Gledali... Obrazložili... Ocenili... part 2

Halloween Ends (2022)
https://www.imdb.com/title/tt10665342/
Halloween-Ends-twitter.jpg

Jos jedan od savremenih horora u kome su glavni zamajac radnje preuzele drustveno-politicke konotacije. :cool: (da li je to pocelo od filma Get Out?:think:)
Ako kazem da Majk Majers na kraju strada od masina uboge radnicke klase (nije spojler, nisam rekao i kako, zato - ne kukajte! ;) :lol:), to dovoljno govori. :p
Kraj izvorne autorske post-trilogije vezane za prvenac Dzona Karpentera... ;) Film je razlicit od prva dva, jer ubacuje elemente psiholoske drame i trilera, sto je scenaristicki napredak. Dijalozi su sadrzajni i najcesce opisuju pozadinsko socijalno zracenje kolektivne histerije i drustvene paranoje koja se umnogome odnosi na savremeni svet, a narocito Ameriku. U filmu, kao stozer opste drustvene traume oznacen je Majkl Majers i njegova nikad okajana i neprezaljena nepocinstva, ali precutno i njegov decenijski arhi-neprijatelj, Dzejmi Li Kurtis u liku ostarele Lori, cija je cerka stradala od Majersa u prethodnom filmu, a unuka jos mrda (i to, za divno cudo - jos i repom :D, ali videcemo dokle ce je i to dovesti..;) :lol:), te tako i Lori, ne svojom krivicom, nosi tesko breme drustvene stigmatizacije unutar trajno narusenih ljudskih, socio-ekonomskih odnosa...i mora da zivi sa time.:confused: Ovo su ti novi, melodramaticni momenti sto ispipavaju teren moderne Amerike i ovo u filmu dobro i opravdano funkcionise... ;) Iznenada, kao mini-kopija katastrofalne, toksicne i nevoljne sudbine Lori i Majkla Majersa, pojavljuje se momak Kori, koji kao Lori stice stigmatizaciju u drustvu `stavljanjem van igre` laznog Majkla Majersa u jednoj Helovin noci, zapravo nevinog(?) decaka kojem je bio bebisiter te noci, a sto pravni sistem (i jedino on) klasifikuje kao nesrecni slucaj... Ljudi kao ljudi: uvek zeljni pravde, gladni ljubavi i potvrde, u svojim nagonima ne vide drvo od sume...Sjajno portretisano, gde polako ovaj momak stice tihu ulogu skrivenog, a svetog drveta...;) I to nije moglo da prodje nezapazeno od strane Lorine unuke Alison, cime je krug zatvoren, krug koji na pocetku simbolizuje svetao prostor (samo)isceljenja i nade... Ali, buduci da je ovo horor, stvari moraju poci po zlu: u centru ovog kruga i dalje se nalazi Majkl Majers!- kao pritajena pojava skrivena na upecatljivoj margini drustva, sto opet ide uz predrasude o najnizim socijalnim slojevima kao krajnjem zlu, posto je Majkl SAMO NEOBJASNJIVO ZLO, Zlo Iza Zla...;) Postepeno, najosetljivija karika ovog mini-kruga, Kori, sa trenutno najdelikatnijom traumom, iz pozitivnog energetskog nagona (ljubavi) prelazi u negativni (osveta svojim i Alisonovim zlostavljacima), i to sudbonosnim meta-filmskim stupanjem u kontakt sa Majklom. :eek::cool: Tim se porucuje da se iskonsko zlo moze probuditi bilo kada, bilo gde, u bilo kome...kao i da je povezano sa zapravo i dan-danas drustveno najmanje cenjenom pojavom: razumevanjem, iskrenom empatijom.:cool:
Ova pojava je ta koja je sustinski centar "Majkl Majers univerzuma" i koren svih zala... Ipak, glavni junaci se ne daju, pokusavaju da spoje iskidane krajeve... Tanatosu kao nistiteljskom nagonu ka drugome u filmu se suprotstavlja Eros kao Zudnja za Zivotom Igija Popa. ;) :) Dele je u pocetku pomenuti trio: Lori, Kori i Alison...Subverzivnost ovog sustinski zdravog pristupa zivotu spram toksicne zbilje sjajno podrzava odlicna muzika u filmu...:) Na zurci se sa zvucnika cuju fantasticni Dead Kenedys, rodjaci...! :D :cool: Provejavaju ti rokabili-bitnik, mitsko romanticarski, savremeno pankerski ritmovi, odlican sloj filma!.. :cool:
Drzim malo zamerke na standardno zamracene scene, ali svakako je bioskopsko ostvarenje, pravljeno u tu svrhu, a ima par vrednih svetlih slika kao topao kontrast hladnoj tami nekih prizora. Ostaje vam da vidite kako ce se razresiti kraj ove epske horor-sage i da li u zivotu ima trajnog, stabilnog leka za svo zlo, personifikovano ili kolektivno prikriveno, da li ono ostaje za vama ili vazdan vreba.. ispred vas. Zbog toga sto, na moje vidno razocarenje, anti-klimaks stupa na vremensku scenu mnogo ranije nego sto bi, po mom misljenju, trebalo, te se cini da zaintrigiranost fabulom umesto da raste, slabi sto smo blizi kraju filma, na skali od 1 do 10 moracu da ga ocenim ipak jedino jednom stabilnom sesticom....Eto, neka bude: 6,5. :D :cool:
Pazi, film je sranje.

Ticket to Paradise

Komedija / Romansa
Glumci: George Clooney,Sean Lynch,Julia Roberts

Radnja filma prati dvoje razvedenih roditelja (Kluni i Roberts), koji odlaze na Bali nakon što su saznali da njihova ćerka Lili (Kejtlin Dever)
planira da se uda za "lokalca" kog je tek upoznala.Oni odlučuju da rade zajedno, kako bi sabotirali venčanje i sprečili ćerku da ponovi grešku
koju su njih dvoje napravili pre 25 godina.

Hellhole (2022)

Poljski horor. Nisam uspeo da nađem sa originalnim jezikom,već sinhronizovano na Engleskom, iako sinhronizacija nije loša, to mi je malo odmoglo da se udubim u film.

Radnja filma se dešava u Poljskoj 1987 godine, policajac dobija slučaj nestalih 8 devojaka u blizini starog manastira. Njegov zadatak je da se infiltrira u manastir kao sveštenik i sazna šta se dešava.

Film je dobar, malo bizaran. Inače, ovo mi je prvi poljski film koji sam odgledao. Ocena 8/10.

Pazi, film je sranje.
Iz postovanja prema fransizi, bio je red da ga odgledam i ocenim.
Znam da je vecini stalo do postmodernizma kao do lanjskog snega,
ipak ne ulazeci u to koliko cool vesto su ta sredstva iskoriscena u pomenutim nastavcima,
drzah da je ok da ih primetim, iznesem i obelodanim... ;) Ona cine ono sto se danas cesto naziva
"univerzum" odredjenih povezanih filmova / nastavaka, a zapravo su meta-filmska sredstva kojima
ukupna prica biva ili osiromasena ili obogacena - to zavisi od reditelja i scenarista. ;) Slicno kao kod serija,
samo sto bi ovo bio sad - serijal (filmova). Sve sto sam uzeo za shodno da uradim jeste da ih ovde rasvetlim
i povezem, tako da se neko mozda i potseti nekih zaboravljenih detalja ili ih ovde prvi put nauci... ;) Odatle bi kasnije
dosao do opsteg suda o vrednosti svakog pojedinacnog filma / nastavka - naspram potpunosti ili nepotpunosti velike
price, odn. njene poente... U tome udela imaju i velika imena u produkciji, vezana za sam original. I to je to.. :)

Im Westen nichts Neues - https://www.imdb.com/title/tt1016150/

37395923-erich-maria-remarque-im-westen-nichts-neues-na-zapadnom-fronte-bez-peremen.jpg

Odlična prikazana sva brutalnost rovovskog rata, napad na mitraljetska gnezda, napadi gasom, artiljerija, bacači vatre, tenkovi. Mentalne bolseti, seksualna deprivacija, glad. Zanatski odlično urađen. Jedina zamerka, par patetičnih scena, ali film je labavo povezan sa romanom Eriha Marije Remarka, pa je to ispoštovano itd.

8/10

See How They Run

Komedija,misterija
Glumci: Sem Rokvel, Sirša Ronan, Adrijen Brodi, Rut Vilson, Ris Širsmit, Haris Dikinson i Dejvid Ojelovo.

Na zapadnom delu Londona 1950-ih, planovi za filmsku verziju hit drame Asgate Kristi Mišolovka naglo su zaustavljeni nakon što je ključni član ekipe ubijen.

All Quiet on the Western Front

Ocena:7,9
Ratna drama
Glumci: Felix Kammerer,Albrecht Schuch,Aaron Hilmer

Nemačka kinematografija snimila je antiratni film prateci sudbine vojnika sa zapadnog fronta tokom Prvog svetskog rata i uoci primirja 11.11. u 11 h 1918 g.
kod kojih se početna ratna euforija pretvara u očaj i strah dok se bore za život u rovovima. Film reditelja Edvarda Bergera zasnovan je na istoimenom bestseleru Eriha Marije Remarka” Na Zapadu ništa novo “

Pogledao The Way of the Dragon sa Brus Lijem gde glumi i Cak Noris (to mu je bila mislim debitantska uloga na filmu) ,, mogu evo i da prepricam ceo film ukratko. 🤣

Na pocetku oni krenu da mu ubiju caleta i onda on krene da brani caleta, pa mu onda ranili devojku, pa onda on pocne da trenira karate da se sveti, vezba salto i sve, onda on upozna onu malu plavu i onda se oni ljube nezno onda nju ubiju i onda on krene u totalnu osvetu, krene na jednog, krene na drugog, pa se onda popne na kulu pa ubije prvog, ubije drugog, onda taj dlakavi taj udario ga curila mu krv i onda ubije dlakavog i tu ti je kraj spica. 🤣

Sta je bre bilo bre nemo jedna “paraliza” da padne.🤣

Eh ko se seca "paraliza" iz skolskih dana. :D

@jos_1_5ak Spremi neku kung fu prezentaciju za Diksi, impresioniraćeš je.

Pa sad ja sam posten i iskren momak a ne prodavac magle i ne mogu da joj nudim ili "prodajem" ono sto nemam, doduse jesam ovako sportski tip i strastveni basketas pa eto eventualno mogu da joj ponudim neku basketasku prezentaciju i da je impresioniram recimo nekim dalekometnim trojkama bez koske, nekim krosoverima, driblinzima, lepim polaganjima i tako. ;)

A mogu i onako da je uhvatim oko strukica i malo pripodignem za guzu da zakuca loptu u obruc. : )

Inace ko zna mozda Diksi roka basket kao ova devojka sa klipa : D :

Mislim ne znamo mi za njene skrivene talente, mozda igra kao Lola Bunny u Space Jam-u , mislim ona onako i deluje vizljasto, atleticno i vrlo spretno . ;)

Poslednja izmena:

Back