Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
https://www.imdb.com/title/tt7784604/
Hereditary (2018)
Horor/Drama/Mystery
IMDB: 7.3/10

U prethodnih par godina skoro jedine filmove koje sam gledao bili su tkzv "horori" sa desavanjima u nekim ukletim kucama i slicno. Mogu da kazem da je ovo mozda najkvalitetniji film baziran na tom principu. Dosta mracan, "siv", sa glumcima koji su odlicni za ovakav naslov. Uspeo sam i da se cimnem jednom-dva puta kako treba, i da u par slucaja vratim par sekundi da vidim da li sam siguran u ono sto sam video, naravno osim kraja koji mene nije odusevio. Ali generalno film je ispunio i nadmasio moja ocekivanja od jednog takvog horor naslova.

Apsolutno svaka preporuka ko voli horor.

7.5/10 od mene.
 
Searching (2018)
https://www.imdb.com/title/tt7668870/
Drama/Triler
7.6/10 IMDB

Po preporuci clana na prethodnoj strani. Pogledao, zadovoljan filmom. Pogledao sam par naslova sa slicnom tematikom ali je ovo mozda najkvalitetniji u tom fazonu. Preporuka ko moze da svari film koji se prikazuje 100% preko kamera u kameri (tipa cloverfield ali bez trcanja i sl). Ja licno ne volim to ali zbog price sam morao da odgledam i ne kajem se.

7.5/10, preporuke.
 
Marriage Story (2019)


Uz Parazita, možda i najbolji film nominovan za ovogodišnjeg Oskara koji sam pogledao.

U pitanju je neka savremena verzija Kramer vs. Kramer, emotivno snažan film sa odličnim scenarijom i dijalozima.
Primetan je uticaj Vudi Alena, kako u dijalozima, tako i u samom koncipiranju likova (intelektualci, umetnici, džez itd.)

Suštinski, najzanimljivija mi je ta gradacija radnje, odnosno odnosa između dva glavna lika.
Od para koji se nalazi tek na početku razvoda, gde se još uvek preispituju emocije i posledice jedne takve odluke, pa sve do trenutka kada zarate na krv i nož i krenu da izbacuju sav prljav veš.
Kulminacija je njihova žestoka svađa u završnom delu filma.

Isto tako, za razliku od mnogih filmova ovakvog žanra gde publika obično može da stane na stranu jednog od likova, u ovom filmu je to prilično teško učiniti.
Taman kad se sažalite na nekog lika i postane vam simpatičan, odmah potom se dogodi neki obrt, ispliva neka nova činjenica zbog koje prestanete da ga podržavate.

E sad, za razliku pomenutog Kramer vs. Kramer, koji je imao dva fantastična glumca kao što su Dastin Hofman i Meril Strip, ovde imamo Skarlet Johanson i Adama Drajvera, glumce sa daleko skromnijim glumačkim kapacitetima. Istina, Skarlet se trudi iz petnih žila, ali usled toga kod nje često dolazi do preglumatanja i preterane patetike, dok je Drajver isuviše drven. Iskreno, mnogo bolji posao obavili su sporedni glumci, poput Alana Alde ili Rej Ljote.

Suštinski, ovo je jedna jako dobra drama o disfunkcionalnoj porodici i o svim onim tamnim stranama bračnog života, gde obično najviše stradaju oni koji su najmanje krivi - deca.
 
Indagine su un cittadino al di sopra di ogni sospetto (1970)
https://www.imdb.com/title/tt0065889/?ref_=nv_sr_srsg_0
Изванредан филм. Почиње као giallo, али је заправо друштвено ангажован. Обавезно погледати ако имало инклинирате према италијанском крими филму. 9/10
 
The Shawshank Redemption (1994)
https://www.imdb.com/title/tt0111161/

Gledao davno pre jedno 20 godina. Resio da repriziram. I dalje prezadovoljan filmom. Kad uzmem u obzir da sam sve serije i filmove bazirane na ovom plotu pogledao posle 2000-ite, ovo je stvarno remek delo. Nista novo nema sta da se kaze. Cak sam iz nekog razloga onako kroz secanje mislio da je Tom Hanks u glavnoj ulozi..nemam pojma sto. Jos bolje sto nije.

9/10
 
План бекства, синоћ на ТВ. Атрактиван и напет филм са неочекиваним завршетком.
Резултат слика за План за бег
 
Perfetti sconosciut

Imdb ocena 7,8
Italijanski film ,.komedija i drama

Glumci : Giuseppe Battiston, Anna Foglietta, Marco Giallini

Režiser filma Paolo Genovese,poigrao se vrlo zanimljivom i aktualnom temom.U radnji filma okupio je nekoliko dugogodišnjih prijatelja na večeri, a zatim otkrio sve njihove tajne koje se kriju u njihovim mobilnim telefonima i na tragikomičan način prikazao skrivene živote ljudi koji su mislili da znaju sve jedni o drugima, a na kraju se pokazalo da su zapravo potpuni stranci. Perfetti sconosciuti je izvrsno osmišljena i vrlo intrigantna drama/komedija koja, baš poput "Relatos Salvajes", sjajno prikazuje mračnu stranu ljudi, njihovih karaktera i loših navika.
Posle gledanja ovog filma imacete o cemu da razmisljate, koliko ustvari poznajete prijatelje i sebi najblize

 
21 Bridges (3+/5)
https://www.imdb.com/title/tt8688634/
Напокон добра, динамична и брза америчка акција вредна гледања.Међутим не чуди ако се види да ју је режирао Brian Kirk, лик који је режирао три одличне епизоде из прве сезоне Game of Thrones када је серија још увјек имала онај ефекат "шта је ово ко ту кога ма јел могуће".Све у свему добра интелигентна акција-пуцачина ко није алергичан на црЊце, ко јесте жалим случај. :D Иначе сам поприлично тежак на акције поготово америчке.
 
Poslednja izmena:
Birds of Prey - 7/10

Moze da prodje kao akcija, arkada, samaranje... Ima i solidnih glumaca u ekipi McGregori porodicno Ewan i Mary, veteranka Rosie Perez i Margot Robbie.

Radnja pocetak je isti kao u crtacu koji ide vec nekoliko meseci, ali kasnije odlazi u nekom levom smeru daleko od prve lige kriminala u Gotamu.

Od dve stvari, crtana serija je superiorna u svakom pogledu, prica, radnja, glasovna gluma, Kaley Cuoco briljira kao Harley. To uostalom ilustruje i imdb ocena 8.4 serija posle tri meseca, 6,8 film posle tri dana. Steta sto nisu dali sansu Kaley umesto Margot.

Velika preporuka za crtac i mala preporuka za film kao jednokratnu zabavu za vikend u bioskopu. :D
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top