El laberinto del fauno
http://www.imdb.com/title/tt0457430/
Izvanredan film Giljerma Del Toroa. Dugo sam se meračio da ga pogledam, jer nisam neki ljubitelj filmova sa fantasy elementima, zbog toga što često ti elementi budu prikazani na prilično neubedljiv i banalan način, pa postaju smešni i negledljivi. Takav problem imam sa velikom većinom izvikanih holivudskih blokbastera i retko kojeg sam uspeo pogledati do kraja.
Međutim u ovom filmu fantazija i realnost se jako lepo dopunjuju i prožimaju, te funkcionišu kao jako skladna celina. Radnja filma se odvija u vreme građanskog rata u Španiji, u jednoj od baza Frankovih trupa, a glavni likovi su surovi fašistički kapetan, njegova žena i njena ćerka iz prvog braka. Žena je trudna i nosi sina tog ozloglašenog kapetana, a on emocije pokazuje samo prema tom nerođenom sinu, dok je prema svima ostalima odvratan i brutalan. Maloj ćerki Ofeliji se to surovo okruženje nikako ne dopada i ona stvara sopstveni imaginarni svet mašte koji joj pomaže da lakše provede turobne i neizvesne dane građanskog rata. Kako se film odvija u gledaocu se budi dilema, da li je taj njen svet zaista samo uobrazilja? Film za svaku preporuku i domaći zadatak raznim holivudskim prodavcima magle.