Građani Knjaževca ispratili zvižducima premijera Macuta i kolonu vozila u njegovoj pratnji

Srbi iz Srbije su se dizali na bune i pre prvog ustanka ali su iste ugašene. Postojao je otpor i pre Karadjordja. Ali Srbe preko Drine ne opravdava ništa za period 1914-1918 pa i za period izmedju dva rata kao ni za upad i pljačku po Srbiji od 44 na ovamo.
Navedi mi jedan ustanak Srba u Šumadiji prije 18-og vjeka?
Vidiš od mojih predaka trojica su učestvovala u WW1 što ja znam. Jedan je pislat u Tirol, drugi u Galiciju, a treći u Srbiju. Taj treći je na Ceru prebjegao na srpsku stranu i sa srpskom vojskom prešao Albaniju i učestvovao u probiju Solunskog fronta. Na desetine hiljada prekodrinskih Srba je uradilo isto to. Osim toga svi srpski dobrovoljci koji su iz Amerike došli da se bore u srpskoj vojsci su bili iz prekodrinskih krajeva. Mnoge srpsko-prekodrinske prebjege iz austrougarske u srpsku vojsku i dobrovoljce iz Amerike koji su preživilu rat i njihove porodice je regent Aleksandar kolonizovao u Banat nakon rata. Karađorđevo, Banatsko Aranđelovo, Kozarac, Sutjeska, Nakovo itd. su kolonizovani tim ljudima.

Vidiš od mojih predaka trojica su učestvovala u WW1 što ja znam. Jedan je pislat u Tirol, drugi u Galiciju, a treći u Srbiju. Taj treći je na Ceru prebjegao na srpsku stranu i sa srpskom vojskom prešao Albaniju i učestvovao u probiju Solunskog fronta. Na desetine hiljada prekodrinskih Srba je uradilo isto to. Osim toga svi srpski dobrovoljci koji su iz Amerike došli da se bore u srpskoj vojsci su bili iz prekodrinskih krajeva. Mnoge srpsko-prekodrinske prebjege iz austrougarske u srpsku vojsku i dobrovoljce iz Amerike koji su preživilu rat i njihove porodice je regent Aleksandar kolonizovao u Banat nakon rata. Karađorđevo, Banatsko Aranđelovo, Kozarac, Sutjeska, Nakovo itd. su kolonizovani tim ljudima.
Jeste vi ste najveći doprinos dali 1914-1918. Ne zanosi se. Brojke vas navode na par hiljada u svim izvorima. To što vas je cenio Aleksandar koji je odrastao na Cetinju i u Rusiji i koji je razmontirao Srbiju vam nije za pohvalu. Pre ustanka imaš bunu za vreme kočine Krajine, ustanak u Staroj Srbiji 1737-1739, ustanak tokom velikog Bečkog rata, Ustanak u Šumadiji uporedno sa Velikim Banatskim ustankom 1594 i sa svakim Austro- turskim ratom. A najveća otežavajaća okolnost je strateški položaj Beogradskog paralela gde je vojno prisustvo turaka uvek bilo veliko i to područije kao glavna komunikacija je uvek svakome u ratu bilo prioritet. U bosni nikada glavnina turske vojske prema severu nije nastupala? Nastupalo se preko Srbije u svakom ratu. Na teritoriji uže Srbije se rat vodio bukvalno na svakih 20-30 godina. Čak je i pad Srbije u srednjem veku trajao duže nego pad Bosne. A usluge prekodrinaca u Mačvi 1914 i tokom okupacije 1915-1918 su nam poznate. Kao i zasluge od 44. Nego zašto nema ustanka ili bilo kakve pobune preko Drine 1914-1918 i zašto prekodinski Srbi nisu otimali po Hrvatskoj 1945 kao što su otimali po Srbiji od 1944? Ima li neka centrala odgovor za to?

Mi Srbijanci smo u Osmanskom carstvu sa obnovom Pećke patrijaršije 1557. godine dobili de fakto ono šta bi se danas zvalo kulturna autonomija. Od tada smo u Osmanskom carstvu živeli u prosperitetu. Nije tada bilo nijednog razloga za ustanak. Tako je bilo sve do Austro-Turskog rata (1716-1718) kada smo stali na stranu Austrije, i time pokvarili svoje odnose sa Portom. Nakon austrijske pobede, a koja je dobijena pre svega zahvaljući srbijanskim dobrovoljcima, u okolini Beograda osnovana je kratkotrajna Kraljevina Srbija (1718.-1739.) kao pokrajina Habsburške Monarhije; ona je trajala sve dok Osmanlije nisu ponovno osvojili Beograd dvadesetak godina kasnije. Tek tada počinju turski zulumi nad nama.

Banaćani, koje vi često omalovažavate kao "meke", a zapravo ne volite činjenicu da su "lale" uvek naginjali prema Srbiji i jedini su od svih Prečana uvek voleli nas Srbijance, bili su ti koji još 1594. kod Vršca dižu ustanak protiv turske vlasti jer je sultan hteo da kontroliše proizvodnju i trgovinu vinom; ustanički vođa u Banatu bio je vojvoda Velja Mironić.
Vi Krajišnici, u smislu isključivo pravoslavnog stanovništva na teritoriji Hrvatske (jer "krajišnicima" bi zapravo bilo ispravno da se nazivaju svi stanovnici Vojne krajine kao odbrambene ustanove Habzburške monarhije bez obzira na veroispovest), nikada niste digli nijedan ustanak, ako ne računamo balvan-revoluciju pod policijskim inspektorom i haškim osuđenikom Milanom Martićem.

Mnogo je naroda na svetu koji nikada nisu ostvarili svoju nacionalnu državu. Mi Srbijanci smo među malim brojem naroda koji su u 19. veku sami i bez ičije pomoći, prolivši more krvi, stvorili svoju nacionalnu državu i možete samo da nam zavidite.

Krajnji idiotizam je podceniti genetiku tih ljudi koji generacijama najžešće udaraju najviše na Srbe ovde i kojima je Srbija dzak za udaranje i samo plen. I kad se kupuje tele gleda se koja ga je krava otelila ali ta mudrost je filozofima nepoznata.

Ја га крстим а он прди, каже мој, српски, народ. Који је твој - не знам.

Mi Srbijanci smo u Osmanskom carstvu sa obnovom Pećke patrijaršije 1557. godine dobili de fakto ono šta bi se danas zvalo kulturna autonomija. Od tada smo u Osmanskom carstvu živeli u prosperitetu. Nije tada bilo nijednog razloga za ustanak. Tako je bilo sve do Austro-Turskog rata (1716-1718) kada smo stali na stranu Austrije, i time pokvarili svoje odnose sa Portom. Nakon austrijske pobede, a koja je dobijena pre svega zahvaljući srbijanskim dobrovoljcima, u okolini Beograda osnovana je kratkotrajna Kraljevina Srbija (1718.-1739.) kao pokrajina Habsburške Monarhije; ona je trajala sve dok Osmanlije nisu ponovno osvojili Beograd dvadesetak godina kasnije. Tek tada počinju turski zulumi nad nama.

Banaćani, koje vi često omalovažavate kao "meke", a zapravo ne volite činjenicu da su "lale" uvek naginjali prema Srbiji i jedini su od svih Prečana uvek voleli nas Srbijance, bili su ti koji još 1594. kod Vršca dižu ustanak protiv turske vlasti jer je sultan hteo da kontroliše proizvodnju i trgovinu vinom; ustanički vođa u Banatu bio je vojvoda Velja Mironić.
Vi Krajišnici, u smislu isključivo pravoslavnog stanovništva na teritoriji Hrvatske (jer "krajišnicima" bi zapravo bilo ispravno da se nazivaju svi stanovnici Vojne krajine kao odbrambene ustanove Habzburške monarhije bez obzira na veroispovest), nikada niste digli nijedan ustanak, ako ne računamo balvan-revoluciju pod policijskim inspektorom i haškim osuđenikom Milanom Martićem.

Mnogo je naroda na svetu koji nikada nisu ostvarili svoju nacionalnu državu. Mi Srbijanci smo među malim brojem naroda koji su u 19. veku sami i bez ičije pomoći, prolivši more krvi, stvorili svoju nacionalnu državu i možete samo da nam zavidite.
Ti klon od anti-srpskog korisnika @komšija@

Bez toga "srbijanci". Inače bilo je ustanak i buna podosta i ratnih dejstva oko Beograda, Morave i po užoj Srbiji gde su Srbi učestvovali protiv Turaka u raznim ratovima.

Bez toga "srbijanci".
Ne nego ćemo baš s tim *SRBIJANCI,* JER REČ *SRBIJANCI* NERVIRA KRAJIŠNIKE I BOSANCE pošto bi oni hteli da nametnu da smo "mi svi isto", da kao "nema razlike" između nas i njih, da mi to prihvatimo, pa da sutra kažu kako su naši srpski ustanci i njihovi, kako su i oni "stvarali Srbiju"!

Krsti ti preko Drine a ja mogu da prdim koliko hoću jer sam svoj na svome. Meni ne treba partija da kaže kada sam Srbin a kada Jugosloven. Ne reče mi ništa o prekodrinskim doprinosom bilo čemu za oslobođenje ikada?

Ne nego ćemo baš s tim *SRBIJANCI,* JER REČ *SRBIJANCI* NERVIRA KRAJIŠNIKE I BOSANCE pošto bi hteli da smo "mi svi isto", pa da sutra kažu kako su srpski ustanci i njihovi!
Nikog drugog to ne nervira osim djela tih istih Srbijanaca. Srbi iz BiH, Krajine, CG i Vojvodine već dugo Srbe iz uže Srbije zovu Srbijancima.

Genetika ljudi kojima su preci bili komunisti, domobrani, Austro ugarski vojnici i turska raja je jasna nasuprot genetici ljudi čiji su preci bili ustanici i oslobodioci u ratovima. Nego vi u Bosni ne gledate kakva je krava koja je otelila tele? Moj narod je onaj koji vuče poreklo iz Srbije i kome su preci Solunci i Ustanici. Svi ostali nisu.

Genetika ljudi kojima su preci bili komunisti, domobrani, Austro ugarski vojnici i turska raja je jasna nasuprot genetici ljudi čiji su preci bili ustanici i oslobodioci u ratovima. Nego vi u Bosni ne gledate kakva je krava koja je otelila tele? Moj narod je onaj koji vuče poreklo iz Srbije i kome su preci Solunci i Ustanici. Svi ostali nisu.

Нема шансе! Срби нису накарадни.

@DzoniDzon @bas kao @zbiljaš
Velika većina Macuta su pravoslavni Srbi Krajišnici, od njih je i dr Đuro. Hrvat je Jure, a ne Đuro. Puno Macuta je stradalo od ustaša u ndhaziji https://www.poreklo.rs/2012/02/26/macut/
on se naturalizovao u srbiji, zapravo njegovi roditelji, kao sto imas masu slovena u americi koji promene imena, ili deci daju americka - znaci prtestanite da nam prodajete bajke, da su se macuti osecali srbima i pravoslavnima ne bi ginuli ubijajuci pravoslavne u rusiji i srbiji kao austrougarski vojnici
jel i pavao srpsko, a ne hrvatsko ime?
kukavice ne smeju da provere, pa izmisljaju da je ovo propaganda, ali nece biti

https://des.genealogy.net/ou1wk/sea...Value01=&pageValue02=&pageName=&search=Search
Čovek da sebi nadimak BratSrbin a preci mu marširali na Srbiju 1914? To se zove šifra prijatelju i to žestoka.
covece, jel radi ovaj link, sta se ovi prekodrinci prave budale? pa ni ja ne znam nemacki, ali prevedem nekako i shvatim sta pise za mnoge macute
Posle 100 dana njegove vlade, jasno je da je Macut najgori premijer do sada.
mrzi srbe, preci mu ginuli od srba koji su okrvavili ruke prvo sa srpskom krvlju u srbiji, i onda logicno da ne zna ni za lebene, i ko zna sta sve jos

Poslednja izmena:
Kako čovek da voli Srbiju a toliko predaka mu ovde stradalo u velikom ratu od Srpske ruke? Doselio mu se tata komunista ovde da nas unazadjuju i da nam se svete.
jer su mu preci ginuli u ratu sa srbijom na strani austrougarske, prekodrinac kaze morali su da prvo okrvave ruke sa nasom krvlju, jer su na silu mobilisani

pa dobro ako su morali, ali sada zasto njihova deca da vladaju srbijom? zasto bolesni vucic bas macuta postavlja, ako ne da se ruga srbima koje su budale, tj. mi, ako se ja amerikanac ne odreknem vas

Ne nego ćemo baš s tim *SRBIJANCI,* JER REČ *SRBIJANCI* NERVIRA KRAJIŠNIKE I BOSANCE pošto bi oni hteli da nametnu da smo "mi svi isto", da kao "nema razlike" između nas i njih, da mi to prihvatimo, pa da sutra kažu kako su naši srpski ustanci i njihovi, kako su i oni "stvarali Srbiju"!
pazi, nisi u pravu, srbijanac je pezorativno, i mene pogadja
Nikog drugog to ne nervira osim djela tih istih Srbijanaca. Srbi iz BiH, Krajine, CG i Vojvodine već dugo Srbe iz uže Srbije zovu Srbijancima.
vi znate da nas SUMADINCE to vredja, i opet to radite?
ako smo mi iz srbije srbijanci, vi iz hrvatske ste hrvatijanci, a znam da niste hrvati

vi znate da nas SUMADINCE to vredja, i opet to radite?
ako smo mi iz srbije srbijanci, vi iz hrvatske ste hrvatijanci, a znam da niste hrvati
Pojma nismo imali kad smo počeli govoriti. Ni mi Krajišnici, ni Crnogorci, ni Bosanci, a ni Vojvođani. Uostalom @zbiljaš kaže da Srbi iz uže Srbije sebe ponosno zovu Srbijancima. Kome sad vjerovati, tebi ili zbiljašu?

Pojma nismo imali kad smo počeli govoriti. Ni mi Krajišnici, ni Crnogorci, ni Bosanci, a ni Vojvođani. Uostalom @zbiljaš kaže da Srbi iz uže Srbije sebe ponosno zovu Srbijancima. Kome sad vjerovati, tebi ili zbiljašu?
ma to je banovani dule, nije on los, samo nije uvek u pravu;
ja znam po pokojnoj majci da je srbijanac uvredljivo, jer su njeni izbegli iz like u slavoniju,. pa u srbiju, sumadiju. i kada je ona rekla za nekoga srbijanac, mislila je da ga/nju uvredi
nego cenim majcinu majcinu familiju, jer da njen otac, moj deda nije izbegao u srbiju, odnela bi ga reka, kako su mu ustase pretile, a on spavao sa utokom zbog toga, koju sam nasledio, odlican pistolj 7,62mm

тај мој деда је заклео ћерке и за црног циганина да се удају, само не за хрвата, и после видесмо да је био у праву, јер знам и мешане бракове један син у зенгама, а други у српској војсци... и потом бежанија за америку

Poslednja izmena:
ma to je banovani dule, nije on los, samo nije uvek u pravu;
ja znam po pokojnoj majci da je srbijanac uvredljivo, jer su njeni izbegli iz like u slavoniju,. pa u srbiju, sumadiju. i kada je ona rekla za nekoga srbijanac, mislila je da ga/nju uvredi
nego cenim majcinu majcinu familiju, jer da njen otac, moj deda nije izbegao u srbiju, odnela bi ga reka, kako su mu ustase pretile, a on spavao sa utokom zbog toga, koju sam nasledio, odlican pistolj 7,62mm

тај мој деда је заклео ћерке и за црног циганина да се удају, само не за хрвата, и после видесмо да је био у праву, јер знам и мешане бракове један син у зенгама, а други у српској војсци... и потом бежанија за америку
Bas rekoh prije neki dan da je @zbiljaš ova tica @dulesrbenda

Bas rekoh prije neki dan da je @zbiljaš ova tica @dulesrbenda
добар је он, само не волим што се није одрекао аљека шиптара, а за србијанце греши., па ја знам по пок. мајци СЛАВОНКИ, све сам рекао, ОНА НИЈЕ БИЛА СРБИЈАНКА, ВЕЋ ЈЕ ДРУГЕ ВРЕЂАЛА СА ТИМ ТЕРМИНОМ, братовљеву жену, па ако ти није јасно онда си глуп

А meni ni iz dzepa ni u dzep, samo prenosim cinjenice, ja se osecam sumadincem, jer sam tu rodjen, nazovi me srbijancem - vredjas me, kao i moja majka pokojna sto je znala da uvredi - ne moze otvorenije i iskrenije da se iskaze ovo

Poslednja izmena:
добар је он, само не волим што се није одрекао аљека шиптара, а за србијанце греши., па ја знам по пок. мајци СЛАВОНКИ, све сам рекао, ОНА НИЈЕ БИЛА СРБИЈАНКА, ВЕЋ ЈЕ ДРУГЕ ВРЕЂАЛА СА ТИМ ТЕРМИНОМ, братовљеву жену, па ако ти није јасно онда си глуп
Čekaj, čekaj, mater ti bila Slavonka a ti drvljem i kamenjem po prekodrincima. Na taj način si i protiv svoje majke, a samim tim i protiv sebe.

А meni ni iz dzepa ni u dzep, samo prenosim cinjenice, ja se osecam sumadincem, jer sam tu rodjen, nazovi me srbijancem - vredjas me, kao i moja majka pokojna sto je znala da uvredi - ne moze otvorenije i iskrenije da se iskaze ovo
U 99% slučajeva kad Srbi iz drugih Jugo republika i Vojvodine koriste termin Srbijanac ne misle ništa loše. Hrvati su već druga priča. Oni svuda ubacuju Srbijanac umjesto Srbin i srbijansko umjesto srpsko, rade to smišljeno/proračunato i iz zlih namjera.

Back