Gangs of New York
http://www.imdb.com/title/tt0217505/
Ovaj film sam prvo hteo da stavim na temu-Zamalo,pa dobar film,ali sam ga ipak postavio ovde.Gledao sam ga već par puta,ali tek nakon trećeg gledanja sam shvatio dobre i loše strane ovog filma.
Najveća greška je ista ona koja se pojavljuje u filmu The Patriot sa Melom Gibsonom.
U oba američka filma motiv su realni istorijski događaji,ali čijim akterima je data prevelika važnost,koja nije utemeljena na istorijskim činjenicama.Postojala je američka vojska ,a kroz film Patriota,pokazano nam je da je postojala i kolonijalna milicija,koja je takođe imala svoju zaslugu za osolobođenje od britanskih kolonizatora.Iako je ta kolonijalna milicija bila sačinjena od marginalnih skupina naoružanih građana, u Patrioti se njihova borba uzdiže na gotovo epski nivo.Isto tako u Bandama Njujorka,pokazano nam je da su i Irci imali svoje učešće u istoriji kriminala grada Njujorka a ne samo italijanska mafija,moderne bande iz geta itd.
Ista greška u filmu - Ircima se pridaje prevelika važnost na istorijske događaje,koji idu dotle da lokalni vođa bandi Bill Butcher postaje veoma važan politički faktor.(Doduše,Skorcez se kasnije ispravio i pokazao upravo kroz Bila Bačera,svu bedu tadašnjih Iraca i njihovo iskorištavanje od strane stvarnih moćnika tog vremena ).
Najbolja strana filma je upravo realni prikaz koliko je onaj danas poznati Njujork,bio u ne tako davnoj istoriji obično blatište naseljeno udžericama.A naselja u kojima su živeli ti Irci bukvalno pećinske jazbine .
Kao i sva brutalnost i besmislenost u borbi za taj komad blata,među irskim bandama.Film je trebao da ostane na toj liniji.Prikaz teškog života u počecima tog grada,iskorištavanje jeftine irske radne snage.Realniji prikaz koreografija borbi među irskim bandama bi takođe doprineo filmu, za razliku od spektakularnih borbi koje podsećaju na Kung fu pandu.Sa naglaskom na razne tehnike sečenja i ubadanja i glorifikovanja noževa,satara,sekira i ostalih oštrih predmeta.
Dok je Danijel Dej-Luis kao Bil Bačer,odličan izbor i izvukao je možda i veći deo filma i učinio ga zanimljivim za gledanje (jedan od boljih filmskih negativaca),dotle je Lionardo Dikaprio loš izbor za ulogu koja mu je namenjena.Ali to je bilo doba njegove najveće popularnosti.Film je snimljen 5 godina nakon Titanika, tako da je to možda bio presudan faktor.
Uloga namenjena Kameron Dijaz kao džeparoške i prostitutke,koja je predstavljena gotovo kao intelektualka i salonska dama je takođe promašaj.Nezavisno od same Dijaz,koja je dobro odradila svoju glumačku ulogu.Taj ženski karakter u filmu je uveden naprosto da bi glavni junak imao devojku,neuverljiv je i naivan.
Film ipak vredi odgledati upravo zbog te istorijske dimenzije,ma koliko imala grešaka,bar je scenografija odlična.Ovako je izgledao Paradise Square u to doba (filmska scena,vidi se da je film high budget, još jedan vredan razlog za gledanje ) :