Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Parasite 8/10
https://www.imdb.com/title/tt6751668/?ref_=nv_sr_srsg_0
Parasite-ending-explained.jpg

Alita: Battle Angel

Sf akcija
Imdb ocena 7,3

Reditelj: Robert Rodriguez
Producent: James Cameron,
Glumci: Rosa Salazar, Christoph Waltz, Jennifer Connelly

Radnja filma snimljenog prema stripu, događa se posle velikog pada 2563. godine. Iznad Iron Citya lebdi grad Zalem ,poslednji leteći grad čovečanstva. Jednog dana, iz Zalema se izbacuje otpad, među kojima je ženski kiborg koja je oš uvek funcionalna.
Dr. Ido Dyson, čovek koji drži kliniku za popravku kiborga, je pronalazi, popravlja, ali se kiborg ne seća šta se desilo pre nego što je pronađena. Sve ovo pokreće seriju događaja u kojima Alita kako ju je Ido nazvao, treba da se priseti svoje prošlosti i izbori se sa pretnjim, nastalom zbog nje.

Svet filma je jedinstvena mešavina cyberpunka, vesterna i postapokalipse.

• Podržavam
Reactions: Red
sta mislis o filmu?
zasto 8 od 10?
slazem se prilicno sa ocenom, mada me zanima i tudje misljenje
film je dosta uspesan u vecini aspekata
da ne budem sitnicav, iako par stvari nisu po mom ukusu (ono razbijanje lobanje momku, ne vidim logicnost tog momenta) "najtanji" trenutak je kada gazda kuce pokazuje kako mu "smrde kljucevi" koje mu je dobacio otac porodice koja tamo radi.
Inace sam bio vrlo fokusiran dok sam gledao. Iako imam predrasude da azijski filmovi nemaju konstantnu dinamiku i ne drze paznju kao evropski.

sta mislis o filmu?
zasto 8 od 10?
slazem se prilicno sa ocenom, mada me zanima i tudje misljenje
film je dosta uspesan u vecini aspekata
da ne budem sitnicav, iako par stvari nisu po mom ukusu (ono razbijanje lobanje momku, ne vidim logicnost tog momenta) "najtanji" trenutak je kada gazda kuce pokazuje kako mu "smrde kljucevi" koje mu je dobacio otac porodice koja tamo radi.
Inace sam bio vrlo fokusiran dok sam gledao. Iako imam predrasude da azijski filmovi nemaju konstantnu dinamiku i ne drze paznju kao evropski.
Ja ne komentarisem filmove😃
Sto ljudi sto Cudi,svako I'ma svoje misljenje.

Ja ne komentarisem filmove😃
Sto ljudi sto Cudi,svako I'ma svoje misljenje.

Obrati pažnju na naslov teme :)

@milance19
""najtanji" trenutak je kada gazda kuce pokazuje kako mu "smrde kljucevi" koje mu je dobacio otac porodice koja tamo radi."

Misliš da je to najslabiji trenutak? Pa zašto? To je baš jako, cela ta priča o "smradu" (siromaštva), provlači se kroz ceo film.

@milance19
""najtanji" trenutak je kada gazda kuce pokazuje kako mu "smrde kljucevi" koje mu je dobacio otac porodice koja tamo radi."

Misliš da je to najslabiji trenutak? Pa zašto? To je baš jako, cela ta priča o "smradu" (siromaštva), provlači se kroz ceo film.
Ideja je dobra u smislu da takav "motiv" izazove kulminaciju, ali ja zaista ne znam ciji kljucevi smrde, ajde da je morao da mu dobaci majicu ili nesto sto nosi uz telo, ali kljucevi nisu adekvatni "prenosioci" mirisa, pa nemaju ni neku jaku simbolicnu vrednost.

@milance19

Obratio sam ;)
Tarabici,Vanga,Nostradamus i razni proroci prorekli su da kad strani film dobije oskara nastupa Korona :lol:
Po meni film ne zaluzuje oskara :mrgreen: Kanska nagrada ok,ali oskara,mozda se amerkancima svideo jer imaju mnogo koji smrde, paraziiti u drustvu,kapitalizam na delu :mrgreen:
Ako niste gledali pogledajte njegov film iz 2009 Mother .
https://www.imdb.com/title/tt1216496/?ref_=nm_flmg_wr_5

Schindler's List

Jedva sam se izborio sa ovim filmom, 3 sata i jace, iz dva dela sam ga gledao...
Definitivno jedan od najbolje reziranih filmova, toliko je dobar da svaki od statista deluje toliko prirodno i spontano kao da uopste ne glume...

Ono sto mi se nije svidelo je patetika na kraju kada Oskar Sindler kukumavci zasto nije dao auto i zlato za jos ljudi..

Sindler jeste bio istinski heroj ali Dijana Budisavljevic je bar 30 puta veci.. Steta sto svet ne zna za nju...

Ovaj film me je podstakao na neka razmisljanja, kada ovako ubijes nekog ti si ludak i psihopata a kada isto to radis u ratu nikom nista, u ratu su serijske ubice legalizovane, i to ne mislim samo na nacisticke monstrume nego i na onog koji je bacio atomsku bombu, i na one koju bombardovali Drezden ili Beograd na Uskrs...
I opet se postavlja pitanje da li smo se posle WW2 zaista civilizovali i naucili pameti jer od 1945. do danas su milioni izginuli u ratovima sirom sveta..
Znaci da nismo. I to je porazavajuce..

Ocena za Sindlerovu listu 9/10

PS. Sutra je u 21 h na RTS1 televizijska premijera filma Dnevnik Dijane Budisavljevic, ako nekog zanima..
PPS. Ne znam da li je ovo iko ikada primetio, verovatno da jeste, ali Sindler koji je ljudina i gromada vara svoju zenu, tako da zene nemojte kukati kad vas decko/muz vara, ne znaci da vas ne voli i da nije dobar ahahahahah :D

sindler.JPG

To je iz onog dokumentarca o Kjubriku, pa kaže da je Kjubrik - slobodan prevod - pravio filmove gde je kraj otvoren za razmišljanje, kao Odiseja, svako drugačije kapira film pa to otvara prostor za diskusiju... a da Spilberg pravi filmove koji su utešni, gde se na svako pitanje odgovori, pa posle filma odeš kući i više ne moraš da razmišljaš jer ti je sve lepo spakovao i utešio te... i na kraju citira Kjubrika, koji je kritikovao Šindlerovu listu jer je to film o uspehu (uspeo da spasi neke živote), a Holokaust je priča o neuspehu. O neuspehu civilizacije da spreči smrt 6 miliona ljudi... i zaključije da on (Gilijam) želi da bude u Kjubrikovom timu.

To je iz onog dokumentarca o Kjubriku, pa kaže da je Kjubrik - slobodan prevod - pravio filmove gde je kraj otvoren za razmišljanje, kao Odiseja, svako drugačije kapira film pa to otvara prostor za diskusiju... a da Spilberg pravi filmove koji su utešni, gde se na svako pitanje odgovori, pa posle filma odeš kući i više ne moraš da razmišljaš jer ti je sve lepo spakovao i utešio te... i na kraju citira Kjubrika, koji je kritikovao Šindlerovu listu jer je to film o uspehu (uspeo da spasi neke živote), a Holokaust je priča o neuspehu. O neuspehu civilizacije da spreči smrt 6 miliona ljudi... i zaključije da on (Gilijam) želi da bude u Kjubrikovom timu.

A zasto uopste poredi Spilberga sa Kjubrikom.... Ko kad bi ja reko, e znas Pele je bolji od Ibrahimovica, kakve ima veze, neka je bolji, ja nisam gledao Peleta ali Ibrahimovica jesam i sjajan je igrac..

Nemam pojma, ne sećam se filma, možda zato što su obojica snimili ratne filmove?

Pa dobro... Ja mislim da nisam gledao nista od Kjubrika, moguce da je bolji...
Od Spilberga sam dosta davno gledao Saving Private Ryan i prosle godine Band of Brothers i meni se to svidja...

Vidi ovako, ako je neko optimistican ne mora da znaci da je budala, ok, nije spasio 6 miliona, al on je jedan covek i to je film o njemu, spasio je 1 100 i to je velika stvar...

Uostalom, zašto ih ne bi poredio... ko pravi filmove o ozbiljnim temama mora da računa na to... na komenatre, poređenje, kritike. Pa Spilberga su napušili i za onu Boju purpura...

A to što se tiče optimizma: niko nije rekao da je Spilberg budala, nego da pravi uspešne, komercijalne filmove.

Ma nisam ni mislio da je Spilberg budala nego publika koja to voli...
Pa mnogi podilaze publici, nije to nista novo, pa najuspesniji film 21. veka je Gospodar prstenova, a u Srbiji Montevideo hahaahha
O tome i treba pricati i kritikovati, ali meni licno to ne smeta sad u nekoj meri da ne mogu da gledam ili slicno... Bas naprotiv, ja volim te filmove...

Ti mislis da je manje vredna umetnost ako govori prostim narodnim jezikom i gadja na vec oprobane i sigurne emocije, ispada da je Spilberg prethodnica rijalitija hahahaha

Ne bih ja isao tako daleko.. Meni se svidja Sindlerova lista, poruka koju nosi, prikazi terora, rezija, glumci, sve je to meni super.

Ne mislim, i ja volim Spilbergove filmove, on je fenomenalan reditelj ali više mi prijaju njegovi filmovi koji nemaju veze sa istorijom i politikom, mogu da uživam u akciji i napetosti, u tome je zaista fantastičan :ok: Skroz mi je OK da se zezaš sa ajkulama, falsifikatorima, kamionima, gusarima i dinosaurusima, ali u ozbiljnijim pričama prosto osetim nelagodu kad počne neka patetika i tako to... za te ozbiljne priče mi više odgovaraju brutalni reditelji, bez sentimentalnosti, bez suza, bez katarze... da ti bude neprijatno i da posle budeš depresivan bar još nekoliko dana, jer je poenta da ti se smuči život. Mislim, za mene je to poenta : ) Ako trenutno nemam hrabrosti za ozbiljan film, ja gledam Mumiju ili nešto slično...

Poslednja izmena:
Uostalom, zašto ih ne bi poredio... ko pravi filmove o ozbiljnim temama mora da računa na to... na komenatre, poređenje, kritike. Pa Spilberga su napušili i za onu Boju purpura...

A to što se tiče optimizma: niko nije rekao da je Spilberg budala, nego da pravi uspešne, komercijalne filmove.
pravi ali ima i talenat i za sadrzaj povremeno
U vezi Šindlerove liste, valja se podsetiti:

"Schindler's List is about success, Holocaust was about failure." S. Kubrick
ostro ali prilicno na mestu
Mislim da je u pitanju velika razlka u talentima i potrebama. Kjubrik ima POTREBU da trazi odgovore na razne fenomene, on je filozofski nastrojen. Spilberg je "WOW man!" lik, on voli senzacije, veciti decak u dusi. Tako se meni cini.
Kjubrikov film ne mozes da gledas tek tako, to je kao 3 knjige u jednom.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back