Goti - jezik, poreklo, identitet.

Dakle samo Otolež, moguće, vodi poreklo iz germanskog jezika.....plačem.....:hahaha:

Leba ti, gde je taj Otolež?

Pretpostavljam da si u ovom totalno raspadanju negde sad izgubio i sposobnosti guglanja?

https://mapcarta.com/18873996

Naravno, nisam ni iznenađen da si po svom dobrom starom običaju odlučio da jednu stvar istrneš iz konteksta, kako bi sve ostalo bacio u zaborav. :mrgreen: Taj šablon je već, itekako vidljiv.

Ne?

Opet nešto mutiš, namerno? :roll:
Koje još germanske toponime možeš da navedeš na Balkanu i Krimu, ajde. Germanske, a ne gotske!

Ne možeš toponim Gotija računati u germanski, jer to je na sličnom nivou pseudoistoričnosti kao kada ime Vidimir računaš u germasko. Mislim, pokušavam da shvatim u čemu se ti razlikuješ od pseudoistoričara, ali ne uspevam...... :think:

Koje još germanske toponime možeš da navedeš na Balkanu i Krimu, ajde. Germanske, a ne gotske!

Ne možeš toponim Gotija računati u germanski, jer to je na sličnom nivou pseudoistoričnosti kao kada ime Vidimir računaš u germasko. Mislim, pokušavam da shvatim u čemu se ti razlikuješ od pseudoistoričara, ali ne uspevam...... :think:

Zašto bih, samo zbog tvojih poremećaja pažnje ili namernog trolovanja (jedno od ta dva mora biti po sredi, nema trećeg), poruku-dve kasnije kopirao doslovno identični sadržaj samo zbog toga što ti pitaš nešto što si mogao i preko privatne poruke, ako ti nije namerni cilj da zatrpavaš temu nekonstruktivnim sadržajem?

Da li ti to kada neke detalje besomučno ponavljaš radiš i zbog sebe, zato što ne možeš možda da upamtiš nešto ako ne otkucaš jedno pedeset puta, zaredom? :D

P. S. I drugo, jesi li ikada porazmislio da nešto možda i sam odeš da istražuješ, za promenu? Dokle misliš da ja treba da igram ulogu tvoje privatne dadilje? :roll:

Da li su ovo germanski toponimi?

Imaš citate, imaš i tekstove gde možeš i sam istražiti, ako te stvarno interesuje. Da, planina Hrgud se dovodi u vezu sa *Harjagauta, odnosno staronordijskim imenom (jednom od više koja je i Odin nosio) Hergautr. Istražuj malo i sam; nemoj tražiti da ti se sve servira...vidim da si u potpunosti preskočio i naziv Onogošta (starog Nikšića). Nemoj biti toliko naporan i pokaži bar neke naznake samoinicijativnosti, makar i minimalne.

Imaš citate, imaš i tekstove gde možeš i sam istražiti, ako te stvarno interesuje. Da, planina Hrgud se dovodi u vezu sa *Harjagauta, odnosno staronordijskim imenom (jednom od više koja je i Odin nosio) Hergautr. Istražuj malo i sam; nemoj tražiti da ti se sve servira...vidim da si u potpunosti preskočio i naziv Onogošta (starog Nikšića). Nemoj biti toliko naporan i pokaži bar neke naznake samoinicijativnosti, makar i minimalne.
A Vogošća, Delegošt, Onoošt, je od germanskog gast, stranac, pretpostavljam?

Evo, @Kole11 da ti dam još malo povoda da etiketiraš naokolo o germanofiliji, smatra se i da je toponim Dunav međ' slovenske jezike stigla iz gotskog.

It also seems to be evident, that the name for the river Danube was borrowed from the Gothic population

Pogledajte prilog 1170106

http://cejsh.icm.edu.pl/cejsh/eleme...i-10_11649_sm_2015_002/c/sm.2015.002-1437.pdf
Zašto ne pročitaš koje je poreklo imena Dunav, pa to je još Jovan Lidijski objasnio u 6.veku?
To je tračka reč i označava reku koja teče iz predela odakle vetrovi donose oblake i kišu.

Eto kakvim se sredstvima služe germanofili, izmišljaju germanske reči iako postoje iskazi drevnih autora koji tvrde suprotno.

Fuj.

Evo, @Kole11 da ti dam još malo povoda da etiketiraš naokolo o germanofiliji, smatra se i da je toponim Dunav međ' slovenske jezike stigla iz gotskog.

It also seems to be evident, that the name for the river Danube was borrowed from the Gothic population

Gotskite.JPG

http://cejsh.icm.edu.pl/cejsh/eleme...i-10_11649_sm_2015_002/c/sm.2015.002-1437.pdf

Mislim da je o ovome nešto ranije više pisao @ИгарЈ.

Pogledajte prilog 1170109

Mislim da je o ovome nešto ranije više pisao @ИгарЈ.
Jovan Lidijski vs germanobulji

The Ister, on the other hand, after it has left its brother the Rhine, as the latter withdraws towards the setting sun, itself turns to the East. And it preserves its own name as far as Pannonia (which the Greeks called Paionia, changing it for the sake of euphony and avoidance of barbarism) and Sirmium (the prosperous city which long ago used to belong to the Romans but now to the Gepids), but, as it winds around the region of Thrace, it casts off its earlier name among the local folk and is renamed Danuvius. The Thracians named it so on account of the fact that the air at the mountains towards the North and North-North-Westerly wind, because it is almost continually clouded over in consequence of the adjacent excess of moisture, is believed to constitute the cause of the continuous abundance of rain for them; in their ancestral language they call "the cloudbringer" Danuvius

Ali Jovan Lidijski beše lud? Pisao o nekim Tribalima njegovog vremena i nazivao Dačane Gotima, pa da, nešto sa njim nije bilo u redu.....

The Ister, on the other hand, after it has left its brother the Rhine, as the latter withdraws towards the setting sun, itself turns to the East. And it preserves its own name as far as Pannonia (which the Greeks called Paionia, changing it for the sake of euphony and avoidance of barbarism) and Sirmium (the prosperous city which long ago used to belong to the Romans but now to the Gepids), but, as it winds around the region of Thrace, it casts off its earlier name among the local folk and is renamed Danuvius. The Thracians named it so on account of the fact that the air at the mountains towards the North and North-North-Westerly wind, because it is almost continually clouded over in consequence of the adjacent excess of moisture, is believed to constitute the cause of the continuous abundance of rain for them; in their ancestral language they call "the cloudbringer" Danuvius

Ali Jovan Lidijski beše lud? Pisao o nekim Tribalima njegovog vremena i nazivao Dačane Gotima, pa da, nešto sa njim nije bilo u redu.....

Dakle, opet nisi pročitao šta piše. :lol:

Šta to piše vaša učenosti? Sigurno je, poveravaću vašim učenim opservacijama a ne svojim očima.

Po očima zasigurno nije, jerbo ih očigledno ne koristiš. Nema nikakve veze sa mnom, niti mojim opservacijama, već isključivo sa krajnje zastrašujućim razmerama tvoje nespremnosti da se čak i najminimalnije potrudiš kad su u pitanju istorijske teme. Snapshot iz knjige se nalazi gore; pričao si sa Васил-om na engleskom jeziku tako da sumnjam da je problem u tome što si slab sa engleskim (osim ako se i tu ne oslanjaš uglavnom na Google translate, pa ti se sad neda da prekucavaš tekst gore, što bi zapravo i dosta objasnilo tvoje ponašanje). Jedini utisak koji ostavljaš je osim da nisi voljam da uopšte ni sopstveni mozak nimalo pokreneš, ne želiš zapravo ni sopstvene oči da koristiš.

Da ni ne pominjem koliko je, kako je @Kažu "strani plaćenik" ocenio, obavezno propratno seljačenje tvoje tako evidentna manifestacija slabosti, jerbo posle vi[e od 20 stranica diskusije nisi uspeo i suštini doslovno ništa da dokažeš, pa čak ni da donekle elaborišeš svoje viđenje. :lol:

E da vidimo kakva je to nauka koju učeni Slaven promoviše, reč je o Helmutu Vilhelmu koji je eto verovatno u nedostatku germanskih toponima na Balkanu, izmislio da je Dunav germanski hidronim. Tako čovek zapisa da reč Dunav nije tračkog porekla već germanskog i to baš gotskog.... :hahaha:

1655125279758.png

Učeni naučnici današnjice koje Slaven promoviše, se čak i ne trude da pronađu neki izvor, nekog pisca koji je pisao o etimologiji reči Dunav. Pisao je Jovan Lidijski, veoma učen, školovan čovek, koji je proučavao i pisao o rimskim zakonima antičkim i onim iz njegovog vremena. Ali tog čoveka germanofili ne uzimaju u obzir. Možda zato što je pisao o tome da su narodi menjali imena kroz istoriju a nisu nestajali kao mačji prdež i nastajali kao pečurke posle kiše.

Slaven ne može da smisli Jovana Lidijskog zato što je pisao da su Tribali i Besi sinonimi za isti narod, što je pisao o tome da su Dačani i Goti takođe sinonimi za isti narod.Zato što je pisao o tračkom ustanku za vreme Justinijana i ne može da ga smisli zato što je Lidijski živi dokaz da reč Sklaveni još uvek nije ušla u upotrebu 553. godine kada je Lidijski pisao knjigu.

Sada kada je saznao da je Lidijski pisao i o tome da Dunav nije germanska već tračka reč, sada verovatno iz nemoći stiska dugme za prijavu nadajući se da će moderacija izbrisati Lidijskog kao spamera.

Ja mislim da su šanse 50-50 da se to i dogodi.....:hahaha:

E da vidimo kakva je to nauka koju učeni Slaven promoviše, reč je o Helmutu Vilhelmu koji je eto verovatno u nedostatku germanskih toponima na Balkanu, izmislio da je Dunav germanski hidronim. Tako čovek zapisa da reč Dunav nije tračkog porekla već germanskog i to baš gotskog.... :hahaha:

Pogledajte prilog 1170129

Učeni naučnici današnjice koje Slaven promoviše, se čak i ne trude da pronađu neki izvor, nekog pisca koji je pisao o etimologiji reči Dunav. Pisao je Jovan Lidijski, veoma učen, školovan čovek, koji je proučavao i pisao o rimskim zakonima antičkim i onim iz njegovog vremena. Ali tog čoveka germanofili ne uzimaju u obzir. Možda zato što je pisao o tome da su narodi menjali imena kroz istoriju a nisu nestajali kao mačji prdež i nastajali kao pečurke posle kiše.

Slaven ne može da smisli Jovana Lidijskog zato što je pisao da su Tribali i Besi sinonimi za isti narod, što je pisao o tome da su Dačani i Goti takođe sinonimi za isti narod.Zato što je pisao o tračkom ustanku za vreme Justinijana i ne može da ga smisli zato što je Lidijski živi dokaz da reč Sklaveni još uvek nije ušla u upotrebu 553. godine kada je Lidijski pisao knjigu.

Sada kada je saznao da je Lidijski pisao i o tome da Dunav nije germanska već tračka reč, sada verovatno iz nemoći stiska dugme za prijavu nadajući se da će moderacija izbrisati Lidijskog kao spamera.

Ja mislim da su šanse 50-50 da se to i dogodi.....:hahaha:
Дај прочитај те редове још који пут, јер их очито ниси разумео.

Ја бих после оваквога испада побегао с форума од срамоте.

Poslednja izmena:
Ја бих после оваквога испада побегао с форума од срамоте.

Ako je tek sada, onda si izuzetno tolerantan prema samom sebi.

Ovo je zastrašujuće šta je sve Koletu padalo na pamet od početka ove teme. Da podsetim, čovek je nekoliko stranica unatrag tvrdio da purpurni pergament uopšte ni ne postoji i tražio da se ode na Google i postavljaju slike brojnih primera iz VI stoleća. :lol: Verovatno pod uticajem one Mitićeve notorne budalaštine da je Codex Argenteus napisan (valjda kao i svi ostali tekstovi na gotskom jeziku) tek nakon 1650. godine, jerbo je, citiram, tada bila izmišljena ta tehnologija. :roll:

По стоти пут показујеш свој домен.:klap:

as it winds around the region of Thrace, it casts off its earlier name among the local folk and is renamed Danuvius.
Које су то претходно име реке Трачани одбацили и заменили га својим Данувиус, како наводи Јован Лидијски?

По стоти пут показујеш свој домен.:klap:

Које су то претходно име реке Трачани одбацили и заменили га својим Данувиус, како наводи Јован Лидијски?
Nisam video razlog brisanja.... :hahaha:

Što se tiče imena, pročitaj ga sam, imam pametnija posla nego da te podučavam na ovom nalogu

Back