Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Погледао сам Куаронов најновији филм РОМА.

Нисам још увек сабрао утиске, али осећаји су ми подвојени: визуелна посластица, одличан мизасцен и сигурно вођена камера, глума потаман, са друге стране ми је на моменте досадњикав, сув, хладан и чак превише режиран због чега губи на основној идеји поетичности у грађењу сећања из детињства.

За сада - прецењен филм

Operation Finale (2018)
Код биографских филмова који обрађују догађаје о којима постоје бројна документација, пред режисером је тежак задатак да то прикаже на занимљив начин али и да кроз филм да одговоре на важна питања. У овом јако добром филму успјело се.
Режисер (сценариста) се мање бавио ликом и дјелом Ајхмана, кроз чију причу би дао виђење у тој генези зла, већ је тежиште на причама главних јунака, моралне дилеме оптерећене прошлошћу, њихови кошмари и посвећеност циљу од велике важности за нацију.
Радња течна, свака сцена у служби филма, баш као и глума. Ради драматургије имамо и подоста фикције, дијалози добри и помажу разумијевању не само тих времена, 1940их и 1960-е, него и поимања ствари у данашњем свијету гдје се увијек траже ти "обавезни негативци", но ти дијалози помажу и да нађемо одговор на најважније питање "како је то (холокауст) уопште било могуће?". И кроз размишљања Ајхмана и када се иза препредености ипак открива да су они вјеровали у то, да је то исправно, и нашли би морално прихватљиву за њих форму, добијамо и одговор на то питање.
Код биографских филмова и тема о којој постоји обимна литература, тешко је то боље обрадити.
Оцјена 8/10

Poslednja izmena:
Instant Family (2018) 3/5
Један свеопшти "мозак на пашу" филм са снажном, свеопштом али не наивном поруком, мада је цијели филм прожиман хуморном неозбиљном нотом ипак је довољно тужан и драматичан, тј. довољно упечатљив и шарен да га издвојим из брда филмове исте нам једнобојне кинематографије.
Свакако препорука за један слободан викенд...

Гледао сам индијски филм Кахаани

https://en.wikipedia.org/wiki/Kahaani

Добар заплет, филм онако, изнад просека за индијске (нема јаких зумова, поп фолк музике, успорених снимака, исфорсираних сентиш момената и осталих перипетија). Може се погледати, мада бих волео да видим британску или америчку верзију ове приче.

Главни ликови у филму: Милан, Видија и Рана.

Лепа имена богуми.

Sa zakasnjenjem si gledao Kahaani. Davno je to bilo. :)

Evo nadjoh moju ocenu filma iz 2012-te :D

Kahaani - 9,5/10 :D

Gotovo savrsen film. Bas sam iznenadjen. Posebno zbog toga sto sam uzeo da ga gledam zato sto glumi Vidya Balan i zato sto postoji prevod za ovaj film. I pogodio sam kao kasikom u med. :D

Najbolji film koji sam gledao ove godine. Sve mi se svidja, prica, gluma, zivopisni likovi, kako je prikazana Kalkuta, zaplet, rasplet... Vizuelno film je pravo uzivanje. Dobra rezija, dobra fotografija, film deluje zivopisno i upecatljivo.

Radnja prati Vidyu, mladu trudnicu, programerku, koja zivi u Londonu sa muzem takodje inzenjerom. Vidyin muz odlazi u Kalkutu da potpise vazan ugovor sa drzavnom firmom. Javlja se zeni da je stigao, zove je svaki dan, a onda, odjednom, pozivi prestaju. Nemajuci kud, iako trudna, Vidya krece u Kalkutu da trazi muza.

Pravo sa aerodroma krece u policiju, od koje nema mnogo koristi. Ali mladom policajcu Rani bude zao devojke, a i malo mu se dopadne, pa odluci da joj pomogne da nadje muza. Od tog momenta radnja pocinje da se cudnovato zaplice, a jos se cudnije rasplice.

Gluma odlicna, posebno od Vidye za koju kazu da je indijska Meril Strip. A sklon sam da im poverujem nakon sto sam video njenu transformaciju iz stidljive streberke u No One Killed Jessica u ovakvu ulogu. I ostatak ekipe je odlican, do najmanjih uloga.

Nema songova, igranja, plesanja i ostalih stvari karakteristicnih za Bolivud. Takoreci zapadnjacki film smesten u Indiju. :D

Preporuka. :ok:

Sa zakasnjenjem si gledao Kahaani. Davno je to bilo. :)

Evo nadjoh moju ocenu filma iz 2012-te :D

Kahaani - 9,5/10 :D

Gotovo savrsen film. Bas sam iznenadjen. Posebno zbog toga sto sam uzeo da ga gledam zato sto glumi Vidya Balan i zato sto postoji prevod za ovaj film. I pogodio sam kao kasikom u med. :D

Najbolji film koji sam gledao ove godine. Sve mi se svidja, prica, gluma, zivopisni likovi, kako je prikazana Kalkuta, zaplet, rasplet... Vizuelno film je pravo uzivanje. Dobra rezija, dobra fotografija, film deluje zivopisno i upecatljivo.

Radnja prati Vidyu, mladu trudnicu, programerku, koja zivi u Londonu sa muzem takodje inzenjerom. Vidyin muz odlazi u Kalkutu da potpise vazan ugovor sa drzavnom firmom. Javlja se zeni da je stigao, zove je svaki dan, a onda, odjednom, pozivi prestaju. Nemajuci kud, iako trudna, Vidya krece u Kalkutu da trazi muza.

Pravo sa aerodroma krece u policiju, od koje nema mnogo koristi. Ali mladom policajcu Rani bude zao devojke, a i malo mu se dopadne, pa odluci da joj pomogne da nadje muza. Od tog momenta radnja pocinje da se cudnovato zaplice, a jos se cudnije rasplice.

Gluma odlicna, posebno od Vidye za koju kazu da je indijska Meril Strip. A sklon sam da im poverujem nakon sto sam video njenu transformaciju iz stidljive streberke u No One Killed Jessica u ovakvu ulogu. I ostatak ekipe je odlican, do najmanjih uloga.

Nema songova, igranja, plesanja i ostalih stvari karakteristicnih za Bolivud. Takoreci zapadnjacki film smesten u Indiju. :D

Preporuka. :ok:
Није никаква трансформација у питању, бокте.

Следи СПОЈЛЕР

Већ дупли идентитети од старта.

Није лош филм али мислим да си га преценио, 9.5 је оцена за први део Кума или неки други класик...

MV5BMzM0MzE2ZTAtZTBjZS00MTk5LTg5OTEtNjNmYmQ5NzU2OTUyXkEyXkFqcGdeQXVyNDY2MTk1ODk@._V1_.jpg

10 од 10

Немам довољно похвала за филм.
George C. Scott има једну од најбољих улога адвоката ајкуле коју сам икада видео.
Фотографија пун погодак, искусна режија, добре теме.
Фина употреба џеза током целог филма.
Класик са разлогом....

Ко се боји Вирџиније Вулф?

Тешка драма, још теже сварива ако се нема искуство брачног живота или сведочење турбуленцијама брака из првог реда.
Елизабез Тејлор и Ричард Бартон доминирају, гле чуда.
Наводни комични елементи филма нису стигли до мене.
Један од филмова којих се човек презасити и након првог гледања.

Свеједно, поново класик са разлогом.

П.С: Очито је адаптација комада, дијалози практично не стају и немамо правог невербалног филмског уметничког израза.

https://www.imdb.com/title/tt0061184/

Usudio bih se dati i 9/10 ovom filmu . Poruka ovog malog remek dela je dublja nego sto se cini na prvi pogled.Naime, nemica je izgubila muza i sina u neo-nacistickom teroristickom bombaskom napadu napadu na tursku cetvrt u Berlinu. Muz joj je bio ateista ali kurd .Sistem je ostavlja na cedilu i oslobadja ocite krivce od odgovornosti.Odlucuje uzeti pravdu u svoje ruke...i svi navijamo za nju , suosecamo sa njom i boli koju je prozivela.Fatih Akin zapravo preispituje sve nas hriscane ili bar one koji se smatramo delom zapadne civilizacije, kako i zasto imamo duple standarde , Zasto je recimo palestinka koja je izgubila familiju i odlucila se na osvetu terorist a nemica koja isto to , zapravo nije...i pobudjuje nasu empatiju. Barem mislim da je to neka skrivena poruka

Razlika je u tome sto palestinac raznese potpuno nasumicne ljude na pijaci, a ova Nemica raznese ubice svoje porodice, dakle direktne krivce.
Inace, ovaj film nije uspeo da iznese tako jednostavnu i ociglednu misao, vec je motivisan modernim liberalnim samosovinistickim pogledom na svet kojim se bombarduje javnost u zadnjih nekoliko godina. To je kao kad mediji u Svedskoj precutkuju silovanja i nasilje koje izazivaji migranti, a na naslovne strane ljude naziva rasistima koji samo iznesu strah da pojedini migranti doprinose porastu kriminala. A sve to u ime tolerancije...:/
Takvo je i ovo delo, plitka drama o osveti koja nimalo ne ulazi u uzroke rasizma, neonacisti su prikazani bukvalno na nivou statiste, ne znam jesu li vise od 3 recenice izgovorili u citavom filmu.
Gluma je dobra, diskutabilne teme otvara, zato bih ovom filmu dao 4/10

Aquaman (2019)
MV5BOTk5ODg0OTU5M15BMl5BanBnXkFtZTgwMDQ3MDY3NjM@._V1_UX182_CR0,0,182,268_AL_.jpg

Pozitivno iznenadjenje za mene. Pada mi na pamet par stavki pri poredjenju Marvela i DC Comics-a... Prva je emocionalni dozivljaj. Dok je Marvel sav u jedinstvenoj eleganciji pokreta svih mogucih herojskih metli koje ciste ceo svet, gde se pomalo smetne s uma da se nonsalantno `cisti` i ono sto ne treba dirati -cisto radi utiska herojstine, dotle je DC, kako mu i samo ime kaze-Dark Comics, obojen cudnom melanholijom koja dotice zivot onakakv kakav jeste, gde se tacno oseti prava dubina kako pozitivnih, tako i negativnih poteza i gde oni vuku tome logicne posledice, sto sasvim odgovara prirodnom ljudskom emotivnom odgovoru na stvari....Koreni Supermena,Betmena i Akvamena su u ljudskoj borbi pre svega sa samim sobom pre negoli s citavim svetom. Druga stavka se danas prosto namece svima pri pogledu na americke globalisticke blokbastere: to je pitanje politike i propagande! Ako stavimo po strani info-`nimfo` da sam Pentagon finansira dobar procenat ovakvih filmova (`Cia,snajka,Cia`), velicanje Amerike kao svetskog zandarma i resenja za sve probleme sveta u svim tim filmovima bode oci i cini se neizbeznim... Marvelovce producira Columbia Pictures, ispostava Viacoma, za kog zlobnici kazu da je ispostava same CIA-e.;) Dark Comics su pod svoje uzeli veliki Warner Brothers, treca kompanija u svetu medija, iza Diznija, sklona tradicionalizmu i religioznoj, no vise humanisticki proverenoj matrici, u cast jevrejskog porekla njenih osnivaca,i ok, tako stoji...Kod Marvela imam utisak da se junaci petljaju u sam Boziji poredak stvari, sto ostavlja brljave, sustinski mutne posledice i uvek neku katastrofu, koja se resava gordijevskim metodama, cime se emotivni, unutrasnji svet tih licnosti brise i nivelise sa vizurom stvaranja uvek nekog novog sveta (NWO)...jajks. DC Comics ostavljaju coveka, ma kakav superheroj bio, na milost i nemilost visih sila i prirode, u koje se ne sme dirati, koje se eventualno smeju samo korigovati (sto je test muskosti) i na posletku, mracno kako to moze da izgleda,je li, sprijateljiti se sa njima (Skrusenost pred Bogom i njegovom tvorevinom). Kod Supermena, Bog je - celo covecanstvo. Betmenu je to njegov Gotham City i prijatelji. Akvamenu je to ujedinitelj kopna i vode, sveljudski i svesvetski i pradavni- Okean.:) To je nekako lepo i blize coveku. E, sad, jedino pitanje je sta politika cini sa ova dva razdvojena stripska univerzuma. Kod Marvela je uvek neki brisani prostor gde se naziru najveci igraci trenutne politicke scene (Amerika,Rusija,Kina), ali nesto uvek navija da Amerika bude - ne glavna, vec barjaktar necega nedefinisanog,ali novog... Procenite sami sta to moze biti, i sta se tu ispira....Kod DC-ja covek je u pocetku sam, u vrtlogu Sila koje se, istina, razdeljuju po nekoj politickoj osnovi, ali se na kraju sve nekako prelama na tradicionalnoj ulozi coveka, muskarca i zene, a svet ostaje isti,ali osencen Visom Silom i intimnim vrednostima, koje danas bas i nisu popularne, deluju krindz, kako to mladi kazu, ali - eto prave slike savremenog izolacionalizma, zar ne? Svaka im cast na hrabrosti, makar imali i manje novca od zarade zbog toga!:mrgreen: Spojler: u Aquaman-u, podela okeanskih plemena nalikuje danasnjoj podeli svetskih sila! Atlantidjani deluju kao Ameri, ali oni su na kraju - da li to reci, porazeni, ali i unapredjeni - kritickim osvrtom na same sebe. Zamera im se u filmu konkretna agresija na druga plemena...! Pleme Dolf Lundgrena, dobrovoljno vazalsko na pocetku, cini se kao Evropa, koja na kraju izdaje Ameriku.;) Ribarsko pleme, mirno i filozofsko, podseca na Kinu.:p Pleme onih rakova, mekih iznutra, ali najtvrdjih oklopa i boraca spolja, savladivih samo ako im se navodno unisti kralj, je slika i prilika Putina i danasnje Rusije.:lol: Jedino one horde Brazdasa ne znam sta su, ali mogu liciti na recimo, islamisticki fundamentalizam, na teroriste, vancivilizacijsko divljastvo. Pa i oni ne mogu savladati usamljenog pojedinca, Akvamena, koga sudbina tera na kraljevsku titulu, ali do kraja ostaje skrusen pred tim Bozanskim pravom, ne izdajuci ono sto jeste, najpre covek, a tek potom Atlantidjanin. I svako od ovih plemena na kraju dobija na svojoj vrednosti, odaje im se postovanje i otkriva se humanisticka spona medju njima - u svetlu coveka zvanog Akvamen. Jedino pitanje sada na kraju jeste: imaju li Marvel i DC Comics ikakvu dodirnu tacku ili su fingirani opozit jedno drugom, tj. da li jedan izigrava loseg, a drugi dobrog pandura Novog svetskog poretka? Mozda se ceka da jedan od ovih univerzuma savlada ili prevlada tog najveceg neprijatelja covecanstva ikad vidjenog (ili nevidjenog) do sad. Filmovi, svakako, ostaju...Kao i uvek, "de gustibus non est.... " Ocena: 7,9

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back