Opet, stvar ukusa u mnogome... Stetam ima Mehaničara 1 i 2, Transportera trilogiju, Plaćenike gde je u vrhunskoj ekipi glumaca s otkačenim scenarijom, još opičeniji i skoro pa kultni Crank 1 i 2, dirljivi Safe, i od mnogih Ričijevih pomenimo recimo samo Revolver... fina lepeza uloga, u svakom tom filmu izveo je stvari na čistac i istakao se kao dosledan i scenarija dostojan protagonista.

A što se tiče Zidara s Ekhartom, to je tek prvi od filmova tog žanra koji su probili led. Ja naivan mislio da će biti poslednji, kad ono... samo se štancuju na istu foru.

U nastavku objašnjavam i što sam bio naivan...Logično je.
Nije baš na istu foru, jer Denzel u serijalu ne krije toliko upečatljivo iza profanih poslova, mada biće i da grešim, jer beše na početku radi kao običan prodavac u radnji tehničke robe za pokućstvo, je li tako... U Ekvilajzeru nije toliko naglasak na njegovoj radničkoj "maski" koliko na onome što je on sam...

Kod Ekharta, Stetama i sigurno još par glumaca i filmova na ovu foru, kao novina, pojavljuje se usamljeništvo čoveka na tom običnom radnom mestu, ali i njegova predanost radu...i kao takvo, baš se ovo posebno akcentuje.

Oni menjaju scenarija iz filma u film, međutim, problem je što je fora sa "sociopath-like" tajnim agentom koji se krije iza posla običnog civila-trudbenika toliko upečatljiva suština za neki film, da se prosto ne da seliti tako lako iz jednoga u drugi, zar ne? Prvi put vidiš tako nešto i nema - to je sva okosnica takvog filma u toj meri da ne može biti kloniran u nekom drugom obliku dalje.

Kao kad bi klonirao Profesionalca sa Žan Renoom...

Neponovljivo je, jer je originalno...

Deluje preočigledno prodavati takvu upečatljivu ideju za neki novi film upravo "na istu foru" gde se tako jaka stvar odmah primeti... Ali, kao što vidimo, Holivud to nije sprečilo da ponavlja tu mantru. Usamljenik je primoran da se vrati oružju i pesnicama i da sledi neki svoj još usamljeniji put za pravdom do nejasnog cilja, a kad pogledamo pre toga, Denzel u Ekvilajzeru je još uvek društven tip, čak i kad krene u akciju...

Odrađuje stvari iz ljubavi prema kolektivu i okruženju, ne samo zbog jedne osobe ili pojave. Dakle, ima neke razlike koja samo ocrtava, hajde da kažem ovako: opskurnost dvostrukog života...

Holivud je kroz "usamljenu" izdvojenost tog motiva izgleda odlučio samo da mu da ozbiljnost, šmek i naravno - da ga brendira za ubuduće.