Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dallas Buyers Club 2013
http://www.imdb.com/title/tt0790636/

Biografski/drama

Savremeni kauboj koji se loži na rodeo dobija HIV i prognoziraju mu da će živeti još samo 30 dana. Svi prijatelji ga napuštaju i tranvestit mu postaje najbolji frend. Dallas kreće sa tretmanom lekovima koji su zabranjeni u USA i zbog toga dolazi u konflikt sa zakonom.

OK filmić, gledljiv, ništa waaaau.

Tu se moramo složiti!Još ko zna napraviti od domaćih kora,radosti nema kraja...:D
pa dobro, kad se već nudiš, ispeci jednu :D

tema: gledala Hanu Arent http://www.imdb.com/title/tt1674773/
zanimljiv je, mada mogla je malo više da oslika to oko banalnosti zla.. Doduše, nisam čitala Ajhman u Jerusalimu, tako da je verovatno sasvim dovoljno za one koji su čitali, ovako je samo oslikana ta kontraverza koja je u pozadini knjige

Passion-589.jpg

Prosecan film...ja sam ocekivala malo vise strasti,malo napetije,malo neizvesnije.Nije los,ako dugo niste gledali neki triler,ali ako ih gledate stalno,ovaj ce se utopiti u moru slicnih....Tvist na kraju apsolutno ocekivan.Dobra kamera.

Ljudožder vegetarijanac aka Vegetarian Cannibal 9/10 (4-) :ok:
Odličan hrvatski film o jednoj osjetljivoj sveprisutnoj univerzalnoj temi:Korumpiranost pogotovo interesantna za naša područja Balkana.Sam naslov filma je maestralan prikaz same tematike,ginekolog koji vrši ilegalne pobačaje a pri tom je vegetarijanac!:D Nisam naklonjen njihovim filmovima jer smatram da smo i dalje filmska sila za njih ali ovaj me film prijatno iznenadio,vrlo autentičan i realno surov prikaz stanja na terenu,odlična tema za film uz vrlo dobre glumce i dobijete odličan film...

Poslednja izmena:
Dans la maison

881148-bande-annonce-de-dans-la-maison-de-637x0-1.jpg

http://www.imdb.com/title/tt1964624/?ref_=nm_flmg_dr_3

Veoma dobar film Fransoa Ozona koji, po mojoj slobodnoj proceni pravi ili jako dobre filmove ili se iživljava. Ovaj bi se, uz sitnije zamerke, mogao svrstati u ovu prvu grupu :) Ujedno je i jedan od filmova koji je najbolje prihvaćen od šire gledalačke publike, budući da Ozon definitivno nije reditelj za široke mase. Ja ga, sve u svemu, prilično volim i ne računajući Hičkoka i sve dobre domaće režisere, Ozon je jedan od režisera čijih sam filmova najviše pogledao (7).
E sad o filmu: u eksperimentalnoj gimnaziji, profesor književnosti otkriva talentovanog učenika koji inspiraciju za pisanje sastava dobija na čudan način. On posmatra kuću svog druga iz odeljenja i njegove porodice, a uskoro uspeva i da se infiltrira u samu porodicu. Profesor i njegova žena i sami željni da saznaju šta će se dalje dešavati, podstiču mladića da ide sve dalje...Film zapravo govori o magičnoj moći književnosti, autorskim slobodama, ali i tome kako fikcija i fakcija mogu da se sudare uz ozbiljne posledice po razum.... Čak i kad se film okonča, nije sasvim jasno šta je stvarno, a šta je samo fikcija, ali... onima koji vole da čitaju, to i nije naročito bitno, dok god se pričanje nastavlja....
Svi glumci su odlični, ali Fabris Lukini u ulozi profesora dominira....

Od sad ocenjujem od 1-5, pa ovde neka bude 4/5

Poslednja izmena:
Dans la maison

Ooo, prešao si na moj način ocenjivanja :D
Zadivljuje me ona preciznost kad ljudi daju nekom filmu recimo 8,3

Čovek tokom vremena revidira svoje stavove, sazreva, pa i različito doživljava jedan te isti film u mladosti, deset godina posle, kao i kad ostari (zato su ocene neki trenutan utisak).
Takođe nije isto kad ste uživotu odgledali ukupno 500 filmova ili par hiljada ili preko 10 hiljada......

Ah da, ima i ona priča sa limitiranjem. Zamislite da samo recimo 50 filmova koje ste odgledali može imati najveću ocenu (10). Ako ste odgledali još jedan za ocenu 10 preko tog broja, onda morate neki stari brisati sa te liste. Da li bi ste onda olako delili 10-ke :mrgren:

Uživajte u filmovima :D

Ooo, prešao si na moj način ocenjivanja :D
Zadivljuje me ona preciznost kad ljudi daju nekom filmu recimo 8,3

Čovek tokom vremena revidira svoje stavove, sazreva, pa i različito doživljava jedan te isti film u mladosti, deset godina posle, kao i kad ostari (zato su ocene neki trenutan utisak).
Takođe nije isto kad ste uživotu odgledali ukupno 500 filmova ili par hiljada ili preko 10 hiljada......

Ah da, ima i ona priča sa limitiranjem. Zamislite da samo recimo 50 filmova koje ste odgledali može imati najveću ocenu (10). Ako ste odgledali još jedan za ocenu 10 preko tog broja, onda morate neki stari brisati sa te liste. Da li bi ste onda olako delili 10-ke :mrgren:

Uživajte u filmovima :D

Pravo da ti kažem glavni razlog su Emihsovi prevodi ocena oko kojih se stalno nerviram,kod kojeg je 9 = 4-, a 7= 2, što svakako nije prema standardu univerzitetskog ocenjivanja tako, bar ne tamo gde sam ja studirao.. :) I devet i deset bi bile varijacije školske petice, za sedmicu je potrebno znanje koliko i za školsku jaku trojku itd.... Pa da ne bi bilo zabune, lakše je da se držim ovih malih ocena :)

Siguran sam da broj filmova utiče na kriterijum, ali i ,,talenat gledanja''...Kao što je za čitanje knjige, pravo čitanje, interpretativno, neophodan talenat, tako i za gledanje filmova.... Tako da nije samo do kvantiteta, nego i do kvaliteta.... Mislim da neko ko samo guta film jedan za drugim, bez analize, tumačenja, bez prostora za eventualnu katarzu, intertekstualna gledanja itd. ni posle deset hiljaditog filma neće imati mnogo profilisaniji ukus nego posle prvog filma... S druge strane, neko ko analizira filmove, i posle 20 filmova može da stvori bazu svog filmskog ukusa... A opet, pitanje je i očekivanja. Neki ljudi film vide kao zabavu i to je skroz legitimno....

Ja sam pogledao dosta filmova, ali recimo ne mogu da gledam film na dnevnom nivou, nisam u stanju za to, desi mi se nekad da pogledam nekoliko dana za redom film, ali mi onda treba pauza.... Posle svakog iole inteligentnog filma treba mi par dana da konsolidujem utiske, mišljenja.... Posle lošeg (iako sve manje gledam loše filmove) trebaju mi takođe ponekad dani da se spremim na novi izazov :D

Poslednja izmena:
Slažem se sa Jelenkom za sve izrečeno.

Ja sam pokušao da ocenjujem filmove i knjige koje pročitam, od 1-5, ali sam shvatio, da sam upao u šablon i video da je to nekako besmislen posao, i da bi čak posle par meseci vršio nekakve revizije tih ocena. A i ko sam ja da ocenjujem jednog Kafku, Andrića, Dostojevskog. Mislim, to mi je stvarno nekako bilo neukusno. Mada, moram priznati, i meni je drago kad vidim da je neko ocenio pogledani film. Ovi opisi bez ocene, kao što su moji, znaju samo da zbune.

Slažem se sa Jelenkom za sve izrečeno.

Ja sam pokušao da ocenjujem filmove i knjige koje pročitam, od 1-5, ali sam shvatio, da sam upao u šablon i video da je to nekako besmislen posao, i da bi čak posle par meseci vršio nekakve revizije tih ocena. A i ko sam ja da ocenjujem jednog Kafku, Andrića, Dostojevskog. Mislim, to mi je stvarno nekako bilo neukusno. Mada, moram priznati, i meni je drago kad vidim da je neko ocenio pogledani film. Ovi opisi bez ocene, kao što su moji, znaju samo da zbune.

Prestao sam ocenjujem, jer to deluje previše renomirano, profesorski. :mrgreen: Ponekad, bacim ocenu kao putokaz, ili jednostavno smernicu, kome slovno zapažanje nije baš jasno.Mada, lepo je kad neko da ocenu, otprilike znam da li da gledam ili ne, iako uglavnom ne gledam filmove na preporuku.
Knjige nikada nisam ocenjivao. Mislim, knjiga je svoja liga, drugo od filma, i nosi posebnu emociju, intimnija je, tako da mi nekako ne podleže pod egzaktno ocenjivanje. :)

- - - - - - - - - -

Matijašević ko Vulin:D

Iš bre. :mrgreen:

Il portiere di notte. Davno negde sam počela da ga gledam, došlo negde do pola i ne znam ni zašto sam tad prekinula gledanje, ni zašto se ranije nisam vratila filmu. Super je, šokantan čak i danas, nekakav štokholmski sindrom, šta li. Usput sam otkrila da sam gledala još neke filmove Liliane Cavani, odnosno sigurna sam da sam gledala i The Berlin affair.

Dans la maison

http://www.imdb.com/title/tt1964624/?ref_=nm_flmg_dr_3

Veoma dobar film Fransoa Ozona koji, po mojoj slobodnoj proceni pravi ili jako dobre filmove ili se iživljava. Ovaj bi se, uz sitnije zamerke, mogao svrstati u ovu prvu grupu :) Ujedno je i jedan od filmova koji je najbolje prihvaćen od šire gledalačke publike, budući da Ozon definitivno nije reditelj za široke mase. Ja ga, sve u svemu, prilično volim i ne računajući Hičkoka i sve dobre domaće režisere, Ozon je jedan od režisera čijih sam filmova najviše pogledao (7).
E sad o filmu: u eksperimentalnoj gimnaziji, profesor književnosti otkriva talentovanog učenika koji inspiraciju za pisanje sastava dobija na čudan način. On posmatra kuću svog druga iz odeljenja i njegove porodice, a uskoro uspeva i da se infiltrira u samu porodicu. Profesor i njegova žena i sami željni da saznaju šta će se dalje dešavati, podstiču mladića da ide sve dalje...Film zapravo govori o magičnoj moći književnosti, autorskim slobodama, ali i tome kako fikcija i fakcija mogu da se sudare uz ozbiljne posledice po razum.... Čak i kad se film okonča, nije sasvim jasno šta je stvarno, a šta je samo fikcija, ali... onima koji vole da čitaju, to i nije naročito bitno, dok god se pričanje nastavlja....
Svi glumci su odlični, ali Fabris Lukini u ulozi profesora dominira....

Gledao Jeune et Jolie?
Volim Ozona, ali ovaj poslednji film me nekako razočarao, pa se pitam da li je do moje nesposobnosti da kad je takva tema u pitanju budem što je moguće više objektivna.

La ragazza con la valigia
http://www.imdb.com/title/tt0054225/?ref_=nm_flmg_act_98
Zanimljiv film koji prikazuje osoben pogled na ljubav između mladića od 16 godina i nešto starije devojke koja ne može da se skrasi. Naiva, zaljubljenost, činjenje svega i svačega za istu, i poprilično zanimljiv kraj, nije tipičan i to sigurno ovo ostvarenje čini još kvalitetnijim.Dobar je Zurlini, posle Tatarske pustinje još jedno vredno ostvarenje. Na IMDB piše da traje 90 i nešto minuta, ja gledao verziju od dva sata.:eek:

08-127023_0x420.jpg

Onda treba promjeniti temu Gledali... Obrazložili... Ocenili. mada je i meni to subjektivna stvar jer nije navedeno koji su kriterijumi niti sistem bodovanja.S druge strane onaj ko iole prati filmove koje izbacujem do sada je skontao šta preferiram i kakve ocjene dajem,u svakom slučaju sve 8 i sve preko 8 od mene preporuka.Svetovide zbog tebe sam uveo dupli sistem ocjenjivanja a ti me još i prozivaš! :D Šalim se,evo ja potpisujem od sada ću samo kratke brojke da me mogu svi razumiti...:per:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back