Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
incidentravensgatexv1.jpg

Is3povan australijski...8/10
1308686930_047747be68_o.jpg

Dobar iranski...Ima te ''životne'' momente...Lepo da malo odmoriš mozak od Holivuda. 9/10

Leo The Last (1970)
MV5BMTM0NDYwMTMzNl5BMl5BanBnXkFtZTcwNzY0NDQzMQ@@._V1_SY317_CR5,0,214,317_AL_.jpg

U uvodnoj špici, kroz odblesak zgrada na šoferšajbni, proleću glave beat-ovaca. Šta drugo čovek da pomisli, nego, sad će trip! Aristokrata stupa u crnački geto koji je zapravo slepa ulica, a na kraju te ulice - buržujska kuća!; crno-beli dvorac među ruševinama. Mastrojani (ornitolog) kroz prozor dvorca koji je nasledio durbinom osmatra bedu života, dok ga ovamo neprestano saleću čankolisci. Savest se budi itd.

U jedno sceni kaze: “I love the world, at least I love the people in it, but only at long range. You see, the closer I get the farther away I feel.”

Film je apsurdno snoviđenje ili esid trip koji se raspada u poslednjoj trećini baš zbog toga što se prišlo sasvim blizu i osetilo veoma snažno. Da je buržuj ostao na distanci, da je povremenim uplitanjima sjeb’o i sebe i druge… dao bih mu deset od 10. Ovako, šestica.

I Eleanor Rigby za utehu…

Whiplash (2014)

whiplash-2014.jpg

http://www.imdb.com/title/tt2582802/

Fantastican film...
Ovo je jedan od filmova koji se gleda vise puta i koji gledaocu ostavlja da sam izvuce zakljucke, jer jednostavno obradjuje jednu temu iz vise uglova, predstavljajuci sve njene pozitivne i negativne strane...

Kao sto ste verovatno i citali u opisu ovog filma, prica se vrti oko mladog bubnjara i njegovog okrutnog mentora, koji tim svojim radiklanim pristupom pokusava da izvuce maksimum iz svog pulena...

Film na jedan izuzetno pitak, gledljiv nacin, u stvari prikazuje gradaciju karijere jednog mladog muzicara.

Na pocetku filma nas junosa je nesiguran u sebe (scena sa kokicama u bioskopu, gledanje u pod dok razgovara sa devojkom itd.), zatim biva primljen u grupu kod cuvenog mentora na glasu, sto momku podize samopouzdanje (poziva devojku na sastanak, hvalisavost na porodicnom rucku), potom ga profa bukvalno unisti na probi i usere mu se u ego (tipa, kada mentor dovede novog bubnjara koj nema pojma, samo da bi decka spustio na zemlju) do te mere da klinac ostavlja bubnjeve, ali na kraju dolazi preokret (pomalo holivudski), mada se film zavrsava ne jedan prilicno gorak nacin, bez nekih pateticnih ovacija publike, izliva zadovoljstva...

E sad, ono sto je velika vrednost ovog filma, to je da ne propagira iskljucivo jedan stav, vec je na gledaocu da proceni da li je sve ovo kroz sta je prosao nas junak, to silno odricanje, zaista vredno uspeha, da li su okrutne metode ovog mentora ispravne ili je covek sadista, koji ne samo da je u stanju da uporpasti neciju karijeru, vec i zivot...

Ja se nikad nisam bavio muzikom (izuzev neuspesnog grabuljanja po zicama kao tinejdzer), ali mogu recimo da povezem ovo sa necim sto bolje poznajem, a to je sah. Recimo, najveci sahovski geniji su u sustini bili sjebani ljudi i zavrsili su zivot psihicki sjebani, pocev od Morfija, preko Stajnica, pa sve do Fisera...To su ljudi koji su funkcionisali kao jedinke, bili su asocijalni, dane i noci su provodili za tablom pokusavajuci da unaprede svoju igru. Nas pokojni Gliga je pricao kako je nocu, u snu analizirao naglas partiju, dotle je islo to ludilo...(zato je Gliga na kraju pobegao u svet muzike)

E sad, treba stati i zapitati se: koja je cena perfekcije?
Upravo to je jedno od kljucnih pitanja koje ovaj film namece publici. Gde je ta granica, kada to nesto prestaje da bude zadovoljstvo, a prerasta bukvalno u asketizam?

Ovaj film se u sustini fokusira na dva lika, koji su najbitniji za citavu ovu pricu, i koje publika moze da vidi u razlicitim svetlima.
Vidim da je neko napomenuo kako, recimo, nije dovoljno razvijen odnos izmedju bubnjara i njegove devojke, porodice...Moje neko misljenje, ne mora da znaci da sam u pravu, jeste da su i njegov odnos sa devojkom, i njegov odnos sa porodicom, u stvari alati, kojima se docarava karakter glavnog junaka. Kratko receno, oni su tu kao sredstvo, a ne kao neki znacajan cinilac, kome bi trebalo posvetiti vecu paznju u filmu. U sustini, da se islo na tako nesto, to bi razvodnilo pricu, koja bi izgubla na svojoj ubojitosti i srzi...

Na kraju, moram da se osvrnem na glumu. J.K. Simons (cuveni Slindzer iz OZ-a) je izvanredan odabir za ulogu mentora i on nosi ovaj film. Po meni, ovo je gluma za Oskara. Ovaj klinac (mada, tesko i da je klinac kad je samo godinu dana mladji od mene) Majls Teler, ***** li ga kako se vika, takodje odlican. Prvi put sam ga gledao u nekom filmu i ostavio je odlican utisak svojim facijalnim ekspresijama.

Od mene ovaj film moze da dobije samo cistu 10-ku, mada je i to malo, s obzirom koliko mi je "legao".

P.S.Zaboravih da napomenem odlicnu muziku, koja u velikoj meri doprinosi ritmu filma...

Poslednja izmena:
Blind (4+) :ok:
http://www.imdb.com/title/tt2616810/?ref_=fn_al_tt_1
blind_2014.jpg

Mi vidimo ono što nam je servirano da vidimo,vidimo vrlo jasno ali pojma nemamo šta vidimo.Jesmo li mi u stvari slijepi?Blind izgleda kao narativni haos, ali je trip pod punom kontrolom i nešto najluđe što pogleda u poslednje vrijeme.
Svi apsekti filma su dovodeni do savršenstva,ovo je biser u svakom smislu,jedan od onih koji se mora reprizirati da bi se složile kockice.
Ako ništa drugo sugestija za one koji su ostali zbunjeni(i ja sam priznajem),kada pogledate film pustite ponovo početak ,uvodnu špicu i otvoriće vam se oči i više nećete biti slijepi...

Poslednja izmena:
Nemoj da zezaš,ona scena kada se Brad pred kraj hvata mitraljeza je neprocjenjiva.Prima jedan metak,prima drugi metak...neprocjenjivo...
Bilo je situcija da manja grupa ljudi zaustavi veću grupu ljudi ali ja za ovakvu situaciju još nisam čuo.Kod nas u ratu bi tenk bio spržen za čas posla samo ako ga ostaviš na čistini nekoliko minuta.
Iako je II svjetski rat u pitanju postoji protuoklop,manji je kalibar svega,scene borbe su pune CGI-a,čudi me da to kao iskusan tenkista nisi primjetio.
Meni je Fury bio ljep za oko,unutrašnjost tenka ok ali sve ostalo jako površno.
Prva scena mi je prejaka,iskače Brad iz slupanog tenka i ubija Švabu na bijelome konju.Oslobađa konja i pušta na slobodu jadnog namučenog konja.
Tu scenu ću pamtiti cijeli život!

brkas zivot i film. zasto od ovog filma traziti 100% realnost. postoje u filmu potrebe price, dinamike, scenografije i ko zna st sve ne.

tako da ne ponavljem ono sto sam napisao, i dalje vazi. cak mi se sam a prica sve vise svidja, kao da je pisao hemingvej, pogledacu i treci put, opusteno da uzivam u detaljima

on je iskusni idiot. if you ask me.

kao klon brojnih banovanih nickova (zasto li ih banuju da mu je znati mozda zbog velike pameti) verujem da ovaj nick se sjajno razume u idiotisanje po forumu, sa bogatim iskustvom

brkas zivot i film. zasto od ovog filma traziti 100% realnost. postoje u filmu potrebe price, dinamike, scenografije i ko zna st sve ne.

tako da ne ponavljem ono sto sam napisao, i dalje vazi. cak mi se sam a prica sve vise svidja, kao da je pisao hemingvej, pogledacu i treci put, opusteno da uzivam u detaljima

Kapiram da ti se sviđa ratna tematika ali baš da ovu ekipu dižeš toliko,pomalo sam iznenađen moram priznati(zvjezda Transformersa,serije The Walking Dead i Brad na glumačkom nivou ne mogu ništa specijalno da ponude).
A priča je ruku na srce katastrofa i uveliko vređa moju inteligenciju,nadam se da se šališ a ako se ne šališ nemoj se ljutiti što imam takvo mišljenje.
Ali baš da tri puta gledam Furiju,moja čuka to ne bi izdržala,svaka čast!
Pored Kurske bitke sve ostale su dječija igranka,mislim da je film jako površan i napucan sa specijalnim efektima nepotrebno.Ali je gledljiv za oči,u bioskopu vjerovatno djeluje još bolje ali definitivno nije moj trip!Žalim slučaj!

Unbroken
unbroken-movie-review.jpg

Sve sto cete ovde videti, vec je mnogo puta obradjeno. Kao i u svom prvom filmu, i ovde zenski Skeletor prica pricu o potrebi prastanja svojim dusmanima, ali znajuci njene afinitete ka izvrgavanju istorijskih cinjenica, poceo je da me kopka crv sumnje da li su Dzepsi bili bas takvi kakvim ih istorija i filmska industrija prikazuju.

7/10

Seul contre tous(1998)
http://www.imdb.com/title/tt0157016/

Francuski.
Drama.
Film koji vam lepo objasni da život nema nikakvog smisla i nagovesti da je možda najbolje da odmah izvršite samoubistvo.

plot: Mesar, otac maloletne devojčice, nakon odlaska u zatvor gubi svoju radnju. Po izlasku iz zatvora ne može da nađe posao i mrzi ceo svet....

ocena: dobar film, težak

Au,Boze..ovolika kolicina patetike moze samo da se vidi u Bazarovim romanima :hahaha: Muz i zena imaju "special" pozdrav-"Nasa ljubav je vecna!" :zcepanje: Onda drugi odgovori-"Uvek bila",pa ovaj odvrati -"I uvek ce biti" :dash: Iz te patetike,zena ulece u jos goru-ljubav na prvi pogled...Onda krece ludnica-bacanje stvari,vika,busanje u grudi...jos samo da su pricali spanski :tease: Sve to zacinjeno pricanjem kod psihijatra...Kao slag na tortu dolazi ocajna gluma...Preskocite ako vam je zivot mio :azdaja:

Au,Boze..ovolika kolicina patetike moze samo da se vidi u Bazarovim romanima :hahaha: Muz i zena imaju "special" pozdrav-"Nasa ljubav je vecna!" :zcepanje: Onda drugi odgovori-"Uvek bila",pa ovaj odvrati -"I uvek ce biti" :dash: Iz te patetike,zena ulece u jos goru-ljubav na prvi pogled...Onda krece ludnica-bacanje stvari,vika,busanje u grudi...jos samo da su pricali spanski :tease: Sve to zacinjeno pricanjem kod psihijatra...Kao slag na tortu dolazi ocajna gluma...Preskocite ako vam je zivot mio :azdaja:
naravno da ćemo preskočiti, na nešto ovako možeš samo ti da naletiš. :worth:

Kapiram da ti se sviđa ratna tematika ali baš da ovu ekipu dižeš toliko,pomalo sam iznenađen moram priznati(zvjezda Transformersa,serije The Walking Dead i Brad na glumačkom nivou ne mogu ništa specijalno da ponude).
A priča je ruku na srce katastrofa i uveliko vređa moju inteligenciju,nadam se da se šališ a ako se ne šališ nemoj se ljutiti što imam takvo mišljenje.
Ali baš da tri puta gledam Furiju,moja čuka to ne bi izdržala,svaka čast!
Pored Kurske bitke sve ostale su dječija igranka,mislim da je film jako površan i napucan sa specijalnim efektima nepotrebno.Ali je gledljiv za oči,u bioskopu vjerovatno djeluje još bolje ali definitivno nije moj trip!Žalim slučaj!

odgovorio na pp da ne gusim temu!

mozda je dobro da razlicito gledamo na isti film koji gledamo

Saving Mr. Banks (2013)

http://www.imdb.com/title/tt2140373/

saving-mr-banks.jpg

ko je gledao meri popins kao dete, rado ce da pogleda ovaj film kao odrastao.

prica je o nastanku filma, zeni koja je napisala tu knjigu i aktivno ucestvovala u pripremi scenarija, o voltu dizniju, kojme je trebalo 20 godina da ispuni obecanje cerkama da ce snimiti meri popins, tu je i intimna prica knjizevnice i razresenje traume iz detinjstva, mada je u samoj traumi seme iz koga je iznikla sama meri popins. odusevili su me profesionalci koji su radili na scenariju, nezaboravno

nekako sam subjektivan, pa me je obradovala prica, nepretenciozna. mozda ima mana, meni su u trecem planu. tom henks je fenomenalan, a njegova uloga volt diznija daje nam uvid u genija decije maste i zabave

nema tuce, nema sexa

8/10

"The Art of the Steal" (2013)

http://www.imdb.com/title/tt2172985/

large_ugxPOuucFCowklM7mdalhWugr6A.jpg

hteo sam da odustanem od gledanja posle 15 minuta, ali radoznalost je uvek kriva za sve.

omiljeni lik kurt rasel, sa par pomagaca, a jedan je mat dilon kome tako lezi izgled prevaranta, dakle omiljeni lik ovaj put u predugackom filmu, posteno odradjenom, ima svasta snimljeno, materijala brdo. ali...film za brzo zaboravljanje, ko pogleda sam je kriv za utroseno vreme.

smusena prica, mnogo teksta na ekranu koji objasnjava ko je ko, i nekoliko usmenih objasnjavanja, povezivanje radnje, koja nisam do kraja razumeo. nema ni muzickih ni scenografskih atrakcija

po meni 4/10

slažem se da drži pažnju, kako i ne bi kad film uopšte nije spor :lol:
što se tiče te patologije bračnih odnosa, pa i nije neka novost da se ta tema obrađuje. inače mi je film onako blago mizogin, a ben aflek nepodnošljiv. okej, možda ona babunska faca i treba da odgovara ulozi..kakogod.
u svakom slučaju, krivo mi je bilo što sam umesto boyhood-a izabrala ovaj film da gledam.

Nije loš, štaviše atmosferičan je.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back