Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
poster.jpg

Odlična stara krimi drama...Radnju ''nose'' Sevidž i Vuds ali su mi odlični i Sils i Kox...Lepo urađeno čak ni patetika nije patetična...10/10

Saedeu mubi - Sad Movie (2005)
http://www.imdb.com/title/tt0475711/

Južno Korejski
Romansa/drama
Film prati živote nekoliko parova - glavne junjakinje su gluva devojka i njena rođena sestra i njihove ljubavne veze, ali je radnja kompleksnija......
Scenarijo baguje na nekoliko mesta, ali je i pored toga reč o gledljivom filmu..... Južno Korejski temperament dolazi do izražaja tokom celog filma....

the-match-factory-girl-tulitikkutehtaan-tytt.9596.jpg

Preporuka za jedan totalno offbeat (netipican) i krajnje cool film.

Match Factory Girl (Djevojka iz tvornice sibica), finskog reditelja Akija Kaurismakija (Aki Kaurismäki).

Ah, Kaurismaki! Fascinantan lik! :)
Jedan od onih rezisera za kojeg nikada sa tvrdnjom ne mozete reci da li zeli da se
smijete ili placete zajedno sa karakterima u njegovim filmovima. I jedno i drugo, pretpostavljam.
Prilicno ekscentrican i sa stavom "I don't give a s**t" :), izvinjavam se zbog psovke), iskren je i sarmantan u svojoj jednostavnosti.
Njegovi filmovi izgledaju kao mucne i emotivne potrage za malo srece, kao slikanje svakodnevnog crnila.
Prigusen humor, stilizovan realizam, i nadasve snazna socijalna dimenzija, osnovne su karakteristike Akijevih filmova.

Radnja filma: Radnica na pokretnoj traci u tvornici šibica, nakon još jednog razočarenja (slomljene nade) odlučuje da je vrijeme za osvetu.

Mala napomena - ne vjerujem da je i jedan Akijev film bilo gdje napunio salu,
cak ni u Finskoj nije pretjerano popularan.
No, meni je jedan od omiljenih reditelja i neko sa kim ja cesto (u mislima samo :) ) komentarisem ovaj hladni, turobni svijet.

Поготово овај филм, односно трилогија којој припада, осврће се на социјални, да не кажем социјалистички, караткер појединца у друштву, није случајно дата фабрика, као и у претходна два филма: Ариел и Сенке у рају. Акијеви ликови имају заједнички именитељ: углавном су несрећни, на дну радничке класе (лумпенпролетеријат), живе "нормалним" животом свакодневнице, док их Аки не метне на платно, пошто се деси обрт у њиховим животима, упадају у бројне неочекиване и за њих до тада - невиђене ситуације, наивни су и простодушни, друштво им није наклоњено. Исто тако, Аки је поприлично ригорозан у портретисању свих оних који припадају "вишем" слоју.

http://www.imdb.com/title/tt0276919/
Dogville_5.jpg

svakako zanimljiv i osvežujuć ali ne mogu da sad da ulazim u dubioze
svidja mi se naracija, tečnost priče, estetika
jedno je sigurno - ideja o dobrim i poštenim ljudima malog mesta je smehotres
al to je jasno iovako
isto tako neporeciva činjenica - naše biće vodi moto može mi se
posebno kad je svest o tome tako očigledna
mada iskreno ima mi dosta rupa, ali ne mogu da razmišljam
3,5 - dobar, pa malo iskače

Odgledah:

img-thing

Film je onako, više je smor i nije za preporuku... 4,9/10

On se zaljubljuje u malo čudnu djevojku na poslu, upadaju u neku vezu, ljube se, prcaju se itd. ali mu je dala na znanje da to neće biti ozb. veza. On se primio na nju i ona ga štiklirala posle što je i bilo za očekivat jer mu je onomad dala na znanje, uda se za drugog, eto to je to umjetničko ostvarenje ovog muvija.

Poslednja izmena:
47 Ronin - 7,5/10

Dobar. Bajkovita prica o istinitim dogadjajima iz istorije Japana. Mozda bi film bio bolji da nije bilo supernatural elemenata, zmajeva, demona i vestica. Malo su previse zacinili pricu. Isto vazi i za ljubavni deo filma i Kijanu Rivsa. Sa druge strane gluma je bila odlicna posebno zenski deo ekipe Ko Shibasaki i Rinko Kikuchi koju sam vec pohvalio za Pacific Rim i uvek dobri Hiroyuki Sanada (Helix). :)

severance-dvd.jpg

Dobra ''slasher'' komeNdija...Grupa priglupih i razmaženih britOnaca dolazi u neku balkansku zabit( Mađarska?) i biva kasapljena od lokalaca, šta tu ima da se ne voli?:mrgreen:
Ali ipak ima ''more then meets the eye''...Iako je tema vrlo brutalan crni ''british'' humor i način na k oji je o brađena te tera da se smeješ i preko volje. Znači ako neko hoće da ''odmori mozak'' od prevelike a prazne filozofije o životu u modernim filmovima..10/10

Das letzte Schweigen
http://www.imdb.com/title/tt1361835/?ref_=nm_flmg_act_16
Posle dosta veremena, zamlaćivanja sa Putinom, nacistima, Rusima, Krimom, crnomorskom flotom i ostalim događajima sa početka Trećeg svetskog rata, konačno sam se odvažio da pogledam neki film. Izbor je pao na germanski film detektivskog tipa. Dakle, tema je u svetu filma već toliko eksploatisana, da bi zaista, sa one strane kamere trebao da se pojavi, neko inventivniji od Nikole Tesle, kako bi se dobio jedan koliko-toliko originalan proizvod. E, pošto ovde Tesla nije bio umešan, dobili smo prosečan film, čiji su najjači aduti, prilično energičan početak i odlični glumci, na čelu sa Urlihom Tomsenom. Sve ostalo, je prosečno, tako da, generalno, dobijamo jedan gledljiv film, ništa više od toga. Mišljenja sam da se režiseri svih detektivskih filmova, nalaze u istom problemu, i da retko koji uspe da napravi nešto, što iskače iz strogih granica šablona datog žanra.

Što se tiče same radnje, na početku filma, dešava se brutalno silovanje i ubistvo 11godišnje devojčice, koga izvodi jedan izvršilac dok ga drugi čeka u automobilu. Posle 23 godine, dešava se gotovo preslikan slučaj, i to, na istom mestu. I to bi bio zaplet, koji je ujedno i najbolji deo filma...

Poslednja izmena:
Das letzte Schweigen
http://www.imdb.com/title/tt1361835/?ref_=nm_flmg_act_16
Posle dosta veremena, zamlaćivanja sa Putinom, nacistima, Rusima, Krimom, crnomorskom flotom i ostalim događajima sa početka Trećeg svetskog rata, konačno sam se odvažio da pogledam neki film. Izbor je pao na germanski film detektivskog tipa. Dakle, tema je u svetu filma već toliko eksploatisana, da bi zaista, sa one strane kamere trebao da se pojavi, neko inventivniji od Nikole Tesle, kako bi se dobio jedan koliko-toliko originalan proizvod. E, pošto ovde Tesla nije bio umešan, dobili smo prosečan film, čiji su najjači aduti, prilično energičan početak i odlični glumci, na čelu sa Urlihom Tomsenom. Sve ostalo, je prosečno, tako da, generalno, dobijamo jedan gledljiv film, ništa više od toga. Mišljenja sam da se režiseri svih detektivskih filmova, nalaze u istom problemu, i da retko koji uspe da napravi nešto, što iskače iz strogih granica šablona datog žanra.

Što se tiče same radnje, na početku filma, dešava se brutalno silovanje i ubistvo 11godišnje devojčice, koga izvodi jedan izvršilac dok ga drugi čeka u automobilu. Posle 23 godine, dešava se gotovo preslikan slučaj, i to, na istom mestu. I to bi bio zaplet, koji je ujedno i najbolji deo filma...
Gledah ga pre mesec-dva. Onako, prosečan filmić..... Ocena:3/5

64415586201206091819113319866809451_010.jpg

Sinopsis: Čelista iz Tokija, nakon što je praktično dobio otkaz u raspuštenom orkestru, odlazi sa ženom "na selo", u svoju "rodnu kuću", gde počinje da radi u "pogrebnom preduzeću" kao "pologač u kovčege", odnosno da ritualno priprema, sredjuje i polaže u kovčeg pokojnike koji posle idu na kremaciju, posao izgleda dosta nečist i problematičan... No to će biti uvod u njegovo, na neki način, otkrivanje sebe, svog života i svoje prošlosti...
Film o kome nema mnogo šta da se kaže, dovoljno je samo gledati

4 - vrlo dobar

64415586201206091819113319866809451_010.jpg

Sinopsis: Čelista iz Tokija, nakon što je praktično dobio otkaz u raspuštenom orkestru, odlazi sa ženom "na selo", u svoju "rodnu kuću", gde počinje da radi u "pogrebnom preduzeću" kao "pologač u kovčege", odnosno da ritualno priprema, sredjuje i polaže u kovčeg pokojnike koji posle idu na kremaciju, posao izgleda dosta nečist i problematičan... No to će biti uvod u njegovo, na neki način, otkrivanje sebe, svog života i svoje prošlosti...
Film o kome nema mnogo šta da se kaže, dovoljno je samo gledati

4 - vrlo dobar

Ovaj japanac je svakako vredan pažnje,meni je sjeo,preporuka!

Pogledao večeras,totalno ludački film...

Snowpiercer (3)
Da se nadovežem,sinoć sam zaspao pa nisam komentarisao ovaj ludački vanvremenski film sa azijskim melosom.Koliko god volio postapokaliptičnu atmosferu začinjenu sa Joon-ho Bong-om režiserom The host-a ipak se na kraju nisam mogao odati utisku da je američka patetika opoganila ovaj odlično zamišljen film kojem sam se radovao kao majmun banani. :D Prožima se evolucija homo sapiensa kao pozadinska poruka ali nedovoljno da bi dodirnula ovog orangutana u meni,njet,njet,njet...mene neće prevariti...:think:

Bienvenue chez les Ch'tis(2008)
http://www.imdb.com/title/tt1064932/

Francuski.
Komedija .
Direktora pošte, porodičnog čoveka, po kazni šalju na sever da radi umesto na jug (azurnu obalu) gde je želeo. Očajan je zbog toga i pun predrasuda prema ljudima koji tamo žive. Malo po malo počinje da mu se sviđa život na severu, a ženu laže da mu je tamo grozno.
Simpatična komedija na francuski način, ali bez neke umetničke vrednosti.
Ocena:3/5

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back