Goran Šarić

Knez Miloš Obrenović je imao čak lične ciganske svirače.

Da znam, no sam se možda pogrešno izrazio. Sigurno nisu svirali cigansku muziku kakvu danas poznajemo? Na taj deo ciljam.

Цигани су били на Балкану за време српске средњовековне државе. Неки су били робови, други су били ситне занатлије, трећи су били музичари и забављачи.

Узгред, вероватно ћевапчићи нису били познати на Душановом двору.

Они су тек тад продирали на Балкан, а нисам сигуран да ли су се и када инкорпорирали у друштво; добрим делом нису ни данас.
Ћевапчићи? Па вероватно онда кад је измишљена машина за млевење меса?

Poslednja izmena:
Цигани су били на Балкану за време српске средњовековне државе. Неки су били робови, други су били ситне занатлије, трећи су били музичари и забављачи.

Узгред, вероватно ћевапчићи нису били познати на Душановом двору.

Prva pojava Cigana u srpskom srednjovekovlju je iz vremena vlade kralja Stefana Dečanskog, tokom 1323. godine. Postojala je jedna proslavljena umetnička grupa, pevača i akrobata, nastala u Egiptu. Godine 1322. zabavljali su Romeje, a iduće prešli kod Srba (posle su nastavili za zapad).

Nema ih nikada kao robova, Pravi Vlaše; nije ovo Rumunija. :per:

Esam sad ja prvi? :D

- - - - - - - - - -

Колонизација, аутохтонство, итд су питање погледне тачке.

Vidi, mi Srbi smo autohtoni jer nismo mi došli kao Homo sapiens iz Afrike, nego se deo Afrike na kojem smo bili otkinuo i zakucao u Panonsko more:

IprtR3e.jpg

Kada kažem "mi" mislim na prasrbe, Vinčansko-Minojsko-Rasensko-Hetitsko-Pelaški kompleks. :mrgreen:

Ako brate Srbine koosooki...ima u kineskim centrima jos take brace,koje su dobili srpsku putovnicu, a jos su zuti ljudi i "piju na Moravu". Bitno je da smo te forumski ASIMILISALI, mentalno.
Него, да ли ти се свиђају Кинескиње?

- - - - - - - - - -

Prva pojava Cigana u srpskom srednjovekovlju je iz vremena vlade kralja Stefana Dečanskog, tokom 1323. godine. Postojala je jedna proslavljena umetnička grupa, pevača i akrobata, nastala u Egiptu. Godine 1322. zabavljali su Romeje, a iduće prešli kod Srba (posle su nastavili za zapad).

Nema ih nikada kao robova, Pravi Vlaše; nije ovo Rumunija. :per:

Свакако је било робова у средњовековној Србији. Као у осталом свету ропство је било дозвољено за невернике, то јест црвка и власти су дозвољавале поробљавање оних који су били другачије вере.

Свакако је било робова у средњовековној Србији. Као у осталом свету ропство је било дозвољено за невернике, то јест црвка и власти су дозвољавале поробљавање оних који су били другачије вере.

Nisu baš stvari bile tako jednostavne u istoriji kao što si napisao, ali u svakom slučaju, nema romskih robova ni u indicijama.

Nije uopšte problem a priori u protestantizmu, kojeg god li je Šarić usmerenja (da li je adventista ili nešto drugo). Ja nisam poentu u tom smeru pokušao napraviti. Može biti i musliman i mormon i sajentolog, jogi letač ili nešto sasvim peto. Nisam poentirao to uopšte (izuzev opaske da je za te adventiste vrlo karakterističan kreacionizam, kao i da mi je teško da uklopin Pernarov antisemitizam u celu priču, mada je to verovatno samo nešto na ličnom nivou), već sam govorio o prozelitizmu, generalno. O tome kako ubediti pripadnika druge veroispovesti da je napusti i pređe u neku drugu. Obrati pažnju da sam rekao i da se radi o, doslovno, preuzimanju (nekadašnje) paradigme Vatikana; narativa koji je upravo u vreme protivreformacije doživljavao svoju značajnu ekspanziju i zaokruženje. Neko bi ovo mogao nazvati i adaptacijom, preuzimanjem neprijateljskog oružja (posebno kada uopšte nije ni u upotrebi).

On dopušta za moguće da je vrlo malena, izuzetno malobrojna skupina Hrvata, bilo slovenskih bilo nekakvog avarskog plemena, doselila se početkom IX stoleća iz područja današnje Poljske. Dakle, ostavlja to kao mogućnost, jer je svestan da nema nekih čvršćih dokaza. Mada moguće je da je isticanje na tome da je to mogućnost i na neki način dodvoravanje hrvatskoj publici, čisto da ne ispadne baš da tvrdi kako su Srbi starosedeoci, a Hrvati došljaci. Ali, ovako, kako kaže, ako su došli, a ne neko autohtono južnoslovensko pleme, onda je toliko malena brojka da nije iza sebe samom narodu mogla ostaviti doslovno išta sem imena (dakle ni jezik, ni kulturu, ni genetiku,..ništa).

U pravu si, verovatno, kada kažeš da je neke stvari pokupio od tebe. Primetio sam i ja da je pokupio od mene, a i Mrkalj je napomenuo da je primetio da je od njega ponešto uzeo (sada se ne sećam tačno, ali mi se čini da sam nezavisno od njega i sam primetio to ja). Veliki broj argumenata, zapravo, preuzeo je sa ovog foruma, što znači da ga je čitao ili je u kontaktu sa nekim od forumaša/čitalaca. Zbog toga mi je možda i malčice žao zbog nekih stvari koje sam iznad napisao, a koje si i poentirao u tvojoj pređašnjoj poruci...možda bih neke i vratio, jer mi nije namera da ikoga vređam.

Da se razumemo, ne smatram ja da se ovde radi o nekakvoj tajnoj zaveri preveravanja Srba u neki drugi ogranak hrišćanstva, niti da je ovde reč o nečem, nužno, malicioznom (kako je moglo ispasti iz nekih mojih unosa). Ali cenim da je cela ideja da se srpski autohtonisti kao zajednica lakše objedine i integrišu kroz neku Protestantsku crkvu. I dok ne mogu govoriti u Šarićev ime, jer niti ga poznajem nit' je uopšte laka stvar ući u nečiju ličnu psihologiju da bi se preciznije utvrdili motivi, ali podosta sam siguran da neko u celom tom pokretu (među njima možda upravo i finansijer ovih turneja koje Šarić preuzima) nema nikakvog iskrenog poverenja u celu autohtonističku priču, već da je glavni interes da se na taj način dođe do...pa, kongregacije.

Ono što se meni čini jeste da ovo neće imati, iz pomenutih razloga (ksenofobnih, šovinističkih,..), značajnijeg odjeka u Srbiji. Nema više neke sredine gde bi se mogao utvrditi, do te mere da stvori neku novu naciju; nema taj prizvuk koji sa položaja bivšeg verskog i sadašnjeg političkog lidera Muamer Zukorlić fura nad sandžačkim Bošnjacima (a u kojem, s puno razloga, Šarić vidi uzora).

P. S. Inače, ne znam da li si primetio ali Ivan Švear je neko koga Šarić vrlo često ističe u prvi plan, na čijim knjigama je je on ušao u celu tu priču:
Па ја искрено нисам мислио да се ради о каквом копирању већ некако мислим да кад људи изађу из неке утабане матрице размишљања скупе неке податке и отисну се у неке друге воде где прате своје инстикте, неке интуитивне методологије долазе до неких сличних закључака.

На пример не мислим да се ради о завери против Срба него завери против Словена који чине већину популације Европе, већину територија а несразмерно томе су укључени у неке одлуке кад је Европа у питању. Од вајкада од Германа, До Угара, Рима па до њихове издефинисане политике нарочито аустро-немачке па и италијанске врши се претензија на словенске земље, ресурсе и теритотије које држе јер је немачки колонизам вршљао Европом. Русија је дуго разбијала такве илузије.

Теорију Густава Косине о доласку Илира из Лужице је оспорена од стране историчара са половине прошлог века који су установили да је генетски и културолошки учинак миноран да стога нема разлике између Илира и Панилира, по тој логици ми се уклапамо у Панилире. Тако би и било да нисмо Словени и да не постоје претензије на ове територије.

Ова теорија је смешна нарочито да је име Срба настало на Балкану а налазимо га у изворном имену код Плинија и Птоломеја па лингвистичари не могу да расчине али се сви слажу да је име јако старо као и Хрвата додуше.
Није ли подтојала опаска Срби старије име од народа. Српско је име старихе од Рима. Теорија о прозваним Хрватима као Сервима на Балкану отпада јер имамо северне Србе, докавкаске античке тско да је та теорија само за хрватске народне масе.

Јеречек: Срби су свакако били највећи и најмногољуднији народ који је дошао у ове крајеве. Тако да ако Веч-Берлинци нису шокушали тако нешто свакако неће ни Хрвати.

Иначе ни они нису веровали Порфирогениту веровали су да је измишљено да је неко чуо за северне Србе и направио причу. Више су ветовали да су се Словени сами населили а да је византијска администрација преко цркве у једном тренутку успоставила власт као што и Живковић говори о Словенима на Пелопонезу и у унутрашњости грчког копна нешто више налик Дукљаниновом моделу што није искључено јер нико није доказао супротно. Постоје једноставно култови веровања Порфирогениту и они који му не верују по највише његовим изворима који су могли бити тендециозни и политизовани.

Послато са SP6.2 уз помоћ Тапатока

Ја пак мислим да су Германи и Словени били једна културна целина, и да су првопоменути отуђени дугогодишњим службовањем ватиканским интересима.
Шта знамо о предхришћанским сукобима ове две групе народа?

Ја пак мислим да су Германи и Словени били једна културна целина, и да су првопоменути отуђени дугогодишњим службовањем ватиканским интересима.

Знамо да су живели у симбиози и да су Готи извршили највећи културолошки утицај на Словене у периоду од 400 година много већи него Скити и Сармати много дуже али су ми Готи ближи некако Сарматима изворно а и са њима су били у савезу.

Eво нешто документовано што сам постављао о првомпомену Срба Хрвата и Словена код Птоломеја.

https://forum.krstarica.com/showthread.php/693013-Antičko-nasljeđe-u-Srba/page2

Интересантно да се јављају одвојено Срби и Хрвати једно до другог а Словени прилично удаљени од њих.
Нисам сигуран алимислим да се Жупанић на ову раздаљину докавкаских Срба од Словена позивао и да је за то оптужио Јеречека да их је намернои збацио јер се радио раздаљини од 200000 километара а да је то први опште познати извор који први пут помиње Словене , Србе и Хрвате али ово двоје прилично удаљено од првих.

Nisu baš stvari bile tako jednostavne u istoriji kao što si napisao, ali u svakom slučaju, nema romskih robova ni u indicijama.

Да, ствари у вези са робовласништвом нису биле једноставне. Међутим робовласништво неверника је било дозвољено и од цркве/ џамије и од власти у Европи као што и у муслиманским земаљама у Азији, Африци итд. Било је робова муслимана у Италији (Венецији, Ђенои, итд) у шеснаестом веку. У истом периоду робови су били узети на Балкану и продати у муслиманском свету.

Нема сумње да је робовласништво постојало у Византији све до њеног пада. А Балканске државе -- Бугарска, Србија, Влашка, Молдавија -- су следеле византијско право.

Не само културна, већ и крвна, братска, јединствени пра-народ је био I hg DNA, I hg DNA je do 2007 bila JEDNA haplogrupa, a tek posle 2007 dolazi do podele na I1 и I2, тј на "германе" и "словене".
Сама реч Герман, не значи ништа до друго до СРБИН.
Другим речима, Данац и Донац, су исти људи.

ГЕРМАН
ХЕРМАН
СЕРМАН
СРМАН
СРВАН, СРВИН
СРБИН

Исто је и са речју Сармат, тј Хрват.
И Хрват и Србин, су истоветне речи, ко и мало боље познаје промену гласова, и њихов пренос из народа у народ, то зна, ал се то крије ко Нил Армстронг.
Највећи број, тачније скоро СВЕ речи старог века, су записане од Грка, и тако дошле до нас, народа који пола гласова и нема и шишти и пишти ко изгладнела мачка!
Латини су само незнатно бољи.

Само што ово никакве везе са ВАТИКАНСКОМ УХОДОМ, исусовачким послаником ГОРАНОМ ШАРИЋЕМ нема
Србима нико не говори лепе речи, нико их не хвали, ни на послу ни у породицу, увек су неком криви и нешто не ваља, и зато кад неко дође са лепом причом и лепим речима, у стању су да му поверују и највеће глупости и лажи.
Тај грчки начин васпитања, прекоравања и грдње, и кад треба и кад не треба, и потпуни изостанак похвале, да се не поквари, је крив за 90% зла на Балкану.
Можда је то и свесно убачено? Ко зна....како год, багери и лопате имаће посла...

Poslednja izmena:

Jeste.

Goran Šarić u Centar kod kolege Dejana Petra Zlatanovića, urednika SRBIN.info (10. novembar 2018):

Uvek sam cenio Zlatanovića koji malo više obraća pažnju na stvari. Čovek je bukvalno prvi (to je i Ratku Dmitroviću omaklo) Gorana Šarića predstavio kao, jednostavno, nezavisni istraživač, bez silnih doktorata itd...

:worth:

ZlatanOV, izvorno Bugarin,,,,dodaje IC,,,kao gen.KOSa Aca VasiljEV (IC)....svi sto se stide i menjaju ko lazni Nemanja aka Emir su na dnu lestvice morala. Taje nesto i zele se okoristiti o sustav.

Prodati puku, ono sto nisu i dodatno drpiti peneze.

Није то никакав доктор засигурно али је добар истраживач јер му је методологија народска еманципована кафанска свима разумљива и као таква ок.

Није то никакав доктор засигурно али је добар истраживач јер му је методологија народска еманципована кафанска свима разумљива и као таква ок.

Realno za bolje od kafane i kafanskog prepucavanja i nije. To je taj nivo.
Nažalost našoj raji je ta kafanska metodologija daleko bliža pa se te teorije lako primaju.

No, svakako, evo izašao je i drugi deo intervjua:

:eek: Ovo mu je jedan od gorih nastupa; mislim da je puno umoran bio, a i izgledao je pospan. Izneo je i veliku količinu netačnih tvrdnji. Kakve veze ima Andrija Kačić Miošić sa Strojimirom? Kačić ne zna za Strojimira; on uzima rodoslov od Mavra Orbina, odnosno preko posrednika kao što je bio Đovani Doljoni. Šarić pominje primer otkrića pečata 2006. godine, kao nekakav argument da je narativ Kačića, koji piše ni manje ni više no u XVIII stoleću, potvrda da je imao dobre informacije. Dok kritikuje Porfirogenita jer piše o događajima 200 godina docnije nego što su se desile (što je i pogrešno, jer ako govorimo o vremenu Iraklija, radi se o 300 godina). S druge strane, Kačiću koji piše više od hiljadu godina docnije treba verovati na reč. Pa stvarnost je zapravo dosta drugačija; otkriće Strojimirovog pečata nam je ojačalo upravo narativ koji nam donosi Porfirogenit, a ne Kačića, koji ne samo da za Strojimira nema pojma, on bre nema predstave ni za Vlastimira ni Mutimira ni ijednog drugog pripadnika najstarije poznate srpske dinastije.

http://www.rastko.rs/rastko/delo/11389

Potom, od 41:54...

E, a što se tiče ovog tihijus, na čemu insistira, vidim da se pokušao pozvati na neki izvor odakle bi trebalo da je tu tvrdnju preuzeo. Kako bilo, on ponavlja klasičnu grešku amatera-historika a to je verovanje posredniku, umesto proveravanja izvora. Ne bi trebalo da barata sa tako nekim podatkom, posebno ako se radi o nečem toliko epohalnom, te da to toliko puta ponavlja bez provere da li je istina da to piše. A kao što smo mogli videti već na ovoj temi, nije, jer se radi o Apostolu Tihiku; Efešaninu, dakle jednom Maloazijcu, za koga se smatra da je bio Jevrejin. Dakle nikakve veze sa Ilirima. Vidim da je u emisiji pokušao da se izvuče, pozivajući se na hebrejske rečnike i upitajući kako apostolovo ime (mada vidim da još uvek govori kao da se radi o nekakvom opisnom pridevu umesto o ličnom imenu) može značiti to na hebrejskom. Pa nije uopšte poenta da li znači, niti sam hteo kazati da je ime jevrejskog porekla. Poenta je u tome šta Jeronim tvrdi, bez obzira da je li u realnosti osnovano ili ne.

Dakle ne pripisuje to Ilirima, niti kaže da na njegovom jeziku (niti na jeziku Ilira) Tihikovo ime znači tih. Ništa u ovoj skaski koju je Šarić ispričao nije tačno. Niti je tačna reč, niti se radi o opisnom pridevu, već o imenu, niti je Jeronim napisao da je to ilirska, niti je prvi to tako interpretirao. A etimologiju vrlo verovatno je potražio preko latinske reči tacens, kako i prevodi Tihik. I tako preko noći sve se izokrene naglavačke i ispadne nešto što ne znam kako da nazovemo sem potpunom fikcijom? I vezano za ovo što je pokušao to prebaciti na Ivana Tomašića, tj. da tvrdi da je od njega pokupio:

https://babel.hathitrust.org/cgi/pt?id=mdp.39015048409596;view=1up;seq=40

Kome se dade da prelista od 13. do 34. stranice i pokuša pronaći Jeronima i tzv. tihijus. Ja sam prelistao i nigde ne mogu da pronađem. Možda neko bude imao više sreće od mene tj. moguće je da mi je promaklo, ali sumnjam da se nije možda i ovde podvukla pogrešna informacija (ako već ništa drugo nije tačno).

Poslednja izmena:

Back