grad vs.selo

:dontunderstand: zasto?
Ja ne vidim te prednosti!

Zadovoljna domaćica je napisala umesto mene prednosti ravničarskih sela ( sve imamo i sve nam je dostupno i svaki veći gradski centar nam je blizu, a opet, živimo u mirnom kraju, bliže prirodi ). Ne verujem da bih živeo na nekom brdu, pogotovu kad padne sneg, a nigde puta prohodnog ( možda samo leti, par dana na odmor )

Bravo Felix navela si jednu negativnost sela.Zdravstvene usluge su katastrofalne ,a o stručnosti doktora da ne pričam.Čini mi se da konkretno u mojoj zdravstvenoj ustanovi rade lekari neznalice ,a pretpostavljam da je tako i u drugim manjim sredinama.Osim toga kada se sjate stanovnici okolnih sela žurka u domu zdravlja i dugoooo čekanje bez obzira na zakazivanje pregleda.

I ja sam skoro bio na terapijama od pada i ne vidim kako sam bio privilegovan..covek sa sela isto ima zdravstvenu knjizicu i potrebno je zakazivanje..na koje ce doci prevozom iz sela koje moze biti brze nego s kraja grada u centar..veza u zdravstvenoj ustanovi je u oba slucaja pozeljna..itekako se obraduju zdr radnici prasencetu i flasi domace rakije..aj dalje;)

Zadovoljna domaćica je napisala umesto mene prednosti ravničarskih sela ( sve imamo i sve nam je dostupno i svaki veći gradski centar nam je blizu, a opet, živimo u mirnom kraju, bliže prirodi ). Ne verujem da bih živeo na nekom brdu, pogotovu kad padne sneg, a nigde puta prohodnog ( možda samo leti, par dana na odmor )

Pa znas kako, svi vole ono sto imaju i sto im ujedno i godi!
Ja vise volim kad zaveje a sneg preko glave, uh...divljina!

Ja zivim u prigradskom naselju i maloj zgradi, dva sprata i to dva stana na prvom i dva na drugom spratu, ali sto sam starija sve vise volim zivot u nekom vojvodjanskom selu, mozda zato sto sam kao dete leta provodila u Vojvodini. Da pored zgrade nemamo jednu pomocnu prostoriju, to je trebalo biti garaza, a nam aje i ostava i letnja kujna, ja ne znam sta bih:besna: Volim da kuvam, volim da pravim zimnicu, volim domacu hranu, a u stanu je tesko sve to napraviti. Svidja mi se da imam bastu sa cvecem, sa povrcem.Pored zgrade svakom od nas ima po malo dvoriste, mi smo zasadili neko voce i znamo da je domace i neprskano. Moj brat zivi na selu, imaju stoku samo za svoje potrebe i sade povrce za prodaju, na 30km je od Nisa, imaju osnovnu skolu, kablovsku, nekoliko prodavnica, srednja skola im je na 10 km, tako da je vidim da im je nesto lose.

Zasto selo? Pa,zato sto pre svega imam kontakt sa prirodom.Grad podrazumeva stres,otudjenost,zatvorenost,ludilo kompeticije i zurbe.Ziveti u soliteru,u kutiji od par desetina kvadratnih metara,za mene je uzasno.Kavez.Selo nudi udobnost.Naravno tu podrazumevam kucu sa svim komoditetom koji nudi visoka tehnologija.Spoj prirode i visoke tehnologije.Ono sto je poenta razvoja tehnologije.Ravnoteza izmedju prirode i ljudskih potreba.

Ima ih raznih. Ima paora ( u mom Banatu ), koji su bogati, imaju kućne pomoćnice i obišli su pola sveta.A ima i onih zatucanih, koji vole da se busaju lancima zemlje i ništa više.
Uglavnom su ljudi različitih karaktera, gde god da žive ali osećanja su ista.

Исправи ме ако грешим, али из овога закључујем следеће:
- ''добри'' паори имају кућне помоћнице и обишли су пола света (новац троше на путовања и кућне помоћнице)
- ''лоши'' паори су они који ''се бусају'' ланцима земље (новац троше на земљу)

Зашто су први бољи од других? :confused:

Zasto selo? Pa,zato sto pre svega imam kontakt sa prirodom.Grad podrazumeva stres,otudjenost,zatvorenost,ludilo kompeticije i zurbe.Ziveti u soliteru,u kutiji od par desetina kvadratnih metara,za mene je uzasno.Kavez.Selo nudi udobnost.Naravno tu podrazumevam kucu sa svim komoditetom koji nudi visoka tehnologija.Spoj prirode i visoke tehnologije.Ono sto je poenta razvoja tehnologije.Ravnoteza izmedju prirode i ljudskih potreba.

Baš tako.
Zato mi je suludo misliti o 50 kvadrata u centru npr Beograda, kad za te pare mogu kupiti kuću i veliki plac u nekom lepom selu i još da mi ostane .( mada su ovde iskrivljene cene i obezvredjena cena seoskih kuća i imanja, jer nemoguće da zemlja i kuća na selu imaju manju cenu od neke soliterske kutije )

Исправи ме ако грешим, али из овога закључујем следеће:
- ''добри'' паори имају кућне помоћнице и обишли су пола света (новац троше на путовања и кућне помоћнице)
- ''лоши'' паори су они који ''се бусају'' ланцима земље (новац троше на земљу)

Зашто су први бољи од других? :confused:

Grešiš, pričao sam o mentalitetu i ličnom obrazovanju ( kulturi življenja )
Neko ima i zna kako da uživa u tome.
Neko isto ima ali je Kir Janja.

Ceo svoj zivot sam provela u gradu, i to u centru. I navikla sam. I bas mi je lepo.
Volim grad, buku, beton, prasinu :mrgreen:
Ne verujem da bih mozga da zivim u selu, jer sam tako malo vremena tamo provodila, zapravo bila sam 3-4 puta u zivotu...
Nedostajala bi mi gradska buka, koncerti, pozorista, bioskopi, nocni zivot...

Zavisi šta se podrazumeva pod životom na selu....:think:

Ako je to gajenje stoke, i bavljenje poljoprivredom to baš nešto ne bi želela
da me snađe...bila sam, imam mnogo rodbine, i veliki deo detinjstva sam
provodila na selu...znam kako je i koliko se radi:mrgreen:...ne to sebi nikad
ne bi poželela....mada koga šta snađe to i trpi..tako da se uvek držim one
nikad ne reci...ne....:think:

Volim grad, ja sam gradsko dete...volim svu tu gradsku vrevu...i ne bi je
baš menjala za selo.

Maštanje o životu na selu, može ako se ima neka lepa vikendica, pa eto
svi uslovi su tu da se uživa, ne mnogo daleko od grada, dobra plata ili
penzija...to je druga priča...i to je život..u kom se može uživati, samo ja
malo ljudi poznajem koji su otišli na selo da žive da nisu počeli prvo
malo da drže kokoške....pa došli do recimo manjeg stada ovaca....:eek:

Zavisi šta se podrazumeva pod životom na selu....:think:

Ako je to gajenje stoke, i bavljenje poljoprivredom to baš nešto ne bi želela
da me snađe...bila sam, imam mnogo rodbine, i veliki deo detinjstva sam
provodila na selu...znam kako je i koliko se radi:mrgreen:...ne to sebi nikad
ne bi poželela....mada koga šta snađe to i trpi..tako da se uvek držim one
nikad ne reci...ne....:think:

Volim grad, ja sam gradsko dete...volim svu tu gradsku vrevu...i ne bi je
baš menjala za selo.

Maštanje o životu na selu, može ako se ima neka lepa vikendica, pa eto
svi uslovi su tu da se uživa, ne mnogo daleko od grada, dobra plata ili
penzija...to je druga priča...i to je život..u kom se može uživati, samo ja
malo ljudi poznajem koji su otišli na selo da žive da nisu počeli prvo
malo da drže kokoške....pa došli do recimo manjeg stada ovaca....:eek:

Pa i ja sam rodjena u gradu, svi su mi iz grada, cak nikog i nemam na selu, a imam vikendicu i volim tamo da idem, ali opet, i kad odem ne zelim nazad kuci!:lol:

Pa i ja sam rodjena u gradu, svi su mi iz grada, cak nikog i nemam na selu, a imam vikendicu i volim tamo da idem, ali opet, i kad odem ne zelim nazad kuci!:lol:

Dobro odeš u vikendicu, budeš tamo par dana, poneseš sve što ti treba iz grada,
malo se izoluješ od gradske buke, i lepo ti je..ok. Nego da li si videla kako žive
ljudi iz tog mesta gde ti imaš vikendicu...bi li mogla da živiš kao oni? Da li bi
samo odmarala tamo ili bi pravila baštu, nervirala se ako nema kiše ili to što
si posejala, posadila neće da nikne a uložila si priličnu sumu novca?...

Da ne dužim imam i ja vikendicu, i tamo mi je bilo fino, nikad se nisam
nedeljom predveče vraćala baš oduševljeno kući, em je sutra bio radni dan,
em mi je prijao taj nerad tamo.......ali nije to život na selu....već nešto sasvim
drugo....:think:

Dobro odeš u vikendicu, budeš tamo par dana, poneseš sve što ti treba iz grada,
malo se izoluješ od gradske buke, i lepo ti je..ok. Nego da li si videla kako žive
ljudi iz tog mesta gde ti imaš vikendicu...bi li mogla da živiš kao oni? Da li bi
samo odmarala tamo ili bi pravila baštu, nervirala se ako nema kiše ili to što
si posejala, posadila neće da nikne a uložila si priličnu sumu novca?...

Da ne dužim imam i ja vikendicu, i tamo mi je bilo fino, nikad se nisam
nedeljom predveče vraćala baš oduševljeno kući, em je sutra bio radni dan,
em mi je prijao taj nerad tamo.......ali nije to život na selu....već nešto sasvim
drugo....:think:

Ima tamo prodavnica:mrgreen: , kad zaveje zimi sneg mozes samo do pola brda kolima, ostalo peske, meni to ne smeta, ja bih cak i tamo zivela, ali mi je zbog faxa problem, tu obavezu imam i kad se toga resim....ko zna!
Mada tamo sta god da sadis, gajis sve ti komsije pokradu :roll:
Druga stvar, ja i onako planiram prelazak na selo, ali neko planinsko, cim zavrsim fax...i da, radila bih to. Imam i dosta drustva koji zive na selu, pa sam i tu pomagala, sejala kupus, brala jabuke i breskve, vadila krompir, bila ispomoc, kao drug i prijatelj. Nije lako, uopste, ali kad sam u tom vocnjaku ili povrtnjaku, veruj mi ni o cemu ne mislim, ni o faxu, ni o problemima, jednostavno mozak mi je negde drugde.
A da i ja se bavim pcelarstvom, tako da i to nije lak posao, ali me ispunjava, kao jos jedan hobi!
Jos jedna stvar!
Kakva god kriza da je ljudi uvek moraju da jedu i da se lece (malo da banalizujem) a onaj ko zivi u gradu, radio tamo neki posao, ostao bez posla, ne moze da guli asfalt, dok jedno parce zemlje moze mnogo da znaci!

Sve sto je izvan centra ne racunam... kad mi treba vise od pola sata do zmaj jovine... necu tu da zivim... meni kolima iz mog mesta do NS treba 45 minuta... a ovde imam sve... jos ako ides autoputem, 20 minuta do ns...:D

Pola sata ti treba kada ides busom recimo iz B.Palanke,Temerina a iz Telepa 7,8 minuta ,Futog 15-20 min zavisi od dela ,Ns je po povrsini mali grad i bez problema mozes ici i pesice ,od Naselja do centra 30 min opusteno

Rodjena sam u gradu,u krugu dvojke sto bi se reklo.
I volim prirodu,svez vazduh,vecernju tisinu-ali samo na nekoliko dana.
Posle mi pocinje biti dosadno.
Iako sam kao dete imala manju slobodu i prostor za igru-kada bih otisla u selo ili na planinu posle nekoliko dana mi je bilo dosadno.
Imala sam utisak da se nista ne desava,nocu je bila tisina,koja mi je smetala-ja sam oduvek znala da uzivam u zvucima grada;)
Mislim da ja prosto nisam imala kada da se naviknem na mir i tisinu.
Jer sam i danas u samom centru verve-mada bih volela da moja deca rastu u nekoj mirnoj ulici,u lepoj kuci sa dvoristem:D

ja volim velike gradove,kao npr rim,u kojem sam zivela jedan period zivota :nostalgicnismajli:
ne volim kad idu previse u visinu(kao milano) nego kad je prizeman,i topao iako ima dosta ljudi
zato ne volim ni novi bg,previse betona,previse dosadno i previse komunisticki
ne volim male gradove,kao smederevo ,posebno kad je industrija grana od koje zivi vecina stanovnistva,onda ti preostaje samo da se udas za lika koji radi u zelezari :lol:
ni novi sad mi se ne svidja,jer mi deluje prljavo i nesredjeno,i pun rupa po asfaltu
zivela sam jedno vreme i u becu,tamo je cool,samo previse disciplinovan narod,ali isto ono grad ne ide u visinu
e svemu sam nasla manu :mrgreen:
zivela sam takodje u jednoj selendri u sumadiji,bilo je grozno,deca su mi se podsmevala jer sam prethodno zivela u gradu,mas' na leba nikad nisam mogla da svarim,svez seoski vazduh hahaha,a stajsko djubrivo?gde su kontejneri za smece?septicke jame?
zivela u jednom uredjenom selu u francuskoj,tek tu si zarobljen,jer imas i gasovod i pekaru i frizera znaci ne moras da izadjes iz sela sem kad ides da izvadis pasos u prefekturi(znaci svakih 10god :D )
trenutno zivim u jednoj..varosici i iskreno sra,nje je jer nema posla,moras da ides ili 75km severno (ko ja sad) ili 40km juzno (ko ja nekad) da bi nasao korektan posao
eto tako,rdjavom k**** i dlake smetaju :mrgreen:

na bg sam se nekako navikla,kad znas zmureci kad treba da preskocis jer ima rupa onda nekako vise to i ne primecujes(a i volim bg,kad volis vise oprastas :heart: )
svaki put kad sam dolazila u ns bili su neki radovi,neka prasina,konjske zaprege u sirem centru,jednom sam pratila autom jednog forumasa koji em poznaje grad em ima bolji auto,em vozi brzo (mangupirao se :lol: ) samo sam se nadala da se necu zaglaviti nigde(jer auto nije bio moj,nego od mm a to je gore nego da sam pozajmila od bilo koga)

na bg sam se nekako navikla,kad znas zmureci kad treba da preskocis jer ima rupa onda nekako vise to i ne primecujes(a i volim bg,kad volis vise oprastas :heart: )
svaki put kad sam dolazila u ns bili su neki radovi,neka prasina,konjske zaprege u sirem centru,jednom sam pratila autom jednog forumasa koji em poznaje grad em ima bolji auto,em vozi brzo (mangupirao se :lol: ) samo sam se nadala da se necu zaglaviti nigde(jer auto nije bio moj,nego od mm a to je gore nego da sam pozajmila od bilo koga)

Nemoj samo da mi kazes da je to ONAJ forumas... :mrgreen:

Back