Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sto se mene tice,ovde je pokidao..:worth:

http://3.***************/_P-Yh5Xlnl2w/TKFiyzm3v3I/AAAAAAAAAuc/-3ZFopuNwI0/s1600/flynt.jpg

51ZhkMFfkaL._SX500_.jpg

u filmu narod protiv larija flinta je sjajan

Pa ne može nesalomivi, kako onda da prevedu Brusa Vilisa?
http://www.imdb.com/title/tt0217869/

Nisam gledala, ne znam kontekst, može svakako: od neuništiv, preko neophodan, do doslovnog. A i ovi su pre bili Nesalomivi. :D
p.s. Ne zalažem se ja za prevodilačku čast, samo kažem da nisu sva rešenja glupa, čak i kad tako deluju na prvi pogled. A ima ih idiotskih i na treći. Stvarno mi se čini da su O Koneri, Garsija i ko još beše s njima u tom kontekstu nesalomivi više nego nedodirljivi.

Dopuna: A možda se naslov odnosi na Al Kaponea? :think:

Poslednja izmena:
Unbreakable je film u kome jedan od dva glavna lika ima kosti krhke kao staklo, stalno se lomi, a ovaj drugi je superjunak koji je naravno neuništiv, ali mislim da je važno da bude nelomljiv :) tj. nesalomiv.

Ovo mi je baš super (nemam pojma, ne prevodim filmove).
Nego, videla sam negde tvoj komentar na Shame o promaji koja duva kroz film i to mi je bio baš odličan komentar. Ne znam na šta si tačno rekla, ali mislim da si aludirala na neku manjkavost. E, sad: moj utisak je takođe neka promaja koja se ne bi videla da je sestra glavni lik. Međutim, pitam se (pa i te), da ta promaja nije ciljana, tj. da nije poenta da skapiramo tako nekako njihov beg od porodice u kome je on uspešniji?

Nisam se preterano bavila ovim filmom, te ne znam šta je bolje rešenje za konkretan slučaj.
Bez obzira, a sa velikim iskustvom konzumenta koje kakvih prevoda, ne mislim da je svako prevodilačko rešenje a priori za osudu i podvođenje pod analfabetske kriterijume vrednosti.

Latinska reč za prevodioca (preuzeta iz grčkog, tj. indoevropskog korena) je interpres, od čega je naše interpretator.
U tom kontekstu, kako išta može da se slomi, bez dodira?
Sem toga, kad bi smo se igrali asocijacija, šta bi ponudio kao rešenje kolone A ako je polje A1 "nenodirljiv"? Staljin? Bog? Boss svih masona? AKo budeš iskreno odgovarao, videćeš da se grupica autsajdera koja se usudila da se suprotstavi Al Kaponeu neće pojaviti ni na prvih 200 mesta. ;)
Zvuči ko neka indijska kasta kad se prevede stoji...Al ipak

The boys from Brazil - Потцењивачки сам пришао овом филму, али ме је демантовао и врло пријатно изненадио.
30 година после Другог Светског рата, нацисти на челу са др Менгелеом се састају у Парагвају и праве план о очувању аријевске расе који подразумева ликвидацију стотињак људи широм планете. Сврха ликвидација, као и избор жртава, позната је само Менгелеу и неколицини водећих људи покрета. После одређеног времена и гледаоцима постаје јасно да су у питању неке генетске зајебанције које не слуте на добро. Доктора Менгелеа тумачи феноменални Грегори Пек, а ништа лошији није ни Лоренс Оливије у улози будаластог чиче, усамљеног ловца на нацисте.

http://www.imdb.com/title/tt1440129/
Bojni brod (2012)
Battleship (original title)

battleship-poster.jpg

veliki film, po ulozenim parama, po trudu i radu. akcija i atrakcija na sve strane, rasplet pocinje sa ACDC `thunderstruck` a zavrsava sa CCR`. i sve americkim i sve navy hepiendom, svet je spasen, a momak dobija devojku

However, if you're interested in plot logic and character development, you may want to give Battleship a miss..
kome je do logike i razvoja karaktera zaobici ce u sirokom luku ovaj `nedovrseni` i nedoradjeni film. za ljubitelje filmova ovo je samo jedan (nesupesan) u nizu obracuna za nedovoljno objasnjenim surovim vanzemaljcima. mozda je upravo to tema za neki buduci hit - zasto su vanzemaljci tako krvolocni, surovi a tehnoloski nadmocni?

meni je bio zabavan. ali ja svasta gledam
6/10

Poslednja izmena:
http://www.imdb.com/title/tt1440129/
Bojni brod (2012)
Battleship (original title)

meni je bio zabavan. ali ja svasta gledam

6/10
A mene je smorio do bola (još sam ga gledao u bioskopu).
Početak priče je cool, čak je i obećavao prvih 5-10 minuta, ali čim smo mi sa zemlje počeli da se branimo i uzvraćamo udarac počelo je i srranje......
Ocena:1/5 (ili na Srpskom shiit)

Nego, videla sam negde tvoj komentar na Shame o promaji koja duva kroz film i to mi je bio baš odličan komentar. Ne znam na šta si tačno rekla, ali mislim da si aludirala na neku manjkavost. E, sad: moj utisak je takođe neka promaja koja se ne bi videla da je sestra glavni lik. Međutim, pitam se (pa i te), da ta promaja nije ciljana, tj. da nije poenta da skapiramo tako nekako njihov beg od porodice u kome je on uspešniji?
Jasno da je promaja ciljana, ali je, bar kod mene, promšila cilj. Zato što je teško empatisati sa čovekom koji nema nikakva osećanja, i zato je film nebitan (skoro pa dosadan). Ne mislim da je brat uspešniji u begu od porodice, samo se to kod njega drugačije prelomilo - sestra ima prekomerne emocionalne potrebe, a on nikakve. Sestra je umetnik, i na neki način preobražava traumu bar u svom radu, a on nije sposoban za bilo kakav kretaivan čin ili vid komunikacije - njegova odeća je neutralna, gajba skroz prazna, skoro ne priča, a tuca se isključivo preko neta ili sa prostitutkama. To je čovek koji je toliko otišao u `off` da ga zapravo uopšte ni nema, i jedino ga sestra vidi i vuče u život. Zato sam rekla da bi možda film bio zanimljiviji da je ona glavni lik, ili bar ravnopravniji, ovog čoveka zapravo ni nema, pa tako nema ni filma. To jest, da nema sestre ne bi bilo ni filma.

(Takođe mi je palo na pamet da je Fasbender možda loš (nedovoljno dobar) glumac. Ovo je već drugi film u kome nije uspeo kod mene da probudi ni trunku empatije. Prvo me je zabrinuo kao Ročester u filmu Džejn Ejr, ali tu sam pomislila da je režiser možda gej i da zato nema one strasti između ova dva lika, a sada mislim da možda nisu krivi režiseri, nego da je to falinka Fasbendera kao glumca. On jeste harizmatičan, jeste dobar frajer, nije loš glumac, ali je meni grozno grozno hladan).

Poslednja izmena:
Jasno da je promaja ciljana, ali je, bar kod mene, promšila cilj. Zato što je teško empatisati sa čovekom koji nema nikakva osećanja, i zato je film nebitan (skoro pa dosadan). Ne mislim da je brat uspešniji u begu od porodice, samo se to kod njega drugačije prelomilo - sestra ima prekomerne emocionalne potrebe, a on nikakve. Sestra je umetnik, i na neki način preobražava traumu bar u svom radu, a on nije sposoban za bilo kakav kretaivan čin ili vid komunikacije - njegova odeća je neutralna, gajba skroz prazna, skoro ne priča, a tuca se isključivo preko neta ili sa prostitutkama. To je čovek koji je toliko otišao u `off` da ga zapravo uopšte ni nema, i jedino ga sestra vidi i vuče u život. Zato sam rekla da bi možda film bio zanimljiviji da je ona glavni lik, ili bar ravnopravniji, ovog čoveka zapravo ni nema, pa tako nema ni filma. To jest, da nema sestre ne bi bilo ni filma.

(Takođe mi je palo na pamet da je Fasbender možda loš (nedovoljno dobar) glumac. Ovo je već drugi film u kome nije uspeo kod mene da probudi ni trunku empatije. Prvo me je zabrinuo kao Ročester u filmu Džejn Ejr, ali tu sam pomislila da je režiser možda gej i da zato nema one strasti između ova dva lika, a sada mislim da možda nisu krivi režiseri, nego da je to falinka Fasbendera kao glumca. On jeste harizmatičan, jeste dobar frajer, nije loš glumac, ali je meni grozno grozno hladan).

Baš zanimljivo: videle smo iste stvari, a ja imam sasvim drugi utisak i mnogo mi je lakše da shvatim njega nego nju. On mi je, nekako, pomiren sa situacijom, svestan bezizlaza, a ona se i dalje naivno koprca. Ne znam da li je empatija baš prava reč, ne mislim da je on pozitivniji lik od nje, niti veći heroj, ali mi je bolje definisan, pa čak i ako je ta definisanost neki sumanuti samodestruktivni inat. Slažem se da ne bi bilo filma bez sestre, ali je moj utisak da je ona tu da njega osvetli (ili zatamni). Tu istu temu na sličan način obrađuje Uelbek u Elementarnim česticama, samo što su suprotstavljena dvojica braće (postoji i film, ali ga nisam gledala) i što on ostavlja prostora za jednaku empatiju prema obojici. U svakom slučaju, izgleda da ja više volim te teme o zalutalosti u sopstveni život.

Za glumca ne znam, ne sećam ga se iz drugih filmova, ali mi se dobro (ne preterano) uklopio u svu tu bezličnost.

Baš zanimljivo: videle smo iste stvari, a ja imam sasvim drugi utisak i mnogo mi je lakše da shvatim njega nego nju. On mi je, nekako, pomiren sa situacijom, svestan bezizlaza, a ona se i dalje naivno koprca. Ne znam da li je empatija baš prava reč, ne mislim da je on pozitivniji lik od nje, niti veći heroj, ali mi je bolje definisan, pa čak i ako je ta definisanost neki sumanuti samodestruktivni inat. Slažem se da ne bi bilo filma bez sestre, ali je moj utisak da je ona tu da njega osvetli (ili zatamni). Tu istu temu na sličan način obrađuje Uelbek u Elementarnim česticama, samo što su suprotstavljena dvojica braće (postoji i film, ali ga nisam gledala) i što on ostavlja prostora za jednaku empatiju prema obojici. U svakom slučaju, izgleda da ja više volim te teme o zalutalosti u sopstveni život.

Za glumca ne znam, ne sećam ga se iz drugih filmova, ali mi se dobro (ne preterano) uklopio u svu tu bezličnost.

U Elementarnim česticama je beše onaj brat naučnik? :heart: (ja nisam empatisala sa onim drugim bratom, ali to verovatno govori o meni, ne o romanu).

A što se tiče definisanosti - jesu oni definisali, a i mi smo svašta čitali i gledali pa znamo šta da tražimo i vidimo, ali meni to o čemu ti pišeš film (Fasbender) nije dočarao.

Poslednja izmena:
U Elementarnim česticama je beše onaj brat naučnik? :heart: (ja nisam empatisala sa onim drugim bratom, ali to verovatno govori o meni, ne o romanu).

A što se tiče definisanosti - jesu oni definisali, a i mi smo svašta čitali i gledali pa znamo šta da tražimo i vidimo, ali meni to o čemu ti pišeš film (Fasbender) nije dočarao.

:D
Meni je bliskiji drugi brat. Super!
Možda si i u pravu za film. Ko zna u kakvom sam ga raspoloženju gledala. Pogledaću ponovo.

Jesam, nije loš, ali nema potrebe da se gleda. Osim ako te ne interesuju adaptacije same po sebi, rešenja itd. Ja se više ni toga ne sećam.

Hvala ti. Čula sam razne utiske. Ne verujem da ću gledati. Valjda sam zadovoljna kako sam ja to zamislila, tj. fino su obrađeni u knjizi.
Više volim kad od adaptacije ispadne neki spektakli (kostimi, statisti...konji, da! :D i tako te stvari, ili lik koji iziskuje dobru glumu). Ne znam da li za išta od toga ovde ima prostora.

Hvala ti. Čula sam razne utiske. Ne verujem da ću gledati. Valjda sam zadovoljna kako sam ja to zamislila, tj. fino su obrađeni u knjizi.
Više volim kad od adaptacije ispadne neki spektakli (kostimi, statisti...konji, da! :D i tako te stvari, ili lik koji iziskuje dobru glumu). Ne znam da li za išta od toga ovde ima prostora.

Mislim da je film za ljude kojima se on ne čita, pa kao uvod. Ili upozorenje : )

The Dictator (2012)

220px-The_Dictator_Poster.jpg

http://www.imdb.com/title/tt1645170/

Evo konacno, posle cetiri godine, odgledah jedan film u bioskopu...:mrgreen:
I eto, odlucih da se malo nasmejem uz nenormalnog Sasu Baron Koena :mrgreen:
Iako je sa Brunom presao svaku granicu degutantnosti, ipak sam se odlucio da pogledam ovu njegovu novu parodiju i mogu reci da se nisam pokajao...
Naravno, ima tu karakteristicnog vulgarnog, eksplicitnog humora, sto je Koenov zastitni znak, ali ono sto mi se svidelo, to je nacin na koji je Koen pokazao da se tzv. americka "demokratija" vrlo malo razlikuje od vladavine tirana u nekim dalekim zemljama, protiv koje se Ameri revnosno bore godinama, izigravujuci svetskog policajca i kad treba, i kad ne treba...
Jednostavno, Koen je objasnio Amerikancima da je njihova demokatija iluzija i paravan za razne latentne diktatore, koji kroje politiku sveta...
Ocena: 7,5

ako u tebi ne probudi empatiju u meni probudi, i dalje znachi da je los glumac?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back