http://1.***************/-rh3KXrBwZhs/T2rlTzmo6fI/AAAAAAAAC_g/URQhtKLTCuw/s1600/silent.jpg
Silent Running (1972)
I onda nek mi neko kaže da je Moon remek djelo od filma.
Na zemlji više nema flore i faune i jedina šuma koja je ostala, smještena je sada u jednom svemirskom brodu koji se nalazi kod Saturna. Freeman Lowell je botanista/astronaut, brine se o šumi i osobenjak po prirodi, čija shvatanje na razumiju ostali astronauti.Kada dobiju naređenje sa zemlje da se vraćaju kući i unište šumu, ostali astronauti su sasvim okej sa tom činjenicom,ali Lowell će uraditi sve što je potrebno da sačuva šumu.
Ono što prvo zapadne za oko jesu maestralni efekti za godinu 1972. Režiser filma Douglas Trumbull je čuveni majsotr za specijalne efekte koji je radio(vikipedija tajm) na Odiseji u Svemiru, Bliskim Susretima Treće Vrste i Blade Runneru.On je inače po meni sjajno režirao Silent Running, te mi je pravo čudo što kao reditelj nije imao više uspijeha.Efekti su idealni,a opet, okruženje je so 1970s, što daje čar filmu.
Bruce Dern u glavnoj ulozi , ja ga ne volim nešto naročito i mislim da bi bilo bolje da je neko drugi glumio ,ali nemam zamjerke za njegovu glumu,to je stvar ličnog afiniteta u ovom slučaju.
Najveći problem filma jeste scenario,koji su potpisali Michael Cimino i njegov saradnik i na Deer Hunteru,Deric Washburn.Generalna tema je odlično prostudirana i ambiciozna,izvedena na kraju uz minimum dijaloga i oslanjajući se na emocije i akciju glavnog lika,detalje koje reditelj odlučuje da pokaže, a može se uprkos tome izvući nekoliko jednostavnih,a pametnih replika , karakterizacija glavnog lika na mjestu i pitate se-u čemui je problem?
Problem je u jednoj vrlo jednostavnoj stvari a to je -logika.Masu stvari u filmu je nelogično na svakoj osnovi,pa i na naučnofantastičnoj, a pitanje šta kako je Freeman Lowell ovo sve uradio, zavarao, kako su oni sad na Saturnu i još mali milion malih stvari,kao da nijesu znali da odvoje bitno od nebitnog.Dakle, neko ko će se više udubiti u ovaj film, prepoznaće njegovu smisao, ili će morati da premotava da bi ukapirao-kako smo došli dovde i zašto?
Ne bi me čudilo da je Duncan Jones imao pored Odiseje u Svemiru i ''Silent Running'' na umu kada je radio Moon.Vrijedi pogledati i nije potrebna prevelika pažnja jer u slučaju da nešto propustite,znajte da nije bilo bitno ni da znate.Bitan je
general picture
6.5/10