Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bas popljuvaste Americki snajper.. :hahaha: Poslala sam ga u korpu....

film moze da se odgleda, ko voli (tu) vrstu ratnog filma. ali decko nije hamlet

nisam teo da napisem, a i u filmu ima samo naznaka, ali proguglajte kako je skoncao. simbolicno, epski, e tu je grcka drama, koja ne zanima amerikanskog gledaoca. mora da ima boga

sve nesto razmisljam, ko je bio u ratu zna...ubijanje je ubijanje, svuda je isto. neke situacije iz filma su bas realno prikazane, ako zanemaris vrstu uniforme i oznake ko je ciji

Poslednja izmena:
The Imitation Game (2014)

The-Imitation-Game-2014.jpg

http://www.imdb.com/title/tt2084970/

Po meni je ovo cist prosek od filma, doduse holivudski "zaseceren" kako bi se dopao siroj publici.
I upravo ta holivudska "sminka" je nesto sto me je odmah odbilo kada je u pitanju ovaj film, ali zato je to razlog sto ovaj filma ima pristojne sanse da dobije "coveculjka" u februaru.

Film traje skoro dva sata i drzi paznju, sto je za pohvalu.
U biti ovo nije prica o desifrovanju Enigme, koliko o samom Tjuningu, kao ekscentricnom liku i njegovim oziljcima iz mladosti.
Problem je sto je gomila filmova o tim neshvacenim genijima vec snimljena, poput "Blistavog uma" i slicno.

Ono sto mi je malo zasmetalo jeste to preskakanje iz jednog perioda Tjuningovog zivota u drugi. Mislim da je to moglo na mnogo bolji nacin da se odradi, jer ovako deluje nekako nabacano.

Benedikta vidim svi hvale, ali on je covek koji se "pretplatio" na uloge uvrnutih likova. Lik Tjuninga je slican liku Serloka, samo mozda malo "meksi", tako da je jako oceniti koliki je njegov glumacki potencijal zaista.

U sustini, nema tu toliko puno da se pise o ovom filmu, jer jednostavno nema nista upecatljivo za sta bi se covek uhvatio i sta bi moglo uciniti da film ostane i "raste" u mozgu.
Dva sata zabave i to je to...

Ocena: 7

Ko je gledao Birdman-a? :lol:

Meni tek treba da se slegnu utisci. Cenim dosadašnji rad Inaritua, ovim filmom me malo iznenadio, izgleda da je malčice prs'o.
Kako li je progutao paradoks da je nominovan za Oskara? :lol: Pff.
gledala sam ga ja.. moj utisak je bio da se posro po svima i okej je to, što da ne, samo nisam bila raspoložena.
svideo mi se način na koji je sniman, ono nadovezivanje scene na scenu..

gledala sam ga ja.. moj utisak je bio da se posro po svima i okej je to, što da ne, samo nisam bila raspoložena.
svideo mi se način na koji je sniman, ono nadovezivanje scene na scenu..

Pa jeste.. što bi bilo i simpatično da ga baš ti posrani nisu nominovali za Oskara. Jer, kad od onog po kom si **** prihvatiš priznanje, automatski prelaziš iz pozicije seratora u poziciju jedaca govana. :) No, pretpostavljam da ni to nije tako loše, ako se dobro unovčiš. Ma, smejurija. :)

Ocena: 7/10, i to samo zbog autentičnih pozorišnih delova. I neprevaziđenih bubnjeva koji prate određene scene. :P

Pa jeste.. što bi bilo i simpatično da ga baš ti posrani nisu nominovali za Oskara. Jer, kad od onog po kom si **** prihvatiš priznanje, automatski prelaziš iz pozicije seratora u poziciju jedaca govana. :) No, pretpostavljam da ni to nije tako loše, ako se dobro unovčiš. Ma, smejurija. :)

Ocena: 7/10, i to samo zbog autentičnih pozorišnih delova. I neprevaziđenih bubnjeva koji prate određene scene. :P
ja nekako mislim da se posro po nama, kao gledaocima, bilo da pripadamo onima koji gledaju holivud ili onim snobovima koji samo priznaju teatar. Što je opet ok, ali nisam bila raspoložena.
inače, stalno sam bila pod utiskom da su bubnjevi podsmevanje Whiplashu, što je nemoguće, ali jbg.. :D

- - - - - - - - - -

svakako treba pogledati. :)

ja nekako mislim da se posro po nama, kao gledaocima, bilo da pripadamo onima koji gledaju holivud ili onim snobovima koji samo priznaju teatar. Što je opet ok, ali nisam bila raspoložena.
inače, stalno sam bila pod utiskom da su bubnjevi podsmevanje Whiplashu, što je nemoguće, ali jbg.. :D

Ma kak'i gledaoci, ja pucam na krupnije ribe. :lol:

Hahaha, dobra ti je ova za Whiplash.. :hahaha1: Meni su se dopali, onako njujorški, džezi.. upravo slušam soundtrack :ok:

svakako treba pogledati. :)

Ah! “What We Talk About When We Talk About Love”...
Da ne ponavljam sve ono do sada receno, ili mozda ipak malo. :)

Vjerujem da se Iñárritu do bola zabavio snimajuci ovaj film. He took the mickey out of everybody!
Tako lijepo pljuje po kriticarima (for example)... hehehh - ("shallow, parasitic and prejudiced", which can be quite true).
Paradoksalno, zaista (i krajnje cool), obzirom da 99% kritika koje procitah u vezi Birdman-a, dizu film do nebeskih visina.

Da, ostar je i provokativan Iñárritu i niko u ovoj prici nije postedjen njegovog sarkazma: glumci, kriticari, publika, Hollywood i Broadway...

Priznanje se mora odati where/when it's due: prica je izuzetno zabavna, glumci dobro odabrani (Ed Norton je something else! :)),
muzika je odlicna (Antonio Sanchez)...
Mada, kopka me pomalo the meaning of “What We Talk About When We Talk About Love” (u kontekstu filma)... moram o tome jos malo promisliti. :)
Sada mozda i nije pravo vrijeme (petak vece, "uticaj" paba i glasne muzike na psihu, etc. :) )

Treba jos dodati da:
"Iñárritu vjeruje u intelekt svoje publike.
On nije jedan od onih autora koji osjeca potrebu da je neophodno da svaku svoju misao elaborira na najbalniji nacin.
Ne. Iñárritu je autor koji komunicira slikama, scenama, emocijama i odredjenim detaljima, koji zahtijevaju ostro oko
i sposobnost posmatraca da razmislja i razlaze u glavi ono sto vidi na velikom platnu.
Sta znaci plava boja, da li je bubnjar vjesnik promjene, da li je Rigan mrtav, lud, da li stvarno posjeduje super moci,
ili je sve ovo sto se desava samo san – iskljucivo zavisi od interpretacije samog posmatraca."
(A ovo se tako lijepo uklapa u odgovore na temi koju je AllEyesOnMe postavio prije nekoliko dana - na temi koja pita: Kako gledate filmove?) :)

:)
6a00d8341c730253ef01b8d07fc9c6970c-1024x682.jpg

Poslednja izmena:

Vrlo cudan film..kao da je sve nabacano.Divna lokacija,ne znam gde je sniman.Lepi,magloviti kadrovi,planine...Ima par jako intenzivnih i odlicnih scena,ali to je sve....Bredli i Dzenifer ne idu zajedno.Ona je predodredjena za teen uloge i ne moze da se makne od njih,ne moze da izadje iz klinackih likova.I ta razlika u godinama bode oci sve vreme.Ceo film vidite sta nije u redu sa njom i na kraju zaista i dokazuje da je sve,samo ne odrasla..Mislim da bi utisak bio mnogo jaci,da je odavala sliku zrele i razumne zene,koja polako gubi razum,a ne deteta koje se pokaze bas onako kako ste i ocekivali.Ocena..sta znam 5/10.Od toga 4 ide za lokaciju..

da. ali to se vrlo često koristi i za trira ili linča, pa na kraju zaključimo da je sve to trolovanje.

Uh! Tu je trebalo pisati "najbanalniji", ne "najbalniji". Sorry. : )

U pravu si, naravno.
Milos je skoro bas lijepo napisao njegovo "vidjenje" Trirovog filma "Dancer in the Dark",
sto donekle potvrdjuje ovu tvoju "tezu". :)
No, ne mozemo biti sigurni u "ovo ili ono" i zato se akcent stavlja na "interpretaciju posmatraca", kakva
god ona bila i cime god rezultirala.
Film je fun to watch, definitivno, ali nisam bila blown away by it.
Bice interesantno vidjeti kako ce se nositi sa Boyhood-om u trci za Oscara.

Birdman (2014)

birdman-movie-review-10202014-090704.jpg

http://www.imdb.com/title/tt2562232/

Kada sam pisao o "Imitation game" naveo sam da to nije film koji ostaje u secanju i raste u mozgu vremenom.
E "Birdman" je upravo film o kome mozete razmisljati danima, jer ima toliko elemenata za mozganje, toliko detalja koji intrigiraju, da je zaista tesko ostati imun na ovo ostvarenje.

Prva asocijacija na ovaj film je da me neodoljivo podseca na neki pozorisni komad, sto je prilicno cudno, jer se i radnja filma vrti oko jednog pozorisnog komada. Dakle, komad unutar komada...
Drugo, odusevila me je Inarituova ideja da pokusa ono sto je Hickok uradio sa "Rope", da snimi film bez rezova, gotovo u jednom kadru. Za to je trebalo imati muda, vrhunskog direktora fotografije i veoma angazovane i posvecene glumce.

Trece, kada gledam neku dramu (a ovo je u biti drama sa elementima komedije, koji su jako lepo "ususkani" da film ne bude previse morbidan), najvecu paznju posvecujem likovima i njihovim karakterima. Ovaj film donosi zaista interesantne likove, koji su na oko razliciti, ali u sustini slicni. Recimo, glavni lik Rigan (Kiton) i Majk (Norton), antagonisticki su raspolozeni jedan prema drugom, ali su u sustini isti. Prvi je nekadasnja zvezda filmova o superheroju, koji ima slavu, ali zeli da pokaze da je umetnik i da zna da bude i nesto drugo osim coveka u kostimu ptice, a drugi je priznati pozorisni glumac, ali nedovoljno slavan. I sad, paradoksalno, jedan drugom zavide: Rigan zavidi Majku zato sto je zvezda na daskama koje zivot znace, a Majk Riganu zato sto je slavan i zato sto ga obicni ljudi prepoznaju. Inaritu taj njihov odnos opisuje na jedan komican nacin, bukvalno se sprdajuci sa njima, pokazujuci kolika je ta zavist infatilna (scena njihove tuce).

Cetvrta stvar je izbor glumaca. Genijalan je izbor Kitona za glavnu rolu, glumca koji je do dana danasnjeg ostao sinonim za Betmena. Treba zaista imati petlje pa napraviti parodiju od samog sebe i svoje karijere. Kiton je Rigan, to je to. Inaritu je hteo autenticnost i to je i dobio, na radost nas gledalaca.
Naravno, ne treba zaboraviti ni Nortona, koji je u ovom filmu urnebesno zabavan, a ni sjajnu epizodu Galifianakisa (je l se tako pise?)...

U sustini, da ne bih sad davio nekim analizama, po meni je ovo film o egu. Imamo glavnog junaka koji zeli da nahrani taj svoj ego, da pokaze da moze biti i umetnik, a ne samo covek u odelu ptice. U neku ruku me ovaj film podsetio na "Zivot i smrt Pitera Selersa", u kome Selers upravo pokusava da pobegne iz te uloge komicara, kaoja ga je pratila citavog zivota, i pokaze da moze nesto vise (sto je i dokazao sa "Being there").
Ovde imamo tu unutrasnju borbu izmedju dva lika u jednom coveku (motiv podvojene licnosti): jedan koji podilazi njegovom egu i tera ga da se vrati liku superheroja i ponovo oseti slavu, i drugi koji zeli da se dokaze kao umetnik, da pokaze ljudima da se iza tog kostima zapravo krije ozbiljan glumac.

Kraj filma je izuzetan:

kada puca sebi u facu i sjebe nos, da bi se oslobodio tog superheroja u sebi (nos-kljun-covek-ptica)

Ima tu jos mnogo detalja, sprdnje sa kriticarima (fenomenalan deo u onom baru), sa drustvenim mrezama i internetom, sa modernom kinematografijom itd., ali zaista nemam snage da pisem o tome, a i mogao bi jos neko da haba tastaturu.

Ono sto nisam uspeo da prokuzim, to su oni bubnjevi i njihova simbolika u filmu, pa bih voleo da neko iznese svoje impresije o tome.

Birdman (4)
http://www.imdb.com/title/tt2562232/?ref_=fn_al_tt_4
PH1xztKu6b503a_1_m.jpg

Birdman je jako zanimljiv film,u svojoj suštini ima sve što treba imati jedna drama sa zaista komičnim situacijama.Nije problem napraviti aspekt drame,problem je taj komični segment uklopiti u dramu jer danas je najteže napraviti dobru komediju.
A Birdman je na momente jako zanimljiv i humoran iako je u svojoj suštini mračan.Sviđa mi se ta kombinacija,jako...na komičan način prikazati dramu.Lakše se proguta i ne ostane gorak okus u ustima.
Ne bih previše palamudio o samom filmu jer ima dosta onih koji nisu pogledali.Kamera je odlična,jako zanimljiva i pokretna.Gluma je odlična,Michael Keaton,Naomi Watts i Edward Norton dali svoj maksimum al zaista.
Na momente izgleda kao da gledate predstavu.
Ovo je jedan od onih filmova gjde režiser daje mogućnost gledaocu da sam odabere put kojim će se kretati sudbina Rigana Tomsona.Jer niti jedno objašnjenje nije pogrešno.To volim,razvija moždane vijuge i daje mogućnost gledaocu da aktivno učestvuje u filmu.Preporuka!
Norton mi je zanimljiv glumac,uvjek bio i ostao.Prejaka scena!
2014-10-18-keaton.jpeg

Poslednja izmena:
Kraftidioten
http://www.imdb.com/title/tt2675914/
Причало се на форуму о овом филму, па сам решио да га погледам. Филм, који у принципу, не нуди ништа оригинално, али је онако, по скандинавски проткан том црнохуморном нотом, која га издваја у односу на гомилу других филмова сличне тематике.

Дикману, раднику на џиновској машини за чишћење снега, мафија убија недужног сина и он креће у освету. Приликом освете, он показује запањујућу безобзирност и не филозофира много. Метак у чело и здраво. Е, сад, у све то је игром случаја, уплетена и српска мафија у Скандинавији, а њени представници су Сергеј Трифуновић (који једноставно не може да пропусти шансу да маже говнима Србију. Шта ће, то је јаче од њега. Мада, добро, боље и то него носити мајицу Јове Дивљака, на пример) и Мики Крстовић, који је од некада, врхунског глумца, постао статиста у нижеразредним остварењима. Портретисање Срба у скандинавским филмовима јесте мало екстремно, рачунајући ту и Pusher трилогију, али се они бар потруде да то буде колико-толико аутентично, па онда Срби заиста имају српска имена, причају српским језиком и не може да залута неки Траволта, односно Емил Ковач. Некако ми не смета овакво представљање Срба, све док се не крене у бесомучне лажи о рату 90-их. Ово, гангстерај, дрога, криминал, верујем, има и реалних основа, па ме и не тангира, а и брате мили, од јајара какве смо постали, прави се стереотип жестоких момака, а знамо да жене то воле, па се можда неко и омасти кад оде на неко путовањеz:lol: Само каже ,,Ја сам Србин, скидај гаће, иначе...":D

И, тако, има ту елемената за препоруку, јер филм има заиста занимљиве ликове и догађаје.

Gоrčilo
http://www.imdb.com/title/tt4307948/

MNE

Odgledah ga u bioskopu.
Ima lepih kadrova Crnogorskog krša i vrleti.

Priča kao priča, simpatična, opuštajuća, sa par manjih nelogičnosti, nedovoljno razrađena ali sve to pije vodu i gledljivo je......
Obzirom koliko se malo filmova snima na ovim prostorima prija ga odgledati.....

Zaplet skoro Šekspirovski: Dve porodice ne govore. Momak iz jedne se zaljubio u devojku iz druge koja sa njim ostaje u drugom stanju. Sve se to dešava u periodu izgradnje magistralnog puta kroz selo dok geometri razmeravaju parcele.......

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back