Zwartboek (2006)
http://www.imdb.com/title/tt0389557/
1977. godine Pol Verhoven je snimio "Soldier of Orange" (u prevodu Nandzarasti tj. Holandski vojnik). Zatim je usledila karijera u Holivudu, gde je snimio hit filmove "Niske strasti", "Robokapa", "Totalni opoziv" sa Svarcijem i "Zvezdane trupe", da bi se 2006. godine ponovo vratio na pocetak, u svoju domovinu, gde je snimio ovaj film "Black Book", vrativsi se tematici iz "Holandskog vojnika".
Dakle, film je neka vrsta ratne drame/trilera i govori o navodno istinitoj prici o jevrejskoj pevacici, koja se igrom slucaja nadje u veoma opasnoj situaciji pred sam kraj rata, a bogami i nakon oslobodjenja.
Konkretno, malo toga moze da se napise o ovom filmu, jer je Verhoven sve podredio akciji. Nema tu nekih dubljih detaljisanja, vec samo tenzija i akcija od prvog kadra.
Sad, neko to verovatno voli, ali meni je nekako smetalo sto je taj ritam filma prilicno ubrzan, pa se tako dosta stvari u samoj prici preskakalo, dogadjaji su ostajali upola ispricani, kako bi jednu akciju zamenila druga.
Radnja jeste intrigantna i uzbudljiva, ali jbg, Verhoven je poznat kao reditelj koji ne trpi "prazan hod" u svojim filmovima, tako da je od pocetka sve podredjeno stvaranju te napetosti kod gledaoca.
Po meni, zanimljiv, ali siromasan film, bez obzira na trajanje od preko dva sata.
Ko voli akciju, bez mnogo detaljisanja, sigurno ce uzivati.
Od mene ocena
7