Zazidani (1969)
http://www.imdb.com/title/tt0181180/
Nastavak filma "Pre istine" i nazalost, poslednji film genijalnog Kokana Rakonjca, reditelja koje je nepravedno zapostavljen, pored svih onih imena crnog talasa...
I moram reci: svaka cast Ziki Pavlovicu, Aci Petrovicu i svim tim rediteljima crnog talasa, ali oni nisu ni za prineti Kokanu Rakonjcu...
Zasto?
Prvo, Kokan je pobegao od tog dominantnog socrealizma u nasem filmu 60-ih i suprotstavio mu jedan moderan, urban film, sa takodje snaznom kritikom sistema, ali pre svega ideoloskih razlika medju ljudima...
Drugo, za razliku od prilicno sterilne rezije perjanica crnog talasa, Rakonjac svojim vizuelnim bravurama, efektinim kadrovima, svojom kreativnoscu, ostavlja jedan upecatljiv utisak na gledaoca...
Ovaj autor je mozda ziveo prekratko, ali je njegovo delo nadzivelo vreme u kome je stvarao, tako da su njegovi filmovi, bez sumnje, i danas upecatljivi u vizuelnom smislu...
Elem, sto se sizea filma tice: Strahinja Petrovic (Ljuba Tadic) je u zatvoru (a zasto, znaju oni koji su pogledali prvi deo

)...
Pokusava u par navrata da bezi, ali mu to ne uspeva...
Prilkom jednog pokusaja bekstva, cuvar koji ga juri (Bata Stojkovic) i koji ga je do tada maltretirao, upada u reku i pocinje da se davi...
U Strahinji se javlja iskra ljudskosti i on se vraca, spasava cuvara i biva uhvacen i brutalno prebijen...
Cuvar zeli da se iskupi Strahinji za spasen zivot, ali su za Strahinju sve to trivijalnosti, jer on ima samo jednu zelju: da pobegne iz tog prostora koji ga gusi, koji ga tera da se seca onog sto je ucinio, sto ga izjeda iznutra...
Cuvar je uplasen covek, koji je ceo zivot zazidan u tom zatvoru, bez ikakvog zivota van tog posla, bez pravog prijatelja, i u Strahinji, bez obzira sto su na suprotnim stranama zakona, nalazi u neku ruku prijatelja...
Cuvar odlucuje na kraju da izadje iz ljusture, da pobegne od tih zidova, da se uspravi i bude covek, tako da odlucuje da pomogne Strahinji da pobegne iz zatvora...
Dva coveka, obojica zazidani: jedan u celiji, ophrvan svojim grehom, a drugi zarobljen u istom tom zatvoru, bez ikakvog zivota, krecu u beg, ali na kraju ipak ostaju zazidani...
Ovaj film je, poput "Pre istine", takodje vizuelno maestralan i nudi nam izuzetne kadrove, ali, za razliku od prvog dela gde se radnja odvija na ulicama Beograda i gde je Rakonjac imao vise prilike da se "razmahne" kamerom, ovaj put se radnja odvija u zatvorskom okruzenju, gde nema mnogo mesta za neke rediteljske bravure i akrobacije...
Ipak, Rakonjac uspeva i da taj zatvor nekako "ozivi" i ponudi nam jos jedno bogato vizuelno iskustvo...
Za razliku od prvog dela, "Zazidani" su konkretniji, sa jasnijom formom...
Nema nelinearnih delova, film je svedeniji, a dijalozi pogadjaju tacno u centar...
Inace, kuriozitet je da je Bati Stojkovicu glas pozajmio Branko Plesa, koji je igrao u prvom delu (ja mislim da to nije slucajno)...
O glumi dve glumacke gromade, Ljube i Bate, izlisno je govoriti...
Po meni je ovaj film bolji od prvog dela, zato sto je konkretniji, svedeniji i ideja scenariste Scepanovica je jasnija i pristupacnija gledaocu...
Ocena:
9,5 i moja preporuka...