Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
@Coco
Bio tebi Velebit drag ili ne, u ovoj situaciji je 100 posto u pravu, što ti je potvrdio i Svetovid, samo na finiji, profesorski, način. A, još mi nisi odgovorila ni na onaj problem s Muhamedom?:D

A i kad je nešto Pravilo, nema šta tu da se misli i bira, hoćeš li ga primenjivati ili ne. To se samo u Srbiji postavljaju takve dileme.

Ah.. opet si me lose shvatio :) Ti mislis da sam ja vise cinicna nego sto jesam ;)

Nema tu ko je u pravu i ko nije. Pravilo je pravilo. Tako treba da bude.
Ali da li ima da se bira... da ne bi bilo (bar na forumu, ali i van foruma po pravopisu u vezi ovoga), ne bi ni ti poceo ovu temu.

Pa da, ali malo jezika ima fonetsko pismo po principu ,,jedno slovo, jedan glas'', kakvo se smatra u lingvistici najsavrsenijim.

Jeste malo, ali opet ne pisu svi strana imena kao mi. I ako su isto toliko "savrseni".

Poslednja izmena:
SIlno gresis. Serija je sovinisticka i mizogina preko svake mere.
Ne mogu sad da ulazim u dublje analize, ali evo ti ukratko:
ako je to tacno , kakav je onda dokaz ovo dolje sto si napisala.
Objasni jasnije.

Samo mi jedno objasni, dje u ovome dolje, sto si pobrojala ima sovinizma i neceg zenomrzackog?

SAMANTA - Zenski Kazanova. Mora da bude kaznjena za ponasanje na koje muskarci imaju ekskluzivu. Sta dobija na kraju? RAK.
MIRANDA - Uspesna advokatica, samostalna, pomalo cinicna. Nije joj zinulo da se uda. Ju, ju, ju, pa kako da ne juri muza?! Kakva je to zena? Sta dobija na kraju? Jednomudog patuljastog konobara Stiva, njegovu mamu sa Alchajmerom i raspalu kucu u Bruklinu.
SARLOT - Fina i odmerena vlasnica galerije. Masta o gospodinu savrsenom, nalazi ga i vencavaju se. Ali, kada ona odbije da napusti posao i postane ocajna domacica njen muz dobija erektivnu disfunkciju. Sta dobija na kraju? Celavog brakorazvodnog advokata, copavo kuce i usvojenu kinesku bebu posto ne moze da rodi sopstvenu.
KERI - Veci lovac namuza od koke iz Sofronija. Trckara okolo na stulama, trepce u svakog muskarca koji joj nazove dobar dan k'o svraka na jugovinu. Sva je slatka, nezna, potcinjena, kako se od zene i ocekuje. I, sta dobija na kraju? Milijardera, Zverku.

Ako je zena samostalna, finansijski nezavisna, promiskuitetna, neopterecena bioloskim satom i majcinstvom i povrh svega zadovoljna takvim zivotom i sobom, sledi kazna.
:fdlan:
ne mogu vjerovat ovo sto proicitah, samo cu reci jedno:
svak ce da vidi ono sto zeli cak iako ga nema

To sto si pobrojala i rekla da ako je zena uspjesnam,nezavisna itd, pa joj slijedi "kazna" ko sto kazes ne znaci da postoji sovinizam.
To sto im je dosla "kazna" ne znaci da je i jedan muskarac jasno zelio da je dovede do toga(mada im a i toga])ali u serije nema.
Ako sui dovele sebe do "kazne" to u seriji je predstavljeno svakako samo ne sovinisticki, moguce da su i one same ucestvovale u formiranju svog zivota, a ne sad, kao neko im kroji sudbinu,...

Poslednja izmena:
Mislim da se prevelika fama diže oko te serije...Niti je mizogina, niti je emancipatorska... Ja sam to doživeo kao simpatičnu limunadu o četiri žene bez kompasa, koje žele nešto, ali ne znaju šta žele, šta je društvena matrica, šta je njihova potreba, na kraju se bezveze istroše i izgube. Potraga za ljubavlju, slobodom, večite dileme malih, opterećenih mozgova, koji mogu biti i muški koliko i ženski.... Kerina psiho-filozofija života je jefitna i površna, ali sve to može da bude simpatično u kontekstu događanja. Samanta, npr. za razliku od ostale tri nije licemerna i živi život u skladu sa svojom željom, mislim da su tu ikakva moralisanja suvišna, pa tako i donošenje takvog vrednosnog suda, ali je jedini celovit lik od njih. Ostale tri devojke/žene su prilično bezvezne i nepoželjnje, pretpostavljam, za većinu muškaraca neinteresantne.... Serija u velikom stepenu oblijue površnošću i problematičnim vrednostima - ni manje ni više nego mnoge druge - ali to je cela jedna kultura. Ničemu se ne sme pristupiti toliko pragmatično i didaktično, nije poenta svega što nastaje slanje poruke, tj. ne mora ta poruka da bude široko prihvatljiva i glupo je svoditi seriju na bilo šta, ne uzimajući u obzir i faktor zabave.... Verujem da je Njujorčankama pomogla da se izraze i da jeste uticala na neke žene. Ne bih taj uticaj vrednosno određivao - neki muškarci propagiraju tradicionalizam nesvesni koliko to može da guši individualizam ne samo žena, nego i njih samih; s druge strane, emancipacija često preraste u svoj antipod, pa se neke žene ( i muškarci još više i duže uvreženo u našoj prošlosti) umesto da se emancipuju ponašaju nagonski i iživljavaju, a to je primitivniji oblik postojanja i svakako prestavlja regresiju, ne progresiju....Uostalom, ako ćemo pričati o tome, mislim da je stepen licemerja koji postoji prema seksualnosti u Srbiji i regionu tako veliki, da su ove ženice iz Seks i grada male mace u odnosu na neke primerke koje postoje u društvima regiona... A mi smo poznati po krajnostima, pa tako i na temu seksa - ili konzervativni ili promiskuitetni, tipično za društva u kojima se individualizam ne ceni kao najviša vrednost

Poslednja izmena:
:fdlan:
ne mogu vjerovat ovo sto proicitah, samo cu reci jedno:
svak ce da vidi ono sto zeli cak iako ga nema

To sto si pobrojala i rekla da ako je zena uspjesnam,nezavisna itd, pa joj slijedi "kazna" ko sto kazes ne znaci da postoji sovinizam.
To sto im je dosla "kazna" ne znaci da je i jedan muskarac jasno zelio da je dovede do toga(mada im a i toga])ali u serije nema.
Ako sui dovele sebe do "kazne" to cini mi se znaci da su i one same ucestvovale u tome.
Ti ocigledno nisi ukapirao.
Svesno i namerno ih je kaznio muskarac po imenu Darren Star. On je autor serije i krojac njihovih sudbina.
Ako neko vidi bele miseve i azdaje, to su oni teoreticari zavere koji kazu da je serija napravljena u svrhu emancipovanja zena (wtf?!). A zensku emancipaciju vide kao otkazivanje poslusnosti muskarcima i strojenje istih. Sto je, naravno, nebuloza.

Ti ocigledno nisi ukapirao.
Svesno i namerno ih je kaznio muskarac po imenu Darren Star. On je autor serije i krojac njihovih sudbina.
Ako neko vidi bele miseve i azdaje, to su oni teoreticari zavere koji kazu da je serija napravljena u svrhu emancipovanja zena (wtf?!). A zensku emancipaciju vide kao otkazivanje poslusnosti muskarcima i strojenje istih. Sto je, naravno, nebuloza.
Kada si odgovorila na moj prvi post o seriji dje sam rekao da forsira nemoral, dsa li si svjesna koliki uticaj serija im a na mkladje djevojke.
O tome govorimo malo, da se djevojke ne identifikuju sa njima ne bi ih kopirale u ponasanju, a ti si rekla nije takva kakva sam ja rekao nego zenomrzacka, mizogina.
POa, mislim nista mi nisiu opovrgla.
Otvorila si totalno drugu temu, koja nema veze s onim sto sam ja rekao.
To sto ti imas teoriuje ko ih kaznjava, kao reditelj, pa, stvarno, mozda i ima necega ali ti je to daleko od istine, to je samo tvoje tumacenje. Vecina ih nije shvatila tako, a autor upravo je zelio da je predstavi onbako kako je i vecina shvatila. Kakve kazne.

Kada si odgovorila na moj prvi post o seriji dje sam rekao da forsira nemoral, dsa li si svjesna koliki uticaj serija im a na mkladje djevojke.
O tome govorimo malo, da se djevojke ne identifikuju sa njima ne bi ih kopirale u ponasanju, a ti si rekla nije takva kakva sam ja rekao nego zenomrzacka, mizogina.
POa, mislim nista mi nisiu opovrgla.
Otvorila si totalno drugu temu, koja nema veze s onim sto sam ja rekao.
To sto ti imas teoriuje ko ih kaznjava, kao reditelj, pa, stvarno, mozda i ima necega ali ti je to daleko od istine, to je samo tvoje tumacenje. Vecina ih nije shvatila tako, a autor upravo je zelio da je predstavi onbako kako je i vecina shvatila. Kakve kazne.
Zasto bi bio nemoral menjati partnere? Prosla su vremena kad su roditelji trazili cerkama muzeve i kad se junfer skidao trece bracne noci.
Koliko primecujem, ovdasnjim devojkama se zamera izlezavanje po kaficima i besomucne soping ture sto je ponasanje koje su navodno usvojile iz serije. E sad, junakinje serije su zaposlene, pa se caste od svog novca i to uglavnom u pauzama za rucak i vikendom uvece. Nase devojke uglavnom nemaju gde da rade (ili nece) pa za celodnevno razvlacenje d*peta po kaficima, solarijume i garderobu izmuzaju muskarce. Oni koji ne mogu sebi da priuste devojku, ostaju suvog i kukaju na seriju i ''emancipaciju''.

Mislim da se prevelika fama diže oko te serije...Niti je mizogina, niti je emancipatorska... Ja sam to doživeo kao simpatičnu limunadu o četiri žene bez kompasa, koje žele nešto, ali ne znaju šta žele, šta je društvena matrica, šta je njihova potreba, na kraju se bezveze istroše i izgube. Potraga za ljubavlju, slobodom, večite dileme malih, opterećenih mozgova, koji mogu biti i muški koliko i ženski.... Kerina psiho-filozofija života je jefitna i površna, ali sve to može da bude simpatično u kontekstu događanja. Samanta, npr. za razliku od ostale tri nije licemerna i živi život u skladu sa svojom željom, mislim da su tu ikakva moralisanja suvišna, pa tako i donošenje takvog vrednosnog suda, ali je jedini celovit lik od njih. Ostale tri devojke/žene su prilično bezvezne i nepoželjnje, pretpostavljam, za većinu muškaraca neinteresantne.... Serija u velikom stepenu oblijue površnošću i problematičnim vrednostima - ni manje ni više nego mnoge druge - ali to je cela jedna kultura. Ničemu se ne sme pristupiti toliko pragmatično i didaktično, nije poenta svega što nastaje slanje poruke, tj. ne mora ta poruka da bude široko prihvatljiva i glupo je svoditi seriju na bilo šta, ne uzimajući u obzir i faktor zabave.... Verujem da je Njujorčankama pomogla da se izraze i da jeste uticala na neke žene. Ne bih taj uticaj vrednosno određivao - neki muškarci propagiraju tradicionalizam nesvesni koliko to može da guši individualizam ne samo žena, nego i njih samih; s druge strane, emancipacija često preraste u svoj antipod, pa se neke žene ( i muškarci još više i duže uvreženo u našoj prošlosti) umesto da se emancipuju ponašaju nagonski i iživljavaju, a to je primitivniji oblik postojanja i svakako prestavlja regresiju, ne progresiju....Uostalom, ako ćemo pričati o tome, mislim da je stepen licemerja koji postoji prema seksualnosti u Srbiji i regionu tako veliki, da su ove ženice iz Seks i grada male mace u odnosu na neke primerke koje postoje u društvima regiona... A mi smo poznati po krajnostima, pa tako i na temu seksa - ili konzervativni ili promiskuitetni, tipično za društva u kojima se individualizam ne ceni kao najviša vrednost

U nekim rečenicama pogađaš srž, i zadovoljstvo je i retkost pročitati neke ovakve poglede.
To ,da želja za nekekvom emancipacijom često prerasta u svoj antipod i da je korak nazad, ka životinjskom, instiktivnom, nagonskom, vidimo kroz čitavu paletu javnih ličnosti u Srbiji, ali i među običnim smrtnicima iz našeg okruženja. Najveći zagovarači individualizma su najčešće pripadnici političkih stranaka ili društvenih grupa u kojima postoji kult ličnosti i toj ličnosti se nikad ne protivreči. Društvo psurda...

Svak ko kritikuje nenormalan nacxin zivota je po tebi oso suv i smeta mu to bas zato:klap:
ocigledno nisi daleko od junakinja serije, zatoi ih i branis a samim tim nisi dostojna razgovora
Ubola:lol:

Da se i ja uključim malo u ovo - uvek sam bio protiv svakog oblika nečovečnosti, protiv kršenja zakona, kao i protiv ugrožavanja drugih. Što se promiskuiteta tiče, dok je seks siguran, gledam na to kao da nije moja stvar i da me se ne tiče, ali mi se uvek činilo da iza takvog načina života stoji neka frustracija ili psihološki mehanizam, tj. da se kroz to kompenzuju nedostaci.... Ali mi nije skroz jasno na šta si mislio pod ,,nenormalan način života'' konkretno u tom slučaju serije, koji su ti elementi nenormalni? Malo mi je sam dualizam normalno/nenormalno arbitraran i stvar je konvencije....

Da se i ja uključim malo u ovo - uvek sam bio protiv svakog oblika nečovečnosti, protiv kršenja zakona, kao i protiv ugrožavanja drugih. Što se promiskuiteta tiče, dok je seks siguran, gledam na to kao da nije moja stvar i da me se ne tiče, ali mi se uvek činilo da iza takvog načina života stoji neka frustracija ili psihološki mehanizam, tj. da se kroz to kompenzuju nedostaci.... Ali mi nije skroz jasno na šta si mislio pod ,,nenormalan način života'' konkretno u tom slučaju serije, koji su ti elementi nenormalni? Malo mi je sam dualizam normalno/nenormalno arbitraran i stvar je konvencije....

Normalan zivot je onaj koji drustvo smatra normalnim, a nenormalan onaj koji drustvo osudjuje...Pojedinac moze ziveti "normalnim" zivotom i da bude nesrecan iako ima potvrdu drustva(pecat :D) da je on na svom mestu..Sa druge strane moze voditi zivot koji nije po ukusima i normama(pisanim i nepisanim, obicajima i tradiciji); aj da ga nazovemo, kako kaze drug Lampard- "nenormalnim" a da bude ispunjen, i da ga boli cose sta drugi misli...poenta price je da ne postoje normalni i nenormalni, vec oni koji zive kako zele i drugi koji zive kako moraju.(tako nesto)
I da ako govorimo o necijem zivotu, to sve zavisi od nas samih, tj., kakvim mi zivotom zivimo...narkoman nece osuditi narkomana i njegov nacin zivotarenja...sve se svodi iz kog polozaja posmatras i od situacije u kojoj se nalazis, pa se shodno tome formiraju misljenja o svemu..

Poslednja izmena:
Normalan zivot je onaj koji drustvo smatra normalnim, a nenormalan onaj koji drustvo osudjuje...Pojedinac moze ziveti "normalnim" zivotom i da bude nesrecan iako ima potvrdu drustva(pecat :D) da je on na svom mestu..Sa druge strane moze voditi zivot koji nije po ukusima i normama(pisanim i nepisanim, obicajima i tradiciji); aj da ga nazovemo, kako kaze drug Lampard- "nenormalnim" a da bude ispunjen, i da ga boli cose sta drugi misli...poenta price je da ne postoje normalni i nenormalni, vec oni koji zive kako zele i drugi koji zive kako moraju.(tako nesto)
I da ako govorimo o necijem zivotu, to sve zavisi od nas samih, tj., kakvim mi zivotom zivimo...narkoman nece osuditi narkomana i njegov nacin zivotarenja...sve se svodi iz kog polozaja posmatras i od situacije u kojoj se nalazis, pa se shodno tome formiraju misljenja o svemu..

Naravno da i ja mislim tako. Ali zanima me na šta je Lampard mislio, nekako ne verujem da je mislio na to da svako treba da živi po nekim društvenim konvencijama na račun svoje (ne)sreće, posebno ne u licemernim društvima u kakvima danas živimo, gde konvencija nema veze s praksom.... Pa me zanima na šta je mislio konkretno u vezi sa serijom.

Poslednja izmena:
220px-Mugshot_of_Josef_Fritzl_on_the_night_of_his_arrest.jpg

"Slažem se sa kolegama iznad da smo svi mi normalni"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back