Gradjani zapadnih zemalja štede svoj novac u bankama u Srbiji.

Halix

Elita
Poruka
16.207
Zapadnjaci štede u bankama u Srbiji

11. februar 2011. | 09:54 | Izvor: Srna

BEOGRAD - U bankama u Srbiji milione evra oročavaju fizička lica iz Engleske, Nemačke, pa čak i Holandije, zbog visokih kamata koje na oročenje do godinu dana idu i do sedam odsto, piše "Blic".

Ukupna štednja u bankama u Srbiji se za samo četiri meseca povećala za 500 miliona evra.

Kamate na oročene depozite u evrima u Srbiji nekoliko puta premašuju one u evrozoni, a znatno su veće i od stopa u regionu.

evrozona-kriza-eu-2_500x300.jpg


Na oročenja u evrima, banke u Srbiji daju kamatu i do sedam procenata. Stopa u evrozoni je oko jedan odsto, a i u regionu je prilično teško naći banku koja na oročenu štednju nudi zaradu iznad četiri odsto.

U Sloveniji je kamata na oročene depozite od 0,3 do 2,2 procenta, pa se u proseku na 10.000 evra, za godinu dana dobija 160 evra.

Štednja u Srbiji je povoljnija tim pre što je porez na kamatu 10 odsto, dok na primer u Nemačkoj porez iznosi 25 odsto.

"Novac nam dolazi iz regiona, a sve je više depozita iz Engleske, Holandije i Nemačke. Reč je o fizičkim licima koji su sa Srbijom povezani uglavnom biznis vezama i koji oročavaju 10-30 hiljada evra. Štednju uglavnom poveravaju većim bankama, a procedura je vrlo jednostavna, jer je uz novac potreban samo pasoš", rekao je listu bankar koji nije želeo da mu se navodi ime.

http://static.rtv.rs/slike/2010/11/25/evrozona-kriza-eu-2_500x300.jpg

I posle neko kaže da banke u Srbiji nisu stabilne....
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.