Građani Knjaževca ispratili zvižducima premijera Macuta i kolonu vozila u njegovoj pratnji

добар је он, само не волим што се није одрекао аљека шиптара, а за србијанце греши., па ја знам по пок. мајци СЛАВОНКИ, све сам рекао, ОНА НИЈЕ БИЛА СРБИЈАНКА, ВЕЋ ЈЕ ДРУГЕ ВРЕЂАЛА СА ТИМ ТЕРМИНОМ, братовљеву жену, па ако ти није јасно онда си глуп

А meni ni iz dzepa ni u dzep, samo prenosim cinjenice, ja se osecam sumadincem, jer sam tu rodjen, nazovi me srbijancem - vredjas me, kao i moja majka pokojna sto je znala da uvredi - ne moze otvorenije i iskrenije da se iskaze ovo
Srbijanče, ognju živi/ ko se tebi još ne divi!
Branko Radičević. Strašno je želeo da uvredi stanovnike Srbije.

Čekaj, čekaj, mater ti bila Slavonka a ti drvlje i kamenjem po prekodrincima. Na taj način si i protiv svoje majke, a samim tim i protiv sebe.
njeni roditelji su bili dok nisu izbegli u srbiju pod ustaskim pretnjama da ce ih drava odneti za srbiju

i sad moja majka vredja srbijance, ujakovu zenu "srbijanku"- ja nemam razloga da lazem, zasto bi?

Srbijanče, ognju živi/ ko se tebi još ne divi!
Branko Radičević. Strašno je želeo da uvredi stanovnike Srbije.
sve je to kompleksnije, ali bas me briga, ja svojoj majci verujem kada je ona uvredljivo izgovarala "srbijanac"

treba analizirati odakle, i ko je, AUSTROUGARSKA POPULARISALA TERMIN? branko radicevic pod cijim uticajem je bio?

Poslednja izmena:
Ako gospodin Šešelj koristi pojam Srbijanac onda taj pojam ni za jednog Srbijanca ne bi trebalo da bude uvredljiv.Time su sve dileme otklonjene.
thumb_478913_0_640_0_0_auto.jpg

Ako gospodin Šešelj koristi pojam Srbijanac onda taj pojam ni za jednog Srbijanca ne bi trebalo da bude uvredljiv.Time su sve dileme otklonjene.
ali on je udbas, i mrzi srbe jer je hrvat, i zato nas vredja! kao cipuljicki, i oni macuti, neprijatelji koji su srpski krvnici, zagnojili mnogi u srbiji i rusiji!

ja sam lepo otvorio svoju genealogiju sa majcine strane, a kada budem sa oceve moracu da vas satrem, jer ste veleizdajnici, komunjare, udbasi, dacic ce da bude zasticeni svedok kada se budemo sa vama obracunavali, ugasili ste ga, samo cekaj jos malo....

ali on je udbas, i mrzi srbe jer je hrvat, i zato nas vredja! kao cipuljicki, i oni macuti, neprijatelji koji su srpski krvnici, zagnojili mnogi u srbiji i rusiji!

ja sam lepo otvorio svoju genealogiju sa majcine strane, a kada budem sa oceve moracu da vas satrem, jer ste veleizdajnici, komunjare, udbasi, dacic ce da bude zasticeni svedok kada se budemo sa vama obracunavali, ugasili ste ga, samo cekaj jos malo....
Nije on ni Hrvat ni udbaš.

Zato što je Beč imao više obzira prema njima nego Stambol/Turci. Npr. Srbi u Lici su 300 godina živili od plata koje su dobijali od Beča kao graničati prema turskoj Bosni i od stočarstva. Kad je 1881. ukinuta Vojna Krajina ostalo im je samo stočarstvo.

Srbi u Dalmaciji su početkom 18-og vijeka digli 3 bune protiv Mlečana, od kojih je prva i najveća Kuridžina buna iz temelja uzdrmala Mletačku republiku https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Kuridžina_buna
Dakle mi Srbi iz Dalmacije smo se digli na Mletke 100 godina prije nego što su se Srbi iz Šumadije pod Karađorđe digli na Turke.

@zbiljaš @Casual Observer @Perperius
Ne znam da li je to bilo baš u ravni borbi na život i smrt sa Osmanlijskom carevinom koja se prostirala na tri kontinenta, i to u situaciji kad se borila za opstanak a bila još uvek dovoljno jaka da nanosi teške udarce i Austriji (Veliki bečki/turski rat 1683-1699), kada turska osionost prema hrišćanima nije imala granica.

Pročitaj nešto o Velikom bečkom ratu 1683-1699 i o događajima neposredno pre Seobe Srba pa sam uporedi.

Tadašnji turski dokumenti Srbe nazivaju “prokletom rajom”, sa kojom se postupalo kao Pavelićeve ustaše sa Srbima.

Poslednja izmena:
Inače, o tome kako su Osmanlije slavno prolazile na Kunovici (Suva planina) su pevali i dubrovački pesnici. U jednom trenutku Turčin jaše osiono kao da je car celog sveta, a u drugom ga ‘ajduci svukli s konja i i jedne seku a mrupniji sitnu knjigu piše da se pušta roblje ne bi li mu nekako ostala glava na ramenima.

Ne znam da li je to bilo baš u ravni borbi na život i smrt sa Osmanlijskom carevinom koja se prostirala na tri kontinenta, i to u situaciji kad se borila za opstanak a bila još uvek dovoljno jaka da nanosi teške udarce i Austriji (Veliki bečki/turski rat 1683-1699), kada turska osionost prema hrišćanima nije imala granica.

Pročitaj nešto o Velikom bečkom ratu 1683-1699 i o događajima neposredno pre Seobe Srba pa sam uporedi.
Ako se iko od Srba borio protiv Turaka u 17-om vjeku to su bili dalmatinski Srbi, najviše u vidu skoka. Janko Mitrović, Stojan Janković, Cvijan Šarić, Jovan Sinobad, Plavša Kresović i mnogi drugi su zadobili vječnu slavu u borbi protiv Turaka maltene na vrhuncu njihove moći.

Ako se iko od Srba borio protiv Turaka u 17-om vjeku to su bili dalmatinski Srbi, najviše u vidu skoka. Janko Mitrović, Stojan Janković, Cvijan Šarić, Jovan Sinobad, Plavša Kresović i mnogi drugi su zadobili vječnu slavu u borbi protiv Turaka maltene na vrhuncu njihove moći.
Turska je na vrhuncu moći bila u XVI veku, sve posle Prve opsade Beča je bio period turskog opadanja.

Zanimljivo je koliko se romantizuju borbe sa Bošnjacima i negiraju najšire ratne operacije protiv Turaka: nekritičko preuzimanje hrvatskih narativa o Klisu i ostalim bojevima sa bosanskim muslimanima - Turska nikada nije dovela trupe iz Azije za borbe u Dalmaciji, čak su i u austrijskom slomu u Banjalučkom boju sa turske strane učestvovali isključivo lokalni Turci i Bošnjaci.

II deo:

Iz kojih pobuda se ovoliko upinješ da izazivaš sukobe među Srbima?

Manja crtica iz istorije Srba u Srbiji:

Kraj XVII i početak XVIII veka, Austrija ratuje s Francuskom a niški i belopalanački Srbi sa Osmanlijama, Tatarima i Šiptarima, odnos snaga oko 20 Muhamedanaca na jednog Srbina koji više nema gde.

08B75920-2192-46CE-96A4-B7773D2EB9E4.png

3C19F3E1-13A4-4C13-8533-F923B2D17F70.jpeg

Ne upinjem se nego iznosim suve činjenice. Sinobada, Šarića, Jankovića itd. kao div junake je opjevao čuveni Andrija Kačić-Miošić koji je bio Srbin katolik uzgred rečeno.
Romantizovanje i upinjanje:

Da te uopšte zanima bilo šta osim širenja podela pročitao bi od istih dubrovačkih pesnika i nešto i o Kunovici, gde Turčin jaše kao da je car pa ga svlače s konja pa sam bira o koju će granu. Beganje Osmanlija po planini se zapamtilo do danasnjeg dana.

Romantizovanje i upinjanje:

Da te uopšte zanima bilo šta osim širenja podela pročitao bi od istih dubrovačkih pesnika i nešto i o Kunovici, gde Turčin jaše kao da je car pa ga svlače s konja pa sam bira o koju će granu. Beganje Osmanlija po planini se zapamtilo do danasnjeg dana.
Kunovička bitka je bila dok je još postojala srpska država (despotovina) . Mislio sam da pričamo o srpskim ustancima i bitkama protiv Turaka (i drugih okupatora) kad nije bilo srpske države i kad su Turci bili na vrhuncu moći (16-17. vjek).

Back