Das finstere Tal
http://www.imdb.com/title/tt2650978/
Мистериозни странац долази у мало насеље, смештено у забачену долину. Његов долазак промениће животе свих становника овог учмалог градића...
Солидан, што би браћа Енглези рекли, revenge, филм, који, међутим, по мом суду, не доноси ништа ново у филмовима овакве врсте. Осим, што је швапски, и што је снежни амбијент у коме се радња одвија заиста прелеп, нисам уочио неки волшебни моменат који би га издигао на виши ниво. Прва половина ми је доста квалитетнија, мистериознија, док у другом делу, када крене расплет, за моје стандарде и погледе, квалитет опада. Оно што никада нећу схватити у свету филма су нелогичности код акцијских сцена. Када већ правим сачекушу, нећу је претворити у бесомучно и нелогично пуцање, у коме негативци промашују, оно што не би промашио ни Денис Родман. А још ти успорени снимци при акцијама, па потпуно нелогично понашање негативаца, који као да желе да изгину итд. То је једна од ствари са којом ја и филмски режисери, нарочито амерички, кубуримо од вајкада. Оно што је добро, јесте да при егзекуцији смрдљивих негативаца, главни јунак нема много обзира, нити неких великих филозофских идеја и објашњења. Махом се све своди на један мрки поглед и повлачење обарача. Мислим, тако и треба, шта сад ту има да се расправља о Јунгу и Фројду, о Спинози и Епикуру, како би то невешто, покушао Кејџ или Вилис. Углавном, наши негативци у овом филму су потомци једног гада, који је газда града и који има право прве брачне ноћи, са свим снајкама које се удају у граду. Идеалне мете за метак у чело, мора се признати. У последњој сцени, кроз нарацију нам се објашњава, однос осталих становника, према мистериозном ослободиоцу и поента оног што данас краси окупиране државе, каква је и Немачка сама, а о банана државама са Балкана не би ни речи да трошим, а то је, да није свако спреман да носи терет слободе...