Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mislim da je naglasak na tome da Ameri nisu ukinuli ropstvo jer su imali nesto protiv tog sistema, vec da zaustave gradjanski rat, i da su cak i sa tim debelim razlogom imali ozbiljnih problema da tu bogohulnu ideju sprovedu u djelo. Pitam se kako se osjeca neki prosjecan Americki crnac, recimo tinejdzer, poslije gledanja ovog filma... Prvo su mu rekli da nema djeda mraza, pa onda su eliminisali tooth fairy, pa sad i ovo... pa dokle bre covece?!
Zat ti stvarno misliš da prosečan američki crni tinejdžer misli da su belci sa Severa u 19. veku većinski prezirali ropstvo ili bili za crnačka prava? :lol:

Prosečan crnac u Americi će pre da veruje da su vlasti (posebno na pr. policija) i belačka većina i dan danas puni predrasuda protiv crnaca... najverovatnije i zbog ličnog iskustva (pošto ga je, recimo, policija zaustavljala x puta samo zato što im je delovao "sumnjivo").

Što se tiče poente filma, mislim da je poenta ono da je politika umetnost mogućeg, i da neko, da bi bio uspešan političar mora da nađe ravnotežu između idealizma i pragmatizma - a to znači i praviti kompromise i neke sumnjive postupke... Možda nije lepo, ali je istina: da se Linkoln oslanjao samo na prosvećenost kongresmena, ko zna kad bi ropstvo bilo ukinuto. A Tadeus Stivens je bio ispred svog vremena i stvari za koje se zalagao (ne samo oslobođenje crnaca, već i pravo glasa, imovina itd.) koje su danas najnormalnije, onda su ga činile ekstremistom :lol: u očima javnosti. Tako to ide. Na kraju je i on morao da napravi jedan kompromis kako bi ono za šta se borio prošlo.

O ovome svemu sam pisala u ovoj recenziji Linkolna: http://wannabemagazine.com/linkoln/

10874063_det.jpg

Gluma perferktna, prica toliko realna, da ne kazem potresna ....
Ovo je od onih filmova koji mogu da vam uticu pozitivno na zivot, barem malo !
Osetite neko procisenje u razumu i pameti !
10/10

Zat ti stvarno misliš da prosečan američki crni tinejdžer misli da su belci sa Severa u 19. veku većinski prezirali ropstvo ili bili za crnačka prava? :lol:

Prosečan crnac u Americi će pre da veruje da su vlasti (posebno na pr. policija) i belačka većina i dan danas puni predrasuda protiv crnaca... najverovatnije i zbog ličnog iskustva (pošto ga je, recimo, policija zaustavljala x puta samo zato što im je delovao "sumnjivo").

Što se tiče poente filma, mislim da je poenta ono da je politika umetnost mogućeg, i da neko, da bi bio uspešan političar mora da nađe ravnotežu između idealizma i pragmatizma - a to znači i praviti kompromise i neke sumnjive postupke... Možda nije lepo, ali je istina: da se Linkoln oslanjao samo na prosvećenost kongresmena, ko zna kad bi ropstvo bilo ukinuto. A Tadeus Stivens je bio ispred svog vremena i stvari za koje se zalagao (ne samo oslobođenje crnaca, već i pravo glasa, imovina itd.) koje su danas najnormalnije, onda su ga činile ekstremistom :lol: u očima javnosti. Tako to ide. Na kraju je i on morao da napravi jedan kompromis kako bi ono za šta se borio prošlo.

O ovome svemu sam pisala u ovoj recenziji Linkolna: http://wannabemagazine.com/linkoln/

Neam pojma sta misle americki tinejdzeri ni crni ni bijeli, zato sam napisao... 'pitam se'. Poenta je da film nije vjerodostojan i da prikazuje Linkolna kao pozitivnijeg lika nego sto je on to stvarno bio, mudro izostavljajuci stvari koje ga kompromituju i dovode u pitanje njegov lik i djelo, mada se dosta toga ipak moze lako pronac na netu (sto kaze Comski informacija je dostupna svima, al je zatrpana brdom dezinformacija i gluposti). Postoje dokumenti koji dokazuju da je taj idealizam o kome ti govoris (bar u Linkolnovom slucaju) malo preuvelican, ako ne i potpuno izmisljen mit. Inace ne citam stvari kao sto je tvoj tekst u wannabe jer iznosis "cinjenice" bez referenci, ocekujuci od citalaca da ti vjeruju na rijec. Ono sto sam ja nasao i postavio link (britanica) baca svjetlo na bitnu stvar koja nije ni spomenuta u filmu, sto nas navodi da se pitamo koja je svrha ovog filma (kojeg btw. US ambasade promovisu po cijelom svijetu). Sto se Stivensa tice, slazem se i mislim da je bolje da su napravili film o njemu i ispricali njegovu pricu koja je mnogo zanimljivija i pozitivnija od Linkolnove.

Poslednja izmena:
The Howling (1981)

howling.jpg

Kultni horor osamdesetih o vukodlacima... Policija ubija serijskog ubicu sa kojim je voditeljka tv dnevnika uspela da stupi u kontakt. Ona se ne seća samog susreta niti onoga što joj je on rekao, ali ima strašne vizije zbog kojih ne može da spava. Psihijatar je šalje u neobičan rehabilitacioni kamp... Nekoliko za to vreme odličnih scena fizičkih metamorfoza u vukodlaka, kao i odlična gluma i dve istinske filmske legende u epizodnim ulogama (Džon Karadin i Slim Pikens) čine ovaj film jednim od onih iznenađujuće dobrih horora iz osamdesetih koji se mogu iznova gledati.. 8/10

Pa i vidljivo je u filmu, opet, da je on bio i pragmatik i idealista i makijavelista, sad šta je prevladalo u njemu to ne može niko danas da tvrdi, jer nije sa n jim ''lomio hleb''...I film prikazuje sve strane njegove ličnosti...

Pa mislim da to sto film prikazuje nije bas blizu istine vec blizu onog kako mi volimo da prikazujemo tako neke nase upitne heroje tipa Pasica ili Kraljevica. Nisam nikad studirao istoriju US i iz medija sam naucio da je rat vodjen zbog i radi ropstva. Nisam nikad ni provjeravao to nit razmisljao o tome sve donedavno kad sam gledao nekoliko epizoda God in America. Poceo sam razmiljati i traziti po netu tek kad sam pogledao ovaj film, jer me iznenadilo to sto sam vidio i cuo u njemu. Iz onog sto sam nasao na netu, izgleda da je upitna i vjerodostojnost dokumentaraca God in America (sta tu sve nije ispricano).

Poslednja izmena:

Ruski film. Meni prilicno dosadan sa dobrom glumom. Prica o teskom zivotu i prezivljavanju unuka koji zivi sa djedom u zabiti Sibira.
Prikaz realnog zivota, malo razvuceno, bez muzicke podloge, tj.bez atmosfere, atmosfera je takva da je nema, a to je sumorno i uspavljujuce. Posle 30ak min ko ne zaspe gledajuci ovaj fiklm, kapa dolje.
Filmovi ruskog reditelja Andrej Zvjaginceva su npr. mnogo zivlji i upecatljiviji, emocionalno nabijenijij od ovog npr.koji je bljedunjav sa te tacke gledista.
Zbog toga ocena 6,5

Ruski film. Meni prilicno dosadan sa dobrom glumom. Prica o teskom zivotu i prezivljavanju unuka koji zivi sa djedom u zabiti Sibira.
Prikaz realnog zivota, malo razvuceno, bez muzicke podloge, tj.bez atmosfere, atmosfera je takva da je nema, a to je sumorno i uspavljujuce. Posle 30ak min ko ne zaspe gledajuci ovaj fiklm, kapa dolje.
Filmovi ruskog reditelja Andrej Zvjaginceva su npr. mnogo zivlji i upecatljiviji, emocionalno nabijenijij od ovog npr.koji je bljedunjav sa te tacke gledista.
Zbog toga ocena 6,5

Sa moje tačke gledišta ovaj film poseduje ogroman emotivan naboj, do duše dosta zavisi od senzibiliteta posmatrača filma. Ovo delo dodiruje mnogo stvari: usamljenog, vernog (i bogu i prirodi) dekicu(sjajna uloga i gluma), zatim upliće se i vojska- u ovom slučaju u pitanju je negativan kontekst, sjajno je slikan taj predeo Rusije (Sibir), učmala sredina, retko se šta događa van okvira svakodnevnice. Za mene je bio dobar, iako ne pamtim ocenu. Preko 7 sigurno, možda i osmica.

Sa moje tačke gledišta ovaj film poseduje ogroman emotivan naboj, do duše dosta zavisi od senzibiliteta posmatrača filma. Ovo delo dodiruje mnogo stvari: usamljenog, vernog (i bogu i prirodi) dekicu(sjajna uloga i gluma), zatim upliće se i vojska- u ovom slučaju u pitanju je negativan kontekst, sjajno je slikan taj predeo Rusije (Sibir), učmala sredina, retko se šta događa van okvira svakodnevnice. Za mene je bio dobar, iako ne pamtim ocenu. Preko 7 sigurno, možda i osmica.

Slabasan je ipak nekako. Nigdje valjanog soundtracka, cak i kada ga je ponedje imalo, to je bilo tako stidljivo utisano, a gluma solidna ali bez jakih emocija.
Da bih ti priblizio, uporedi sa filmom ruskim npr.Elena, Vozvrjasenija isl.da ne pominjem neke evropske drame

Slabasan je ipak nekako. Nigdje valjanog soundtracka, cak i kada ga je ponedje imalo, to je bilo tako stidljivo utisano, a gluma solidna ali bez jakih emocija.
Da bih ti priblizio, uporedi sa filmom ruskim npr.Elena, Vozvrjasenija isl.da ne pominjem neke evropske drame
Elenu nisam pogledao, ali planiram već neki duži period. Povratak je sigurno bolji film tu nema dileme, toliko simbolike nisam video ni u jednom "novijem filmu", kao da ga je Bergman učio.
Monamour, je zaista težak film..i u njemu ima dosta simbolike, iako nisam toliko obraćao pažnju tokom gledanja, a i od tad sam pogledao lep broj filmova pa su mi neki detalji potisnuti iz memorije. Jel Monamur beše mesto odakle su? -ako jeste tu bi trebalo tražiti simboliku, jer kroz film se uspostavljaju i održavaju mnoge ljubavne veze.

Elenu nisam pogledao, ali planiram već neki duži period. Povratak je sigurno bolji film tu nema dileme, toliko simbolike nisam video ni u jednom "novijem filmu", kao da ga je Bergman učio.
Monamour, je zaista težak film..i u njemu ima dosta simbolike, iako nisam toliko obraćao pažnju tokom gledanja, a i od tad sam pogledao lep broj filmova pa su mi neki detalji potisnuti iz memorije. Jel Monamur beše mesto odakle su? -ako jeste tu bi trebalo tražiti simboliku, jer kroz film se uspostavljaju i održavaju mnoge ljubavne veze.

Bold-jeste

mnoge ljubavne veze? Osim onih propaliteta koji plate prostitutku, a to ljubavna veza nije ni na vidiku.
Vidis, o tome se radi posle nevjerovatno autenticnog prikaza realnog zivota, koji je na ivici tragedije, koji buja u tome, sve prsti od emocija, posle toga, tesko da me moze nesto kao sibir, monamur raspametit. Pa sama muzika kod zvjaginceva vrijedi pravo blago. Genijalna stvar

images

Scott Pilgrim vs the world (2010)
Red je bio i ja malo da odmorim....
Scott se zaljubljuje u Ramonu,medjutim, da bi bili zajedno mora pobijediti njenih 7 zlih bivsih momaka...
Zabavno,duhovito,inovativno. Ne shvata sebe posebno ozbiljno sto je plus :D Ljubitelji stripova i video igara ce znati ovo da cijene :D Cujem da je radjen po stripu, valjalo bi ovjerit, al nema se kad...Michael Ceru ne mogu ocima vidjet' , ali zahvaljujuci ostalim glumcima koji su beskrajno simpaticni u svojim ulogama, prezivjela sam i ovo .Prije svega Kieren Culkin,mladji brat nesrecnog Macaulaya,Ellen Wong, Alisson Pill opet sa minimum prostora ostvaruje super ulogu (Midnight In Paris) ,te Anna Kendrick(Twilight muceni,ali i Up In The Air :) ), Brie Larson (United States of Tara),Mary Elizabeth Winsted,Jason Swartzman (Freaks and Geeks,Darjeeling Unlimited) pa i Brandon Routh (nesrecni Superman) :D .Chris Evans (Captain America) me prijatno iznenadio :D. Ocigledno je da nova generacija glumaca nije nesto posebno talentovana za dramu,ali jesu za komediju :D.
Super su efekti ,samo sto je jedina zamjerka sto je za koji minut predug.
8/10 -sasvim korektno za danasnje pojmove.

Poslednja izmena:
Bold-jeste

mnoge ljubavne veze? Osim onih propaliteta koji plate prostitutku, a to ljubavna veza nije ni na vidiku.
Vidis, o tome se radi posle nevjerovatno autenticnog prikaza realnog zivota, koji je na ivici tragedije, koji buja u tome, sve prsti od emocija, posle toga, tesko da me moze nesto kao sibir, monamur raspametit. Pa sama muzika kod zvjaginceva vrijedi pravo blago. Genijalna stvar

Spavalo mi se, loše sam se izrazio, mislio sam na jake veze koje postoje između dede i unuka..i tako :)

Zbog toga ocena 6,5
Zvuči mračno...Ko onaj dokumentarac o ruskim zatvorima što sam onomad gledao...

Gone 2006
http://www.imdb.com/title/tt0482374/
Drama/triler
Momak i devojka putuju kroz bespuća Australije.Tip njihovih godina im nudi da putuju zajedno i tajno pokušava da im uništi vezu i da se smuva sa devojkom.

Ocena> sličan gomili drugih filmova, jedva da drži pažnju, ako ste na pustom ostrvu i nemate baš nijedan drugi film pri ruci možda pogledajte ovaj u pauzi iščekivanja da vas neko spase

Spavalo mi se, loše sam se izrazio, mislio sam na jake veze koje postoje između dede i unuka..i tako :)
postoje ali i po mom nekom misljenju moglo je to dirljivije.
Zvuči mračno...Ko onaj dokumentarac o ruskim zatvorima što sam onomad gledao...
Ne znam sta si gledao, al kad pomenu, mracan prikaz u zatvorima perfektno je odradjeno u ovom filmu
http://www.imdb.com/title/tt1434443/
uzgred preporuka ko nije gledao a voli filmove te tematike
ili onaj fr.film Prorok
http://3.***************/_t68ar0SFX54/S9eNk4vu5mI/AAAAAAAAEtg/IqxSc8i5MyQ/s1600/Grave+of+Fireflies.jpg
Ovo.... Ko je plakao na "Marli i ja", neka preskoci ovo ...
Toliko jak, toliko emotivan ... Remek delo ! 11/10 :worth:

P.S. : Koga ne gane ovaj film, neka se posavetuje sa psihijatrom....
E bravo, podsje5ti me , odlican animirani film.
U pravu si , knedla mi u grlu bila posle tog filma. Zaista jako, jako dirljivo. Onakav kraj nisam ocekivao nikako, valjda zato sto smo naviukli da u filmu ipak ispadne pozitivnije na kraju, a ovo je ipak ne dobar kraj, nego najtuzniji moguci koji vidjeh, tuga do neba

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back