Gledali... Obrazložili... Ocenili... part 2

Pa...ne. Meni je bolji u "Planeti tame" celoj toj trilogiji tačnije.

Inače,ne znam šta @Heidfeld fan ima protiv efekata ovog filma. Po meni,odlično odrađeni,mešavina CGI i practical efekata. S' obzirom na budžet,vrlo dobro. Današnji filmovi imaju po 150 miliona budžet,a efekti očajni...

Прорачун (буџет) може да буде једино ваљано оправдање.

The Batman

Solidan krimic.

U sustini mogao je da bude i film koji nema nikakve veze sa Betmenom. Ali ajde.

Hteli su malo realniju pricu, realnijeg Betmena. Sto mozda i nije lose, ali su onda i borbe morale da budu malo drugacije.

Od ekipe, Zoe je cak iznad ocekivanja. Patinson izgleda vise kao Frankenstajn nego kao Betmen ili bar neki darker.

U sustini nije lose. Jedino sto je prica za seriju, a ne za film.

Tako da racunajte na jedno tri i po sata u bioskopu. Pravi se i pauza od 15 minuta zbog duzine.

Meni je drzao paznju, mada je bilo nekih koji su se smorili i otisli na pola filma.

Risen

risen.jpg

Rimski vojnik po nalogu Pilata juri Hristov iner srkl, i doživljava preobraženje... ovo je u stvari militarizovani sveti Pavle, samo bez roud to Damascus, i epileptičnog sveca kako ga Niče naziva...

Velvet Buzzsaw

Velvet-Buzzsaw-1.gif

Ne znam ni što odgledah ovaj film, ali dođoh do zaključka da sa ovim formatom snimanja filmova bez filmske trake, već digitalno, i sa masovnom produkcijom streaming servisa, nekada si 90-ih imao 200-300 filmova godišnje, sada to verovatno štancuju na mesečnom nivou, ova tema postake obsolite, redundant chit, jer ko će sve ovo ispratiti und koga ovo više zanima kao medij... jer ovih više nemaju nijedan parametar po kome snimaju filmove...

The Adam Project - 7/10

Zapravo ok filmic. Mislio sam da ce biti vece sranje.

Za gledanje uz rasutu paznju sa drustvom uz picu i pice, nije za gledanje kad ste sami u kuci.

Radnja nije bitna. Ryan Reynolds nema tri filma vredna pomena za 20 godina. Sve je to smuti pa prospi. Ali ovo je iznad proseka za njega.
+1 Dobar kao standardna forma family žanra jer sve što treba je tu,, smuckano po oprobanom receptu ali na neviđeno sam se ponadao SF priči i razočarao za 4/10.

"Malizia" -1973- 7/10

Malizia je jedan od onih klinačkih filmova koji su sredinom i krajem osamdesetih predstavljali vrhunac erotike koji su klinci mogli da vide na TV-u. U porodicu koju čine udovac i njegova tri sina dolazi nova kućna pomoćnica Anđela. Nastaje niz (polu)komičnih zapleta sa blagom erotikom gde svi ukućani pokušavaju da je zavedu. U tome najviše uspeha ima srednji sin Nino.

Zanimljivo je da je film snimljen iste godine kad i Amarkord i, isto kao i Amarkord, poseduje gledanje na svet iz perspektive mladića tek pristiglog za pubertet. No u suštini je neka vrsta talijanske Žikine dinastije koju vredi gledati jedino zbog Laure Antoneli koja je laganim nagoveštajima svoje senzualnosti negde na vrhu svoje filmske karijere. Jedna od mojih omiljenih talijanskih glumica. (U prilogu je inače druga glumica, Anđela Luce, samo da se setimo talijanske glumačke škole)

Ona sedmica je samo zbog Laure. Ocenu filma izvukla je bar za dva poena

Ajd da se ubacim malo i ja.

Bone Tomahawk (2015)

Jedan od retkih novijih filmova (tu mislim na zadnjih dvadesetak godina) koji sam odgledao u jednom dahu i koji mi se baš dopao. Volim male, čudne filmove, a Koštani Tomahavk je upravo to, stoga i upozorenje da se verovatno neće svima svideti.

Film je neobičan Western, sa elementima horora, komedije, avanture i drame. Podžanr čudnog westerna, meni veoma drag, slabo je istražen u filmskoj formi. Ono što bih pre svega izdvojio je estetika filma. Ukratko, film - i pored mračnog tona, izgleda lepo. I scene i kostimi, osvetljenje, boje, senke, uglovi, sve mi se toliko dopalo da sam od scene do scene uživao u estetici ili sinematičnosti filma. Posebno kada sam naknadno saznao da je film snimljen u vrlo kratkom roku, užurbano, i na veoma tankom budžetu.

Glumačka postava je odlična a izdvojio bih naravno vintedž Kurt Rasela. Čovek jednostavno odiše harizmom i virilnošću spram koje razni Kris Hemsvorti i Dvejn Džonsoni nalikuju hormonski neizbalansiranim golobradim pubertetlijama. Film me je narativno podsetio na Trinaestog Ratnika, pre svega u anahronističkom susretu civilizacije i anticivilizacije, u ovom slučaju džentlmenskog Divljeg Zapada i neljudskih troglodita-kanibala čijeg se pomena plaše čak i, inače neustrašivi, američki urođenici.

Priča je vrlo jednostavna. U malenom gradu negde na Divljem Zapadu dešavaju se misteriozni nestanci. Mala, odabrana družina kreće u potragu, u nepoznato. Središnji deo filma čini dugo poglavlje koje film pretvara u priču o preživljavanju. Meni se lično svideo, nekima se čini dosadnim i isuviše dugim. Kraj filma ima jednu od najbrutalnijih scena ubijanja i kasapljenja.

Sve u svemu, jedan od meni veoma dragih novijih filmova i podsetnik da ga odgledam još jednom.

bonetomahawk551.jpg

bone-tomahawk-xlarge.jpg

bonetomahawk-tone.jpg

Hereditary je horor film iz 2018. godine. Gledaoci upućeniji u horor sigurno znaju za ovaj film, a za neupućene, reč je o horor-drami o ožalošćenoj porodici, procesu tugovanja, nasilju u porodici, sve upakovano u vanserijski mračan, i maštovit horor proizvod. Hereditary nas na svakom koraku iznenađuje interesantnim, a suptilnim obrtima u priči, kupajući nas istovremeno u maltene uznemirujućem užasu disfunkcionalne porodice. Uz malo empatije, gledaoc oseća i razume tamu kroz koju članovi porodice prolaze.

Na kraju, Hereditary je film odvažne i inventivne forme i strukture. Ovakav eksperiment, spajanja mračne drame i punokrvnog horora, a tako da horor prosvetljuje gledaocima prirodu drame - prvi put vidim. Dalje elaborisanje bi zahtevalo spojlere, pa ću se ovde zaustaviti, a vi gledajte Hereditary.

Back