Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kad ne citas moje preporuke za serije. z;)

Citam,citam ;) ali ne mogu sve da stignem z;)

Gledala ovo,pustila sam ga bas slucajno..Au,nisam ocekivala da je ovako dobar!!Jedna mi stvar samo ne ide u glavu nikako,ali ne mogu da kazem,otkricu ceo film..

l_1535970_9bcf162e.jpg

Lola+Bilidikid (1999)

Lola-Bilidikid.jpg

Za gledanje filma ,,Lola+Bilidikid'' za početak je neophodno da nemate apriori predrasude prema gej i transseksualnim osobama. Uz taj uslov je mnogo lakše uživati u ovom filmu, jer je reč o pravom malom remek-delu, na momente s razmerama antičke dragedije, šarmantan, životan, čak i duhovit. I što je bitno, nosi univerzalne poruke o ljudskosti, postavlja pitanja i ne daje simplifikovane odgovore. A o čemu se radi: film prati grupu transseksualaca i homoseksualaca, turskih imigranata u Nemačkoj, u Berlinu. Na prvi pogled otvorena, Nemačka im ne nudi mnogo mogućnosti i uglavnom se bave prostitucijom. Naslovni likovi, Lola i Bili, su neobičan turski par - transseksualac i mačo muškarac prikrivenih sklonosti, koji pokušava da ubedi Lolu da promeni pol kako bi se mogli venčati. Ali, film donekle nepravedno nosi naziv (samo) po njima, jer je tu čitava galerija odličnih likova i nekoliko potpuno ravnopravnih tokova priče. Tu je Lolina porodica koja je se davno odrekla - tinejdžer nesiguran u svoju seksualnost koji nije ni upoznao Lolu i stariji brat, taksista, koji pokazuje znake homofobije, te majka, isključena iz života, koja pokušava da očuva ostatke svojih korena u novoj zemlji i kulturi; Bilijev prijatelj, Iskender, koji se bavi prostitucijom i ulazi u neobičnu vezu sa uglednim arhitektom, pripadnikom više klase, koji ima neobičan odnos sa svojom ekscentričnom majkom; dvojica transseksualaca koji maštaju o promeni pola; tinejdžer koji prikriva svoje sklonosti druženjem sa grupicom homofobnih i nasilnih tinejdžera.. Sve se sudbine ukrštaju oko Lole i većina priča se oko nje i razrešava, a neke od njih i tragično. Film se tek rubno dotiče problema lgbt ljudi u okviru zajednice i društva, ali progovara o opšteljudskim, emocionelnim, seksualnim, etičkim problemama s kojima se svako može identifikovati. Osim nešto pojednostavljenog kraja, film gotovo da nema neku ozbiljniju zamerku, zato ocena 5/5

Poslednja izmena:
Martha Marcy May Marlene

large_22ZDhpsS06Qm0t11l0oBJWmmbVp.jpg

Neobična (nezavisna) psihološka drama-misterija sačinjena iz fragmenata u kojima se prepliću prošlost i sadašnjost. Priča prati Martu, devojku koja nakon nekoliko godina beži iz neobične komune u kojoj je živela i od njenog zlokobnog vođe Patrika. Marta se vraća kod svoje sestre Lusi i njenog muža Teda, kako bi nastavila ,,normalan'' život. Ali, uspomene je progone i sprečavaju da nastavi dalje. Mi se uporedo upoznajemo sa životom u komuni i Martinim uzdrmanim psihičkim stanjem. Gledalac, kao ni Marta, ne može do samog kraja da tvrdi šta je realnost, a šta njena uobrazilja, pa je i sam kraj takav - ostavlja više mogućnosti tumačenja i čini film uzbudljivijim. Tempo je nešto sporiji, ali dovoljno napet, uvlači vas u priču, a konstantna neizdiferenciranost i nedefinisanost toga šta je ono što iščekujemo, kuda priča uopšte vodi, stavlja i gledaoca u psihičko stanje slično stanju glavne junakinje...Glavni glumci - Elizabet Olsen, Džon Houks, Sara Polson, Hju Densi - odlični su, kao i ostatak ekipe. Sve u svemu, vredi pogledati 4+/5

Poslednja izmena:
Talvisota (1989) aka The Winter War

Film o Finsko-Sovjetskom ratu iz 1939 koji je trajao svega 3,5 mjeseca, ali je prouzrokovao ogromne zrtve (150 000 mrtvih i 250 000 ranjenih). Prica je ispricana iz ugla finskih mobilisanih seljaka uz dosta realisticnih detalja, koje ratni filmovi obicno filtriraju, i bez herojskih nebuloza i previse patetike sto ga i svrstava medju najbolje anti-ratne filmove. Jedino lose je sto je razvucen na 3 sata, uglavnom rovovskih borbi, sto je mozda bilo neophodno da bi se docarao uzas, ludilo i besmisao, ali je ipak malo smori. 7/10

1353501844582.jpg

Poslednja izmena:
Spomenuo si herojske nebuloze, ali zanimljivo je da je taj rat iznjedrio upravo jednog stvarnog heroja - Simo Häyhä.

Mislio sam da ne igra na emocije i ne budi mrznju kao nasi filmovi iz doba komunizma ili americki filmovi kojima peru ruke i odvracaju paznju. A i nisam bas siguran u heroizam iza snajpera, pogotovo u ono doba i ratove u kojima mobilisane seljake i radnike i jedni i drugi tjeraju u akciju.

Poslednja izmena:
Mislio sam da ne igra na emocije i ne budi mrznju kao nasi filmovi iz doba komunizma ili americki filmovi kojima peru ruke i odvracaju paznju. A i nisam bas siguran u heroizam iza snajpera, pogotovo u ono doba i ratove u kojima mobilisane seljake i radnike i jedni i drugi tjeraju u akciju.

Ovo je taj "snajper", dakle bez optike.
Mosin-Nagant_M1939_-_Finland_-_AM.006968-300x146.jpg

Plus je upravo on taj seljak koji je mobilisan :)
O njemu nisam mogao naći neki film, što nije slučaj sa Zajcevom (Enemy at the Gates), a to je ta priča, mobilisani čovjek iz naroda sa velikim uspjehom brani svoju zemlju.

U svakom slučaju, film djeluje kao dobra preporuka i definitivno ću ga pogledati.

The Interview (2014) http://www.imdb.com/title/tt2788710/

Skinuo prekjuče ovaj film zapanjen ocenom od 9.8 Nikad nisam video takvu ocenu, osim kad su u pitanju anime serijali (klinci naredaju sve desetke i devetke.)
Petpostavljao sam da ima neka kvaka, ali nisam znao šta je u pitanju.Pogledam broj ljudi koji je glasao, kada ima 50 - 60 glasača, to je neki film u kućnoj radinosti pa komšije, prijatelji i "filmadžije" daju visoku ocenu. Ali ovde je glasalo 45 000 ljudi.
I počnem da gledam film.Komedija, tv voditelj i producent putuju za Severnu Koreju da intervjuišu predsednika.
Minuti prolaze i dalje čekam da vidim u čemu je štos.U komediji ne vidim ništa posebno, humor tipa 8 na ***** te nosam ili sedam i po moj te pipo, što će reći dečiji humor koji ide na razne provale.Reko da klinci nisu dali tako visoke ocene.Uglavnom film me je toliko smorio da sam isključio na 33 minute i 8 sekundi.
I danas iznosim svoje razmišljanje jednoj osobi koja mi reče - ma digla se neka frka na relaciji Severna Koreja - USA pa film dobio ogroman publicitet.

I tako saznam tajnu visoke ocene.Šta reći o filmu ima nekih žešćih provala, bar u onom delu koji sam ja gledao, da ne prepričavam, ali sve u svemu glupost koju možete pogledati ako želite da saznate zašto toliko buke.Inače ne bih preporučio, jer za sat vremena i 50 minuta koliko traje možete odgledati bolje stvari.Ocena, nemam pojma, niska.Vidim da i drugi tako misle film je za dva dana pao sa 9.8 na 8.5 sa tendecijom daljeg pada.Uglavnom usralo ih je, verovatno će milioni ovakvih naivaca kao ja odgledati da vide o čemu se radi.

The Interview (2014) http://www.imdb.com/title/tt2788710/

Skinuo prekjuče ovaj film zapanjen ocenom od 9.8 Nikad nisam video takvu ocenu, osim kad su u pitanju anime serijali (klinci naredaju sve desetke i devetke.)
Petpostavljao sam da ima neka kvaka, ali nisam znao šta je u pitanju.Pogledam broj ljudi koji je glasao, kada ima 50 - 60 glasača, to je neki film u kućnoj radinosti pa komšije, prijatelji i "filmadžije" daju visoku ocenu. Ali ovde je glasalo 45 000 ljudi.
I počnem da gledam film.Komedija, tv voditelj i producent putuju za Severnu Koreju da intervjuišu predsednika.
Minuti prolaze i dalje čekam da vidim u čemu je štos.U komediji ne vidim ništa posebno, humor tipa 8 na ***** te nosam ili sedam i po moj te pipo, što će reći dečiji humor koji ide na razne provale.Reko da klinci nisu dali tako visoke ocene.Uglavnom film me je toliko smorio da sam isključio na 33 minute i 8 sekundi.
I danas iznosim svoje razmišljanje jednoj osobi koja mi reče - ma digla se neka frka na relaciji Severna Koreja - USA pa film dobio ogroman publicitet.

I tako saznam tajnu visoke ocene.Šta reći o filmu ima nekih žešćih provala, bar u onom delu koji sam ja gledao, da ne prepričavam, ali sve u svemu glupost koju možete pogledati ako želite da saznate zašto toliko buke.Inače ne bih preporučio, jer za sat vremena i 50 minuta koliko traje možete odgledati bolje stvari.Ocena, nemam pojma, niska.Vidim da i drugi tako misle film je za dva dana pao sa 9.8 na 8.5 sa tendecijom daljeg pada.Uglavnom usralo ih je, verovatno će milioni ovakvih naivaca kao ja odgledati da vide o čemu se radi.

Skinuo sam i ja,da vidim zbog čega Obama kmeči nekoliko dana da su ih napali sjeverno korejski hekeri.Sama ta činjenica zvuči kao komedija.Čuj sjeverno korejski hakeri napali Sony!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back