Ček, a ko utvrđuje šta je normalno, a šta nenormalno?
Pretpostavljam da ljudi utvrđuju šta je normalno.
Sa tom pretpostavkom, može se reći da je proces podložan greškama, kao i sve što ljudi rade.
Pošto je ovde bilo reči o tome da su neudate žene koje u kasnim tridesetim menjaju partnere nenormalne? Je l onda ona normalna i ona logika da svaka žena koja nije rodila dete nije dostojna srpskog roda?
Ako je vaša priča o normalnom/nenormalnom išla samo u kontekstu privatnog života junakinja serije, onda ok, sve je to normalno ili bolje reći, nije nenormalno.
Prije svega me ne zanima, baš kao što me ne zanima bilo čija privatnost, samim tim ni seksualna iskustva.
Žena koja nije rodila dijete...srpski rod...gdje ti ode, svaka čast, ali da odgovorim:
Da li će žena roditi dijete ili ne je njena stvar (i odabranog partnera), srpki, hrvatski, njemački ili srednji rod ne vežem za to.
Ja sam izučavao književnost, pomalo i društvene nauke i filozofiju, umetnost, ali nigde nisam naišao na definiciju pojma normalno koji bi odredio kako ko u svom privatnom životu treba da funkcioniše
To je i nemoguće, zato se definicija ne veže za ta polja ljudskog djelovanja...više su u pitanju, ajd' da kažem smjernice.
A što se mentalno bolesnih ljudi tiče, njima je mesto u institucijama, koje, kako čujem, bar u Srbiji puštaju svakog da slobodno hoda dok nekog ne ubije. A takvom čoveku, koji je bolestan i poremećen, tvoje i moje normalno i nenormalno ne znače mnogo. Mislim da zdrav, barem prosečno inteligentan pojedinac i onaj koji ne ugrožava ničiji život, ima pravo da utvrdi svoje normalno naspram tvog ili mog normalnog...
Svako ima pravo da radi šta hoće, ta slobodna volja je došla još prilikom rođenja.
Baš tako, svi ostali imaju pravo da tuđu slobodnu volju nagrade sopstvenom, pa ko nadjača.
Ja nemam svevišnji dokaz da je npr. ubistvo loša stvar, ali sam tako naučen, a i ne samo to, imam neki unutrašnji osjećaj da je to loše.
Ako postavim stvari na tu ravan, onda zaista niko ne može reći šta je normalno a šta ne, uključujući i, kako ti reče, ugrožavanje nečijeg života.