Mislim da se prevelika fama diže oko te serije...Niti je mizogina, niti je emancipatorska... Ja sam to doživeo kao simpatičnu limunadu o četiri žene bez kompasa, koje žele nešto, ali ne znaju šta žele, šta je društvena matrica, šta je njihova potreba, na kraju se bezveze istroše i izgube. Potraga za ljubavlju, slobodom, večite dileme malih, opterećenih mozgova, koji mogu biti i muški koliko i ženski.... Kerina psiho-filozofija života je jefitna i površna, ali sve to može da bude simpatično u kontekstu događanja. Samanta, npr. za razliku od ostale tri nije licemerna i živi život u skladu sa svojom željom, mislim da su tu ikakva moralisanja suvišna, pa tako i donošenje takvog vrednosnog suda, ali je jedini celovit lik od njih. Ostale tri devojke/žene su prilično bezvezne i nepoželjnje, pretpostavljam, za većinu muškaraca neinteresantne.... Serija u velikom stepenu oblijue površnošću i problematičnim vrednostima - ni manje ni više nego mnoge druge - ali to je cela jedna kultura. Ničemu se ne sme pristupiti toliko pragmatično i didaktično, nije poenta svega što nastaje slanje poruke, tj. ne mora ta poruka da bude široko prihvatljiva i glupo je svoditi seriju na bilo šta, ne uzimajući u obzir i faktor zabave.... Verujem da je Njujorčankama pomogla da se izraze i da jeste uticala na neke žene. Ne bih taj uticaj vrednosno određivao - neki muškarci propagiraju tradicionalizam nesvesni koliko to može da guši individualizam ne samo žena, nego i njih samih; s druge strane, emancipacija često preraste u svoj antipod, pa se neke žene ( i muškarci još više i duže uvreženo u našoj prošlosti) umesto da se emancipuju ponašaju nagonski i iživljavaju, a to je primitivniji oblik postojanja i svakako prestavlja regresiju, ne progresiju....Uostalom, ako ćemo pričati o tome, mislim da je stepen licemerja koji postoji prema seksualnosti u Srbiji i regionu tako veliki, da su ove ženice iz Seks i grada male mace u odnosu na neke primerke koje postoje u društvima regiona... A mi smo poznati po krajnostima, pa tako i na temu seksa - ili konzervativni ili promiskuitetni, tipično za društva u kojima se individualizam ne ceni kao najviša vrednost