Ljubavni slucaj ili tragedija sluzbenice P.T.T. (1967)
http://www.imdb.com/title/tt0061912/
Ja sam ovaj film shvatio kao jednu veliku igru Dusana Makavejeva...
Film odudara iz okvira klasicne dramaturgije i predstavlja jedan kolaz ideja, jedan iskarikiran prikaz zivota...
Makavejev je neka svoja razmisljanja pretocio u size ovog filma, tako da film nema neku posebnu tematsku liniju, vec predstavlja jedan mozaik stavova i misli reditelja...
Ovaj film je pre svega jedna parodija, iskarikirana melodrama (sto se vidi i po pateticnim dijalozima izmedju glavnih protagonista), u cijoj je pozadini ideja o radjanju novog coveka (nazalost, tragican kraj filma ukazuje da je ta ideja utopisticka)...
Film pocinje pozivanjem na stvaranje novog coveka, sa pitanjem da li je to moguce i da li mi verujemo u to...
Odmah potom sledi traktat nekog seksologa, tako da se odmah vidi ideja Makavejeva da se motivi nadovezuju jedan za drugim...
Tako imamo slucaj gde se u jednom kadru zumiraju zenske obline, koje se odmah potom, sjajnom montazom, pretvaraju u jaje i sledi scena u kojoj Eva Ras mesi testo za neku pitu, da bi kasnije neki lik govorio o kokosijem jajetu, kao simbolu radjanja, nastajanja zivota...
Ili recimo, slucaj kad Eva Ras vara svog izabranika sa postarom; na sve to se nadovezuje scena koja prikazuje Adama, Evu i jabuku greha...
I jos pregrst takvih motiva i asocijacija postoji u filmu: ono paljenje pacova, ceprkanje po ljudskom mozgu, gradiliste...
Sto se radjanja novog coveka tice, to je jedna revolucionarna nit ovog filma, koja ga svrstava medju klasike crnog talasa...
I pored svih prica koje cujemo od onog seksologa, od onog lika sto objasnjava znacaj kokosijeg jajeta, dolazimo do kraja filma, gde ta zena koji nosi dete, plod, novog coveka, biva ubijena, zajedno sa tim detetom koje nosu u sebi...
I to je, po meni, ta utopisticka strana ovog filma...
Film je, dakle, jako zanimljiv kad se malo zagrebe po povrsini...
Medjutim, mislim da je isuvise podredjen individualnim stavovima i idejama autora, tako da je malo teze prihvatljiv za siru publiku, koja je navikla na jasan dramaturski tok...
Ipak, treba ga definitivno pogledati, jer spada u jedno od zanimljivijih domacih ostvarenja...
P.S. Ljuba Moljac u ulozi onog dzudze od postara, jednostavno izdominirao