Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nadjoh svoj stari post, mozda bude podsticajan :)

Rediteljski debi jednog od najboljih savremenih glumaca, Rejfa Fajnsa, nakon svetske premijere na Berlinskom festivalu, prvi put je prikazan sinoć u Beogradu, na otvaranju FEST-a. Fajns je i otvorio festival, a zajedno sa njim na sceni se poklonilo i dvadesetak srpskih glumaca koji su se pojavili u filmu (koji je sniman u Beogradu i Pančevu), među kojima treba izdvojiti u nešto većim ulogama Dragana Mićanovi- ća, Slavka Štimca i Elizabetu Đorevsku.
Koriolan je manje poznata Šekspirova tragedija bazirana na životu rimskog vojskovođe Gaja Muricija Koriolana. Svoj film, Fajns smešta u Italiju, u XXI vek. U Italiji besni građanski rat, Rimljani su gladni, a vojskovođa Gaj Mauricije (Fajns) nema razumevanja za potrebe naroda i veruje da je rat sa paravojnom formacijom iz grada Koriolana koju vodi neustrašivi Aufidije (Džerard Batler) primarni interes države za koji on mora da se bori. Dok se rat zahuktava, žena, sin, majka i savetnik (Brajan Koks), iščekuju Mauricija i nadaju se njegovoj pobedi. Njegova majka Volumnija (Vanesa Redgrejv) autoritativna je i ponešto militantna glava porodice i zastupnica herojskih vrednosti, te tako odgovorna za Mauricijevo herojstvo i neustrašivost koji su se pretvorili u gordost i mizantropiju. Mauricije pobeđuje Aufidijevu vojsku i proteruje ih iz Koriolana, čime zaslužuje nadimak Koriolan. Međutim, njegovi neistomišljenici u Rimu huškaju narod protiv Koriolana te on umesto da bude izabran za konzula biva proteran iz Rima....
Sadržaj druge polovine filma neću da otkrivam zbog onih koji nisu upoznati sa Šekspirovom tragedijom.
Što se samog filma tiče, primedbe i opaske bile bi sledeće:
- transponovanje Šekspirove drame u film smešten u XXI vek funkcionisalo je dvostruko - sam Šekspir je toliko univerzalan i uvek aktuelan da se priča na formalnom nivou vrlo lako prilagodila jednom savremenom trenutku i postomedernoj percepciji stvarnosti- međutim, herojski svet Šekspirove tragedije smešten je u neherojsko doba i reakcije publike oko mene pokazale su mi da jedan deo savremene publike ne ume da razume vrednosti herojskoga sveta i da je celokupni prizor rata u stanju da posmatra samo kroz prizmu društvene korektnosti i antiratnog morala...To svakako nije problem filma. Ono što na momente ipak može da deluje kao problem jeste to da je nekim glumcima deklamovanje originalnog teksta tragedije predstavljalo prepreku u smislu da nisu uspeli da izbegnu teatralnost koja modernim prizorima nije primerena
- prvi deo filma obiluje veštim i naturalističkim prizorima sa ratišta - desetine mrtvih, surovosti ratnika i grad u ruševinama - nešto što nama, na žalost, nije nepoznato i što konkretno na srpsku publiku (a u kontekstu već pomenute recepcije herojskog sveta) može da utiče tako da se kroz emocionalnu involviranost zanemari autonomija sveta samog dela koji figuriše na ekranu... dok je prvi deo filma nešto dinamičniji, ali manje sposoban da vas uvuče do kraja, dotle drugi deo filma razvija u potpunosti potencijal Šekspirovog komada, jedan tragički potencijal koji se realizuje pre svega zahvaljujući maestralnoj glumi Rejfa Fajnsa, a još više Vanese Redgrejv čija je uloga domaći zadatak i važna lekcija za svakoga ko se bavi glumom. Drugi deo filma nešto pomera i vizuelni aspekat filma; dok je prvi deo filma u vizuelnom smislu prilično precizan i osetljiv na detalje, ali neinventivan i nemaštovit, dotle u drugom delu filma takav pogled dobija puni smisao i formira jednu uspelu, zrelu i nadasve šekspirovsku celinu koja uzdiže film do ranga velikog umetničkog dela.

Uzimajući u obzir nešto sporiji tempo i rediteljsku nemaštovitost prvog dela filma, te pokoji problemčić sa uklapanjem Šekspira u aktuelnosti savremenog doba (ali zaista zanemarljive probleme), ali i blistav rediteljski učinak u drugoj polovini, fantastičnu glumu glavnih junaka (iznad svega Fajnsa, Vanese Redgrejv kojoj predviđam barem nominaciju za Oskara i Brajana Koksa) i katarzu koja, s obzirom na tragediju, nije izostala, film dobija preporuku za sve one koji : nemaju ništa portiv ratnih filmova, imaju strpljenja i mogu da prate film i autentičan titl iz Šekspirove tragedije, vole velike priče i tragične junake i umeju da naprave otklon od sadašnjeg trenutka, vremena kome pripadaju i razumeju prirodu herojskog sveta, a onda da se vrate i sve to uklope u okvire modernog čoveka koji je dosegao stadijum evolucije u kojem mu je osnovno sredstvo sporazumevanja postao rat............................. ocena 8/10 (s mogućnošću da se ocena koriguje kad se film malo slegne)

( Citirao sam ceo tekst,da bi bio vidljiv i na novoj 81. strani teme,jer smatram da je isuviše dobar da bi ostao na prethodnoj strani.Tako da ne zamerite).

Dobro zapažanje da je jedna herojska priča smeštena u neherojsko doba,kao i mogućeg uticaja na emocije srpskog gledaoca u svetlu nedavnih događaja.
Tako da jedino što mogu reći jeste, da sam sve vreme navijao za Mauricija i mrzeo rulju.:lol:
Izbor Fajnsa za Mauricija je zaista odličan,ali po mom mišljenju ne i način na koji je prikazan Aufidije.Isuviše podseća na Che Guevaru ,što je verovatno i bila zamisao,ali mislim da se tako prikazan Aufidije ne uklapa u ostatak filma,koji je smešten u savremenije doba .

news_696.jpg

I to bi bilo to.Tako si potanko objasnio film da nemam šta da dodam.
(Nakon pažljivijeg razgledanja fotografije videh nešta zanimljivo ...da li je moguće da su mu dali tokom snimanja filma,uniformu srpske vojske?Pogledajte činove na uniformi.Tri crvene trake.Pa to je čin mlađeg vodnika :hahaha:

3_kov_-_mla%C4%91i_vodnik.gif
)

Eh, sad ću morati ponovo da gledam film, ne sećam se svega. A baš sam planirala da ga izbegavam, mnogo mi je strašan.
Da li si gledao i njenu Buru?
Zanimljivost: ova rediteljka je na Brodveju režirala mjuzikl The Lion King (i Spiderman).

Znam da sam gledao Buru,ali to je bilo tako davno da sam posmatrajući fotografije te Bure u režiji Džuli Tejmor shvatio da to nije taj film ( Ne znam šta je ta žena učinila pa je film dobio tako lošu ocenu od 5.3 za taj film ).
Pokušao sam da se setim koja je to Bura koju sam zaista gledao.Bilo je davno,da sam i zaboravio ali sećam se ipak da je film ostavio snažan utisak i to prvenstveno zbog glavnog glumca.
Razmišljao sam koja verzija Bure je u pitanju i ko je taj glumac pretražujući net.
I našao sam .Film se ne zove Bura pod uobičajenim nazivom. ( The Thempest)

U pitanju je Prospero's Books

http://www.imdb.com/title/tt0102722/

MV5BMTI1Mjc0NTg4MV5BMl5BanBnXkFtZTYwMjk1NzM5._V1._SY317_.jpg

A razlog zašto nisam mogao da se setim glumca jeste zato što je u pitanju jedan od onih glumaca koje smo videli u mnogim filmovima kao sporedne karaktere,ali im stalno zaboravljamo ime.
U pitanju je Sir John Gielgud.
http://www.imdb.com/name/nm0000024/

john-gielgud.jpg

Čovek vredan da se zapamti.Bio je blizak sa Lorensom Olivijeom, i filmski i pozorišni glumac, i prema onom što sam našao- In his career on stage, he had played every major Shakespearean role, including his favorite, Prospero in The Tempest, which he later assayed for director Peter Greenaway in Prospero's Books.
Zanimljiv je i po tome što je imao sličnu putanju u karijeri kao i njegov zemljak Sir Cristopher Lee.Veliki uspon u prvom delu karijere,onda godine minornih,sporednih uloga i onda opet u starijim godinama veliki povratak.
Šekspir ga je i proslavio u prvom delu karijere,a Šekspir ga je i vratio u svet slavnih.

Uglavnom film je dobar,ali sumnjam da će se sa svojih 124 minuta i vrlo sporom pričom dopasti publici koja nije ljubitelj staromodnijih filmova fantazije.

Slučajno sam našao odličan sajt sa listom svih filmskih adaptacija Šekspirovih dela:

http://absoluteshakespeare.com/trivia/films/films.htm

(Honduras ,Henri V je odličan film,ali ja naprosto ne volim Keneta Branu,ne znam zašto,ali ne volim ga.:mrgreen: )

Poslednja izmena:
Darkman_Movie_Poster_by_Phantasm09.png

Dobar je...Jedan od prvih o super herojima...Nison je odličan...Film podseća na ''Fantoma iz opere''...Old school ima dosta psihologije ubačeno poklapa se isa početkom masovnije upotrebe plastične hirurgije...Ali je opet nekako i fresh,ispred svog vremena...Mali cameo imai Brus Kempbel hehe:)10/10

Znam da sam gledao Buru,ali to je bilo tako davno da sam posmatrajući fotografije te Bure u režiji Džuli Tejmor shvatio da to nije taj film ( Ne znam šta je ta žena učinila pa je film dobio tako lošu ocenu od 5.3 za taj film ).
Pokušao sam da se setim koja je to Bura koju sam zaista gledao.Bilo je davno,da sam i zaboravio ali sećam se ipak da je film ostavio snažan utisak i to prvenstveno zbog glavnog glumca.
Razmišljao sam koja verzija Bure je u pitanju i ko je taj glumac pretražujući net.
I našao sam .Film se ne zove Bura pod uobičajenim nazivom. ( The Thempest)

U pitanju je Prospero's Books

http://www.imdb.com/title/tt0102722/

A razlog zašto nisam mogao da se setim glumca jeste zato što je u pitanju jedan od onih glumaca koje smo videli u mnogim filmovima kao sporedne karaktere,ali im stalno zaboravljamo ime.
U pitanju je Sir John Gielgud.
http://www.imdb.com/name/nm0000024/

Čovek vredan da se zapamti.Bio je blizak sa Lorensom Olivijeom, i filmski i pozorišni glumac, i prema onom što sam našao- In his career on stage, he had played every major Shakespearean role, including his favorite, Prospero in The Tempest, which he later assayed for director Peter Greenaway in Prospero's Books.
Zanimljiv je i po tome što je imao sličnu putanju u karijeri kao i njegov zemljak Sir Cristopher Lee.Veliki uspon u prvom delu karijere,onda godine minornih,sporednih uloga i onda opet u starijim godinama veliki povratak.
Šekspir ga je i proslavio u prvom delu karijere,a Šekspir ga je i vratio u svet slavnih.

Uglavnom film je dobar,ali sumnjam da će se sa svojih 124 minuta i vrlo sporom pričom dopasti publici koja nije ljubitelj staromodnijih filmova fantazije.

Slučajno sam našao odličan sajt sa listom svih filmskih adaptacija Šekspirovih dela:

http://absoluteshakespeare.com/trivia/films/films.htm

(Honduras ,Henri V je odličan film,ali ja naprosto ne volim Keneta Branu,ne znam zašto,ali ne volim ga.:mrgreen: )

Da, Gilgud je divan glumac, i meni je uvek bilo žao što u filmovima možemo da ga gledamo samo u malim ulogama, a onakav glas! Vidiš, sad ću da obnovim Prosperove knjige, sasvim sam ga potisnula, kao i većinu Grinavejevih filmova (ja se sa njim uvek vozim do pola filma, i posle mi dosadi. Jedino mi se svideo Kuvar, lopov... i Stomak arhitekte. Možda je u stvari vreme za retrospektivu Grinavejevog dela, sad kad sam kao starija i strpljivija : )

Ja sam juče gledala (i već spomenula na NY NY temi)

Simon del desierto
http://www.imdb.com/title/tt0059719/
http://2.***************/-ChYye2dZ0g4/T7qqaAeYxbI/AAAAAAAAA-8/1Mq1IdfahSo/s1600/simon.jpg

Izuzetno zanimljiv umetnički film. Bunjuel (koji je mrzeo katoličku crkvu) je uspeo da u 40 minuta postavi mnogo pitanja i ponudi mnogo materijala za razmišljanje, smeh i diskusiju.
Ko voli umetničke filmove, i filmove koji se bave verom (i crkvom) treba obavezno da pogleda. Film naravno nije filozofski traktat, nego priča o Simonu koji stoji na stubu usred pustinje, diskutuje sa Bogom, moli se, izvodi čuda i odoleva Satani, ima i nadrealnih momenata, i jako je zabavan i inspirativan - neverovatno šta je sve Bunjuel uspeo da kaže, pita i insinuira sa tako malo reči i sa tako jednostavnom postavkom, i sve to za 40 minuta filma. Genije. 9/10

Poslednja izmena:
Darkman_Movie_Poster_by_Phantasm09.png

Dobar je...Jedan od prvih o super herojima...Nison je odličan...Film podseća na ''Fantoma iz opere''...Old school ima dosta psihologije ubačeno poklapa se isa početkom masovnije upotrebe plastične hirurgije...Ali je opet nekako i fresh,ispred svog vremena...Mali cameo imai Brus Kempbel hehe:)10/10

par puta sam pokusao da odgledam ovo jer sam uvatio na neki kanal ali posle pola sata mi dosadi sta ja znam meni bez veze

Paaaa i ne bas,poredjenje nije na mestu....Za filmove tipa prestige i machinist mozes da upotrebis mozak u toku filma pa da provali o cemu je rec pre nego sto se otkrije,ali se na kraju ipak otkrije.
Dok u Triangle kraj je vise otvoren i razvijas svoju teoriju ako ne znas sta je tacno bilo,meni se licno svidelo da vidim taj zaplet.

Ako se dobro secam (jer sam gledao film pre 2 godine) ona je iznova i iznova ponavljala sve to da bi spasila sebe i svog sina ili samo sina (ne secam se vec toga) i kako se vidi na kraju,ko zna po koji put se sve ponovilo i ko zna koliko ce se jos ponoviti isto tako ,ko zna oce li uopste uspeti....ne vidim sta je tu bas glupo i besmisleno.

meni je razlika izmedju navedenih filmova u tome sto u machinistu i prestige-u imas logican kraj i samo odvijanje radnje,dok to isto ne bih rekla za triangle....a i koji ce mi film u kome milion njih ima razlicit stav jer se ne zna sta je tacno,sta ne...da sam htela da gledam nesto sto nema normalan kraj,ne bih ni gledala..isti slucaj kao sa serijom lost,zavrse tako da samo oni mogu da skapiraju sta,kako...meni to nisu pravi filmovi

primer?nisam cula za to,pogledacu :)

http://www.imdb.com/title/tt0390384/
Ako je to ovaj Primer, nadam se da imas jak zeludac. Ja sam ugasila posle pola sata, ne zato sto je film los, nego sto nisam mogla da gledam te neke male izoblicene, gadne, ljigave stvari. Bilo mi je odvratno, odvratno, uf i sad se najezim kad se setim. Ja ne gledam horore sa cudovistima i sl, od Alian-a sam imala nocne more danima. Tako da mi se ucinilo da Primer ima solidnu pricu, vec na pocetku se postavlja nekoliko etickih problema i menja se odnos izmedju likova, a kako se to dalje razvilo, nemam pojma. Iskreno, volela bih da mi neko preprica, posto ja ono nema sanse da odgledam, a zanima me sta je dalje bilo. :D

meni je razlika izmedju navedenih filmova u tome sto u machinistu i prestige-u imas logican kraj i samo odvijanje radnje,dok to isto ne bih rekla za triangle....a i koji ce mi film u kome milion njih ima razlicit stav jer se ne zna sta je tacno,sta ne...da sam htela da gledam nesto sto nema normalan kraj,ne bih ni gledala..isti slucaj kao sa serijom lost,zavrse tako da samo oni mogu da skapiraju sta,kako...meni to nisu pravi filmovi

Pa...naravno da su razliciti filmovi na takav nacin,triangle je "supernatural"
Sta vise prestige i machinist se isto razlikuju,prestige je blazi SF dok je machinist niti supernatural niti SF

Mnogi dobri filmovi nemaju normalan kraj :P
Recimo Pan's Labyrinth i Inception...jedan ide u domen fantazije i nadprirodnog dok drugi ide u domen SF-a

Ali kao sti si vec rekla,sve zavisi od ukusa :)

Foreign Correspondent
http://www.imdb.com/title/tt0032484/
4692549747_008e6a60ec_z.jpg

Hičkokov špijunski triler iz 1940-e, o buntovnom i drčnom novinaru koga urednik pošalje u Evropu da izveštava o mogućem ratu na pomolu (iako ovaj nema pojma o politici) jer pravi izveštači ne šalju nikakve vesti od značaja. U ovom filmu ima svega: fenomenalnih lokacija, tajnih društava, atentata, uskakanja u kola u pokretu, bežanja preko krovova, obaranja aviona i spašavanja u moru, izdaje, ljubavi, padova sa tornja... znači, tipično hičkokovska vožnja, pa iako se film povremeno raspada u drugoj polovini, tj. napetost nije onako ujednačena kao u kasnijim filmovima, film je jako zanimljiv, i ne mogu ni da zamislim kako li je tek bio zabavan ljudima koji su ga videli pre 70 godina, kada se pojavio :eek: 7.5/10

Paaaa i ne bas,poredjenje nije na mestu....Za filmove tipa prestige i machinist mozes da upotrebis mozak u toku filma pa da provali o cemu je rec pre nego sto se otkrije,ali se na kraju ipak otkrije.
Dok u Triangle kraj je vise otvoren i razvijas svoju teoriju ako ne znas sta je tacno bilo,meni se licno svidelo da vidim taj zaplet.

Ako se dobro secam (jer sam gledao film pre 2 godine) ona je iznova i iznova ponavljala sve to da bi spasila sebe i svog sina ili samo sina (ne secam se vec toga) i kako se vidi na kraju,ko zna po koji put se sve ponovilo i ko zna koliko ce se jos ponoviti isto tako ,ko zna oce li uopste uspeti....ne vidim sta je tu bas glupo i besmisleno.

Licno cu urgirati da t i se dodeli nobelova nagrada ako si provalio kakav ce biti kraj Masiniste ili Prestiza

Licno cu urgirati da t i se dodeli nobelova nagrada ako si provalio kakav ce biti kraj Masiniste ili Prestiza

pa ja zasluzujem nobelovu nagradu za masinistu onda...
zato me i nije film impresionirao mada je definitivno zanimlijv i bavi se temama koje mene licno zanimaju...
ti " hintovi" koje reditelj ostavlja sa vremena na vrijeme svakome ko je dva puta usao i izasao iz skolske ustanove, makar na dvaes' minuta, razjasnjavaju kraj.... pominjanje dostojevskog, " idiot " medju knjigama i slicno...ne mogu sad da se sjetim tacnih detalja ali ona gnusoba se koliko znam zove Ivan...ukljucis mozak i eto ti...
a i sad, bez elitizma :lol: ...ko god da je gledalo Fight club prije Masiniste,Masinista ce mu doc kao film sa popodne... to sam i rekla za Masinistu...da crpi inspiraciju iz filmova boljih od sebe...sto ne znaci da je los film,naprotiv.

mada...uznimo da nisam bejlova najveca obozavateljka i da sam geledala film vjerovanto prekasno....

http://www.imdb.com/title/tt0390384/
Ako je to ovaj Primer, nadam se da imas jak zeludac. Ja sam ugasila posle pola sata, ne zato sto je film los, nego sto nisam mogla da gledam te neke male izoblicene, gadne, ljigave stvari. Bilo mi je odvratno, odvratno, uf i sad se najezim kad se setim. Ja ne gledam horore sa cudovistima i sl, od Alian-a sam imala nocne more danima. Tako da mi se ucinilo da Primer ima solidnu pricu, vec na pocetku se postavlja nekoliko etickih problema i menja se odnos izmedju likova, a kako se to dalje razvilo, nemam pojma. Iskreno, volela bih da mi neko preprica, posto ja ono nema sanse da odgledam, a zanima me sta je dalje bilo. :D

To je taj. :mrgreen:
Ali mislim da si ga pomesala sa nekim drugim. Nema malih, odvratnih, ljigavih stvari. Nije horor.
Ja bih ti prepricao ali blage veze nemam sta sam gledao osamdesetak minuta. :dontunderstand:
Kazem, Triangle je malo dete za ovo. Konfuzija totalna.

Ja licno nisam skontao sa prestige ali za masinistu donekle jesam.
Ja inace kada gledam trilere,ako nije previse upadljivo necu skontati sta je jer ja volim da se opustim dok ih gledam i da upijam ono sto mi film pruza,a tek kasnije ili kada gledam drugi put gledam ono sto sam mogao da primetim da je vodilo do nekog zakljucka.
A inace ima ljudi koji mogu da provale dobro komplikovane price.

pa ja zasluzujem nobelovu nagradu za masinistu onda...
zato me i nije film impresionirao mada je definitivno zanimlijv i bavi se temama koje mene licno zanimaju...
ti " hintovi" koje reditelj ostavlja sa vremena na vrijeme svakome ko je dva puta usao i izasao iz skolske ustanove, makar na dvaes' minuta, razjasnjavaju kraj.... pominjanje dostojevskog, " idiot " medju knjigama i slicno...ne mogu sad da se sjetim tacnih detalja ali ona gnusoba se koliko znam zove Ivan...ukljucis mozak i eto ti...
a i sad, bez elitizma :lol: ...ko god da je gledalo Fight club prije Masiniste,Masinista ce mu doc kao film sa popodne... to sam i rekla za Masinistu...da crpi inspiraciju iz filmova boljih od sebe...sto ne znaci da je los film,naprotiv.

mada...uznimo da nisam bejlova najveca obozavateljka i da sam geledala film vjerovanto prekasno....

Onda mi je drago sto sam gledao masinistu pre fajt klab, i stvarno me film odusevio i posle njega sam jos vise cenio bejla, ako je to i bilo moguce... razumem da nije revolucionaran u svom zanru, ali eto meni se stvarno dopao, mozda zato sto nisam gledao neke njegove idejne prethodnike... i sto kaze McLovin, kad gledam trilere ne pokusavam da shvatim film "iz prve" i ne razmisljam puno o tome da ga "provalim", jednostavno se prepustim i iznenadim se na kraju :)

To je taj. :mrgreen:
Ali mislim da si ga pomesala sa nekim drugim. Nema malih, odvratnih, ljigavih stvari. Nije horor.
Ja bih ti prepricao ali blage veze nemam sta sam gledao osamdesetak minuta. :dontunderstand:
Kazem, Triangle je malo dete za ovo. Konfuzija totalna.

Jeste, zeznuh se. Mislim da sam gledala i ovaj Primer :D tj. mislim da mi je bio dosta spor i naporan, ne secam se da sam ga odgledala do kraja, a ako jesam, toliko o tome kakav je utisak ostavio. :D Ovaj Primer sa malim, gadnim, ljigavim stvarima je ovo zapravo http://www.imdb.com/title/tt1017460/

Onda mi je drago sto sam gledao masinistu pre fajt klab, i stvarno me film odusevio i posle njega sam jos vise cenio bejla, ako je to i bilo moguce... razumem da nije revolucionaran u svom zanru, ali eto meni se stvarno dopao, mozda zato sto nisam gledao neke njegove idejne prethodnike... i sto kaze McLovin, kad gledam trilere ne pokusavam da shvatim film "iz prve" i ne razmisljam puno o tome da ga "provalim", jednostavno se prepustim i iznenadim se na kraju :)

pa da :)
e vidis ja imam taj problem sto non stop nalijecem na spojlere,sto na internetu sto u zivotu :lol:
najjace je bilo kad su svi zivi zapalili za sixth sense i ja pocinjem da gledam film i kaze mi drug mrtav 'ladan "e ovaj je mrtav zapravo"
tako da znam kraj 80 % kultnih filmova koje nisam gledala, a voljela bi.sto iritira :)
ne sjecam se dobrog obrta u zadnje vrijeme...sve je postalo tako predvidljivo.ah,zivote :lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back