Goran Šarić

Šarić po prvi put i u Blicu:

"VIŠE MORAŠ MRZETI SRBE" Hrvat napisao oštar post o Oluji, pa poručio "SRBOFOBIJA SE NE MAŽE NA KRUH (ILI HLJEB)"

Q0Yk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTWpVN01EQV8vMTdmZjkzYjIzODI3ZGQwM2FjZDBjYWVjMmFiYWJjMGQuanBlZ5GTAs0C5ACBoTAB

Više moraš mrziti Srbe, nego Muslimane. Jer Musliman je nekrst, a Srbin je anti-krst. Tako me kao djete učila moja susjeda, žena bivšeg ustaše, koji je kasnije bio suradnik udbe, a od 1990. član HDZ-a (što je i logičan životni put).

Ovako na svom profilu na Fejsbuku počinje priču o proslavi "Oluje", hrvatski istoričar Goran Šarić, koji je na nekoliko redova uspeo da uhvati svu besmisao odnosa Hrvatske prema događaju u kome je proteran i ubijen veliki broj Srba.

- Ja sam uradio baš suprotno, volio sam Muslimane (Bošnjake), a Srbe još više. I dobro se sjećam, iako sam bio djete, vremena kada su Srbi postali "anti-krsti". Hrvati su kukali kako sav novac ide Srbima, iako srpska sela u Krajini nisu na pragu 21. stoljeća imala ni vodu ni kanalizaciju (neka sela nemaju ni danas), iako od 1945. do 1991. ni jedan Srbin nije bio na vodećoj poziciji ne samo u Hrvatskoj, nego ni u Jugoslaviji (Broz možda nije Zagorac, ali sigurno nije Srbin, za one koji ne znaju) - napisao je on.

Odgovarajući na pitanje, koje je i naslov posta - Zašto nikada nisam bio na proslavi "Oluje" - Goran se pita šta je tačno tu povod za slavlje? Njegov post prenosimo na način na koji je pisan.

- Šta je točno povod za slavlje "Oluje"? Proterivanje 200.000 ljudi sa njihovih ognjišta? Spaljavanje tisuća kuća, pustošenje sela? I to sa prostora iz kojih se Hrvatska uvijek demografski oporavljala i punila, a koji je danas kad je iseljavanje veće nego ikad, potpuno pust - pita se Šarić i dodaje da ako se slavi odlazak Srba, zašto se onda ne proslavlja i odlazak 400.000 Hrvata koje je slična politika oterala.

I66k9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWkdJN01EQV8vYWRlNzZiY2Q1MzMyMWIyMWE3YjUwMWEzNGY4NjAyZmEuanBlZ5GTAs0CQgCBoTAB

- Ako se već proslavlja što su srpska sela u Krajini opustjela, zašto se ne slave prazna hrvatska sela po Slavoniji? Ako se slavi otimanje srpskih kuća, zašto se ne slave i sve one kuće koje su Hrvatima oduzele banke - navodi on.

Očigledno je da hrvatske tzv. političke elite koje se svake godine naslikavaju poput starleta na Kininskoj tvrđavi ne mogu narodu ponuditi ništa više od srbofobije, ni danas, 23 godine od kako Srba više nema, konstatuje Šarić.

38420667_368302077037288_5991822210799501312_n.jpg

- A kad vidim kako narod zdušno pozdravlja 30 godina stare avione F-16 onda shvaćam da bolje političare nisu ni zaslužili. U državi kojoj se sve raspada, oni kupuju avione koji će dok uđu u redovnu vojnu upotrebu biti stari više od 35 godina. Hrvatska je kao djevojka koja nema zube, a zadnje pare daje za ugradnju silikona. Davno je bard hrvatskog novinarstva Igor Mandić zaključio da je Hrvatska propali projekat. Možda najgenijalniji živi hrvatski znanstvenik, fizičar sa Ruđera, Elvis Popović je jednom napisalo: "Rekli su mi da nikad nisam htio hrvatsku državu. I bio sam u pravu." - naveo je Šarić.

Na kraju on poentira da je problem sa srbofobijom upravo to što od nje ne mogu živjeti svi, nego samo elita na vlasti.

- Prije 30 godina, za vrijeme Jugoslavije, Hrvatska je ekonomski bila razvijenija od 13 sadašnji članica EU, tokom svjetskog prvenstva u Rusiji pretekla ju je i Bugarska i sad je službeno posljednja. Ali tek kad stranci kupe zadnji hotel na Jadranu, tek kad propadne i zadnje brodogradilište, tek kad zadnje selo u Slavonoji opusti, tek kad zadnji mladi čovjek sjedne u autobus za Irsku, (a taj dan nije daleko), tek tada ćete shvatiti da se srbofobija ne maže na kruh (ili hljeb) i ne sipa u traktor. Do tada, sretna vam proslava Oluje!

tnVk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTWpNN01EQV8vYTI0YmEyNDQ0MjdkOGQxNWE5MGE1NDA2ODVhMTI4YTcuanBlZ5KVA80BXQDNAqbNA_qTBcy0zLSBoTAB

Uloga žrtvenog jarca

Goran Šarić se u svom postu osvrnuo i na građene uloge žrtve u jednom društvu. On je naveo da nema društva na svetu koje nema taj koncept.

- Ljudsko društvo je utemeljeno na žrtvi i žrtvovanju. Da bi postala stabilna, zajednica mora pronaći krivca za svoje probleme, mora je homogenizirati mržnja prema tom krivcu. Krivac postaje žrtva, a da bi bio žrtvovan prvo ga treba sotonizirati i dehumanizirati. Devedesetih je u Hrvatskoj uloga žrtvenog jarca pripala toj krajiškoj sirotinji i generalno hrvatskim Srbima koji su u najvećem postotku bili normalni, vrijedni i samozatajni članovi društva, koji su Hrvatsku gradili i podizali jednako kao i njihovi sugrađani hrvatske nacionalnosti. I ta netrpeljivost prema Srbima se sa nešto manjim intezitetom osjeća sve do danas (kako je Srba ostalo malo, onda su sad neprijatelji nepostojeći "Jugoslaveni", "Orjunaši", itd.) - naveo je on.

Poslednja izmena:
„На састанку руководства Српске демократске странке БиХ и Савета Демократске странке са председником Милошевићем у Сарајеву 22. фебруара 1991. учествовао сам и ја. На питање председника Милошевића шта мислим о сукобу Срба у Хрватској са новом хрватском државом, ја сам отприлике одговорио да тај сукоб има дубље историјске коренове и значај. Хрватски политички прохтеви на Балкану никада нису били у интересу хрватског народа, нити прохтеви који су долазили из његових народних циљева.. Цитирао сам Фрању Рачког из 1877. да Хрватска на Балкану никада није била у стању да интегрише значајне делове Балкана, него је служила као инструмент Мађара и Немаца да за њихове интересе онемогућавају Србију да стабилизује простор. Рачки и Штросмајер тада нису подржавали долазећу (1878) окупацију Босне. Отприлике сам рекао да и данас (фебруар 1991) хрватски народ врши медвеђу услугу западним државама, као и у прошлим вековима. Срећна је околност да Срби у Хрватској држе Книнску крајину (али и близу трећине земљишта у Хрватској), која је жила куцавица хрватског народа. У тој Крајини српски народ има историјско и етничко право на аутономију. Све дотле док преко те жиле куцавице нису у стању да интегришу Далмацију са Хрватском, хрватске политичке странке ће се држати југословенског јединства и морати сарађивати са Србима на Балкану.
На ово је председник Милошевић приближно одговорио да ја имам право да је Книнска крајина жила куцавица хрватског народа и да је због тога неопходно да се она препусти Хрватима, а ми ћемо овамо са остатком уједињавати државу од 14,5 милиона људи. Ипак је доста дуго подржаван српски отпор у Крајини и ја сам веровао да је моје ћутање након овог одговора у фебруару 1991. било оправдано.”

Милорад Екмечић, СРБИ НА ИСТОРИЈСКОМ РАСКРШЋУ, Београд 1999.

Prete mi smrću, ali se ne žalim policiji
Istoričar iz Rijeke Goran Šarić, čija je objava na „Fejsbuku” uzburkao region zbog kritike vlasti u Hrvatskoj i proslave „Oluje”, trenutno boravi u Beogradu
Autor: Aleksandar Apostolovskipetak, 10.08.2018. u 22:00
SARIC.jpg
Горан Шарић (Фото Лична архива)

Posle svoje oštre objave na „Fejsbuku” o „Oluji”, koja je uzburkala region, katolički teolog i istoričar, kritičar aktuelnih političkih elita u Hrvatskoj i na Balkanu Goran Šarić, došao je u Srbiju. U međuvremenu, članovi njegove porodice i on dobili su pretnje smrću, ali ih ovaj Riječanin nije prijavio policiji.
– Ako neko hoće da me ubije, ubiće me, ali mislim da je motiv tih pretnji da se istresu preko „Fejsbuka”. Prete mi u Hrvatskoj, ali, nažalost, i u Srbiji. Pretnje dobijam i od Albanaca. Kod najvećeg broja ljudi, moji stavovi ipak izazivaju oduševljenje, a mržnju i agresiju kod manjine – kaže za „Politiku” Goran Šarić.
On se trenutno nalazi u jednom beogradskom predgrađu, ali ističe da se nije sklonio u Srbiju zbog straha za svoju bezbednost, već zbog ranije ugovorenih obaveza.
„Šta je tačan povod za slavlje ‚Oluje’? Proterivanje 200.000 ljudi sa njihovih ognjišta? Spaljivanje tisuće kuća, pustošenje sela? I to sa prostora iz kojih se Hrvatska uvijek demografski oporavljala i punila, a koji je danas, kad je iseljavanje veće nego ikad, potpuno pust”, napisao je Šarić, pitajući se: ako se slavi odlazak Srba, zašto se onda ne proslavlja i odlazak 400.000 Hrvata koje je slična politika oterala.
Njegova objava sada je vidljiva samo prijateljima na „Fejsbuku”, jer je poslednjih dana dobio 2.000 novih zahteva za prijateljstvo. Za ostale je nevidljiva.
– Većinom su to Srbi, mada ima Hrvata, Makedonaca, Bošnjaka, čak i Slovenaca – kaže on.
Često putuje na relaciji Hrvatska–Srbija, jer se proučava prošlost Balkana. Šarić rado parafrazira Neleta Karajlića, napominjući da, ako hoćete da shvatite kompleksne odnose na Balkanu, morate da se vratite makar u 7. vek. Citira i hrvatsku pop-zvezdu Ninu Badrić, koja kaže da glamur kakav ima Beograd ne postoji nigde na Balkanu.
Srbofobija je jedna od ključnih odrednica hrvatskog identiteta koje političke elite koriste da bi premestile fokus sa pravih problema. Ti problemi su zajednički svima na Balkanu – iseljavanje, demografska katastrofa, siromaštvo
– Ako vas Beograd ne prihvati kao zvezdu, vi niste zvezda. Tako je i u pop-kulturi i u nauci. Zato i moji, često politički nastupi, moraju imati elemente popularne kulture, odnosno šou biznisa. Popularna kultura je ono što je kod grčkih filozofa predstavljala mitologija – pojašnjava Šarić uticaj svog teksta, u kojem je napisao i sledeće: „Očigledno je da hrvatske takozvane političke elite koje se svake godine naslikavaju poput starleta na Kninskoj tvrđavi, ne mogu narodu ponuditi ništa više od srbofobije, ni danas, ni 23 godine od kako Srba više nema.”
Šarić, međutim, tvrdi da nije jugonostalgičar.
– Ne daj bože. Sve što su narodi bivše Jugoslavije imali da kažu u zajedničkoj državi, rekli su od 1941. do 1945. godine i od 1991. do 1995. Moja istraživanja nisu motivisana time da podstičem na stvaranje nove Jugoslavije i bratstva i jedinstva, ali bih voleo da moja razmišljanja podstaknu ljude da se ne mrze i da shvate da su osuđeni jedni na druge – ističe Šarić.
On smatra da je srbofobija jedna od ključnih odrednica hrvatskog identiteta koje političke elite koriste da bi premestile fokus sa pravih problema. Ti problemi su zajednički svima na Balkanu: iseljavanje, demografska katastrofa, siromaštvo…
– Čak i da Hrvatska pozove proterane Srbe da se vrate, to ne bi značilo ništa, jer ni Hrvati nemaju gde da rade. Nema posla, propale su velike fabrike, prodala su se sva preduzeća, brodogradilišta se jedva drže, ušli su stranci i teško da će se probuditi ikakva nada – tvrdi naš sagovornik.
Na naše pitanje zašto Hrvatska ne baštini vrednosti Ivana Gorana Kovačića, Ivo Lole Ribara ili Stjepana Steve Filipovića, već Marka Perkovića Tompsona i nacističke pokliče „Za dom spremni”, Šarić kaže da je odgovor jednostavan.
– Tada bi se shvatilo da između Srba i Hrvata ne postoje samo mržnja i sukobi, ali to nije današnji narativ Hrvatske. Trenutno je, recimo, „Glas koncila” jedan od najekstremnijih nacionalističkih medija u Hrvatskoj, a taj list predstavlja zvanične stavove hrvatskih nadbiskupa. Oni ne slede politiku pape Franje i tu dolazi do razmimoilaženja. Kardinal Bozanić nije bio ekstreman kada je postao nadbiskup, ali je činjenica da je neoustaštvo zaista eskaliralo ulaskom Hrvatske u EU. Ono je zapravo počelo da jača odlaskom Ive Sanadera sa vlasti. Sanader je ekstremne desničarske grupe držao pod kontrolom, dalje od mejnstrim medija – pojašnjava Šarić.
On nije optimista da će se Srbi i Hrvati ikada pomiriti. Ali, bar pokušava da skromno doprinese takvoj mogućnosti. U koju kategoriju istraživača svrstati tridesetpetogodišnjeg Gorana Šarića? U entuzijastu ili utopistu?

- - - - - - - - - -

http://www.politika.rs/sr/clanak/409011/Prete-mi-smrcu-ali-se-ne-zalim-policiji

DB je odredila Šarića kao Deretićevog naslednika i mladac u organizaciji db struktura kreće u višemesečnu turneju po srbiji pod geslom nastaviti sluđivati u stilu deretića

Iz čega izvlačiš takvu pouku? Na početku je imao dosta prboblematičnih stavova, mada vidim da je većinu korigovao.
Ne vidim zašto on kao Hrvat( tako se valjda izjašnjava) ne bi mogao imati mišljenje kakvo ima...U krajnjem slučaju daleko je on elokventniji od većine koju je muka i slušati.

Jedino što eventualno netačno šarić govori jeste prostor gde su se formirali prvi prto sloveni...To za sada nije podrzano sa naučne strane, medjutim to je zaista zanemariva činjenica naspram svih ostalih stvari koje se poklapaju sa ljudima koji smatraju da je entogeneza slovena nastala van balkana.
Meni, čovek kao takav stvarno nije ni malo negativna pojava, čak šta više...

Iz čega izvlačiš takvu pouku? Na početku je imao dosta prboblematičnih stavova, mada vidim da je većinu korigovao.
Ne vidim zašto on kao Hrvat( tako se valjda izjašnjava) ne bi mogao imati mišljenje kakvo ima...U krajnjem slučaju daleko je on elokventniji od većine koju je muka i slušati.

Postoji danas čitava struja onih koji misle da je svako ko priča o bilo čemu osim o konkretnom problemu plačkanja, običan plaćenik UDBE.

Meni je Saric ok tip. Prvo, challenges BB skolu , drugo razgranicava politiku od istorije. Mana mu je, kao sto vidim ovde , sto ne istrazuje vise geneolosku istoriju. Ne baratam izrazima, ali po meni u 21 veku istorija poreklo naroda treba da objedini sve artfacts, od arheoloskog, jezickog, geneoloskog, ali ne politickog.

Tako da bih volela ako neko moze reci, na kojim osnovama se istorijska cinjenica opravdava? I koji su smerovi u potvrdi istorijskih istina?

Goran Šarić ponovo u Beogradu:

2:09:51

Šarić tvrdi da Jordan kaže da Sloveni žive oko Osijeka...i to je dokaz da oni žive na Balkanu...

mapa.png

Izostavio je da kaže od jezera Mursijana do Dnjestra. :)
U čemu je proble.
Balkan je više politički nego geografski pojam.
Hrvatska, Srbija i Rumunija su balkanske zemlje.
Istina je da ove države više pripadaju panonskom basenu.

Koliko stanovnik Beograda ima osećaj da živi na poluostrvu?

Pogledao sam.
U čemu?

Jedini problem koji ja vidim je u tumačenju genetike.

Navodi dosta poznat i nesporan podatak od Jordanesa koji doslovno opisuje gde žive Sloveni, očigledno pre značajnijeg doseljavanja na Balkansko poluostrvo, doslovno kao argument njegovih tvrdnji. U principu, podatkom da je Milutin osvojio Debar i Ohrid, on tvrdi da je Milutin držao Atiku, da se tako izrazim.

Osim toga, na dosta mesta je pogrešio. Netačno je to što je rekao u vezi Hajnriha Kunstmana, isto u vezi Jovana Skilice,...

Šarić je na novoj turneji predavanja po Srbiji, nazvanoj Trijumf savjesti. Ove sedmice će održati jedno predavanje u Rekovcu, a iduće se ponovo vraća na Fakultet za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, na temu Tragovi drevnih civilizacija Balkana.

PredavanjeGoranaSarica.jpg

Јеси бар на једном, гарант. :D
Па морао си да га видиш изблиза. :lol:
Ја сам у једном периоду редовно посећивала трибине у организацији фонда ''Слободан Јовановић''.

Back