TimeTravellingBunny
Ističe se
- Poruka
- 2.215
Zat ti stvarno misliš da prosečan američki crni tinejdžer misli da su belci sa Severa u 19. veku većinski prezirali ropstvo ili bili za crnačka prava?Mislim da je naglasak na tome da Ameri nisu ukinuli ropstvo jer su imali nesto protiv tog sistema, vec da zaustave gradjanski rat, i da su cak i sa tim debelim razlogom imali ozbiljnih problema da tu bogohulnu ideju sprovedu u djelo. Pitam se kako se osjeca neki prosjecan Americki crnac, recimo tinejdzer, poslije gledanja ovog filma... Prvo su mu rekli da nema djeda mraza, pa onda su eliminisali tooth fairy, pa sad i ovo... pa dokle bre covece?!

Prosečan crnac u Americi će pre da veruje da su vlasti (posebno na pr. policija) i belačka većina i dan danas puni predrasuda protiv crnaca... najverovatnije i zbog ličnog iskustva (pošto ga je, recimo, policija zaustavljala x puta samo zato što im je delovao "sumnjivo").
Što se tiče poente filma, mislim da je poenta ono da je politika umetnost mogućeg, i da neko, da bi bio uspešan političar mora da nađe ravnotežu između idealizma i pragmatizma - a to znači i praviti kompromise i neke sumnjive postupke... Možda nije lepo, ali je istina: da se Linkoln oslanjao samo na prosvećenost kongresmena, ko zna kad bi ropstvo bilo ukinuto. A Tadeus Stivens je bio ispred svog vremena i stvari za koje se zalagao (ne samo oslobođenje crnaca, već i pravo glasa, imovina itd.) koje su danas najnormalnije, onda su ga činile ekstremistom

O ovome svemu sam pisala u ovoj recenziji Linkolna: http://wannabemagazine.com/linkoln/