Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Philomena (2013)

philomena-movie-poster.jpg

http://www.imdb.com/title/tt2431286/

Ovo je, da parafraziram junaka iz ovog filma, "topla ljudska prica", jedan lep, dirljiv film, bez napadne patetike, uz lepu notu humora.

Film je radjen prema istinitoj prici i predstavlja adaptaciju romana Martina Siksmita, ciji lik je u ovom filmu docarao Stiv Kugan, ujedno i ko-scenarista.
Prica se vrti oko Filomene, starice koja zeli da pronadje svog sina, koga su joj oduzele casne sestre i poslale na usvajanje u jednu americku porodicu.
Pedeset godina je proslo od tog dogadjaja i sada Filomena, uz pomoc novinara Martina Siksmita, pokusava da sazna sta joj se dogodilo sa sinom...

U sustini, film ne donosi nista novo, epohalno. Sve je to vec vidjeno.
Imamo dva lika, sa potpuno razlicitim pogledima na zivot i ljude.
Filomena je da kazem prosta zena, sto bi se kod nas reklo "zena iz naroda". Ona veruje u oprostaj, u svakom coveku vidi samo ono dobro, uziva u citanju ljubavnih romana sa hepi endom itd.
Sa druge strane, Martin je cinican, cesto okrutan i neprijatan prema ljudima, pun besa zbog svakodnevnih nepravdi kojima svedoci.

Kroz film se naravno provlaci i kritika katolicke crkve, gde se u ime Boga rade svakojake stvari, ali sa druge strane tu je i motiv oprastanja.

Interesantan je i kraj filma:

gde fakticki imamo katarzu oba lika, a ne samo jednog. Novinar Martin poklanja Filomeni figuricu Isusa, i pored svoje predjasnje rezigniranosti religijom i katolickom crkvom, a sa druge strane mu Filomena dozvoljava da objavi pricu, kako se njen slucaj ne bi ponovio, iako je nekoliko trenutaka pre toga oprostila casnoj sestri koja je ucestvovala u odvodjenju njenog sina

Sve u svemu, jedan lep, dirljiv film, uz koji se vredi opustiti.

Ocena: 9

Kec mi je malouman, ali dvojka ima duha.

Tek sad mi je palo na pamet, neverovatan lik Pai Mei-a nije sporedni junak koji podučava glavnu junakinju, nego iako se pojavljuje jedva deset minuta u filmu sve se nekako vrti na relaciji njega i njegove učenice.Zahvaljujući njegovoj obuci, junakinja uspeva da se spasi iz groba (usput to je i jedan od najmaštovitijih filmskih obrta) njegovom tehnikom 5 tačaka konačno sredi negativca i još neke sitnice.:lol: U tom pogledu je zapanjujuće sličan jednom drugom mentoru Hanibalu Lektoru, koje se u prvom filmu pojavljuje takođe na nekih 15 minuta, a ipak cela priča se vrti opet na relaciji njega i u ovom slučaju opet ženskog studenta.Ima tu nečeg arhetipskog.Muškarac kao učitelj i žena kao učenica.Mislim da ovo zavređuje temu.

Nego savet postavljaču pitanja, ako nije gledao - The Raid 1 i 2 (opaki indonežanski filmovi sa odličnom akcijom i koreografijom borbi u Pentjak Silatu),
13 assasins (masovna borba samuraja, mnogo statista), stariji film Brotherhood of the Wolf ( prvorazredna koreografija savate boksa) itd.

Poslednja izmena:
Simpatičan film. Skinuo sam ga sasvim slučajno, jer Goodbye To Language i Winter Sleep još uvek nemaju prevode, a isti je ripper - pa sam malo lutao kroz njegovu filmoteku... Kad li stigne da aploaduje sve ono? Uz to poseduje zanimljive festivalske dragulje za koje nikada ne bih ni čuo. Fali nam neki "Oddhouse" bioskop u Srbiji. Mada, s druge strane, mrzim bioskope...

Lijep, nostalgican film.
Priceless je ona recenica: "They never seemed to talk, they just sat there on the bench together. That's what we all want, isn't it, a woman to be quiet with." :)))
I nisam plakala na kraju mada me je nesto "(za)golicalo" u grlu...

Hvala ti, H.

12 (2007) aka 12 Pазгневанных Mужчин

Blijeda kopija 12 Angry Men, bez trunke logike i rezonovanja, rasprava svedena na prebiranje po mentalitetu savremenih Rusa, vrlo cesto i nema puno veze sa samim epicentrom price...

kao kada se sef groblja ispovjeda o tome kako vacare rodbinu umrlih pa onda povuku "paralelu" sa slucajem o kome zasjedaju pa kao dodju do zakljucka da mora da je neka spletka ili slucaj korupcije u pitanju itd. Pa onda izvlace neke zakljucke onako iz vedra neba kao madjionicari zeca iz sesira i sl.
Gluma je u klasi TV serija Bolji zivot ili Lud, zbunjen, normalan, koje su, sto je takodje interesantno, slicno visoko ocjenjene na imdbu 8+.

Mikhalkov na kraju udara pecat patetike i bleji o tome kako porotnici, inace Rusi koji preziru Cecene i gledaju na njih kao na nizu rasu,

treba da se zrtvuju i pomognu osumnjicenom klincu, pa cak ide u krajnost da treba da lazno glasaju da bi zastitili klinca kao dok se neke stvari kao ne rijese itd.
Prica je banalizovana do kosti i nema nikakve stvarne rasprave ni ozbiljnog slaganja ni neslaganja. Sve je onako nekako razvodnjeno kao da neke babe sa sela bleje o necemu o cemu nemaju pojma. Tehnicki, utisak je kao da je vise ljudi pravilo film, ali kao da nisu bas saradjivali i komunicirali medjusobno, pa je neko treci na kraju sve to skupio i zakrpio u jednu cijelinu. Takodje ima dosta momenata koji sugerisu prisustvo neke bozanske sile, sto dodatno ubija originalnu ideju i u principu govori koliko su Rusi danas ogrezli u praznovjerje. Stvarno mega-smor of filma. Nije ni cudo sto ga tek saka ljudi shera. 4/10

flicks_12WEB.jpg

Poslednja izmena:
Spoorloos (1988)

51E05bsjlKL.jpg

http://www.imdb.com/title/tt0096163/

Odlican psiholoski triler, izuzetno realistacan i zbog toga veoma jeziv.

Size: Mladi par putuje iz Amsterdama u Francusku. Staju na jednoj pumpi u blizini Nima da natoce corbu. Riba odlazi u prodavnicu na pumpi da kupi dve koka-kolje i...ne vraca se vise.
Tri godine je proslo od tog dogadjaja i njen momak je i dalje ocajnicki trazi. U medjuvremenu saznajemo da ga je kidnaper kontaktirao, da mu salje razglednice i da ga pomno posmatra...
Glavni zaplet nastaje kada kidnaper resi da okonca tu igru...

Kao sto rekoh, glavna prednost ovog filma je to sto je realistican, pre svega lik tog kidnapera, odnosno glavnog negativca u filmu.
Za razliku od gomile slicnih filmova, u kojima su negativci predstavljeni kao izuzetno spretni, natprosecno inteligentni likovi, sa nekim zastrasujucim kezovima i pogledima, ovde je taj negativac prikazan kao obican covek, onaj na koga nikad ne bi posumnjali da je zlocinac.

U jednom delu filma vidimo kako planira i priprema zlocin, i to izgleda prilicno nespretno, pa cak i komicno. Ali opet, sa druge strane, vidi se da je to pedantan, proracunat lik, koji ne zeli da bilo sta prepusti slucaju.

Onda nam reditelj otkriva njegove motive, sta je to sto ga je podstaklo na zlocin.

Vidimo da je to obican porodican covek, kome ocigledno fali uzbudjenja u zivotu. Saznajemo dogadjaje iz proslosti, kada je kao decak skocio sa terase i slomio ruku, samo zato sto je zeleo da pobegne od ocekivanog.
Ta zelja mu se ponovo javila kada je igrom slucaja spasao devojcicu koja se davila u reci. Za decu je on postao heroj, ali mu to ocigledno nije bilo dovoljno i nije u njemu izazvalo ono zadovoljstvo, onaj adrenalin koji zeli da oseti. Zato se i odlucio da proba nesto potpuno suprotno, da sa "bele strane" predje na "crnu stranu".

Sam kraj filma je mozda ocekivan, ali opet izuzetno efektan.

I tu bih napravio jednu paralelu izmedju ovog filma i njegovog americkog rimejka, koji najbolje oslikava razliku izmedju evropske kinematografije i Holivuda, tj. pravljenja filma za evropsku i americku publiku.

1993. godine snimljen je americki rimejk ovog filma, sa Kiferom Saterlendom, Dzefom Bridzisom i Sandrom Bulok u glavnim rolama. Sto je interesantno, rimejk je rezirao takodje George Sluizer.
Nisam pogledao taj rimejk, ali sam video trejler i procitao opis filma, sto mi je bilo sasvim dovoljno da izvedem zakljucak.

Rimejk verzija ovog filma, za razliku od originala, zavrsava se hepi endom, na taj nacin sto Kifer zvekne Bridzisom lopatom u vugla. Dakle, tipicno holivudski kraj, publika je odusevljena sto je zli decko dobio po tikvi itd.

Citajuci komentare i gledajuci trejler, uvideo sam da je rimejk klasican holivudski triler, sa naglasenom akcijom, a ne sa akcentom na likove i njihove dijaloge. Dakle, jedan isti reditelj napravio je jedno malo remek delo, a onda to remek delo upropastio, u zelji da ga priblizi americkoj publici, koja zeli akciju, akciju i samo akciju.
I eto, to je jos jedan eklatantnan pokazatelj zbog cega evropski reditelji snimaju svakojaku djubrad u Americi.

Da zakljucim: onaj ko voli sporije i realisticnije filmove, sa akcentom na likove i njihovu temeljnu analizu, neka pogleda original. Koga to smara i hoce akciju, dinamicniju radnju, onda ima rimejk na raspologanju. Pa sad, ko voli neka izvoli.

Ocena: 9,5 - bila bi i cista desetka da nema par sitnih nelogicnosti.

The Hobbit: The Battle of the Five Armies (2014)

2zdqc9i.jpg

Odgledao i poslednjeg Hobita. Posle dugog cekanja - prica je napokon zaokruzena.
Odlican kraj i po mom misljenju, deo koji uspesno parira Gospodarima ili je mozda cak za nekoliko nijansi i bolji.
Pravi epski spektakl - dinamican, sa dobro izgradjenim likovima i lepo doziranim efektima.
Sve u svemu - Hobit (sva tri filma - a pogotovo ovaj) mi je mnogo bolje legao nego Gospodari.
Likovi su celovitiji, mladi Bilbo (izvanredan Martin Freeman) daleko simpaticniji od Froda, a lepa Evangeline Lilly sarmantnija od Liv Tyler.
Jedno lepo iskustvo i verujem da cu ga uskoro odgledati ponovo.
Vreme je prosto proletelo, nije bilo praznog hoda i osecaja, koji u poslednje vreme stalno imam dok gledam novija ostvarenja, da su neke stvari mozda mogle da budu drugacije namontirane ili isecene.

9/10

Spoorloos (1988)

51E05bsjlKL.jpg

http://www.imdb.com/title/tt0096163/

Odlican psiholoski triler, izuzetno realistacan i zbog toga veoma jeziv.

Size: Mladi par putuje iz Amsterdama u Francusku. Staju na jednoj pumpi u blizini Nima da natoce corbu. Riba odlazi u prodavnicu na pumpi da kupi dve koka-kolje i...ne vraca se vise.
Tri godine je proslo od tog dogadjaja i njen momak je i dalje ocajnicki trazi. U medjuvremenu saznajemo da ga je kidnaper kontaktirao, da mu salje razglednice i da ga pomno posmatra...
Glavni zaplet nastaje kada kidnaper resi da okonca tu igru...

Kao sto rekoh, glavna prednost ovog filma je to sto je realistican, pre svega lik tog kidnapera, odnosno glavnog negativca u filmu.
Za razliku od gomile slicnih filmova, u kojima su negativci predstavljeni kao izuzetno spretni, natprosecno inteligentni likovi, sa nekim zastrasujucim kezovima i pogledima, ovde je taj negativac prikazan kao obican covek, onaj na koga nikad ne bi posumnjali da je zlocinac.

U jednom delu filma vidimo kako planira i priprema zlocin, i to izgleda prilicno nespretno, pa cak i komicno. Ali opet, sa druge strane, vidi se da je to pedantan, proracunat lik, koji ne zeli da bilo sta prepusti slucaju.

Onda nam reditelj otkriva njegove motive, sta je to sto ga je podstaklo na zlocin.

Vidimo da je to obican porodican covek, kome ocigledno fali uzbudjenja u zivotu. Saznajemo dogadjaje iz proslosti, kada je kao decak skocio sa terase i slomio ruku, samo zato sto je zeleo da pobegne od ocekivanog.
Ta zelja mu se ponovo javila kada je igrom slucaja spasao devojcicu koja se davila u reci. Za decu je on postao heroj, ali mu to ocigledno nije bilo dovoljno i nije u njemu izazvalo ono zadovoljstvo, onaj adrenalin koji zeli da oseti. Zato se i odlucio da proba nesto potpuno suprotno, da sa "bele strane" predje na "crnu stranu".

Sam kraj filma je mozda ocekivan, ali opet izuzetno efektan.

I tu bih napravio jednu paralelu izmedju ovog filma i njegovog americkog rimejka, koji najbolje oslikava razliku izmedju evropske kinematografije i Holivuda, tj. pravljenja filma za evropsku i americku publiku.

1993. godine snimljen je americki rimejk ovog filma, sa Kiferom Saterlendom, Dzefom Bridzisom i Sandrom Bulok u glavnim rolama. Sto je interesantno, rimejk je rezirao takodje George Sluizer.
Nisam pogledao taj rimejk, ali sam video trejler i procitao opis filma, sto mi je bilo sasvim dovoljno da izvedem zakljucak.

Rimejk verzija ovog filma, za razliku od originala, zavrsava se hepi endom, na taj nacin sto Kifer zvekne Bridzisom lopatom u vugla. Dakle, tipicno holivudski kraj, publika je odusevljena sto je zli decko dobio po tikvi itd.

Citajuci komentare i gledajuci trejler, uvideo sam da je rimejk klasican holivudski triler, sa naglasenom akcijom, a ne sa akcentom na likove i njihove dijaloge. Dakle, jedan isti reditelj napravio je jedno malo remek delo, a onda to remek delo upropastio, u zelji da ga priblizi americkoj publici, koja zeli akciju, akciju i samo akciju.
I eto, to je jos jedan eklatantnan pokazatelj zbog cega evropski reditelji snimaju svakojaku djubrad u Americi.

Da zakljucim: onaj ko voli sporije i realisticnije filmove, sa akcentom na likove i njihovu temeljnu analizu, neka pogleda original. Koga to smara i hoce akciju, dinamicniju radnju, onda ima rimejk na raspologanju. Pa sad, ko voli neka izvoli.

Ocena: 9,5 - bila bi i cista desetka da nema par sitnih nelogicnosti.
ovo sam ja preporucio pre desetak dana.jel si video kakva filmcina.meni je kraj bio stvarno sokantan.jeste da je mogao da se ocekuje los zavrsetak ali ne na onakav nacin..ono je stvarno bilo brutalno
a sto se rimejka tice nisam ga gledao..nemam ni nameru.original je umetnost a rimejk je komercijala.ne osudjujem rezisera ni malo.

Poslednja izmena:
12 (2007) aka 12 Pазгневанных Mужчин

Blijeda kopija 12 Angry Men, bez trunke logike i rezonovanja, rasprava svedena na prebiranje po mentalitetu savremenih Rusa, vrlo cesto i nema puno veze sa samim epicentrom price...

kao kada se sef groblja ispovjeda o tome kako vacare rodbinu umrlih pa onda povuku "paralelu" sa slucajem o kome zasjedaju pa kao dodju do zakljucka da mora da je neka spletka ili slucaj korupcije u pitanju itd. Pa onda izvlace neke zakljucke onako iz vedra neba kao madjionicari zeca iz sesira i sl.
Gluma je u klasi TV serija Bolji zivot ili Lud, zbunjen, normalan, koje su, sto je takodje interesantno, slicno visoko ocjenjene na imdbu 8+.

Mikhalkov na kraju udara pecat patetike i bleji o tome kako porotnici, inace Rusi koji preziru Cecene i gledaju na njih kao na nizu rasu,

treba da se zrtvuju i pomognu osumnjicenom klincu, pa cak ide u krajnost da treba da lazno glasaju da bi zastitili klinca kao dok se neke stvari kao ne rijese itd.
Prica je banalizovana do kosti i nema nikakve stvarne rasprave ni ozbiljnog slaganja ni neslaganja. Sve je onako nekako razvodnjeno kao da neke babe sa sela bleje o necemu o cemu nemaju pojma. Tehnicki, utisak je kao da je vise ljudi pravilo film, ali kao da nisu bas saradjivali i komunicirali medjusobno, pa je neko treci na kraju sve to skupio i zakrpio u jednu cijelinu. Takodje ima dosta momenata koji sugerisu prisustvo neke bozanske sile, sto dodatno ubija originalnu ideju i u principu govori koliko su Rusi danas ogrezli u praznovjerje. Stvarno mega-smor of filma. Nije ni cudo sto ga tek saka ljudi shera. 4/10

flicks_12WEB.jpg

Nebih se složio ni sa jednom konstatacijom, ali iskreno:-)
Ovaj film je po meni jedini remake za koji mogu da tvrdim da mi je bolji od originala...obozavam i original, ali mi je ovaj dao tačno ono što mi je u originalu nedostajalo....likovi imaju ličnosti i dušu, jer se ipak radi o moralnim dilemama.
Približen mi je kulturološki. Glumu neću ni da komentarišem...u tom setu se nalaze skoro svi najbolji Ruski glumci, ali nisu zgodni i dobro obučeni, pa možda zato smetaju:-)

Ali to je samo moje mišljenje, ipak su mi draga oba filma, zato sam morao da reagujem...

Odgledah ga u cinemaplexxxu
Mali Budo

http://www.imdb.com/title/tt2496972/

Tragi-komedija

Nisam mnogo očekivao od ovog filma, ali ispostavilo se
da ima dosta dobar scenarijo. Iznenadjujuće dobar......

Hirurgu u Podgorici za operacionim stolom umire sin nekog budže.... Budža je rešen da se krvno osveti hirurgu i da mu ubije sina jedinca. Hirurg šalje sina u Beograd kod svog školskog druga.Školski drug umesto da ga sakrije, hirurgovog sina predaje budži na dlanu a za uzvret dobija kuću u Tivtu....

Radnja ostaje negde u drugom planu, a do izražaja dolaze "crnogorsko čojstvo, junaštvo, obraz i poštenje"

Poslednja izmena:
preporucuite mi neki film kao recimo ovo! ko nije gledao neka obavezno pogleda
falcon rizing 14
49 ronin
ip man
undisputed

znaci ne mora da bude borilacki ili mora ali isto tako da bude za preporuku kao u vidu "svideo mi se film, strasno je dobar" poput titanika, avatara, okeanovih 11 itd
foot jorney i tako. Slicno

Znaci da film odise spetaklom, i da je kada se pojavila najava za njega da su svi jedva cekali da ga odgledaju, razumete, e takav film, meni preporucite, ali ne verujem da ima, jer kao sto rekoh sve sam ih odgledao takve! :);)

takav i ja trazim. :(

Nebih se složio ni sa jednom konstatacijom, ali iskreno:-)
Ovaj film je po meni jedini remake za koji mogu da tvrdim da mi je bolji od originala...obozavam i original, ali mi je ovaj dao tačno ono što mi je u originalu nedostajalo....likovi imaju ličnosti i dušu, jer se ipak radi o moralnim dilemama.
Približen mi je kulturološki. Glumu neću ni da komentarišem...u tom setu se nalaze skoro svi najbolji Ruski glumci, ali nisu zgodni i dobro obučeni, pa možda zato smetaju:-)

Ali to je samo moje mišljenje, ipak su mi draga oba filma, zato sam morao da reagujem...

Nemoj me pogresno shvatiti, ali mislim da reagujes impulsivno, a i nisi se bas potrudio da nam objasnis o cemu pricas. Film se ne bavi moralnim pitanjima, zapravo radi se o grupi porotnika koji su saslusali proces i od kojih je trazeno da izvagaju za i protiv i donesu racionalnu odluku. U originalu, rasprava pocinje logickim protivargumentom koji se ne uklapa u sliku koju su oslikali ostali porotnici i sugerise da nesto tu ne stima. U rimejku, rasprava pocinje moralnom dilemom, tj. porotnici se ne bave cinjenicama, vec stidom i mozda strahom od boga, mada kroz film optuzba ipak pada u vodu nakon ponovnog razmatranja cinjenica, tj. klinac nije oslobodjen zbog moralne dileme porotnika.

Gluma je najblaze receno mlaka, ali nisam rekao da su glumci losi. Prije nekog vremena sam preporucio Svoi u kom glavnu ulogi igra Sergey Garmash i koji je tu odglumio da se najezis. I dao sam filmu 10/10 i zbog glume i zbog svega ostalog. Znaci, nisam rekao da su ovde glumci losi, vec gluma, a ponajvise scenario.

I zasto praviti rimejk koji, osim naslova, broja porotnika i raspleta, nema veze sa orginalom. Cak stavise odstupa od racionalnog i ide u iracionalno, ali ipak koristi racionalno za rasplet.

Poslednja izmena:
znaci svi nahvalise gone girl, jos jedan od filmova koji su super ocenjeni, a ti ih pogledas i smoris se kad skontas koliko su nelogicni, na stranu sto te navodi da pretpostavis glavne momente sta ce se desiti (a kad ja ko totalni duduk za filmove pretpostavim pricu missim stvarno). film nije da te uspava jer je dinamican, ali je prica sama po sebi glupa i puna rupa, ne znam da li je knjiga bolja film je bio razocarenje, al samo zbog cinjenice da me nije uspavao 5/10.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back