Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bohemian Rhapsody

Ok film, Rami Malek i glumica koja igra Mary su odlicni, clanovi benda vec tu i tamo, onaj sa najduzom kosom, gitarista, nije mi se svideo...
Osim njihove garderobe i muzike ja ovde nigde ne vidim taj smek i vajb 70ih i 80ih godina, mislim da u filmu uopste nema nijednog kadra sa ulice iz nekog grada..

Film je ambiciozan kao velika prica o velikom pevacu i velikom bandu, i uspeli su polovicno..
Nije ni blizu remek dela, ali u svakom slucaju gledljivo, tik iznad proseka..

Dvoumim se izmedju 6.5 i 7 ali s obzirom da je glavni glumac jako uverljiv i da sam se vezao za njegovu pricu i lik, pritom jos je u pitanju istinita prica....

Ocena 7/10

PS. Kraj mi se svideo jer su zavrsili film sa scenom koncerta, tako i treba, a ne sa njegovom smrcu ili nekim razgovorima...:ok:

boemska.jpg

• Voli
Reactions: Red
The Pianist

Hmm...
Spilman je ovde odabrao da zivi bez dostojanstva, vise puta je mogao da se pridruzi borbi, ali nije hteo...

On se zapravo samo na izgled ponasa kao zivotinja i to sve samo zato da upravo to ne bi postao, tj. da ne bi uzeo pusku i ucestvovao u ratu..
I ta filozofija ima smisla, jer da su svi razmisljali kao on - ratova ne bi ni bilo...

E sad ono gde se razmimoilazimo, ako je vec rat i napadnut si, sta da radis, da ides mirno na klanje, jer to ni on nije uradio, on se ipak borio za zivot...
Sa te strane je prica suplja...
Ali u svakom slucaju snazna antiratna poruka, tera na razmisljanje, itd...

A da je bas svetac nije, jer kada je bezao sa druge strane zida doveo je u opasnost svoje prijatelje, pevacicu i glumca, na to su mu vec skretali paznju..
Ali bas taj momenat mozda i daje draz, da nam prikaze da nije savrsen..

Ocena 8.5/10

pianist.jpg

Poruka scenariste je naravno bas to, da on koji se skriva, nekako prezivljava u uslovima ispod svake granice, da je bas on taj koji je zadrzao dostojanstvo - nije uprljao ruke, ne ucestvuje u ludilu i bezi od njega..

U neku ruku tacno, poucno i humano, ali sa druge strane nelogicno, jer kazem ni on nije mirno isao na streljanje,nego se borio, na svoj nacin........ Vecina uopste i nema tu dilemu, zavrse kao njegova porodica...

Pogledao sam poslednji do sada film Pedra Almodovara Pain and Glory... I uopste nije los.

I ako se radi o jednom liku dosta se skace sa teme na temu, bitni likovi potpuno gube iz fokusa i bukvalno nestaju iz filma, ali u osnovi ono sto je jedina konstanta su razni zdravstveni problemi glavnog junaka u korelaciji sa njegovom nemogucnoscu da se posveti poslu.. A sve je isprepletano njegovim detinjstvom i prosloscu...

Ocena 7.5/10

painn.jpg

The Lodge (3/5)
https://www.imdb.com/title/tt7347846/
giphy.gif

Четири петине филма и више него на нивоу задатка, занимљив концепт, солидна глума са солидним сценаријом.
Међутим мени лично је крај заправо та једна петина толико покварила остатак филма да је свеопшти утисак нажалост доста просјечан и млак.Штета заиста...

Jeste, svideo mi se i vise od Trejnspotinga, citao sam negde da je u to vreme od ovo troje Mekgregor bio najmanje poznat, a sad jedino njemu znam ime napamet :lol:

Zanimljivo, to nisam znao...

Evo da ti preporučim još jedan sa Mekgregorom - https://www.imdb.com/title/tt0289635/

Gledao ga svojevremeno na Festu, i to mi je uz Mističnu reku verovatno i najlepše bioskopsko iskustvo...

12 година ропства ми се допада, али оно што ми се не свиђа је то што је циљано прављен да добије Оскара. Значи зицер. Мислим да сам му дао осмицу. Допада ми се што има плејаду сјајних глумаца и наравно добру режију.

Dunkirk

Nista specijalno... Mnogo statista, mnogo potopljenih brodova, aviona, plivanja, ronjenja, letenja, sve sam video osim dobre price i dobrog filma..
Mozda da sam Britanac ovaj film bi mi svojom patetikom napumpao nacionalni ponos, ali ovako nista..
Mada opet nije mala stvar spasiti 335 hiljada ljudi, samo je karakterizacija ovde gotovo nepostojeca, sve se svodi na akciju i galamu...

Ne mogu se nikako sloziti da su ljudi u ratu samo broj i statistika, onima koji direktno ucestvuju u tome nije tako.

I trebali su koristiti taj CGI, jbt pa 21. vek je... Al kao nisu hteli da bi bilo sto autenticnije jel :D

Ocena za trud 7/10

Poslednja izmena:
No Way Out (1950)
https://www.imdb.com/title/tt0042792/?ref_=nv_sr_srsg_0
Прва улога оскаровца Сиднија Поатјеа. Млади доктор који има пацијента из криминалног миљеа коме се његова боја кожа баш и не свиђа...У то време контроверзан филм колико сам читао.

Richard Jewell (2019)
Филм приказује заокрет у животу заштитара који је открио бомбашки пакет током олимпијских игара у Атланти 1996-е а потом оклеветан да је то сам изрежерао како би побрао заслуге и стекао статус (лажног) хероја.
Психолошка драма гдје се Клинт Иствуд у позним годинама (ове године загазио је у деведесету, тип је чудо, дефинитивно) ухватио тешког задатка да нам дочара пакао који ће "систем" учинити одабраној жртви, колико је данас моћна медијска машинерија у обликовању јавног мишљења, и ту обичним људима који се из неког разлога нађу на погрешној страни или само погрешном мјесту и које "систем" када ухвати у машину немилосрдно гази, животи бивају уништени, за неки повратак у нормалу нема шансе.
Глума беспријекорна, радња течна, нема "празних ходова", држи пажњу, дијалози некад мало вуку на клише, што би се рекло "већ виђено", но генерално, сасвим добри. Клинт је од теме која баш и не обећава, урадио добар филм.
Оцјена 7,5/10

No Country for Old Men

Napeto i zanimljivo... Film je dobro reziran i braca Koen tesko da mogu bolje od ovoga..

E sad gde je problem, taj lov koji prati prica je inteligentno odradjen ali moj utisak je da su snimili krimi triler i onda se u jednom trenutku setili, hej pa sto ne bi ubacili i jednog zamisljenog serifa koji se plasi smrti i par njegovih razgovara sa nekim random matorcima, cisto da ne bude samo jurnjava nego malo i filozofije..

A opet s druge strane su ipak uspeli da posalju neku poruku, sagovornici od Tomi Li Dzonsa govore da je ova zemlja teska ljudima i prepricavaju neke strasne scene nasilja, a one su ceo film gledaocu pred nosom, u svakom drugom kadru...

Samo ja nisam ni osetio da je proslo 2 sata, kao cisto zanrovski film ovo je vrh, i ajde da kazemo da on mozda nudi i nesto vise od toga...

Ocena 8.5/10

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back