудама понеких својеглаваца, овде имамо однос Немци-Јевреји.

Srbija je bila na tlu Hrvatske u ratu a ne obrnuto..
Nismo mi ovde bezali od Hrvatskih trupa dok napreduju ka Beogradu, ne? :confused:
Srbi u Hrvatskoj imaju njihovo drzavljanstvo, zive pod obicajem te zemlje. Drugim recima, oni su najveca nacionalna manjina ali drzavljani Hrvatske..

Jesu starosedeoci ne sporim ali ostalo..

Не код ЊИХ већ између њих и Срба који живеше на свом огњишту а које су они протерали
А ти једноставно то пренебегнеш

Oni jesu ziveli na svom ognjistu..
Ali, kao i Albanci danas, jesu zeleli nezavisnot, ne?
A kud i kamo manje prava su imali na to. Realno bi onda bilo reci da ako to shvatis kao istinito, tj da jesu imali pravo, onda mozes sagledati i Kosovo u tom svetlu..
Meni nesto ne ide..

Srbija je bila na tlu Hrvatske u ratu a ne obrnuto..

Територија Хрватске етнички, језички, историјски и политички припада и Србима и Хрватима. Мир је трајао када је та територија била у саставу Аустрије у којој су и Срби и Хрвати били конститутивне нације и у саставу Југославије, у којој су и Срби и Хрвати били конститутивне нације. Штавише и у самој СР Хрватској су и Хрвати и Срби били конститутивне нације, тако да слободно можеш рећи и да је Хрватска била у рату на територији Србије, јер Срби у Хрватској нису били само становници, равноправни грађани или мањина, већ равноправна НАЦИЈА са Хрватима и то би као Србин из Србије морао да знаш. А бити нација, то је политички термин који значи и право на свој део територије у случају њеног распарчавања или унутрашњих сукоба. Као Фламанци и Валонци у Белгији или као Чеси и Словаци у Чехословачкој.

Рат је почео тако што су Хрвати Србе једноставно избрисали, а ЦЕЛУ територију узурпирали као искључиво своју. То је имало за резултат поделу Хрватске на већински хрватску Хрватску и већински српску Српску Крајину и протеривање Срба из хрватског дела, као и протеривање Хрвата из српског, а за кулминацију упад хрватске војске на територију Српске Крајине, њено укидање и прогон становништва.

То што рат није био на територији авнојевске Србије нема уопште везе са целом причом. Није био ни на територији Загреба или Сплита, па објасни то тамошњим крволоцима којима мржња сипа из очију. Хрватска (република) није била само хрватска, већ хрватска и српска, а као резултат рата имамо да је само хрватска, да Срба у њој малтене ни нема, а да су Хрвати бесни као рисови на Србе само зато што историјски и политички постоје на једној територији као нација равноправна са њима.

Спроведено је државно насиље и ту нема оправдања.

Nismo mi ovde bezali od Hrvatskih trupa dok napreduju ka Beogradu, ne? :confused:
Srbi u Hrvatskoj imaju njihovo drzavljanstvo, zive pod obicajem te zemlje. Drugim recima, oni su najveca nacionalna manjina ali drzavljani Hrvatske..

Jesu starosedeoci ne sporim ali ostalo..

Нису ни Загрепчани бежали од српских војних и полицијских снага које су напредовале према Загребу. Осим тога, на територији Србије Хрвати никад нису били политичка нација, већ мањина, над припадницима те мањине није спровођена политка геноцида и етничког чишћења ни кроз историју нити сада, а у самој Србији не постоји ниједан једини њен део који је већински настањен Хрватима, а који су тај део унели у Србију само зарад заједничке државе Срба, Хрвата и Словенаца. (А Хрватска је присвојила Барању и Западни Срем које је Србија унела у Југославију, а не Хрватска!)

То да су Срби грађани националне државе Хрвата, да имају њихово држављанство и да живе под обичајем те земље, то је тековина протеклог рата, а не историјска константа. Надам се да не сматраш да, ако којим случајем опет Турци, којих има више од 70 милиона, реше да Србију са 7 милиона претворе у своју покрајину, ми то одбијемо, они нас покоре и освоје, а 80% Срба протерају, а населе неке своје муслимане из Азије, неко треба да објашњава како се рат водио на територији Турске, а да Срби треба да прихвате своје турско држављанство и свој статус турске мањине. Бесмислица.

Poslednja izmena:
(А Хрватска је присвојила Барању и Западни Срем које је Србија унела у Југославију, а не Хрватска!)

Ovo je najobičnija laž!
Nikad Srijem ni cijeli, ni djelomično nije bio sastavni dio bilo koje samostalne srpske države!
A kamoli Baranja!

Ostatak neću komentirati jer će mi moderator spucati ban! :mrgreen:

Ovo je najobičnija laž!
Nikad Srijem ni cijeli, ni djelomično nije bio sastavni dio bilo koje samostalne srpske države!
A kamoli Baranja!

Ostatak neću komentirati jer će mi moderator spucati ban! :mrgreen:

Сријем не постоји постоји Срем

Одлуком велике скупштине народа из 1918
СРЕМ БАНАТ БАЧКА И БАРАЊА СУ СЕ ДИРЕКТНО ПРИКЉУЧИЛИ КРАЉЕВИНИ СРБИЈИ
НЕ КРАЉЕВИНИ СХС

Ovo je najobičnija laž!
A kamoli Baranja!

Није лаж, него истина која је забрањена у тој вашој аутистичној повјести.

1918. године, Србија је као своје територије унела у Краљевину СХС Банат, Бачку, Барању и ЦЕО Срем (са Вуковаром).

1941. године, Бачку и Барању је окупирала Мађарска, Срем (цео) окупирала Хрватска и на њему направила геноцид и дивљачко уништавање српског културног наслеђа.

1944. године, Срем је подељен на српски и хрватски део, од српског дела заједно са Бачком и Банатом је формирана АП Војводина у саставу Србије, а Западни Срем и Барања поклоњени СР Хрватској без икакве аутономије, већ као њен интегрални део иако се ради о историјској и политичкој територији Срба у Угарској, а не Хрвата.

Што се Барање тиче, за њу важи тај куриозитет да никада није била у границама било какве територије по имену "Хрватска" све до 1944. године. Србија ју је, као једна од победница Првог светског рата, унела као интегрални део своје територије у Краљевину СХС 1918. године.

Сријем не постоји постоји Срем

Одлуком велике скупштине народа из 1918
СРЕМ БАНАТ БАЧКА И БАРАЊА СУ СЕ ДИРЕКТНО ПРИКЉУЧИЛИ КРАЉЕВИНИ СРБИЈИ
НЕ КРАЉЕВИНИ СХС

Ne, nego obratno. Srem ne postoji, nego Srijem! :mrgreen:

Koja velika skupština kojeg (ili kojih) naroda i u kom mjesecu 1918. je donijelo tu odluku? :per:

Ovo je najobičnija laž!
A kamoli Baranja!

Ако будеш имао части и образа да понудиш извињење за ову оптужбу за лаж, радо ћу га саслушати и размислити о њему.

Није лаж, него истина која је забрањена у тој вашој аутистичној повјести.

1918. године, Србија је као своје територије унела у Краљевину СХС Банат, Бачку, Барању и ЦЕО Срем (са Вуковаром).

1941. године, Бачку и Барању је окупирала Мађарска, Срем (цео) окупирала Хрватска и на њему направила геноцид и дивљачко уништавање српског културног наслеђа.

1944. године, Срем је подељен на српски и хрватски део, од српског дела заједно са Бачком и Банатом је формирана АП Војводина у саставу Србије, а Западни Срем и Барања поклоњени СР Хрватској.

Што се Барање тиче, за њу важи тај куриозитет да никада није била у границама било какве територије по имену "Хрватска" све до 1944. године. Србија ју је, као једна од победница Првог светског рата, унела као интегрални део своје територије у Краљевину СХС 1918. године.

Zašto bi bilo zabranjeno? :dontunderstand:
Osvojili ste ratom te teritorije i držali ih mjesec dana, odnosno još manje i odjednom ih ističete ko da su vjekovima djelovi Srbije! :lol:

Lijepo reci da je Kraljevina Srbija u WW1 osvojila oružjem te dijelove i onda ih unjela u Kraljevinu SHS.
Al prije 1918. NIKADA te teritorije nisu bile u sastavu niti jedne srpske države! :rtfm:

Ne, nego obratno. Srem ne postoji, nego Srijem! :mrgreen:

Нико жив у Срему не каже "Сријем", него само СРЕМ, чак ни Хрвати. Понеки Шокац каже и СРИМ. "Сријем" је страни назив, тако су га звали не-Сремци из ијекавских крајева. Између осталих и Вук Караџић, који је Срем доследно називао Сријемом, Београд Биоградом, Белу Паланку Бијелом Паланком итд.

Или да кренемо са називима:

Река
Осек
Беловар
Сплет?

Koja velika skupština kojeg (ili kojih) naroda i u kom mjesecu 1918. je donijelo tu odluku? :per:

То није битно. Битно је да је та територија припала Краљевини Србији као једној од победница Првог српског рата и да су српски и буњевачки народ са те територије то једва дочекали, што су потврдили и својим политичким изјавама.

И Сремска Митровица и Сремски Карловци су били део геноцидне и варварске Хрватске 1941-44. Није потребна легитмност хрватске окупације Срема да би се дала таква изјава.

Osvojili ste ratom te teritorije i držali ih mjesec dana, odnosno još manje i odjednom ih ističete ko da su vjekovima djelovi Srbije! :lol:

Lijepo reci da je Kraljevina Srbija u WW1 osvojila oružjem te dijelove i onda ih unjela u Kraljevinu SHS.
Al prije 1918. NIKADA te teritorije nisu bile u sastavu niti jedne srpske države! :rtfm:

Vojvodina sa Baranjom, bila je AU kolonija do 1918.Te godine nestaje to kolonijalno carstvo i tadašnja "međunarodna zajednica" odlučuje da Vojvodina bude deo Srbije.Kraljevina SHS je država naslednica Kraljevine Srbije.

Србе који су се преко ноћи пробудили као Хрвати, то не чини Хрватима у етничком бећ само у политичком смислу, а њихов језик не чини хрватским.

Какве то везе има? Говорим о народу и језику, а они су константа.

За разлику од осталих, једино је хрватски национални идентитет непорецив и неупитан? Управо тако - заснива се на српском етникуму, српском језику, хрватској територији и физичкој ликвидацији Срба са другачијим националним идентитетом. То је цела истина.

Бановина у Југославији није била бановина Хрвата, већ бановина хрватске територије, а то није исто. Хрватска територија јесте константа, хрватски народ и језик нису. Хрватска као територија историјски не припада само Хрватима, већ и Србима, и то не Србима као грађанима или мањини, већ Србима као држави и нацији.

Ни православне Славонце и Далматинце није требало уверавати ко су и шта су. Њих си заборавио, а не би смео. Иако данас малтене не постоје, некада су постојали и били врло бројни. А и лажеш, брате. Католичке Далматинце и Славонце је итекако требало убеђивати ко су и шта су, јер у националном смислу то никад нису знали. Реч је о србокатоличкој и покатоличеној етничкој маси која се на те просторе населила у време Турака и која је због пропасти српске државе прекунила своју везу са њом, док везу са последњим остатком те државности, Српском православном црквом, никад није могла ни остварити јер је није било ни раније. Ти Србокатолици су се постепено дистанцирали од српског имена, што се тачно види кроз историју, да би тек у 20. веку у потпуности прихватили хрватско име, које је међу њима почело да се шири тек у 19.

Вук Караџић је обилазио народне крајеве Далмације, Славоније и Хрватске крајине. Тамо није налазио Хрвате.

Ajde molim te.. gdje su onda sva ta srpska knjizevna djela do 19.stoljeca? Pa samo jedan Marko Marulic je napisao vise ;)

Имаш две модерне Србије.

Једној су темељи ударени устанцима против Турака у 19. веку јужно од Саве и Дунава, другој су темељи ударени у 17. веку Царским привилегијама северно од Саве и Дунава.

Није "јужна Србија" упала на север и нешто освајала, већ су пропашћу Аустроугарске, територије које су припадале словачкој, румунској, хрватској и српској нацији остале да лебде у ваздуху и свака је пришла своме јату.

Истина је, поједини хрватски кругови су покушали да осујете припајање Срема Србији, али су у томе били немоћни. Територија Срема је историјски и национално српска и већ је била предмет сукоба српских и хрватских кругова у Аустрији, када ју је Беч час додељивао војводини Србији, час краљевини Хрватској-Славонији.

Барање Хрвати нису били ни свесни до момента када су је Срби два пута присвојили од Мађара и држали као српску скоро 30 година.

Срем је центар Србије и српске културе од обнове Србије у 15. веку, престоница српских деспота, седиште српске војне и црквене власти, седиште српске интелигенције и школства; српска "Света Гора" са Фрушком Гором на којој има неколико десетина православних манастира од којих неки воде порекло још од доба Немањића, а ниједан католички, још мање хрватски.

Срем добија известан хрватски печат тек досељавањем шокачког руралног становништва и у погледу значаја по хрватску културу и државу, Срем је одувек био периферија, док је за Србе и Србију био центар. Родно место наследника светог Саве, престоница деспота Стефана Лазаревића, седиште српских патријараха и политички центар Срба у Војводини.

И пази дебилизам:

45.000 протераних Хрвата из Срема, Бачке и Баната? Ја се заиста питам ко је овде ненормалан, а ко не.

И све се питам да ли данас 45.000 Хрвата у Хрватској "чува" српску културну баштину коју су понели из Војводине. Глупости, најобичније глупости. Жалосно је што постоји ико ко верује у то.

Pa, sad, ako se racuna da su mijenjali imovinu sa Srbima iz Hrvatske i pri tome dooobro prosli, dobili kuce i zemlju visestruko vecu i bolju od svoje, onda su jadni , oni protjerani.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back