Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
A sto se filmova tice.. recimo:

Kelin:

http://3.***************/_hQpavowtAyk/TLD-yW-vg_I/AAAAAAAAE2M/EFJIFBLz_b4/s1600/kelin.png

i

Tenshi no tamago:

AC5080.jpg

dva bolja koja sam odgledo u zadnje vreme. Pa ko hoce, nek izvoli..

The french connection
http://www.imdb.com/title/tt0067116/
Od mnogih filmofila sam čuo hvalospeve, ali mene je ostavio ravnodušnim, pa čak i razočaranim. Ipak, niije to moj žanr, a i Hekmana nikako ne vidim u ovakvim ulogama. Onog drugog glumca, Hekmanovog partnera, po zlu sam zapamtio u nekoj američkoj propagandnoj bljuvotini od filma i od tad mi jeodvratan do krajnjih granica. Uz ove stvari, kada još vidim i neku nerealnu jurnjavu u kojoj Hekman sa vrha zgrade jurne za negativcem koji je već na trotoaru, te ga očas posla stigne iako je ovaj solidno brz, film mi postane još gori. Razočaranje.

Meni je bas kul taj film...:D
Ona scena jurnjave kolima je genijalno snimljena i sigurno je jedna od najboljih u istoriji filma...:worth:
Drugi deo mi se ne svidja...

A Short Film About Killing
http://www.imdb.com/title/tt0095468/
E ovo je filmčina, baš po mom ukusu. Radnja se odvija lagano, tema su obični ljudi, zločin, kazna, pokajanje. Film je jednostavan, a ipak nekako višedimenzionalan, tako da ne znam ni šta bi napisao o njemu, a da ga ne svedem na samo jedan od mnogih aspekata koje dodiruje.

Amator
http://www.imdb.com/title/tt0078763/
Još jedan film Kislovskog i za mene, jako blizu remek dela. Radi se o čoveku iz malog poljskog gradića koji kupuje kameru i spletom čudnih okolnosti biva angažovan da snimi neki partijski kongres u svom preduzeću. Za taj amaterski rad dobija nagradu na festivalu amaterskih stvaralaca i posle toga mu kamera ulazi u krv, pa postaje gotovo opsednut snimanjem dokumentarnih materijala sa motivima iz njegovog mesta i preduzeća. Međutim, za tu njegovu strast žena nema dovoljno razumevanja, kao ni cenzori zaduženi za kulturu, tako da se stvari komplikuju. Gluma je izvanredna, a naročito glavni glumac koji je legendaran.

Poslednja izmena:
Deliverance
http://www.imdb.com/title/tt0068473/
Sjajno snimljen film i odlična avantura sa prelepim kadrovima reke, vodopada, šume, kanjona...Međutim, radnja filma baš i nije tako bajkovita, naprotiv, vrlo je napeta i na momente prilično zajebana. Svi glumci su fenomenalno odradili posao, naročito otac one maloumne, istetovirane pseudohumanitarke Džon Vojt, mada ni Bert Rejnolds ne zaostaje. Sve u svemu reč je o obaveznom štivu za svakog filmofila.

P.S. Film ima jednu krupnu nelogičnost- Kako su se ljudi odlučili za splavarenje rekom koja ima vodopade kojima bi i Nijagarini pozavideli? Ali ako pređemo preko toga sve ostalo je vrlo dobro, tj odlično.

Zatoichi
http://www.imdb.com/title/tt0363226/
Volim ja te Japance, borbu protiv nepravde i te fore, kao i Takeši Kitana, tako da mi je i ovo solidan film, koji me, međutim, ipak nije nešto oduševio. Ono, standardno, ništa posebno.

Odgledala sam novog Betmena.
Sta znam, ocekivala sam vise. Nije bas da sam se razocarala, ali nisam se ni odusevila. Znala sam da ce tesko biti Nolanu da nadmasi fantastican drugi deo, ali ipak... Gotam ne lici na Gotam, ima mnogo patetike koju nisam ocekivala, Betmena nema pola filma i nekako se oseca proamericki zadah kroz ceo film, ne znam kako to da objasnim drugacije. Takodje, falio mi je taj neki neverovatni negativac za kojeg se vezes (kao za Dzokera). Mislim, ok je Bejn, ali sta znam...nekako mi je ovo vise neka globalna prica, prosireni su okviri dosta. Vise je prica o svemu drugom, a najmanje o Betmenu.
S druge strane, ima toliko fantasticnih grandioznih scena koje su vrhunski odradjene, vidi se da je izbegnuta kompijuterska animacija koliko je god to bilo moguce.
Necu dati ocenu sad, sacekacu da se slegnu utisci i odgledati ponovo.

Pre istine (1968)

http://1.***************/-8UqN5tvczxU/Tu5IsypBpPI/AAAAAAAABB8/3b7MaGD92m4/s1600/pre%2Bistine.jpg

http://www.imdb.com/title/tt0181773/

Kokan Rakonjac je za mene veliko otkrovenje...
Ovaj film (i pored neke ocajne, ocigledno skracene verzije na you tubu) je zaista vredan gledanja i predstavlja jedan od znacajnih filmova tzv. crnog talasa...

Prica se vrti oko bivseg partizana Mladena (Branko Plesa) i bivseg cetnika Strahinje (Ljuba Tadic), dva covek izgubljena u sistemu, dva piona izgubljena u ideoloskim razlikama, koji pokusavaju da prezive u urbanoj dzungli Beograda...
Mladen je prevremeno penzionisan zbog nekog sranja u sluzbi, a Strahinja je od osudjenika na smrt i ideoloskog protivnika komunizma, dospeo na ugledan polozaj u drustvu...
Njih dvojicu veze zajednicka proslost, koja se otrkiva posle iznenadnog susreta u "Mazestiku"...
Mladen je bio Strahinjinin dzelat, kada je ovaj osudjen na smrt...
Prilikom egezekucije, Mladen je promasio Strahinju i ostavio ga u zivotu...
Njih dvojica, pijani, lutaju porocnim Beogradom, vukuci za sobom tragove proslosti i nerazjasnjene racune u senci masovnih protesta turbulentne '68-e...

Rakonjac je napravio moderan film, vizuelno impozantan za ono vreme, cini mi se na tragu tadasnjeg francuskog filma...
Kamera iz ruke, cesto iz zablje perspektive, jako dobro osmisljeni kadrovi, pruzaju istinski uzitak...
Medjutim, film je po prirodi dosta konfuzan, nelinearan i dosta stvari je tesko prokljuviti...
Muzika je poseban slagvort: pored cuvenih komunistickih pesmica, provlaci se Mocartova Lacrimos-a, koja daje poseban, upecatljiv utisak u pojedinim scenama...

Generalno, ovo je anti-ideoloski film, jer dva coveka, suprotnih ideoloskih stavova, bivaju povezana svojim licnim sudbinama i dramama, i svrstavaju se na istu stranu (sto se pre svega vidi u scenama tuce sa lokalnim djilkosima)...
Iako su ideoloski antagonizmi prisutni i dalje u njihovom odnosu, njih spaja nesto ljudsko, neka empatija koju osecaju jedan prema drugom...

Voleo bih da cujem jos neko misljenje od kolega forumasa koji su pogledali ovaj film i kako su ga oni doziveli...

P.S.Da dodam: sjajne role Plese i Tadica...
Plesa, hladan, odmeren, markantan, u stilu junaka francuskih filmova, a Ljuba harizmatican, kao i uvek, sa upecatljivim ekspresijama...
Ocena: 8,5

Poslednja izmena:
Odgledala sam novog Betmena.
Sta znam, ocekivala sam vise. Nije bas da sam se razocarala, ali nisam se ni odusevila. Znala sam da ce tesko biti Nolanu da nadmasi fantastican drugi deo, ali ipak... Gotam ne lici na Gotam, ima mnogo patetike koju nisam ocekivala, Betmena nema pola filma i nekako se oseca proamericki zadah kroz ceo film, ne znam kako to da objasnim drugacije. Takodje, falio mi je taj neki neverovatni negativac za kojeg se vezes (kao za Dzokera). Mislim, ok je Bejn, ali sta znam...nekako mi je ovo vise neka globalna prica, prosireni su okviri dosta. Vise je prica o svemu drugom, a najmanje o Betmenu.
S druge strane, ima toliko fantasticnih grandioznih scena koje su vrhunski odradjene, vidi se da je izbegnuta kompijuterska animacija koliko je god to bilo moguce.
Necu dati ocenu sad, sacekacu da se slegnu utisci i odgledati ponovo.

Moj savet ti je da sacekas jos malo, pa da odgledas ovim redom :

1.Batman Begins
2.Batman Gotham Knight
3.Batman Dark Knight
4.Joker blogs
5.Batman Dark Knight Rises
I onda daj obrazlosenje, jer onda ce ti prica nekako bude kompletna :)

lost-highway.jpg

Ni posle drugog gledanja mi nije jasno zasto ljudi smatraju ovaj film kultnim. Linc mi nikad nije bio omiljeni reditelj ali ovim filmom me iznervirao. Film je razvucen na dva i po sata,scene seksa na svakih 10 minuta,likovi haluciniraju i buncaju,zamena identiteta,paralelni svetovi,cas je san cas java..bla bla. hteo je mnogo sa ovim filmom,verovatno da natera stroge kriticare da se pitaju sta je hteo da kaze,ja necu da se smaram s tim,film je promasaj

Ni posle drugog gledanja mi nije jasno zasto ljudi smatraju ovaj film kultnim. Linc mi nikad nije bio omiljeni reditelj ali ovim filmom me iznervirao. Film je razvucen na dva i po sata,scene seksa na svakih 10 minuta,likovi haluciniraju i buncaju,zamena identiteta,paralelni svetovi,cas je san cas java..bla bla. hteo je mnogo sa ovim filmom,verovatno da natera stroge kriticare da se pitaju sta je hteo da kaze,ja necu da se smaram s tim,film je promasaj

Haha, ja sam posle tog filma prestala da volim Linča (dobro je što sam Straight Story videla pre toga). Iskreno saučešće : )

lost-highway.jpg

DO YOU KNOW HOW MANY FU CKING CADLICS?!? IT TAKES TO STOP A CAR AT 35 MILES AN HOUR!!! 10 FU CKING CALLYS MOVE TO 100 TO 6 FU CKING FEET THIS IS!!!! IF I HAD TO STOP CERTAINLY,YOU WOULD'VE HIT ME!!!!I WANT YOU TO GET A FU CKING DRIVERS MANUAL,I WANT YOU TO STUDY THAT MOTHER FU CKA AND I WANT YOU TO OBEY THE GOD DAMN RULES!!!! 50 FU CKING THOUSAND PEOPLE WERE KILLED IN THE HIGHWAY LAST YEAR BECAUSE OF FU CKING ASSHOLES LIKE YOU!!!!!!!

moj omiljeni deo, radi se o nedostatku saobracajne kulture kod `obicnog` vozaca

Doberman (1997)
Nemam duse da komentarisem nesto do te mere tuzno kao sto je ovo sranje...
Tchéky Karyo jebeno osurio kao i uvek ,ali mozes ti da stavljas zacine na ***** do sutra i ono ce idalje biti *****
Ovakvi filmovi se ne zaobilaze ,od njih se bezi
-100/100
http://3.***************/-AdJFS7qpStI/T85wD-UQpkI/AAAAAAAAFD8/Kvo0jHREKCE/s1600/doberp060.jpg

Poslednja izmena:
Haha, ja sam posle tog filma prestala da volim Linča (dobro je što sam Straight Story videla pre toga). Iskreno saučešće : )

covek mi nije jasan uopste,ima par dobrih scena,prvi deo filma cak obecava solidnu misteriju ali kasnije se sve raspada i ostaje ti da tih milion detalja nekako uklopis u nesto smisleno. Slicno sam se osecao kad sam gledao 2001,space odissey,ali taj film je bar vizuelno spektakularan iako se Kjubrik nije trudio da nam da neke odgovore u vezi radnje pa moras da procitas knjigu da bi ti bilo jasnije. Ali Lost highway...jos me boli glava

lost-highway.jpg

Linc je genijalan bas zato sto je takav-volja ti da ga shvatis kako god hoces.On nije za svakog-ili ZELIS da razumes njegove filmove ili ne.Ponekad nam svima treba nesto sto nije sasvim jasno,da bi bili u stanju to da razumemo ;)

Linc je genijalan bas zato sto je takav-volja ti da ga shvatis kako god hoces.On nije za svakog-ili ZELIS da razumes njegove filmove ili ne.Ponekad nam svima treba nesto sto nije sasvim jasno,da bi bili u stanju to da razumemo ;)

Mda, u principu se slažem sa tobom - nisam skroz protiv nejasnih filmova. Ali me nervira kada neko počne film kao žansrovski film (ubedi te, recimo, da gledaš krimić), a onda se na pola puta predomisli. To je kvarna igra. Ja se zbog toga ljutim i na Hanekea, ali kod njega je to ipak može da prođe (a znam i ljude koji ga baš zbog toga obožavaju), jer je on ipak reditelj-filozof, ovo Linčovo mi je bizarnost zbog bizarnosti... Što meni nije dovoljno. I malo mi je umetnički kvarno: lako je izgraditi napetost i neizvesnost, ako nikada ne nameravaš da objasniš 'šta je bilo posle', tj. daš neko logično objašnjenje... Onda ću radije da gledam eksperimentalne filmove u kojima ne glume holivudske zvezde i koji nisu tako skupi.

Poslednja izmena:
Ja se zbog toga ljutim i na Hanekea, ali kod njega je to ipak može da prođe (a znam i ljude koji ga baš zbog toga obožavaju), jer je on ipak reditelj-filozof, ovo Linčovo mi je bizarnost zbog bizarnosti... Što meni nije dovoljno. I malo mi je umetnički kvarno: lako je izgraditi napetost i neizvesnost, ako nikada ne nameravaš da objasniš 'šta je bilo posle', tj. daš neko logično objašnjenje... .

Bravo...
Odlicno si se setila Hankea...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back