Говори српски да те цео свет разуме

• Začetnik teme Začetnik teme И71
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

И71

Zainteresovan član
Poruka
233
Како би требало да изгледа помоћни српски језик који би Словени што више разумели?

Шта је основно при разговору, писању са Словенима на шта треба обратити пажњу?

Које речи (поготово структурне) уопште нису разумљиве на ширем словенском простору? Молим, наведите их.
Ево, да почнем с првом речју:

чак

U zadnjih 100-150 godina Srpski je pretrpeo najvece promene od Slovenskih jezika. Izbaceno je puno Slovenskih izraza koje ostali jezici jos uvek koriste.

Bugari nas bolje razumeju nego mi njih. Igrao sam jednu onlajn igru i cesto sam imao prilike da ih slusam dok pricaju medjusobno. Nama Srbima oni zvuce kao da imaju pucval(ko ne zna sta je pucval moze i krpa) u ustima. Nisam imao puno kontakta sa ostalim Slovenskim narodima osim malo sa Rusima(opet preko iste onlajn igre) Razgovor sam tesko razumeo dok sam uspeovao da razumem sta pisu. Zanimljivo je da mi je lakse bilo da razumem kada pisu latinicom. Puno su me bunila cirilicna slova koja oni koriste a mi ih nemamo u nasoj azbuci. Jednostavno ne znam izgovor tih slova.

Izgleda da je za ucenje i razumevanje stranih jezika potreban slican talenat kao za muziku/pevanje. Neko lako uhvati ritam/melodiju dok neko jednostavno nema sluha. Na zalost ja spadam u ovu kategoriju bez sluha. Imao sam prilike da radim sa 2 Ceha. Kolega ih je bez problema razumeo a ja jedva. Obojica nikad pre toga nismo imali kontakt sa Cesima.

Back