Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Linc je genijalan bas zato sto je takav-volja ti da ga shvatis kako god hoces.On nije za svakog-ili ZELIS da razumes njegove filmove ili ne.Ponekad nam svima treba nesto sto nije sasvim jasno,da bi bili u stanju to da razumemo ;)

ponekad nam svima treba nesto sto nije sasvim jasno da bi bili u stanju to da razumemo. ? :) ajd poslacu ovu recenicu Dalaj Lami da mi protumaci :) Znas sta kazu za genijalnost,to je sposobnost da komplikovane stvari objasnis,saopstis na jednostavan nacin. E Linc u ovom filmu se trudi da uradi suprotno,mislim da pojedini umetnici namerno forsiraju ekscentricnost da bi prikrili nedostatak originalne ideje,posbno u modernoj umetnosti,stvoris nesto sto realno nema nikakvo znacenje a posle kazes kako to moze da znaci bilo sta zavisno od oka posmatraca. Amerikanci konzumente takve umetnosti nazivaju hipster,ali nema veze ajde da kazemo da ti u ovom filmu vidis stvari koje ja ne vidim :)

The Dark Knight Rises (2012)

220px-Dark_knight_rises_poster.jpg

http://www.imdb.com/title/tt1345836/

Godina 2012: Betmen vs. Komunisti :mrgreen:
Pre odlaska u bioskop, znao sam da od ovog filma mogu da ocekujem pregrst neverovatnih akcionih bravura, superheroja koji uvek pobedjuje, nekog ortodoksnog, klasicnog negativca, naravno, i po neku romansu, ali nisam bio spreman na to da ce Kristofer Nolan u pozadini servirati klasicnu levicarsku, marksisticku ideju, i to kroz lik negativca koj govori o revoluciji, o narodnoj vlasti, a u isto vreme drzi ruku na okidacu (nalazite li slicnosti sa istorijskim dogadjajima?) ;)...
Samo sam ocekivao da "ulete" parole "Ziveo proleterijat", "Dole burzoazija" itd. :D
I zaista je Nolan majstorski u jedan akcioni spektakl uneo revolucionarni duh, kritiku savremene burzoazije, koruptivnog sistema...

E sad, nesto konkretno o filmu: Nolan jeste napravio jedan akcioni spektakl, komercijalni, visokobudzetni film, ali je to uradio sa stilom...
U film je utkao mnostvo interesantnih dijaloga, cak i nekih filozofskih referenci, vec pomenutu kritiku sistema, a kada se na to doda njegov jako dobar osecaj za ritam filma, dobije se jedan gledljiv, interesantan blokbaster...
Ono sto mi se ne svidja, to je cinjenica da je Nolan postao predvidiv, a ta nepredvidljivost i neocekivani obrti su upravo ono sto me odusevljavalo u njegovim prethodnim filmovima (da se pohvalim da sam ceo Nolanov filmski opus sazvakao)...
Da zakljucim: ovaj film je interesantniji od prva dva dela; ispod fasade nudi neku poruku i nije pravljen cisto da bi se zgrnule pare, zahvaljujuci akcionim bravurama Betmena...
Kad smo kod bravura, izdvojio bih dve spektakularne scene: prva, na pocetku filma, sa onim avionima, i druga, na onom stadionu, kada dolazi do eksplozije...
Ocena: 7,5 na 8

Poslednja izmena:
Zazidani (1969)

68251.jpg

http://www.imdb.com/title/tt0181180/

Nastavak filma "Pre istine" i nazalost, poslednji film genijalnog Kokana Rakonjca, reditelja koje je nepravedno zapostavljen, pored svih onih imena crnog talasa...
I moram reci: svaka cast Ziki Pavlovicu, Aci Petrovicu i svim tim rediteljima crnog talasa, ali oni nisu ni za prineti Kokanu Rakonjcu...
Zasto?
Prvo, Kokan je pobegao od tog dominantnog socrealizma u nasem filmu 60-ih i suprotstavio mu jedan moderan, urban film, sa takodje snaznom kritikom sistema, ali pre svega ideoloskih razlika medju ljudima...
Drugo, za razliku od prilicno sterilne rezije perjanica crnog talasa, Rakonjac svojim vizuelnim bravurama, efektinim kadrovima, svojom kreativnoscu, ostavlja jedan upecatljiv utisak na gledaoca...
Ovaj autor je mozda ziveo prekratko, ali je njegovo delo nadzivelo vreme u kome je stvarao, tako da su njegovi filmovi, bez sumnje, i danas upecatljivi u vizuelnom smislu...

Elem, sto se sizea filma tice: Strahinja Petrovic (Ljuba Tadic) je u zatvoru (a zasto, znaju oni koji su pogledali prvi deo ;))...
Pokusava u par navrata da bezi, ali mu to ne uspeva...
Prilkom jednog pokusaja bekstva, cuvar koji ga juri (Bata Stojkovic) i koji ga je do tada maltretirao, upada u reku i pocinje da se davi...
U Strahinji se javlja iskra ljudskosti i on se vraca, spasava cuvara i biva uhvacen i brutalno prebijen...
Cuvar zeli da se iskupi Strahinji za spasen zivot, ali su za Strahinju sve to trivijalnosti, jer on ima samo jednu zelju: da pobegne iz tog prostora koji ga gusi, koji ga tera da se seca onog sto je ucinio, sto ga izjeda iznutra...
Cuvar je uplasen covek, koji je ceo zivot zazidan u tom zatvoru, bez ikakvog zivota van tog posla, bez pravog prijatelja, i u Strahinji, bez obzira sto su na suprotnim stranama zakona, nalazi u neku ruku prijatelja...
Cuvar odlucuje na kraju da izadje iz ljusture, da pobegne od tih zidova, da se uspravi i bude covek, tako da odlucuje da pomogne Strahinji da pobegne iz zatvora...
Dva coveka, obojica zazidani: jedan u celiji, ophrvan svojim grehom, a drugi zarobljen u istom tom zatvoru, bez ikakvog zivota, krecu u beg, ali na kraju ipak ostaju zazidani...

Ovaj film je, poput "Pre istine", takodje vizuelno maestralan i nudi nam izuzetne kadrove, ali, za razliku od prvog dela gde se radnja odvija na ulicama Beograda i gde je Rakonjac imao vise prilike da se "razmahne" kamerom, ovaj put se radnja odvija u zatvorskom okruzenju, gde nema mnogo mesta za neke rediteljske bravure i akrobacije...
Ipak, Rakonjac uspeva i da taj zatvor nekako "ozivi" i ponudi nam jos jedno bogato vizuelno iskustvo...
Za razliku od prvog dela, "Zazidani" su konkretniji, sa jasnijom formom...
Nema nelinearnih delova, film je svedeniji, a dijalozi pogadjaju tacno u centar...
Inace, kuriozitet je da je Bati Stojkovicu glas pozajmio Branko Plesa, koji je igrao u prvom delu (ja mislim da to nije slucajno)...
O glumi dve glumacke gromade, Ljube i Bate, izlisno je govoriti...
Po meni je ovaj film bolji od prvog dela, zato sto je konkretniji, svedeniji i ideja scenariste Scepanovica je jasnija i pristupacnija gledaocu...
Ocena: 9,5 i moja preporuka...

Pre odlaska u bioskop, znao sam da od ovog filma mogu da ocekujem pregrst neverovatnih akcionih bravura, superheroja koji uvek pobedjuje, nekog ortodoksnog, klasicnog negativca, naravno, i po neku romansu, ali nisam bio spreman na to da ce Kristofer Nolan u pozadini servirati klasicnu levicarsku, marksisticku ideju, i to kroz lik negativca koj govori o revoluciji, o narodnoj vlasti, a u isto vreme drzi ruku na okidacu (nalazite li slicnosti sa istorijskim dogadjajima?) ;)...
Samo sam ocekivao da "ulete" parole "Ziveo proleterijat", "Dole burzoazija" itd. :D
I zaista je Nolan majstorski u jedan akcioni spektakl uneo revolucionarni duh, kritiku savremene burzoazije, koruptivnog sistema...

E sad, nesto konkretno o filmu: Nolan jeste napravio jedan akcioni spektakl, komercijalni, visokobudzetni film, ali je to uradio sa stilom...
U film je utkao mnostvo interesantnih dijaloga, cak i nekih filozofskih referenci, vec pomenutu kritiku sistema, a kada se na to doda njegov jako dobar osecaj za ritam filma, dobije se jedan gledljiv, interesantan blokbaster...
Ono sto mi se ne svidja, to je cinjenica da je Nolan postao predvidiv, a ta nepredvidljivost i neocekivani obrti su upravo ono sto me odusevljavalo u njegovim prethodnim filmovima (da se pohvalim da sam ceo Nolanov filmski opus sazvakao)...
Da zakljucim: ovaj film je interesantniji od prva dva dela; ispod fasade nudi neku poruku i nije pravljen cisto da bi se zgrnule pare, zahvaljujuci akcionim bravurama Betmena...
Kad smo kod bravura, izdvojio bih dve spektakularne scene: prva, na pocetku filma, sa onim avionima, i druga, na onom stadionu, kada dolazi do eksplozije...
Odlican je treci deo, ali ipak po meni drugi deo je bas onakav betmen kakav treba da bude.

+ Nolan je trilogijom uozbiljio šišmiš franšizu, posebno Dizanjem...odličan s'track Hans Zimmer-a...fantastična glumačka ekipa...Bane-ova plug in-irana glasina...

- Zamalo pa puna 3 sata, što je za filmofile države u tranziciji puno vremena;)...Batman-ov aero gadget, podseti me na letilice iz Terminatora...Hospitalizovani Gary Oldman mi je nekako ostao u zapećku, skoro neprimetan

Dileme- 1. Hoće li biti nastavka?
2. Da li Bane uzima krv Dr. Pavela ne bi li leš iz aviona bio identifikovan kao on /ovaj sam deo propustio otvarajući kokišku ziro i čeprkajući po kokicama vrućim/-benigni spojler

punch-drunk-love.jpg

Izuzetno,izuzetno cudan film....Iako ne volim Adama Sandlera,skinula sam ga,jer mi nije delovao kao klasican debilizam od filma kakve Adam najcesce i snima....Mada ne znam ni kako bih definisala ovu celu pricu....Adam glumi povucenog,asocijalnog,cudnog i pomalo bipolarnog coveka koji ima los odnos sa sestrama,koje ga non stop gnjave da menja nacin zivota i koji jedne veceri pod pritiskom okrece hot line ( koij to u sustini nije ) i naivno dajuci im sve svoje podatke dovodi sebe u situaciju da ga ti isti ljudi progone zbog novca,dok u medjuvremenu upoznaje jednu devojku koja ce ocigledno probuditi najbolje u njemu...Meni je Adamov lik skroz neobican,do te mere da ne znam ni kako da ga dozivim,da li je simpatican ili ne i film kad je pocinjao,u prvih deset minuta sam pomislila odmah da ce biti ocajan,ali iako me nesto film nije odusevio,nisam se pokajala sto sam ga pogledala,samo prosto nisam mogla da definisem da li mi se dopala sama prica ili cinjenica da je film toliko cudan...Adam mi je za divno cudo simpatican i poprilicno dobar u ovoj ulozi
7/10

Nisam gledao film, pa ne znam o cemu je tacno rec... znaci Bejn je nekakav Fidel, Chavez what eva', covek iz naroda, narodski covek sh'o bi se reklo... tu sam da im otmem pare... a Betmen je bogatash aristokrata... sa svim njihovim vrednostima i rajchus prezirom prema radnickoj klasi... zivot su mu haj kles zurke, shampanjac, kokteli end chit.

Da skratim... zasto Betmen uopste mrda qurzem za narod...

Mozda prezire sto je aristokrata...

... prvi put cujem za takav samoprezir...

Poslednja izmena:
Nisam gledao film, pa ne znam o cemu je tacno rec... znaci Bejn je nekakav Fidel, Chavez what eva', covek iz naroda, narodski covek sh'o bi se reklo... tu sam da im otmem pare... a Betmen je bogatash aristokrata... sa svim njihovim vrednostima i rajchus prezirom prema radnickoj klasi... zivot su mu haj kles zurke, shampanjac, kokteli end chit.

Da skratim... zasto Betmen uopste mrda qurzem...

Mozda prezire sto je aristokrata...

... prvi put cujem za takav samoprezir...

Tako nekako...:mrgreen:
Ako mi verujes, i ja sam se isto pitao...:D

Sad odgledah trejler... Bejn -

http://1.***************/-oI0gIvpreF0/TWG0pZqIpPI/AAAAAAAAAOg/fL3xKEuc_D8/s1600/Karl%2BMarx.jpg

je upravo implodirao 100 jardi terena za americki fudbal

... znaci tu je da bi unistio american way of life... anihilator americke deklaracije nezavisnosti... zamaskirani Duci Simonovic.... Betmen je tu da zastiti sistem na cijem je vrhu... ostali su tu da provedu zivot narkozirani gledajuci Opru i zderu hot-dogove... sada sve ima smisla...

Poslednja izmena:
To nema nikakvog smisla... znaci ljudi se bore da sami sebi izbiju pare iz dzepa i da se sroljaju na hijerarskijskoj lestvici na koju su ih generacije predaka uspinjale... potpuno iracionalno...

Valjda ih boli nepravda. Nisu u fazonu meni je dobro, boli me tuki za ostale.

Mada, to je danas očigledno iracionalno, budalasto...da ne idem dalje.

Wu Dang (2012)
images

kung fu, prelepi kineski predeli, smek 100%. amerikanizirano koliko god moze, stilizovane borbe koliko god moze. veliki trud, ozbiljna produkcija, detalji vrh

prica onako, mozda nama i ne bas zanimljiva, kina je to, drugi svet. ali odgledao sam film bez problema

7.5/10

Poslednja izmena:
http://1.***************/_v0fV15P7uQo/SliPJ4Ofo0I/AAAAAAAAGIA/zZwy_QAFuA0/s400/chaser+dvd.jpg

Odlican korejski triler,napet.gluma odlicna,volim ovakve filmove u kojima se nikad ne zna sta ce se desiti u sledecoj sceni. Neki detalji su malo nelogicni,a policija u filmu je prikazana kao najnesposobnija na svetu,kao oni retardi iz Policijske akademije al ko zna mozda to i nije toliko nerealno. U svakom slucaju preporucujem film,ionako je sve manje originalnih,napetih trilera koji drze paznju do kraja 8|10

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back