Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Igla ispod praga (2016)

Igla-ispod-praga-.jpg

http://www.imdb.com/title/tt4768468/

Film vredan gledanja više puta.
Prvenac mladog crnogorskog reditelja Ivana Marinovića je pun pogodak u svakom smislu: scenarija, režije, divne fotografije, glume...

Radnja filma se događa u malom mestašcu na crnogorskom poluostrvu Luštica. Centralni lik je lokalni pop Petar, koji se sukobljava sa grupom svojih parohijana jer odbija da proda zemlju svoje dementne majke stranim investitorima i tako, po njihovom mišljenju, koči razvoj ovog mesta. Pored sukoba sa meštanima i brizi o dementnoj majci, Petra muči odnos i sa sopstvenim sinom, a svi ti događaji dovode do toga da posumnja i sam u sebe...

Već iz sinopsisa može se napraviti paralela sa radovima pokojnog Živka Nikolića, ali daleko od toga da Marinović igra na kartu kopiranja ovog čuvenog reditelja. Marinović uspeva da izgradi svoj stil pričanja priče, uz po meni primetan uticaj ruskih kinematografa u pojedinim sekvencama. Izabrana je zanimljiva tema sa svedenim brojem likova, koji su apsolutno u funkciji radnje i nisu što bi se reklo "u prolazu", već je Marinović "udahnuo život" u njih. Takođe, prirodne lepote Luštice nisu tu samo kako bi reditelj njihovim kadrovima popunjavao "prazne minute", već su deo dekora koji doprinosi potpunom užitku gledaoca.

Centralni zaplet je Nikolićevski: Meštani koji teže inovacijama, trude se da izađu iz te ljušuture zaostalog mestašca i postanu deo modernog društva, ali su u isto vreme glupavo sujeverni i rudimentni. Na jednoj strani ponose se mobilnim telefonom kao simbolom progresa, a na drugoj stavljaju iglu ispod praga zbog sujeverja. Naravno, tu je kao i obično grupa ljudi koja u tome vidi priliku da lepo zaradi.

Marinković se vešto poigrava sa mentalitetom tih ljudi, ali po meni ne toliko banalno kao što je radio Nikolić. Marinovićev humor u filmu je dosta vešto upakovan i pogađa gde treba i kad treba. Upravo ta doza humora dozovoljava Marinoviću da balansira između dva žanra, drame i komedije, i da nađe odgovarajući ritam kako ne bi gledaoca isuviše opeteretio jednim ili drugim elementom.

Značajan podzaplet čini i odnos popa Petra i njegovog sina, dva u potpunosti suprotna karaktera, koji se na kraju razrešava na prilično dirljiv, pomalo i melodramatičan način.

Da ne zaboravim i muzičku podlogu, koja kao da je iz nekog Tarantinovog vesterna.

Na kraju, treba pomenuti i glumce. Veoma zanimljiv kasting gde su na jednom mestu okupljeni glumci iz maltene svih zemalja bivše SFRJ.

Glavna uloga pripala je Makedoncu Nikoli Ristanovskom, koji je pokazao da zna da iznese težinu glavnog lika na svojim plećima. Dobro, u pojedinim trenucima je njegov pristup malo više teatarski, ali vidi se da čovek ima dovoljno glumačkog kvaliteta i talenta za ovakav izazov.
Pored Ristanovskog, tu je i hrvatski glumac Leon Lučev, koji je takođe odličan. Njegov lik balansira između pozitivnog i negativnog, pa je imao dosta težak zadatak da ostane u tom limbu, kako ne bi skrenuo u jedan ili drugi ekstrem.
Seka Sabljić kao baba sa Alchajmerom sasvim uverljiva. Ta njena urođena lucidnost i glumački šarm i ovde dolaze do izražaja. Ljuba Bandović ovde igra lokalnog rmpaliju, u suštini dobričnu, a s obzirom da ovde nije morao da bude u ulozi spasioca filma, pošto je imao dobru ekipu pored sebe, savršeno se uklopio i našao svoje mesto. Jedino me Diklić nije oduševio. E da, dobar je i klinac.

Rapisao se ja, imao bih još dosta toga da pišem, ali najbolja preporuka je da sami odgledate film i da izvučete svoje zaključke i utiske. Verujte mi, nećete se pokajati...

Poslednja izmena:
Gledala sam film. Vidim da si ti tu svasta napisao, ali film je jako glup. To je vec odavno pokusaj zvakanja tema koje su odavno sazvakane. Leon Lucic glumi u nekoj kriminalnoj seriji. Super izgleda, ali izgleda da je gej. Mene to ne interesuje, jer sam Hrvatom nikad ne bih bila u vezi. To je njegov zivot. Ceo film je neka prazna patetika i imam osecaj da gledam neke "o-ruk" filmove. Moja ocena za film je slaba dvojka, iako bi i jedinica bila mnogo. Film je stvarno glup.

pa gde si ti do sad :lol:

Gledao sam i ja Wind River. Iako je glavna premisa filma dobra, zločin u indijanskom rezervatu, outback scenografija... gluma mi je sa druge strane katastrofalno loša. Džeremi Rener nije u stanju da pokaže više od dve emocije po filmu, a glavna glumica je tek sveopšti haos. Nit je sposobna da izazove empatiju, nit može da iznese komičarski deo iako šatro glumi klamzines. Sve u svemu, Indijaneri su odradili najbolji deo posla :mrgreen: + Jon Bernthal-

Ja mu dajem 6-icu. Može, a i ne mora da se gleda.

Svakako nije Fargo.

da, wind river bi sumirao vako: mogao da bude odlican! :D
u svakom slucaju, ako trazite noviji film da gledate, wind river bi trebao da bude u izboru

- - - - - - - - - -

krenuh da gledam fani i aleksandar i prva epizoda je veoma dosadna.. jesam li napravio gresku sto sam uzeo tv verziju da gledam, sto traje sat i po duze?!?

- - - - - - - - - -

dosadna u kontekstu bergmanovog filma koji je sažet i dinamičan (uglavnom).. tv verzija Scena iz braka mi se svidjela, valjda sam od ovoga podsvjesno ocekivao da ce biti jos bolje

Poslednja izmena:
Nije na nivou Farga naravno, ali ima slicnu atmosferu - sneg, depresija. Barem je mene podsetilo na to.

Sneg i depresija i u filmu Snesko po romanu Jua Nesboa - atmosfera u filmu odlicna, scenario labav i supljikav, Fasbender je medjutim dovoljan razlog za gledanje, i da nema njega i onog sivila, ne bi bilo ni filma 7/10
(Fasbender toliko zgodan da na kraju nemam pojma da li je stvarno dobar glumac, ali mislim da je divan glumac)

Šta je ovo ženski kutak???:zper::lol:
Elem...
large_rLVGv4Zvlh4xejieJviamfnmMEY.jpg

Super drama, svrstavaju je u ''film noir'' ali nekako ne nalazim vezu. U svakom slučaju odlična, puna emocija i realnosti u dijalozima, situacijama, vrlo autentično...Odlični Vilijam Holden, Glorija Svanson, Erih Fon Strohajm, Nensi Olson, kao i gomila ljudi koji glume sebe poput Sesila B De Mila! Vrlo inteligentna priča o usamljenosti bolja od većine današanjih mračnih filmova koje snimaju na tu temu...Ima i pomalo sablasnog, posebno lokacija snimanja koja je idealna...Film o propalim snovima, koje je vreme pregazilo, aktuelan i danas kao i tada...10/10

Igla ispod praga (2016)

Igla-ispod-praga-.jpg

http://www.imdb.com/title/tt4768468/

Film vredan gledanja više puta.
Prvenac mladog crnogorskog reditelja Ivana Marinovića je pun pogodak u svakom smislu: scenarija, režije, divne fotografije, glume...

Radnja filma se događa u malom mestašcu na crnogorskom poluostrvu Luštica. Centralni lik je lokalni pop Petar, koji se sukobljava sa grupom svojih parohijana jer odbija da proda zemlju svoje dementne majke stranim investitorima i tako, po njihovom mišljenju, koči razvoj ovog mesta. Pored sukoba sa meštanima i brizi o dementnoj majci, Petra muči odnos i sa sopstvenim sinom, a svi ti događaji dovode do toga da posumnja i sam u sebe...

Već iz sinopsisa može se napraviti paralela sa radovima pokojnog Živka Nikolića, ali daleko od toga da Marinović igra na kartu kopiranja ovog čuvenog reditelja. Marinović uspeva da izgradi svoj stil pričanja priče, uz po meni primetan uticaj ruskih kinematografa u pojedinim sekvencama. Izabrana je zanimljiva tema sa svedenim brojem likova, koji su apsolutno u funkciji radnje i nisu što bi se reklo "u prolazu", već je Marinović "udahnuo život" u njih. Takođe, prirodne lepote Luštice nisu tu samo kako bi reditelj njihovim kadrovima popunjavao "prazne minute", već su deo dekora koji doprinosi potpunom užitku gledaoca.

Centralni zaplet je Nikolićevski: Meštani koji teže inovacijama, trude se da izađu iz te ljušuture zaostalog mestašca i postanu deo modernog društva, ali su u isto vreme glupavo sujeverni i rudimentni. Na jednoj strani ponose se mobilnim telefonom kao simbolom progresa, a na drugoj stavljaju iglu ispod praga zbog sujeverja. Naravno, tu je kao i obično grupa ljudi koja u tome vidi priliku da lepo zaradi.

Marinković se vešto poigrava sa mentalitetom tih ljudi, ali po meni ne toliko banalno kao što je radio Nikolić. Marinovićev humor u filmu je dosta vešto upakovan i pogađa gde treba i kad treba. Upravo ta doza humora dozovoljava Marinoviću da balansira između dva žanra, drame i komedije, i da nađe odgovarajući ritam kako ne bi gledaoca isuviše opeteretio jednim ili drugim elementom.

Značajan podzaplet čini i odnos popa Petra i njegovog sina, dva u potpunosti suprotna karaktera, koji se na kraju razrešava na prilično dirljiv, pomalo i melodramatičan način.

Da ne zaboravim i muzičku podlogu, koja kao da je iz nekog Tarantinovog vesterna.

Na kraju, treba pomenuti i glumce. Veoma zanimljiv kasting gde su na jednom mestu okupljeni glumci iz maltene svih zemalja bivše SFRJ.

Glavna uloga pripala je Makedoncu Nikoli Ristanovskom, koji je pokazao da zna da iznese težinu glavnog lika na svojim plećima. Dobro, u pojedinim trenucima je njegov pristup malo više teatarski, ali vidi se da čovek ima dovoljno glumačkog kvaliteta i talenta za ovakav izazov.
Pored Ristanovskog, tu je i hrvatski glumac Leon Lučev, koji je takođe odličan. Njegov lik balansira između pozitivnog i negativnog, pa je imao dosta težak zadatak da ostane u tom limbu, kako ne bi skrenuo u jedan ili drugi ekstrem.
Seka Sabljić kao baba sa Alchajmerom sasvim uverljiva. Ta njena urođena lucidnost i glumački šarm i ovde dolaze do izražaja. Ljuba Bandović ovde igra lokalnog rmpaliju, u suštini dobričnu, a s obzirom da ovde nije morao da bude u ulozi spasioca filma, pošto je imao dobru ekipu pored sebe, savršeno se uklopio i našao svoje mesto. Jedino me Diklić nije oduševio. E da, dobar je i klinac.

Rapisao se ja, imao bih još dosta toga da pišem, ali najbolja preporuka je da sami odgledate film i da izvučete svoje zaključke i utiske. Verujte mi, nećete se pokajati...

E vala si me zainteresovao za ovaj film. Ja poslednje sto sam gledao je "mr smith goes to washington", italijasni film potpuni stranci i romanticnu komediju "ovo znaci rat". Sva 3 su dobri filmovi na svoj nacin.

Sneg i depresija i u filmu Snesko po romanu Jua Nesboa - atmosfera u filmu odlicna, scenario labav i supljikav, Fasbender je medjutim dovoljan razlog za gledanje, i da nema njega i onog sivila, ne bi bilo ni filma 7/10
(Fasbender toliko zgodan da na kraju nemam pojma da li je stvarno dobar glumac, ali mislim da je divan glumac)

Fasbender na stranu... film je prilično razočarao. Baš sam puno očekivao od njega. Nedostaju dobri trileri poslednjih godina :sad2:

Погледао два зимска иако још није дошла зима у пуној снази.
The Snowman (2017) 2+/5 Симпатичан филм али само за кратку конзумацију без неке велике филмске вредности.Глума је коректна,атмосфера зимска одлична али ту би се негдје могло стати и размислити зашто сам већ на самом почетку знао ко је серијски убица???Не волим танке изазове.Жалим случај.
Wind River (2017) 3+/5 Тужан филм заиста,атмосфера и више него одлична, Jeremy Renner хладан глумац без гримасе било какве на лицу,можда је зато и добио ову улогу. Taylor Sheridan врхунски пише,његов је одличан Hell or High Water (2016) и Sicario (2015).Али није ни један режирао.То је ипак мало тежи и софистициранији посао.Како добру причу приказати конзументу?Ко одговори на то питање успјешно постаће одличан режисер. Taylor је врхунски писац сценарија и потенцијално одличан режисер.Једно знам сигурно чућете за њега још.Чекам његов следећи мовие.

Poslednja izmena:

Vidim i J.K. Simmons glumi, steta sto je ispao njesra film, sudeci po vasim komenatrima ovde.

Gledao svasta nesto prethodnih dana, tacnije u nedelju. :mrgreen:

The Next Three Days. Kome se svidja tematika bekstva iz zatvora, svidece mu se i film. 7/10

The Grey.
Abnormalno glup film. Znaci nikakve logike nema, Liam vuce poteze totalnog kretena kroz ceo film. Ja sam navijao za vukove da ih porokaju sve jer su jebeni retardi. Na starnu kako su vukovi nerealno prikazani, kao i njihovo ponasanje. Izbegavajte ovo u sirokom luku. 0/10.

Nosferatu: Phantom der Nacht. Standardna prica o Drakuli, dakle nista novo sto se radnje tice, gledali smo svi sto puta (a neki i citali). Jedino mi se svidja Klaus Kinsi u ulozi Drakule, jeziv je kao Max Schreck u originalnom i prvom Nosferatuu. Stvarno vredi pogledati zbog njega. 7/10

Jungle - http://www.imdb.com/title/tt3758172/

Daniel-Radcliffe-Jungle-New-Poster.jpg

Sasvim solidan film zasnovan na istinitoj priči.
Trojica fakultetlija na nagovor starijeg Nemca pustolova odlaze u prašumu Bolivije,
u potrazi za izgubljenim plemenom Indijanaca.
Ali ono što počije kao avantura ubrzo se pretvara u borbu za opstanak...

Solidna 8-ica.

PS. Svo vreme filma sam imao utisak da doživljavam dežavi, i bio sam siguran da znam ishod... što mi je izgledalo nemoguće jer je film ovogodišnji, ali ispostavilo se da sam na kraju bio u pravu.

Izgleda da sam nekada davno pogledao dokumentarac... tačnije rekonstrukciju događaja na Nacionalnoj Geografiji ili tako nekom kanalu.

Preporuka.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back