Odgledao sam "Nightcrawler".
Gluma Džejka Džilenhola je odlična, ali daleko od toga da je sad "najbolja" ikada, i slično buljezganje koje se moglo odasvud čut'.
Sad da li je Luis Blum "psihopata" kako se ovde implicira i etiketira - ne znam. Jer kao i u svakoj nauci, tako i u psihologiji postoji više paradigmi i gledišta. Dakle u zavisnosti od toga šta postavimo kao osnovu, zavisiće i kako ćemo percipirati subjekt posmatranja.
Vidim da su neki naši "filmski" (nazovi) kritičari rabili termine poput "spinovanja" - što je apsolutno izlišno, štaviše u ovom filmu tek na trenutak ubačeno (kada se stvara potencijalna "poželjna" slika situacije). Dakle spinovanje - manipulisanje, je nusproizvod i pratioc novinarstva od samih početaka, daklem samo spominjanje istog u kontekstu ovog filma je nevažno. Ovde je u centru zbivanja odnos čoveka prema profesiji, i profesije prema čoveku. Dakle u kojoj meri se pojedinac krije iza profesije i u kojoj meri mu ona služi kao opravdanje za postupke koji se u nekom društvu smatraju legitimnim makar ono pravno - ako ne i moralno. Postoji u zakonu slovo koje kaže "pomoći drugome u nevolji" - ali ova konstatacija je uglavnom teška za određnje i primenu, te se može u svakom slučaju okrenuti.
Kvalitet ovog filma je pre svega u dinamici, neprekidnoj akciji, glumi kako muškog tako i ženskog lika, odličnoj fotografiji. Mana je što je autor (po mojoj proceni) pretendovao da načini DRAMU kroz odnose među pojedincima, da udari na novinarstvo, na svetski poredak, postmodernizam i štasvene, ali avaj, nema od toga ništa. Jer kakva je to metafora ako je toliko očigledna, daklem prazna i nepotrebna da ne kažem neprirodna. Tako da ovaj film pre svega gledam kao triler. Te tako nije ni blizu "mreže".
Sve je nekako (previše) očekivano, jasno, na momente naivno i "sveopštavladajućamudrost" i kritika poretka je dovedena do paroksizma. Samo šteta što je ona toliko očita, toliko podložačka u svakom smislu.
3+/5