Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
meni je dusan kovacevic pre svega hronicar tadasnje opzicije, danasnje vlasti. onda nismo zanli kako ce nam biti danas, odnosno niste znali, tadasnja opozicija i dusan kovacevic su nesto drugo proklamovali i obecavali, da ce demokratija sve da resi, a vi ste milili da cete svko od vas pohedinacno da se oparite bez rada.
sam dusan je u nekoliko intervjua, jedan je bio bas veliki u novostima, prolazio kroz razlicite faze od euforije do demokratske depresije, sve to zadnjih godina. ali, pare lece sve. on se pozali na demokratsku revoluciju, a oni mu daju sakom i kapom i ublaze mu dusevni bol.
sve u svemu vest pisac, ali rezimski. vrlo uske tematike, ali razorne po drzavu srbiju i gradjane srbije. njegove zabavne replike kojima se mladi odusevljavaju, meni su odavno gorke i crne, da crnje ne mogu biti

Tačno.Dušan Kovaćević je pre svega režimski čovek.Oni koji misle da je on neki disident tog doba su krajnje naivni.Naveo sam Dušana Kovačevića ne kao pohvalu,nego naprosto kao komaparaciju njegovih filmova sa filmovima Balabanova.Kovačević mi je izuzetno odbojan.A što se tiče crnog humora,koji bi trebao da bude kobajagi kul ,takođe si u pravu.Te fore su ružne i sumorne.Jedna depresivna vizija života,udaljena od stvarne realnosti.
Čitao sam i njegove knjige po kojima su i stavrani ti filmovi.Knjige su daleko gore od filmova.Taj čovek je loš pisac,tačnije -ima dobru ideju,ali ne poznaje književni postupak u realizaciji iste.Sećam se knjige Underground,koju je on napisao.Knjiga liči na srednjoškolski sastav nekog učenika .Čovek naprosto ne zna da piše .

Tačno.Dušan Kovaćević je pre svega režimski čovek.Oni koji misle da je on neki disident tog doba su krajnje naivni.Naveo sam Dušana Kovačevića ne kao pohvalu,nego naprosto kao komaparaciju njegovih filmova sa filmovima Balabanova.Kovačević mi je izuzetno odbojan.A što se tiče crnog humora,koji bi trebao da bude kobajagi kul ,takođe si u pravu.Te fore su ružne i sumorne.Jedna depresivna vizija života,udaljena od stvarne realnosti.
Čitao sam i njegove knjige po kojima su i stavrani ti filmovi.Knjige su daleko gore od filmova.Taj čovek je loš pisac,tačnije -ima dobru ideju,ali ne poznaje književni postupak u realizaciji iste.Sećam se knjige Underground,koju je on napisao.Knjiga liči na srednjoškolski sastav nekog učenika .Čovek naprosto ne zna da piše .

mislio sam da sam usamljen po tom pitanju, moje misljenje sam sam nekako formirao, nesto mi je svo vreme bilo, onako pa skoro, neprijatno. ne bih se ja bunio da je srbija danas mnogo bogatija nego 2.000-te, da firme postoje na svakom cosku, da posla ima i previse. bilo bi mi svejedno ko je na vlasti i kakve filmove snima. jer obrni okreni film ima veliku moc, pa kako je ko upotrebi. mnogo su nam bili obecali, kad tamo...

Ovaj film od 3D filmova ipak nije đubre kao Immortals i Wrath of the Titans.Dao je jednu novu scenu .
Slažem se da film nije đubre, dobro je urađen, scenografija i kamera odlični.

Alien Vs Prometej:
Slika Aliena koji živi u stomaku i odakle ga vade ili iskače već viđena u starijem filmu Alien
Robot Dejvid je ustvari Bišop iz Aliena (čak i scena sa njegovim funkcionisanjem sa otkinutom glavom je bezobrazni plagijat iste scene iz aliena 2)
itd..... ima još plagiranja filma....
]
................................................................

Zanimljivo, a ja bila ubeđena (i još uvek sam) da je Kovačević baš dobar dramski pisac. I, da li je Kovačević obećavao ljudima da će biti bogati, da se sve može brzo i lako, ili neko drugi? Mislim, tadašnju opoziciju (protiv komunista, protiv Miloševića) je činilo mnogo ljudi, zar su svi bili isti? Meni se nekako čini da nisu, ni slučajno, ali da je većina naroda odlučila da čuje samo ono što im se najviše svidelo, a što je svakome normalnom i racionalnom i onda zvučalo kao kokainska fantazija.

The-Walking-Dead-Season-2-Poster-2.jpg

The walking dead season 2

Verovatno najbolja serija koju sam odgledao u životu, može se reći čak bolja i od Losta...
Taman po meri mojoj, štekanje, napadi šetača, preživljavanje... Bojim se da ne upropaste seriju pošto se snima 3. sezona...
Ocena 10/10

Zanimljivo, a ja bila ubeđena (i još uvek sam) da je Kovačević baš dobar dramski pisac. I, da li je Kovačević obećavao ljudima da će biti bogati, da se sve može brzo i lako, ili neko drugi? Mislim, tadašnju opoziciju (protiv komunista, protiv Miloševića) je činilo mnogo ljudi, zar su svi bili isti? Meni se nekako čini da nisu, ni slučajno, ali da je većina naroda odlučila da čuje samo ono što im se najviše svidelo, a što je svakome normalnom i racionalnom i onda zvučalo kao kokainska fantazija.

Mislio sam na njegove starije filmove ,pre devedesetih.On ima dobre ideje ,ali ne zna da ih prenese u književnoj formi,na to sam mislio kad sam napisao da je loš.Isto kao što je i Goran Bregović stvorio fantastične melodije ,a ipak nije baš neki virtouzni gitarista zar ne ? :lol:

Mislio sam na njegove starije filmove ,pre devedesetih.On ima dobre ideje ,ali ne zna da ih prenese u književnoj formi,na to sam mislio kad sam napisao da je loš.Isto kao što je i Goran Bregović stvorio fantastične melodije ,a ipak nije baš neki virtouzni gitarista zar ne ? :lol:

On možda ne piše dobru prozu (nisam čitala roman koji si spomenuo) ali je odličan dramski pisac. Ti možda nisi čitao ili gledao njegove drame, ili prosto imamo drugačija očekivanja. Ja nisam gledala 'Profesionalca' sa Borom Todorovićem, ali sam gledala Diklića i Batu Stojkovića, i to je odličan komad. I svaki put kada ga čitam ja iskreno uživam, i divim se čoveku. Pa vidi šta je sve napisao, bre:

Plays

• Radovan Treći - Radovan III (1973)

• Obožavam Bebekov modni izraz :)

Ma mislio sam na knjigu Underground,koja jeste pisana u prozi,a ne kao drama.Ona jeste loša.Kao što je Rabidandrat Tagore bio odličan pesnik a očajan romanopisac.Uobičajena greška koja se može videti kod nekih filmskih glumaca ,koji odluče da se oprobaju u pozorištu da pokažu koliko su svestrani.Ne može neko biti talentovan baš za sve.

Ma da, u priču o Bregoviću ne bi ulazila,ali Dušana Kovačevića strastveno braniš,sram te bilo :per:

:hahaha:

Šalim se.Navešću ti banalan primer zašto je Dušan Kovačević režimski pisac i pre devedesetih navodeći banalan primer a to je film Balkanski špijun.
Seti se samo one scene kada Ilija Čvorović sa bratom Đurom,vadi iz podruma ispod one gomile uglja sliku Staljina i obojica je onako garavi gledaju sa čežnjom u očima.:lol:
Ko to tamo peva - je film u kojem se izvrgava ruglu ona prethodna Jugoslavija pre SFRJ,kroz prikaz putovanja onih nesrećnika u busu,koji je priča sam za sebe, kroz Srbiju.I mi se smejemo i razmišljamo ,al je bilo glupo u toj Kraljevini Jugoslaviji,ne videći banalnu činjenicu da se širom Srbije i mnogo godina ,nakon toga vozilo dosta sličnih autosa sa vrlo sličnim ljudima u njima.
O Marataoncima da ne pričam.To jesu zabavne crne komedije,ali kroz te filmove nam se servira i ideja da je pre sve bilo loše i primitivno .

Ma mislio sam na knjigu Underground,koja jeste pisana u prozi,a ne kao drama.Ona jeste loša.Kao što je Rabidandrat Tagore bio odličan pesnik a očajan romanopisac.Uobičajena greška koja se može videti kod nekih filmskih glumaca ,koji odluče da se oprobaju u pozorištu da pokažu koliko su svestrani.Ne može neko biti talentovan baš za sve.

Ma da, u priču o Bregoviću ne bi ulazila,ali Dušana Kovačevića strastveno braniš,sram te bilo :per:

:hahaha:

Šalim se.Navešću ti banalan primer zašto je Dušan Kovačević režimski pisac i pre devedesetih navodeći banalan primer a to je film Balkanski špijun.
Seti se samo one scene kada Ilija Čvorović sa bratom Đurom,vadi iz podruma ispod one gomile uglja sliku Staljina i obojica je onako garavi gledaju sa čežnjom u očima.:lol:
Ko to tamo peva - je film u kojem se izvrgava ruglu ona prethodna Jugoslavija pre SFRJ,kroz prikaz putovanja onih nesrećnika u busu,koji je priča sam za sebe, kroz Srbiju.I mi se smejemo i razmišljamo ,al je bilo glupo u toj Kraljevini Jugoslaviji,ne videći banalnu činjenicu da se širom Srbije i mnogo godina ,nakon toga vozilo dosta sličnih autosa sa vrlo sličnim ljudima u njima.
O Marataoncima da ne pričam.To jesu zabavne crne komedije,ali kroz te filmove nam se servira i ideja da je pre sve bilo loše i primitivno .

Dušan Kovačević je monarhista, ne znam da li si registrovao tu činjenicu :)
http://en.wikipedia.org/wiki/Dušan_Kovačević

Poslednja izmena:
Dušan Kovačević je monarhista, ne znam da li si registrovao tu činjenicu :)
http://en.wikipedia.org/wiki/Dušan_Kovačević

Znam to,kao što znam da je bio amabasador SCG u Portugalu u doba Miloševića no nebitno.Nisam ni mislio da on mrzi monarhiju,nego naprosto kroz njegov rad provejava prezir prema tim ranijim vremenima. Ne podcenjujem ga kao autora.Ali...ma nebitno :hahaha:
Nema svrhe da se raspravljamo imamo isuviše različito mišljenje o Kovačeviću.

Ja sam skoro kupio Kovacevicev roman "20 podela Srba"...
Mogu da kazem da je to pitko stivo, kaporovski napisano, jedna kritika naseg mentaliteta, ali ne u smislu ismejavanja i lelemudisanja, vec vise sa nekim zalom i setom, sto sve te silne podele ne mozemo da prevazidjemo i budemo jedinstveni...
Evo jednog odlomka koji me je odusevio:

Sećam se, bio je septembar, sunčano, toplo jutro, 1955. godine. Obukli su me, očešljali i poveli u školu, govoreći: Eto, došao je i ovaj dan. Moraš biti pažljiv, uredan, vredan, disciplinovan, vaspitan, moraš da slušaš, pamtiš, razmišljaš samo o onome što učiteljica priča, i da se javiš ako ti nešto nije jasno... Biće vremena i za igru, ali od danas je škola na prvom mestu, je l' tako? Naravno, dodao je otac, ako hoćeš da budeš čovek. Pa, ti sad vidi, da ti ne pričam puno. I, tako, tog lepog, sunčanog dana, davnog septembra prošlog veka, odlučivalo se o mojoj sudbini; ili ću biti čovek, ili, po očevim rečima, ''jedan od onih probisveta oko železničke stanice''. Sećam se, u školskom dvorištu su nas prozvali, razvrstali, pozdravili, čestitali, upozorili, opomenuli, skrenuli pažnju... i odveli u učionice. Na belom zidu crna tabla i zelena mapa Jugoslavije, a na stolu učiteljice Natalije globus; plav, sve plavo, i samo, tu i tamo, po neki pramen boje zemlje. Bože, pomislih, gde li se mi nalazimo? Iste nedelje, po polasku u školu, otišao sam u biblioteku i upisao sam sebe, bez pratnje i saveta. Dao sam sve podatke o ličnom identitetu, potvrdivši, posebno, da idem u školu... I, tako, pre pedeset godina, ili, pre pola veka, postao sam član biblioteke. Pamtim, svečanu tišinu biblioteke, miris knjiga, hod na prstima, šaputanja i stroga, zabrinuta lica pisaca uramljena u crne okvire po belim zidovima hola, stepeništa, čitaonice. Većina je imala bradu, brkove i naočare. I svi su bili, nekako, odsutno zamišljeni, skoro, tužni i, naravno, mrtvi. Podrazumevalo se da pisac ne može da bude živ čovek. Pisac je čovek koji je nekad, davno, živeo, pisao i umro... Ni slutio nisam da ima živih pisaca. Ne možeš biti i pisac i živ. To dvojstvo mi nije išlo zajedno. Bilo bi, činilo mi se, veoma neozbiljno. Naravno, čuo sam da u Beogradu žive i neki živi pisci, da su, na prvi pogled, kao svi obični ljudi, ali mi je to bilo poprilično neverovatno i, skoro, uvredljivo... Ljudi, inače, svašta pričaju. Pričalo se, na primer, da i u našem malom gradu živi neki pisac, ali to nisam shvatao ozbiljno, jer se i za mog komšiju govorilo da je jedan od najboljih sajdžija – izučio, kažu, zanat u Nemačkoj, u logoru, pa mu, ipak, niko nije davao sat na popravku. Tokom jesenjih i zimskih meseci čitao sam pozajmljene knjige iz biblioteke, a s prolećem sam izlazio iz kuće i satima gledao u nebo, prateći let golubova. Oslonjen na drva (koja su preživela zimu), dugo sam posmatrao i vilinog konjica na konopu za sušenje veša. Mali, svilenkast, božji stvor, o kome se, takođe, svašta pričalo. A ono najstrašnije bilo je da živi samo jedan dan. Kad sam to čuo i od ozbiljnih ljudi, pitao sam se, nebrojeno puta: Kakva je to pravda i kakvog smisla ima da jedno tako malo, bezazleno stvorenje živi samo jedan dan? Jedan jedini dan, a čovek – večnost! I što je najgore, i taj jedan jedini dan može da bude kišovit, tmuran, hladan, bez sunca... Da proživi ''ceo život'' od jednog dana i da ne vidi sunce... Ili, kao što sam imao prilike da vidim, vrabac ga uhvati i odnese u krošnju obližnje lipe, da ruča. Em živi jedan dan, em ga u ''pola života'', oko podneva, uhvati vrabac, da vrapcu bude ručak. Sećam se, bila mi je tužna sudbina tog malog, dvokrilnog, ''provincijskog helikoptera'', na poletnoj pisti konopa za sušenje veša. I ponovo bi došla zima, i ponovo bih krenuo u biblioteku, i svake zime pročitao, ponovo, i ponovo, priču o dečaku koji je živeo na Asteroidu B-612. Pisac te knjige je poginuo u trećem padu aviona, u more, i bio je, naravno, mrtav, kao što je red, kad je reč o velikim, ozbiljnim piscima. Ne tako davno, gledao sam na televiziji dokumentarnu emisiju – naučni program engleske televizije, o položaju i sudbini naše male, rekoše, ''provincijske planete'', skrajnute izvan velikih sunčevih sistema, na periferiji kosmičkih zbivanja, daleko od moćnih galaksija. Povod je bio zašto do sada nismo uspeli da uspostavimo bilo kakav kontakt sa nekom od (mogućih) civilizacija u nemerljivim prostranstvima svemira. I objašnjenje je bilo – ako to normalan čovek može da razume, kako su naše, ljudske, tehnološke mogućnosti ''neozbiljne'' za prostranstva merena eonima, odnosno, svetlosnim godinama. Pričali su kako naše najsavremenije elektronske signale neko može da čuje – ako smo ih danas poslali, tek za hiljadu ili sto hiljada godina, jer se udaljenost do prvog velikog sunčevog sistema meri brzinom koju svetlost pređe za godinu dana, i da naš život – ne kao čoveka, pojedinca, već kao civilizacije traje smešno malo, i da će neko od ljudi, ako ih na zemlji uopšte bude, čuti odgovor tek za dve-tri hiljade godina, što je za ljudski vek nepojamno dugo, a za vreme u svemirskim razmerama sasvim nebitno. I da to nisu pričali engleski ''svemirski obaveštajci'', čovek bi mogao i da posumnja u te podatke. I sve što sam pažljivije slušao i gledao milijarde zvezda udaljenih milijardama svetlosnih godina, naša planeta je bivala sve manja i manja, sve udaljenija od centra i sjaja svemirske civilizacije, nalik na zabito selo bez puta i struje. Pomislih, Bože moj mili i dragi, da li ću se ikad osloboditi mraka provincije? Na kojoj planeti ja to živim? Rođen u provinciji, selio se, nosio kofere, i šta bi na kraju: proživeo život na ''zabitoj, provincijskoj planeti''. I da to nisu pričali engleski naučnici, ja bih to odavno zaboravio i živeo normalno, opušteno. Međutim, iz već poznatog iskustva o preciznosti i ozbiljnosti engleskih obaveštajnih službi... i tako dalje... Ne bih više o tome, bar dok sam u diplomatiji. Osećam, nepogrešivo gubim igru sa vremenom, i prostorom. Dižem ruke, mada ne volim da se predajem. Sve što sam stariji – a i to neće moći doveka, detinjstva se sećam samo u slikama. Nekad sam mogao, kad se brzo osvrnem, da vidim naše dvorište i sve drage ljude u tom dvorištu. Sa godinama izgubio sam brzinu osvrtanja. Pokušavao sam, ali, ne ide; ne vidim ništa. Naravno, mlađi ljudi to mogu. Dođeš, recimo, pred kapiju dvorišta u kome si stanovao, brzo se okreneš i ugledaš sve one sa kojima si nekad živeo i koje si voleo... Međutim, ako ti se desi da nikoga ne vidiš, ostario si, okret je bio spor, ili si zastao pred pogrešnom kapijom, i zato su ljudi koje si video nepoznati. Danas je 24. decembar 2005. godine. Pre pedeset godina, pre pola veka, ušao sam prvi put u biblioteku, u rodnom gradu, da zadužim jednu od nebrojenih knjiga. I taj dan, tog toplog septembra polovinom prošlog veka, i ovaj dan, s početka novog milenijuma, povezuje, čini mi se, jedino konop za sušenje veša, i na konopu – vilin konjic.

Znam to,kao što znam da je bio amabasador SCG u Portugalu u doba Miloševića no nebitno.Nisam ni mislio da on mrzi monarhiju,nego naprosto kroz njegov rad provejava prezir prema tim ranijim vremenima. Ne podcenjujem ga kao autora.Ali...ma nebitno :hahaha:
Nema svrhe da se raspravljamo imamo isuviše različito mišljenje o Kovačeviću.

Ja mislim da je on postao ambasador 2004 ili 2005.

trik post, ali providan

postavi se dijagnoza, pogresna i prorezimska, pa se na osnovu te neispravne teze poentira.

kokain ce ipak biti kod cede i bilje, dusanovih saboraca, samim tim i kokainskla fantazija

Poslednja izmena:
Ma pusti te priče. Da li je Dušan Kovačević napisao neke od najboljih filmova srpske kinematografije ili nije?

lako je tebe zadovoljiti.

ako je rezimski idelog to nista ne znaci. promeni se ideologija i eto nekog drugog, a ovaj ide u spajz medju brojne skribomane, nekad velicine

praksa i realnost demantuju dusana, i on to zna. vec je ovde pisalo da se uveliko kole ba oko onoga sto se izrodilo iz borbe. boli kada vidis da si bio glup

lako je tebe zadovoljiti.

ako je rezimski idelog to nista ne znaci. promeni se ideologija i eto nekog drugog, a ovaj ide u spajz medju brojne skribomane, nekad velicine

praksa i realnost demantuju dusana, i on to zna. vec je ovde pisalo da se uveliko kole ba oko onoga sto se izrodilo iz borbe. boli kada vidis da si bio glup

Dobro je da su mu javili. Sad možemo da nastavimo da pričamo o filmovima.

Odgledah Balabanov

Brat 2.

http://www.imdb.com/title/tt0238883/

Ovaj film mi se zaista dopao.Odličan krimić komedija.Ne toliko težak kao Brat 1.svaka čast prvom delu,ali me isuviše podseća na sumoran period devedesetih.
Dvojka mi je baš legla.Film pun urnebesnih peripetija i obrta .

@Velebitdrema

za razliku od scene sa taksistom koja je zaista odlična,meni su se više dopale neke druge scene.

Početak filma kao i u prvom delu,samo što je sada situacija zamenjena sada umesto Danila za stolom sedi kažnjeni Viktor,kojeg je burazer Danilo poslao nazad kući.Takođe kao i prvom filmu sedi sa onom džangrizavom kevom i jede ,dok mu ova zvoca iste reči -ugledaj se na svog brata propalice .:hahaha:

U pravu si da je on nacionalista ali rekao bih vrlo inteligentan naiconalista koji odlično kritikuje neke idiotizme u tom modernom ruskom nacionalizmu.
Isto tako Balabanov je lepo objasnio dilemu koju imaju Ameri u čemu je snaga ruske mafije :

Kada kupuju oružje kod onog lika,pre odlaska za USA,lik kaže - "od domaćeg oružja... imam jedan Nagan,ali nije pouzdan,istrošila se udarna igla." Valjda od silnog korišćenja.:lol:

Ima i parodija na neke scene iz američkih krimi filmova,povodom brzih i ludih vožnji.

Ona vožnja dok ih love -Prvo u krivinu skreće strani automobil

u5120.png

A onda skreće,ne toliko uspešno ruska Lada :mrgreen:

2m64pdx.png

I tako dalje.U filmu je opet prisutna kao i prvom Brat slična ruska pop muzika.Samo je sada udarni hit pop obrada crkvene pesme sa stihovima- večnaja slava,večnaja pamjat,koja bi trebala pretopstavljam da da neku svečanu notu,jer se pojavljuje u ozbiljnim delovima filma.Ali je izborom te pesme Balabanov postigao kontraefekt,bar kod stranog gledaoca.

Odličan film,baš me je zabavio.Iskreno preproučujem.

0.jpg

Poslednja izmena:
Films

kad mi se rezim ogadio, skinuo sam ruzicaste bioskopske naocare, tj demokratsko nekriticko predubedjenje i pravo da velim nijedan od ovih filmova mi nista ne znaci. naprotiv, verujem da mi izazivaju mucninu i nesto psihosomatsko, kao i kod svakog obicnog sveta
zali boze ulozenih srpskih para

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back