Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
El.crimen.Ferpecto
http://www.imdb.com/title/tt0395125/

Španski / komedija

Nije nešto. Prija samo ako Vam je dosadila USA kinematografija, pa čisto eto malo kao promena.

PLOT: Radnik u robnoj kući, lepotan, za kojim odkidaju sve zaposlene radnice u prodavnici, nesrećnim slučajem ubija svog šefa. To je videla najružnija radnica u prodavnici i ucenjuje ga da se oženi sa njom ili će ga prijaviti policiji

In The House - Dans la maison (2012)
http://www.imdb.com/title/tt1964624/

Francuski
Drama/komedija

Radnja: Nastavnik pomaže i podstiče učenika u pisanju. Učenik bira da piše o porodici svog druga iz odeljenja i stalno traži izgovore da bude u njihovoj kući. Profesor i njegova žena gutaju napisane radove učenika i pitaju se šta će se sledeće dogoditi. Učenik se zaljubljuje u majku svog druga.

OK film, prosečan. Ocena:3/5

• Podržavam
Reactions: 27E
Odgledah Her: http://www.imdb.com/title/tt1798709/

hercover.jpg

Nije mi se dopao i ne preporučujem trošenje vremena na isti.

Idejna zamisao mi pomalo deluje kao copy/paste filma koji sam gledala davno i baš mi se svideo, a u pitanju je Simone:

S1m0ne.jpg

Mislila sam da će ova dva filmska ostvarenja biti slična, ne u tematskom smislu, već kada se radi o tom fiktivnom momentu, tehnološkom "otelotvorenju" ličnosti.

Međutim, Her uopšte nije moja šolja čaja, svakako je bizaran i sam početak je interesantan, navodi nas da se zamislimo nad pitanjem kuda ide ovaj svet jer znam da postoje dokumentarci o muškoj populaciji u Japanu koji svedoče o tome da oni više vole svoje manga virtuelne devojke, što je dovelo do opasnih razmera po ljudsku psihu jer ih oni poistovećuju sa stvarnim osobama i najsvesnije moguće misle da su u vezama sa njima.

Ovaj film doživljavam kao upozorenje da se previše otuđujemo na planetarnom planu i da nas vreba opasnost da će se u bliskoj budućnosti ljudi zbilja pod novim "normalnim" okolnostima zaljubljivati u njima naklonjene bestelesne programe.

Daću mu objektivnu ocenu 5.5/10, jer bi subjektivna bila ispod srednje.

Iz mog ugla, sa ovim materijalom je moglo da se osmisli kreativnije rešenje, mnogo je odugovlačeno da bi se na kraju završilo zbrzano i poruka je ostala nedorečena nekako.

Ako volite ovakve filmove, Simone sa Al Paćinom je po meni prava stvar kao alternativno rešenje.

Toliko od mene.

Poslednja izmena:

hercover.jpg

Idejna zamisao mi pomalo deluje kao copy/paste filma koji sam gledala davno i baš mi se svideo, a u pitanju je Simone:
Ako volite ovakve filmove, Simone sa Al Paćinom je po meni prava stvar kao alternativno rešenje.

Toliko od mene.
Meni je film samo sa sociološkog stanovišta bio interesantan, odnosno u kakve se to degenerike ljudi i čovečanstvo pretvaraju.
Kako će ljudi živeti za 100 - 200 godina, žalosno.
Generalno, film mi se ne sviđa.

Mislim da je Japan vesnik popularizacije predskazanja o budućnosti sveta koja nam emituje ovaj film. Her sam doživela kao prezentaciju pred susretanje sa svim tim možda već u ovoj deceniji.
Slažem se da je gnusno i tužno u kom pravcu ide razvoj tehnologije, žao mi je sve te energije uložene da se kreiraju ta oružja za masovno otuđenje, umesto da se ona umseri ka nečem boljem.

hercover.jpg

S1m0ne.jpg

Mislila sam da će ova dva filmska ostvarenja biti slična, ne u tematskom smislu, već kada se radi o tom fiktivnom momentu, tehnološkom "otelotvorenju" ličnosti.

Međutim, Her uopšte nije moja šolja čaja, svakako je bizaran i sam početak je interesantan, navodi nas da se zamislimo nad pitanjem kuda ide ovaj svet jer znam da postoje dokumentarci o muškoj populaciji u Japanu koji svedoče o tome da oni više vole svoje manga virtuelne devojke, što je dovelo do opasnih razmera po ljudsku psihu jer ih oni poistovećuju sa stvarnim osobama i najsvesnije moguće misle da su u vezama sa njima.

Ovaj film doživljavam kao upozorenje da se previše otuđujemo na planetarnom planu i da nas vreba opasnost da će se u bliskoj budućnosti ljudi zbilja pod novim "normalnim" okolnostima zaljubljivati u njima naklonjene bestelesne programe.

Iz mog ugla, sa ovim materijalom je moglo da se osmisli kreativnije rešenje, mnogo je odugovlačeno da bi se na kraju završilo zbrzano i poruka je ostala nedorečena nekako.

Toliko od mene.

Shi bi rekao The Dude u Velikom Lebowskom - Ja ga jos uvek drkam manuelno !

- - - - - - - - - -

hercover.jpg

S1m0ne.jpg

Toliko od mene.

Shi bi rekao The Dude u Velikom Lebowskom - Ja ga jos uvek drkam manuelno !

the_crazies_1973_poster_01.jpg

Film k oji je ''tajko'' svih filmova o virusu besa...Urađen od strane Romera kasnije poznatog po zombi filmovima...Ovde nema toliko horora nego više psihološkog trilera i opisa masovne histerije gde se više ne zna ko je ''zaražen'' virusom ludila a ko je ''normalno'' poludeo ili je prirodno ''čudan'' u nekim momentima čak ima i humora k oji liči na ''Dr Strangelove''...Vredi pogledati 11/10

hercover.jpg

S1m0ne.jpg

Toliko od mene.

Film je dubok i mozda zahtjeva malo predznanja o temi da bi se skontao. U principu radi se o prosjecnoj srednjovijecnoj osobi (igrom slucaja je to muskarac, Teodor, ali problem nije specificno samo muski) koja nije u stanju da udje u zrelo doba i nosi se sa pravim i stvarnim zivotom i emotivnim problemima koji su sastavni dio odnosa izmedju dva ljudska bica. HER je zapravo HIM, tj. projekcija Teodorove idealne zene (zato je valjda na posteru Teodorovo lice u krupnom kadru, kao odraz u ogledalu, ispod koga pise ONA), a OS, tj. Samanta, je samo glina koju Teodor koristi da bi izvajao (materijalizovao) svoju viziju i potrebu (kao Ovidov Pygmalion).

She doesn’t move on her own. She doesn’t follow her own will. She has no own will. She is a perfect mirror of her lover’s desires, without having any desires of her own that might threaten her purity. She lives only for her lover, who is her one and only. He is, quite literally, her world. She is a supposedly living woman, but without the flaws, a living paradox. She is perfect and pure, but also perfectly usable, obedient and ready to serve her one and only master. She does what she is told. She is the ideal woman, the Eve of the Future, a precursor of today’s or tomorrow’s sexbots, a tailor-made, always-willing, never-tiring sexual companion, a Stepford wife.

Razlika izmedju Teodorove price i Pigmaliona, je u tome sto je OS umrezen i uci munjevitom brzinom (vjestacka inteligencija), tako da u jednom trenutku poprima karakteristike licnosti (anomalija u ponasanju kada Samanta angazuje djevojku da joj posudi tijelo i kompletira iskustvo, a sto Teodor nije trazio i nalazi za totalno neprihvatljivo), sto rezultira pucanjem veze. Zajednicko za Teodorovu zenu i Samantu je da su obje "pobjegle" od Teodora jer covjek jednostavno nije u stanju da se nosi sa stvarnoscu koja postoji izvan njegove glave.

01:09:49 - 01:09:55
We're fine, we used to be married, but he couldn't handle me, he wanted to put me on Prozac and now he's in love with his laptop.

01:09:58 - 01:10:02
You wanted to have a relationship without the challenges of actually dealing with anything real.

Ne treba se fokusirati na tehnologiju, kompjuter je uzet kao nesto sto je blisko danasnjoj publici, a sto se moze podesiti da funkcionise kako to vlasniku odgovora. Tema je aktuelna vec preko 2000 godina (Books of Transformations) i nije nista novo. Koga zanima, moze procitati vise ovde http://hauskeller.blogspot.com.au/search/label/Villiers de l'Isle Adam

Poslednja izmena:
Jagten aka The Hunt (4-)
Lov je čistokrvna socijalna drama sporijeg iscrpljujućeg ritma gdje odlična senzitivna gluma dovodi do eksplozije emocija.Odlično prikazana manja sredina gdje se crv sumnje širi brzinom munje,kao što sam i očekivao Mads Mikkelsen odličan kao i ostala glumačka postava.Vrlo jeftin film,svaka čast Dancima...
Jedna bubica za kraj za razmišljanje:
Kad je stari došao u sobu od male i mala je rekla 'Lucas?' a stari je rekao 'nije Lucas, tata je' - da bi to mogla biti dvoznačna rečenica u filmu.Otac mi je zapravo imao najčudnije reakcije (izraze lica) i facu krivca + bio je alkoholičar?Bilo mi je neobično kako je lako pustio Lucasa u kuću nakon što je znao za što su ga okrivili, tako bi postupila samo osoba koja zna da ovaj nije kriv e sad, zašto ga je onda pred kraj njegovog posjeta iznenada pribio na zid prijeteći mu, imao sam utisak da je to napravio samo radi žene jer je gledala.

Poslednja izmena:
Blood Diamond

Od onih filmova što preskočim kad izađu, pa kad konačno pogledam ispostavi se da su dobri. Par meseci ranije je izašao i Frirsov The Queen i nemrem opisati koliko me u žicu gađa to što korumpiranog predsednika (ili tako nekog *****) kompanije, koji se pojavljuje na kraju kao jagoda na vrhu, igra isti glumac koji je u tom filmu igrao Tonija Blera.

4/5.

PS: Kad onaj garavi podivlja u bari je jedan od jezivijih prikaza pravedničkog besa na filmu.

Poslednja izmena:
Blood Diamond

Od onih filmova što preskočim kad izađu, pa kad konačno pogledam ispostavi se da su dobri. Par meseci ranije je izašao i Frirsov The Queen i nemrem opisati koliko me u žicu gađa to što korumpiranog predsednika (ili tako nekog *****) kompanije, koji se pojavljuje na kraju kao jagoda na vrhu, igra isti glumac koji je u tom filmu igrao Tonija Blera.

4/5.

PS: Kad onaj garavi podivlja u bari je jedan od jezivijih prikaza pravedničkog besa na filmu.
Dobar film.

El.crimen.Ferpecto
http://www.imdb.com/title/tt0395125/

Španski / komedija

Nije nešto. Prija samo ako Vam je dosadila USA kinematografija, pa čisto eto malo kao promena.

PLOT: Radnik u robnoj kući, lepotan, za kojim odkidaju sve zaposlene radnice u prodavnici, nesrećnim slučajem ubija svog šefa. To je videla najružnija radnica u prodavnici i ucenjuje ga da se oženi sa njom ili će ga prijaviti policiji

:heart:
Odlican film. Ja sam bila u vezi sa Giljermom. Mislim da je to bilo pre sedam godina. Bili smo dva meseca u vezi. Znate, on super izgleda i on je nudista, ali on je, ipak, star, tako da sam videla da od njega nema nista.:heart:

Film je dubok i mozda zahtjeva malo predznanja o temi da bi se skontao. U principu radi se o prosjecnoj srednjovijecnoj osobi (igrom slucaja je to muskarac, Teodor, ali problem nije specificno samo muski) koja nije u stanju da udje u zrelo doba i nosi se sa pravim i stvarnim zivotom i emotivnim problemima koji su sastavni dio odnosa izmedju dva ljudska bica. HER je zapravo HIM, tj. projekcija Teodorove idealne zene (zato je valjda na posteru Teodorovo lice u krupnom kadru, kao odraz u ogledalu, ispod koga pise ONA), a OS, tj. Samanta, je samo glina koju Teodor koristi da bi izvajao (materijalizovao) svoju viziju i potrebu (kao Ovidov Pygmalion).

She doesn’t move on her own. She doesn’t follow her own will. She has no own will. She is a perfect mirror of her lover’s desires, without having any desires of her own that might threaten her purity. She lives only for her lover, who is her one and only. He is, quite literally, her world. She is a supposedly living woman, but without the flaws, a living paradox. She is perfect and pure, but also perfectly usable, obedient and ready to serve her one and only master. She does what she is told. She is the ideal woman, the Eve of the Future, a precursor of today’s or tomorrow’s sexbots, a tailor-made, always-willing, never-tiring sexual companion, a Stepford wife.

Razlika izmedju Teodorove price i Pigmaliona, je u tome sto je OS umrezen i uci munjevitom brzinom (vjestacka inteligencija), tako da u jednom trenutku poprima karakteristike licnosti (anomalija u ponasanju kada Samanta angazuje djevojku da joj posudi tijelo i kompletira iskustvo, a sto Teodor nije trazio i nalazi za totalno neprihvatljivo), sto rezultira pucanjem veze. Zajednicko za Teodorovu zenu i Samantu je da su obje "pobjegle" od Teodora jer covjek jednostavno nije u stanju da se nosi sa stvarnoscu koja postoji izvan njegove glave.

01:09:49 - 01:09:55
We're fine, we used to be married, but he couldn't handle me, he wanted to put me on Prozac and now he's in love with his laptop.

01:09:58 - 01:10:02
You wanted to have a relationship without the challenges of actually dealing with anything real.

Ne treba se fokusirati na tehnologiju, kompjuter je uzet kao nesto sto je blisko danasnjoj publici, a sto se moze podesiti da funkcionise kako to vlasniku odgovora. Tema je aktuelna vec preko 2000 godina (Books of Transformations) i nije nista novo. Koga zanima, moze procitati vise ovde http://hauskeller.blogspot.com.au/search/label/Villiers de l'Isle Adam

Gledala sam film. Mnogo je glup. Dzaba ti te analize, kad je glup.:heart:

Blood Diamond

4/5.

Gledala sam taj film. Bas je glup.:heart:

Prisoners (2013)

Prisoners-Movie-Poster.jpg

http://www.imdb.com/title/tt1392214/

Prilicno razvucen triler, koji drzi paznju, ali opet ne toliko inovativan.
Dosta fora je pokupljeno iz raznoraznih filmova sa slicnom tematikom.
Ocena: 7,5

Layer Cake (2004)

tumblr_lcdcosAHS71qakglxo1_400.jpg

http://www.imdb.com/title/tt0375912/

Film koji podseca i pokusava da "reciklira" radove Gaja Ricija, tj. "Lock, Stock and Two Smoking Barrels" i "Snatch".
To je i logicno, obzirom da je reditelj ovog filma ujedno i producent filmova Gaja Ricija.
Kao i obicno kada su u pitanju kopije, ni ova nije priblizna originalu.
Radnja je prilicno konfuzna, tesko je ispratiti sve te likove i situacije, a uz to nedostaje i taj humor, koji je prisutan u Ricijevim filmovima.
Fina glumacka ekipa, na celu sa Danijelom Krejgom, koji je mogao da bude malo opusteniji u svojoj ulozi.

Ocena: 7

The Grapes of Wrath (1940)

gw4.jpg

http://www.imdb.com/title/tt0032551/

Divan film, koji prikazuje drugu stranu Amerike.
Prica o siromastvu, o nepravdi, o ljudima koji zive nomadskim zivotom, nakon sto su proterani sa svoje zemlje.
Film je radjen prema istoimenoj knjizi, koja je verovatno bolja od filma, pre svega zbog suvise melodramaticne glume protagonista.
Ipak, moram istaci sjajnu Dzejn Darvel, zena koja je imala slicnu karijeru poput nase Radmile Savicevic, u smislu da se proslavila tumaceci likove majki i baba u raznoraznim ostvarenjima. Medjutim, ona to radi na jedan izuzetno dirljiv, spontan nacin i zaista je zasluzeno dobila Oskara za ovu rolu.

Ocena: 8,5 na 9

Poslednja izmena:
Oni su makar snimili film o tome a ovde od mora ''partizanskih'' filmova nisu stigli da snime kako su maltretirali ''prljavi seljački element'' uzimali im zemlju, krave, ubijali, terali ljude iz sela u grad posle 45.-e i tako potkopavali temelje države koja počiva na tri stuba seljaštvu, radništvu i srednjem sloju(višem i nižem)...

Poslednja izmena:
Tako je ali baš misilim vezano za tu konkretnu temu koja je slična temi ''Grapes of wrath'', s tom razlikom da se tamo nije radilo o državnoj politici već o spletu prirodno društvenih okolnosti koja je naterala te ljude da se isele, nije...Zaparavo ono što sam ja gleda su slovenački i hrvatski filmovi ali srpski slabo...Interesantno je da su Slovenci imali najviše hrabrosti a kod nji hje to najmanje i rađeno, oni su dosta o čuvali strukturu od pre 45.-te to im je kasnije kada je taj sistem pao i pomoglo...Mada kdo nas je još bilo super prema onome što je rađeno u SSSR gde su pola stanovništva Ukrajine u jednom trenutku raselili i poslali veći deo u Sibir jer su bili tzv ''kulaci'' u početku samo bogatij i seljaci a posle i ko je imao više od dve krave, totalni idiotizam kad su ima daval i ašove i rekli dai kopaju sebi rupe u sibirskom granitu od smrznutog tla i tamo da spavaju...:think:

Poslednja izmena:
Los ultimos dias aka The Last Days (3)
Simpatičan španac obradio post-apokaliptičnu atmosferu po ko zna koji put,dakle nema ništa što već nije viđeno ali ideja za film je ipak orginalna,jer ne mogu se sjetiti filma gde je razlog apokalipse-Agorafobija( strah od otvorenog prostora).Ljubavna priča u pozadini i dobijete zaokružen film,u svakom slučaju simpatičan španac vredan pažnje.Ja asm uživao jer volim ovu tematiku...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back