Krishna
Elita
- Poruka
- 24.052
Navedi mi jedan ustanak Srba u Šumadiji prije 18-og vjeka?Srbi iz Srbije su se dizali na bune i pre prvog ustanka ali su iste ugašene. Postojao je otpor i pre Karadjordja. Ali Srbe preko Drine ne opravdava ništa za period 1914-1918 pa i za period izmedju dva rata kao ni za upad i pljačku po Srbiji od 44 na ovamo.
Vidiš od mojih predaka trojica su učestvovala u WW1 što ja znam. Jedan je pislat u Tirol, drugi u Galiciju, a treći u Srbiju. Taj treći je na Ceru prebjegao na srpsku stranu i sa srpskom vojskom prešao Albaniju i učestvovao u probiju Solunskog fronta. Na desetine hiljada prekodrinskih Srba je uradilo isto to. Osim toga svi srpski dobrovoljci koji su iz Amerike došli da se bore u srpskoj vojsci su bili iz prekodrinskih krajeva. Mnoge srpsko-prekodrinske prebjege iz austrougarske u srpsku vojsku i dobrovoljce iz Amerike koji su preživilu rat i njihove porodice je regent Aleksandar kolonizovao u Banat nakon rata. Karađorđevo, Banatsko Aranđelovo, Kozarac, Sutjeska, Nakovo itd. su kolonizovani tim ljudima.