To o čemu pišeš su sve neke druge teme koje sa ovom nemaju veze. Niti su Grci Huriti, niti su živeli samo u gradovima.
To mislim da je Mrkalj na Forumu Krstarice prvi plasirao (ako ne grešim) ideju da su polisi nastali kako bi se manjinsko stanovništvo razgraničilo od većinskog uokolo. Pretpostavljam da je u nekom formatu tako dospelo i do Šarića. Međutim, reč je o čistoj spekulaciji koja nema nikakve osnove.
Pa potiče od mene na Forumu Krstarice, očito?
Ја сам ти већ рекао да не мислим да су Грци Хурити већ микс више народа домицијалног Подунавског европског становништба (Пеласга) и Индоевропљана. Међутим мања разарања су примећена око 2200 п.н.е - 2000 п.н.е не можемо бити сигурни око датирања јер је Шлиман датирао а остали се онако слажу не дирају превише како год то се поклапа са најездома са мора. Хетитска царство пропада правци из којег су могли доћи Ахајци или Дорци касније /ако није Балкан) Кавказ па и хуритска фржава и араменска су остаци хетитског царста оно се простирало до Палестине и ко зна где још.. Дакле сасвим сигурно су могли бити остаци неке хетитске енклаве.
Полисе се стварају првенствено на религијозном или етничком нивоу јер су такође до класичног периода подељени на братства и племена и родове чак и у Атини. Полисе би укључивале култ веровања и религије што би пратило и неке етничке промене у надолазећем таласу Индоевропљана и Зеуса нека можда удаљена племена али са истим култом би се здруживала. Заокружени неким занатсвом и истим начинима привреде правили би протополисе или прото град државице. Ахајски савез је направљен као систем здружених полиса са Зевсом као врховним божанством.
Нису га једнако примали сви култови он је морао ући свуда али не као главни Бог , била је ту и Деметра , Хера , трична мајка богиња и тд.
Оно што је приметно да се умеће Аполон , Дионис , Орфеј , Хермес као се мењала привреда и систем богови су добијали на значају..
Хермес вероватно значајнији као ковач у гвозденом добу још значајнији него у бронтаном.
То све објашњава да бројност придошлица није био већи него староседелаца али могуће да су дошли са гвожем али неверум да је то остала орфичка мистерија као амброзија. Код Келта се чувала тајна гвожђа и дуго је нису предавали никоме били су древни ковачи Рима а протерали су Боје из Рима и Венеде који су очигледно пришли Етрурцима вероватно опасност за Рим због тајне гвожђа али су ипак успели да је пренесу читаву индустрију у Марободову државу..
Грци су мултикултурални микс атарог света али у основи домородаца и неких мањинских група Индоевропљана.
Данас су нам познати Ахајци и Дорци али их је било сигурно и више.
Дакле кад је све те полисе и групације повезала трговина и занатсво образована је нека Хелада какву знамо само са неким истакнутим центрима који су држали примат.
Тројански ратови су остали запамћени у народном сећању Егупћана који су га датовали на отприлике 1000 п.н.е односно 600 година пре Херодота.
И Персијанаца и околњих народа који су оптуживали Хелене да су дошли и направили рат због једне жене и тд. Неки други су оптуживали Персијанце да су дођоши да су се населили ту и све заузели.
Оно што примећујемо да у матриујархалном друштву рат око жене или краљице матице би био нормалан за Индоевропљане већ несхватљив у тој размери.
И нису само Грци тако настали него сви народи па и Срби и Европљани уопште само што су у Егејском басену створили једну културу , трговину , бродоградство , и повезали се са оријентом , Азијом и дошли до писма и развили се у најзначајнију и богатију писану баштину Европе.
Постојало је и других и древнијих попут Феничана рецимо али њихова заоставшина се поделила на много народа и инватзије и метежи и свашта нешто тако да њихова историја није тако очувана осим Месопотамије , Персије , Египта и тд...али то су оне које су опстале хетитско које се звало четврто велико царство није опстало и јако мало знамо о њима.
Римска епоха је очувала Грке и њихову културу јер су је Римљани преузели и ископирали. Низ фактора је одлучио да тако буде.