Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
lisaand.jpg

Odličan stari horor...Priča nije nova ali je tada bila i vrlo vešto urađeno...Savals razbija kao i ''bejb'' Elke Zomer.Volim tu staru horor erotiku...Preporuka...11/10

Prijatno iznenadjen ,iako sam očekivao neku kopiju Metastaza pošto je manje više ista ekipa radila
film brzo prodje ,zanimljiv je i surovo prikazuje šta se sve radi u medicinskom(a i ostalom ) podzemlju u Hrvatskoj , Bitorajac odličan
Ima i par naivnih momenata i karikiranja ,al generalno dobar "domaci" film ,
7/10

Easy A ne gledah, a 10 things about you volim :D
Ja sam ga gledala u relativno pravo vrijeme,mozda zato. Slazem se da je bitan faktor imao Heath Ledger za uspijeh filma,i ima iskreno pateticnih momenata,recimo taj govor jeste, ali u vrijeme kad sam ga ja gledala, malo koji film je imao tako originalne glavne junake i subplotove sa ovim sporednim. I pojavljuje se pjesma od Bikini Kill Rebel Girl u jednom trenutku :D.
Enivejz...

images

Shane (1953)
Ovaj film sam gledala kao mala i toliko ga dobro zapamtila da sam sat i po vremena unaprijed oplakala smrt glavnog junaka...Kad ono...
Uglavnom,Shane je jedan od najpoznatijih westerna ever i jedan od prvih vesterna sa antijunakom ,mada ja ne vidjeh nidje to anti,eh sta su nova vremena,na svakakve se stvari co'ek navikne...
Shane je usamljeni kauboj, daleko mu je dom, usamljeni kauboj,vjecno luta prerijom...dolazi u porodicu Stratera, naseljenika u divljinu ciju farmu starosjedeoci Rajkeri , zele da otkupe.
Ono sto mi se dopada u vezi filma najvise, jeste ta trodimenzionalnost likova, sto je prilicno iznenadjujuce in maj buk, s obzirom da je iz 1953. studijski, u tehnikoloru, pa i vestern. Takodje je poprilicno napredan film po nekim idejama,vodi se diskusija o tzv. gun controlu (majke mi :lol: ).Zene imaju neke jako dobre replike i vecu ulogu od prosijecne curke koje ce u jednom trenutku otimaju negativci. Dijalozi su jako dobro napisani i prilicno moderni kao i citav film izmedju ostalog. Osim toga, najvise sam iznenadjena subplotovima i detaljima koji film posjeduje ,kao i nekoj simbolici (kad mali trci po groblju) koja ne upada u oko pretjerano,ali je vidljiva. Dakle, nije ni cudo sto je film klasik, posto "odoljeva zubu vremena" :lol: i dosta metoda iz filma se zadrzavaju i dan danas. Shane je vise drama nego sto je akcija, mnogo vise ima price,nego puskaranja i makljanja, kao sto recimo ima u "Tragacima" ,ali jedna tuca u filmu, u salonu, je bolja od vecine akcije koje sam vidjela u drugim vesternima. Savrseno rezirana,montirana, puna nekih detalja koji ce se kasnije uspostaviti bitnim za film, prije svega zabavna i cini mi se "koreografisana" za razliku od tucha u danasnjim filmovima koje bi ja mogla da odradim :mrgreen:. I da, ovo je vestern dje ima krupnog plana, samo da kazem. Film prelijepo izgleda. Ima jedna scena dje je noc i ti tu vidis da je zapravo napolju dan, no su oni u montazi ili dje vec to pomrachili :D.Ali nije ni bitno :D.
Zanima me jel ' ono glavato plavo dijete koje je cas slatko, cas ubitacno dosadno ishta uradilo od karijere posle ili se predalo blagodatima kristal metafetamina i ostalih rukotvorevina.Alan Ladd u glavnoj ulozi je cool , mada i nema toliko posla koliko imaju sporedni likovi kao sto su otac porodice,majka (Jean Arthur,dobra),Rajker itd...glavnog negativca, desnu ruku Rajkera, glumi Dzek Palans, koji se pojavi, kaze jednu i po recenicu, ali je jedna od upecatljivijih stvari u vezi filma.
Malo dugo traje dodushe za moj ukus, potrebna je velika koncentarcija da bi se sve pohvatalo,ali vrijedi.
I cini mi se da je Shane najvise posluzio za inspiraciju Talicnog Toma :D.

7.5/10

Antijunak je pojam koji je prvi u svetu western filmova uveo Džon Vejn sa Hauard Hoksom kada su blatili High Noon i Gari Kupera.
Njih dvoje su tvrdili da jedan western junak, ne sme da kuka za pomoć od sugrađana, ne sme da baca značku šerifa u prašinu, ne sme da
se plaši... Alan Led ili ti Šejn se tu ne uklapa, čak ni u sceni kad u birtiji naručuje sok i dostojanstveno trpi napade propalica, što je u stvari
samo uvertira za revanš u toj istoj birtiji...(Jedna od najjačih kafanskih scena po meni, druga je odnos Vejna i Li Marvina u filmu Čovek koji je ubio Liberti Valansa)).
Naravno uz poštovanje prema liku Džona Vejna sve što je rekao su gluposti... High Noon je najbolji američki western uz Šejna...:)

Haha da, Dzon Vejn je rekao da je "High Noon" " most unamerican thing he has ever seen" :D. High Noon sam izbijegavala pogledati zbog Gary Coopera koga ne volim nesto pretjerano.

Mislila sam na ovo moderno poimanje antijunaka, nekog kome moralna ubijedjenja nijesu uvijek na mjestu, ali je protagonista....ali eto, ni meni nije bilo jasno sto se o Shaneu prica kao o "prvom antijunaku" .Kapiram sto je High Noon antivestern ,zbog toga sto si gore pomenuo,jos ga na kraju zena spasi (ovo znam iz inserata) ali mi nije u potpunosti jasno sto mi predstavise Shanea kao antivestern ovi sto mi preporucise film....jedino mozda zbog te pacifisticke poruke na kraju...

Shane se uklapa kao antijunak po tome da on nema familiju, nema istoriju, nema neku osvetu nadolazecu, ne zna se ko je i odakle je. On dodje,rijesi i ode, relativno je neutralan po svemu i misteriozan, on nema kuce, nema zheneee...i odlazi iz grada zato sto shvata da on tu ne pripada, jer kao i negativci u filmu, njemu je u zivotu potreban samo jedan pistolj i tako narusava mir zajednice...on nije dio zajednice...ali samo po tome....

A gun is a tool, Marian; no better or no worse than any other tool: an axe, a shovel or anything. A gun is as good or as bad as the man using it. Remember that.

There's no living with a killing. There's no goin' back from one. Right or wrong, it's a brand... a brand sticks. There's no goin' back. Now you run on home to your mother and tell her... tell her everything's alright. And there aren't any more guns in the valley.

Tucha u kafani je maestralna.....

Poslednja izmena:
Ne može antijunak biti neko ko ima veliku dozu etike u sebi, kao Šejn, što se ne može reći za Vejnov lik u Tragačima...
Mada reče mi drug koji studira FDU da je film tragači omiljen Nebojši Pajkiću, što mu daje težinu...:lol:
Plus na sve da dodamo da su Hoks i Vejn snimili Rio Bravo kao odgovor na High noon... Mislim zlooo...
p.s. Odgledaj High noon sad... :P

Na redu mi je "Postanska kocija" , pa cu onda "High Noon" :D

Dap,Itan Edvards u Tragacima vuce na to...a Shane ne....inace, slican je kraj Shaneu i Tragacima mislim, ksto se lika tice... Shane napusta dolinu jer ispunjava zelju majke maloga, da vise nema vistolja u dolini.... on je ubica, kao i negativci, koristi se silom, zato vise nam mjesta za njega...Itan Edvards dovodi onu malu (Natali vud sto je glumi) kuci, svi srecni i zadovoljni, on ih gleda ceznjivo, ali zna da je divljina, ubijanje dio njegove prirode....Cudi me to za Pajkica , ja sam mislila da je on u nekom tripu umjetnicarenje, itd,itd.....
Ja sam odrasla na Riu Bravu i Dolar trilogiji, tako da mi ovakvi vesterni dodju kao iznenadjenje :D....

Inace, mali se zove Brandon De Wilde i imao je karijeru mimo Shejna,za koga je izmedju ostalog bio nominovan za Oskara.... smuvao se sa onom Patrishom DeBer ili kako se god zvala, grupi gerlom koja je bila "najaktivnija" od svih grupija tokom hipi pokreta..... i taman kad je karijera pocela da jenjava, poginuo je u saobracajci sa 30 godina... :( valjda zato sto nije mogao da vidi prst pred okom, ako je vjerovati toj Patrishi...(djevojka je bila sa svima iz Grateful Dead-a.... izmedju ostalog)

http://www.imdb.com/name/nm0001121/ evo ga :) steta sto je mlad umro... :(

Poslednja izmena:

Dap,Itan Edvards u Tragacima vuce na to...a Shane ne....inace, slican je kraj Shaneu i Tragacima mislim, ksto se lika tice... Shane napusta dolinu jer ispunjava zelju majke maloga, da vise nema vistolja u dolini.... on je ubica, kao i negativci, koristi se silom, zato vise nam mjesta za njega...Itan Edvards dovodi onu malu (Natali vud sto je glumi) kuci, svi srecni i zadovoljni, on ih gleda ceznjivo, ali zna da je divljina, ubijanje dio njegove prirode....Cudi me to za Pajkica , ja sam mislila da je on u nekom tripu umjetnicarenje, itd,itd.....
Ja sam odrasla na Riu Bravu i Dolar trilogiji, tako da mi ovakvi vesterni dodju kao iznenadjenje :D....

Inace, mali se zove Brandon De Wilde i imao je karijeru mimo Shejna,za koga je izmedju ostalog bio nominovan za Oskara.... smuvao se sa onom Patrishom DeBer ili kako se god zvala, grupi gerlom koja je bila "najaktivnija" od svih grupija tokom hipi pokreta..... i taman kad je karijera pocela da jenjava, poginuo je u saobracajci sa 30 godina... :( valjda zato sto nije mogao da vidi prst pred okom, ako je vjerovati toj Patrishi...(djevojka je bila sa svima iz Grateful Dead-a.... izmedju ostalog)

Pajkić je holivudofil, isključivi. Žanrovski film i tako to...

Nisam znao da mali glumi u filmu Hud sa Polom Njumanom...
Meni je Rio Bravo isti film kao El Dorado... Isti krš...
Vidiš Poštansku kočiju bih mogao da overim nisam je gledao 10 godina...

Stagecoach_movieposter.jpg

The Stagecoach (1939)
Film koji je ozivio karijeru Forda i Vejna, vjerovatno prvi vestern i prilicno sam sigurna prvi road muvi :D.

Zbog tog pionirskog statusa, "Postanska kocija" nudi malo iznenadjenja i nije nesto narocito originalan...posto je inspirisao mnoge filmove, tako da bear that in mind.Ipak je 1939. godina for krajssejk. Nijesam imala neka visoka ocekivanja za ovo, dok recmo za "Searcherse" jesam, i uprkos tome da je taj film dobar, zaspah jedno tri puta tokom istog, dok sa ovim nije slucaj. Mozda je trajanje od 96. minuta u pitanju, a mozda nesto sasvim drugo.

Enivejz, rekla bih da film u neku ruku pocinje kao komedija. Grupa potpuno razlicitih ljudi dospijeva u jednu te istu kochiju . Medju njima je obescascena prostitutka Dalas, trudna zena oficira konjice koja se nada da ce se na putu sresti sa svojim muzem, pijani doktor(Tomas Michel,oskara dobio za ovo) i prodavac viskija za koga svi misle da je svestenik. Kaubojac Hetfild(Dzon Karadin),gospodin co'ek, se pridruzuje grupi kao zastitnik oficirove zene, u koju je potajno zaljubljen i bankar koji je opljackao svoju banku, im se kasnije pridruzuju. Kao poslednji koga kocija srece, jeste Ringo Kid (Dzon Vejn,ofkors), odbijegli kaubojac koji zeli da osveti smrt svoga brata u gradu Lordsburgu.Iako postuju nesrecnog Ringa, kocijasi ga moraju predati u zatvor iz koga je pobijegao.

Dakle, sasvim dovoljno materijala za konflikt,sto dramu ,sto komediju, s obzirom da se u jednoj kociji nalaze sve sami antipodi. Ubrzo se drustvo podjeli na "dobre" i "lose" ,a u "losu" kategoriju nepravedno spadaju i Ringo i prostitutka Dalas i doktor Bun,koji imaju dobro srce no' ih je zivot nacer'o na kriminal i porok :mrgreen: . Tu se naravno, rode varnice izmedju Ringa i Dalas :mrgreen:.

Na stanicama oni se upoznaju sa svojim saputnicima i odnosi im se mjenjaju. Ubrzo ih napushta zastita konjice, koja jelte, juri Ringa Kida, a upozoreni su i na opasnost Dzeronima i Apacha na putu.Stalno su suoceni sa dilemom da li nastaviti ili ne.Ringo Kid ubrzo postaje zastitnik kocije,jer je vjest sa oruzjem.Zanimljivo mi je svaki put u vesternu kad su Indijanci negativci :lol: ,ali dobro, istoriju pisu pobjednici.

Nedje na pola filma, sa rodjenjem dijeteta zene oficira, prica postaje ozbiljnija, vise nagnuta ka drami. Tu problem prave komicni momenti kojih je u tom trenutku vec previse,ili su mozda jednostavno autdejted. Tomas Michel je dobar kao p'jani doktor koji je glavna budala u ekipi, nisam imala problem sa njim , nego sa jednim od kocijasa kome je cilj da postavlja glupa pitanja i bude najveca kukavica,sto je posle nekog vremena bespotrebno debilisalo radnju. Za razliku od njega,bio mi je ok prodavac viskija (Donald Meek) koji isto sluzi kao komik rilif, samo na neki pritajeniji nacin,

Scena jurnjave i borbe protiv indijanaca je ofkors , za uzivanje gledati, narocito kada Ringo Kid/Dzon Vejn preskache konje :D.
Ne prezive svi, a posebno mocan detalj se dogodi kad Hetfild nanishani na zenu oficira sa ciljem da je ubije, da bi je na spasao mucnije smrti od strane Indijanaca.Njegova pistolj pada i ne opaljuje i ne ubija je,on je upucan i cuje se zvuk trube. Kao i u Tragachima, ovdje konjica sve rijesava, u stilu deus ex mahine :D. Na kraju, Ringo Kid ima okrshaj sa ubicom svog brata i oca,Lukom Plamerom.Ford je napravio situaciju da publika misli da je Luk ziv,a Kid mrtav i tako napravio obrt, sto je vjerovatno za njih u '39. izgledalo neocekivano,ali meni je bilo jasno da film mora imati srecan zavrsetak. I stvarno je zavrsetak drag nekako, Kid i Dalas odlaze u daljinu u svojoj personalnoj kochiji.

Sve u svemu, preporuke svima zivima. Ne izgleda bas toliko naivno koliko je moglo da bude. Iznenadilo me sto je film veoma kerekter bejzd i sto mi je Dzon Vejn bio prilicno hot u istom :mrgreen:. Onaj iskrivljeni kez...eh :mrgreen:. Dej dont mejk dem lajk dej juzd tu...

8/10

Prilozi

• stagecoach2.jpg
    stagecoach2.jpg
    37,9 KB · Pregleda: 3
Poslednja izmena:
The Man Who Shot Liberty Valance (1962)
Da se nadovezem na pricu o Kaubojcima..Western u reziji Dzona Forda, u kome se pojavljuju Dzon Vejn i Dzejms Stjuart, njih dvojica i nose celu pricu..Radnja filma je smestena na zapad, gde je neobrazovan narod u nemogucnosti da se brani mirnim putem; cemu ide u prilog dijalog na pocetku filma izmedju Rensa(Dz.S.) i Toma(Dz.V.), gde posle napada na Rensa, on trazi da serif primeni zakon, a Tom ga dosta suptilno ismeva- tvrdeci da je na zapadu jedini zakon revolver..I u takvu sredinu, dolazi sveze diplomirani pravnik, sa svojim "istocnjackim" pogledom na svet-u kome caruje zakon i gde on ima tezinu..itd..da ne otkrivam previse...Iskreno, ovaj film mi je vise legao od "Tacno u podne" sa Kuperom..verovatno sto mi je "omiljeniji" flumac Stjuart...

Ocena: 9/10

http://3.***************/-ktXWj7vjJq4/TjXBqF0bZaI/AAAAAAAABU8/SaxC1xqrUMU/s1600/liberty.jpg

Children of Heaven
http://www.imdb.com/title/tt0118849/?ref_=fn_al_tt_1
Pre nekoliko dana sam pogledao izvanredan iranski film, Baran i odlučio da ću nastaviti sa gledanjem filmova ovog fenomenalnog režisera, Mažidija. Nisam se pokajao, jer je ovo film koji poseduje neodoljiv šarm, toplinu, solidarnost, humanizam, poštovanje, skromnost i ostale najviše osobine kojima trebamo težiti. Film nas tera i da preispitamo svoje životne prioritete i da više cenimo ono što imamo, jer opstanak i egzistencija postaju privilegija u surovom i neizvesnom vremenu u kome živimo...

Takođe, velika topla preporuka. Film sam narezao i podelio prijateljima koji su imali muke kako da (jedno)dete pošalju na `nastavu`` na neko brdo kraj Valjeva (6 dana - 14000 d.) jer zaboga, ostala deca idu, šta će reći svet!! Pa za duplo manje novca cela porodica može provesti kvalitetan vikend na istom mestu i to će deca pamtiti bolje nego boravak predškolaca sa vaspitači(ca)ma koje vode i svoju decu pa njima posvećuju svu pažnju.
Muke malog Alija, njegove sestice i njihove porodice pokazuju nam koliko su neki naši ``problemi`` nestvarni i beznačajni spram suštine žiivljenja.

Hannibal (2013)

images

Pogledala sam prvu epizodu i prijatno sam iznenadjena. Ne znam sta sam ocekivala... ali mislim da ce ova serija ipak da bude dobra.
Mada smorila sam se malo kad sam videla da Hugh Dancy opet igra nekoga sa aspergerovim sindromom. :roll: http://www.imdb.com/title/tt1185836/
Gluma je dobra Mads Mikkelsen je odlican, jeziv :)

Kad sam vec ovo tu napisala, da ocenim epizodu: 8/10

Poslednja izmena:
images

The Grapes Of Wrath (1940)
Može se gledati kao dvočasovna lekcija, zašto je Amerika za relativno kratko vrijeme postala velika, a Balkan iako postoji masovno više, za relativno kratko vrijeme, treći svijet.Odgovor je: rad. I neću uopšte da ulazim u neke dublje filozofije što se tiče ovoga,ali kako glase poslednje riječi u Plodovima gnijeva: Rich fellas come up an' they die, an' their kids ain't no good an' they die out. But we keep a'comin'. We're the people that live. They can't wipe us out; they can't lick us. We'll go on forever, Pa, 'cause we're the people. Dakle, siromašni Amerikanci su živjeli za rad. Mama DŽoad je ujedno i glavni izvor mudrosti u filmu, a maestralno je lgumi Džejn Darvel, prvi put čujem za nju, koja je za ovu ulogu dobila i Oskara.Pored nje, drugi izvor mudrosti je sveštenik Kejsi,koga glumi Džon Karadin. Karadin je ozbiljnu ulogu imao ovdje i u ''Stagecoachu'', posle je karijeru nastavio u B filmovima što je prava šteta. Otac pokojnog Dejvida i Kita btv.
Dakle, Tom Džoad (Henri Fonda, uloga koja ga je proslavila) se vraća kući u Oklahomu iz zatvora. Doživljava šok kada vidi da je većina imanja opustošeno,uništeno buldožerima i pripada kompanijama.Ta sudbina je zadesila i njegovu brojnu porodicu, koja se zatim odlučuje da se sa raspalim kolima koje su jedva priuštili, dovuku nekako do Kalifornije u nadi za bolji život.
. Uprkos svojim nedaćama,porodocia Džoad ne gubi optimizam. Film traje 2 sata i sporijeg je tempa, ali je radnja ujednačena i lišena nekih komplikacija .Ja više volim kad su stvari malo komplikovanije, nego ovako strejt forvard.Imala sam utisak da su neke radnje nepotrebno razvučene, a neke zbrzane, recimo, ona tuča u rijeci kada se desi ubistvo. Siromaštvo je vjerovatno jedno od gorih ljudskih stanja, a u ovom filmu je obrađeno na potpuno poetski način , što bi trebalo da nauči nešto ove moderne reidtelje koje učemerišu filmove o first world problemsima.
Lijep film,za strpljive.Za današnje pojmove, pomalo naivan.

7/10

Prilozi

• 24543103301_p0_v2_s260x420.JPG
    24543103301_p0_v2_s260x420.JPG
    17,7 KB · Pregleda: 3
Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back