Gledali... Obrazložili... Ocenili... part 2

They cloned Tyrone, na prvo gledanje 9/10
They_cloned_tyrone_poster.png

Barbie

Ne znam sta da kazem osim da sam odgledala film zbog Margot Robbie i Ryan Gosling-a..Njih dvoje volim..
Svideli su mi se i kostimi..narocito njeni i to je sve..Film za decu ..Ustvari lutka Barbi i jeste za decu
Mnogo su mi se svidele njene roze papuce na pocetku filma..skroz su moj fazon :)

Jel izasao pravi snimak bez onih korejskih titlova?

Dallas Buyers Club
https://www.imdb.com/title/tt0790636/
Došao je i taj dan da ja 10 years later pogledam ovaj film. Solidna drama, dobio sam šta sam očekivao. Promiskuitetni električar i rodeo kauboj saznaje da je oboleo od virusa HIV ali se ne predaje. Prelazi granicu i kreće da uvozi alternativnu medicinu. Ima problem sa establišmentom. McConaughey je za ovu ulogu dobio oskara, ali ovo je za mene neki njegov standard. U drugim ulogama nije bio ni bolji ni gori. On je glumac koji uvek pruža visok nivo i koji ima svoj specifičan stil koji delom proističke i iz njegove vizuelne pojave i građe. Ovde je izgubio dosta kila da bi se spremio za ulogu. Jared Leto je takođe briljantan u ulozi tranvestita. Jennifer Gardner je podrška.
Od mene recimo 7.5

Odgledao sam, pre izvesnog vremena, italijanski film La ragazza la volato (bukvalan prevod ovog filma na naš jezik bi bio Mala je poletela, ali sam video da su ga ponegde predstavili pod naslovom Budjenje).

Ovaj film mi se jako dopao. U pitanju je žanr filma koji bih opisao kao surovi realizam, što jako volim, dakle to je snimak običnog, svakodnevnog života jedne osobe (u ovom slučaju jako lepe italijanske tinejdžerke) bez nekih većih eksplozija (sem unutarnjih, na dramskom planu, ali je i to izbalansirano sa ostatkom realističkog utiska).

Film govori o životu mlade Italijanke, tinejdžerke tačnije, koja pohadja ugostiteljsku školu. Vrlo je apatična, ravnodušna prema svetu oko sebe, sve dok ne upozna tinejdžera koji je pozove u svoj stan, pa je siluje i napravi joj dete. Nakon ovog nemilog dogadjaja posmatramo njen svakodnevni život, način na koji se nosi sa bolom, traumom i apatijom sredine kojoj se skoro i ne poverava, gledamo meditativne, pomalo depresivne ali i privlačne slike života u jednoj italijanskom gradiću, svakodnevne životne procese, toliko van naših srpskih (i uopšteno balkanskih) života. Sve se to odvija pred našim očima bez neke naročite potrebe za bilo čim drugim, a čini mi se, ne bez razloga, da je to sasvim dovoljno, jer je ovo prosto taj tip filma.

Jako mi se dopao jer sam nekako uvek čeznuo za Italijom, sanjao sam da kao mlad čovek živim tamo, što se naravno nije ostvarilo, ali me uvek fasciniraju ovakvi filmovi gde se prikazuje život na sasvim drugim mestima, čak ne ni u velikim gradovima, nego prosto tamo gde je drugačije, i čovek se pita - kako bi mi bilo da sam ja na tom mestu?

U svakom slučaju - od mene topla preporuka, naročito za ljude koji vole ovaj žanr filma, koji ustvari i nije žanr nego... doživljaj.

Lola (2022)
lola-new-poster.jpg.webp

https://www.imdb.com/title/tt11366674/

Found Footage zanr, popularisan jos od Vestice iz Blera, na svu srecu - nije horor...:) barem ne kakvim se nadate. Ima li zanr "istorijski horor"?:think:
Za razliku od pregrst slicnih filmova tog zanra danas, ovaj nije u laserskoj tehnici i gomili boja, efekata, naprotiv, u crno-belom koloritu je i sniman tako da
podrazava pokrete starinske kamere.. ;) Dobra fora, jer se i sama radnja odigrava kasnih 30-ih i ranih 40-ih XX veka, odnosno, za vreme 2.svetskog rata.
Da oduvamo spekulacije oko zanra, kao sto rekoh, ovo nije horor, vec sf-drama oslonjena na dobar stari hrono-zaplet i alternativnu istoriju. Dve sestre sa juga Engleske, od kojih je ona nad...urenija genijalka,:cool: uspevaju da u svojoj simpaticno razlokanoj vili sto im ostavise pokojni tatko i mamko, sagrade elektronski uredjaj, kojeg po mamici nazovu "Lola" i pomocu kog hvataju radio i tv-signale iz buducnosti, sa pretpostavkom da na kvantnom nivou oni nisu temporalno limitirani... :eek: Odlicna ideja, koja vec neko vreme cirkulise u popularnoj nauci, sad po prvi put egzaktno - i na filmu... U pocetku, sve je sjajno, divno i bajno, dok se u ono sivo doba gleda i slusa buduci Dejvid Bouvi, posmatra sletanje na Mesec i sve ono sto se danas skoro uzima zdravo za gotovo... dok se i sam rat i fasizam ne umesa u njihove zivote... Konkretno - zelja `genijalke` da pomogne svom narodu u borbi protiv nacista... ;) Ja sam i citao i gledao seriju "Covek u visokom zamku" Filipa Dika, viziju sveta u kom je nacizam pobedio, te ovo ostvarenje moze delovati tek kao bleda senka takve atmosfere i stalnoga pitanja: Sta moze poci / Sta je vec poslo... naopako? ... Ali ni u jednoj slicnoj ekranizaciji ovakvog predloska (a bilo ih je pola tuceta;)) nisam naisao na kraci, a pored toga upecatljiviji i delotvorniji uradak koji potencira katastroficnu jezu jednog takvog ishoda, tim pre sto se u dobroj meri, mozda u omeru 40:60, oslanja na autenticne dokumentarno-istorijske snimke iz onoga doba, blago retusirane i vesto fotomontirane, sto samo doprinosi da ta atmosfera bude jaca i klaustofobicnija.:confused:
Ponovo, za razliku od nebuloznog kraja slicnog temporalnog paradoksa iz filma "Trougao", ovaj film ipak na kraju ostavlja dobru humanisticku vedrinu i sirinu, stavise - potvrdjenu nadu u dobar ishod, gde se ispostavlja da jedino on sam, kao neimenovana ostavstina, predstavlja upozorenje na opstu svetsku posast - bukvalno za sva vremena... :cool: Nisam puno ocekivao, cak sam na momente pomislio da je neka pervertirana pseudo-feministicka zafrkancija s pamecu i ociglednom logikom, ali o,kako sam se prevario... ;) Sjajan film i dobra preporuka. :) Ocena: 8,3.. subjektivno.

Lola (2022)
lola-new-poster.jpg.webp

https://www.imdb.com/title/tt11366674/

Found Footage zanr, popularisan jos od Vestice iz Blera, na svu srecu - nije horor...:) barem ne kakvim se nadate. Ima li zanr "istorijski horor"?:think:
Za razliku od pregrst slicnih filmova tog zanra danas, ovaj nije u laserskoj tehnici i gomili boja, efekata, naprotiv, u crno-belom koloritu je i sniman tako da
podrazava pokrete starinske kamere.. ;) Dobra fora, jer se i sama radnja odigrava kasnih 30-ih i ranih 40-ih XX veka, odnosno, za vreme 2.svetskog rata.
Da oduvamo spekulacije oko zanra, kao sto rekoh, ovo nije horor, vec sf-drama oslonjena na dobar stari hrono-zaplet i alternativnu istoriju. Dve sestre sa juga Engleske, od kojih je ona nad...urenija genijalka,:cool: uspevaju da u svojoj simpaticno razlokanoj vili sto im ostavise pokojni tatko i mamko, sagrade elektronski uredjaj, kojeg po mamici nazovu "Lola" i pomocu kog hvataju radio i tv-signale iz buducnosti, sa pretpostavkom da na kvantnom nivou oni nisu temporalno limitirani... :eek: Odlicna ideja, koja vec neko vreme cirkulise u popularnoj nauci, sad po prvi put egzaktno - i na filmu... U pocetku, sve je sjajno, divno i bajno, dok se u ono sivo doba gleda i slusa buduci Dejvid Bouvi, posmatra sletanje na Mesec i sve ono sto se danas skoro uzima zdravo za gotovo... dok se i sam rat i fasizam ne umesa u njihove zivote... Konkretno - zelja `genijalke` da pomogne svom narodu u borbi protiv nacista... ;) Ja sam i citao i gledao seriju "Covek u visokom zamku" Filipa Dika, viziju sveta u kom je nacizam pobedio, te ovo ostvarenje moze delovati tek kao bleda senka takve atmosfere i stalnoga pitanja: Sta moze poci / Sta je vec poslo... naopako? ... Ali ni u jednoj slicnoj ekranizaciji ovakvog predloska (a bilo ih je pola tuceta;)) nisam naisao na kraci, a pored toga upecatljiviji i delotvorniji uradak koji potencira katastroficnu jezu jednog takvog ishoda, tim pre sto se u dobroj meri, mozda u omeru 40:60, oslanja na autenticne dokumentarno-istorijske snimke iz onoga doba, blago retusirane i vesto fotomontirane, sto samo doprinosi da ta atmosfera bude jaca i klaustofobicnija.:confused:
Ponovo, za razliku od nebuloznog kraja slicnog temporalnog paradoksa iz filma "Trougao", ovaj film ipak na kraju ostavlja dobru humanisticku vedrinu i sirinu, stavise - potvrdjenu nadu u dobar ishod, gde se ispostavlja da jedino on sam, kao neimenovana ostavstina, predstavlja upozorenje na opstu svetsku posast - bukvalno za sva vremena... :cool: Nisam puno ocekivao, cak sam na momente pomislio da je neka pervertirana pseudo-feministicka zafrkancija s pamecu i ociglednom logikom, ali o,kako sam se prevario... ;) Sjajan film i dobra preporuka. :) Ocena: 8,3.. subjektivno.
Sranje žešće

Sranje žešće
Tako sam i ja mislio dok mi nije privukao paznju skroz i iskupio se na samom kraju.. Sad, nisu svaciji ukusi isti, mozda neko i ne voli elemente tu prisutnih zanrova, "pronadjeni snimci" i "alt-history sf", pa ga to nervira, ali ja i ne pricam o ukusu, jer kad je nesto dobro - to je iznad ukusa... ;) Zato i postoji izreka da se o ukusima ne raspravlja, jer je pravi smisao izreke: svejedno kakav je i ciji je ukus - ako odatle dolazi nesto dobro. ;) Prepoznao sam dobru stvar sa filmom, zato ga na kraju i branim, preporucujem i predstavljam ovde. Eto, toliko... :cool:

Odgledao sam zanimljiv film pod nazivom Sorcery (na izvornom španskom je naziv Brujeria). Na wikiju i drugde je opisan kao film fantastike, avanture, ali ja ga ne bih tako definisao. Ovo je za mene neka vrsta meditativnog art-filma, polu-horora, plus je zasnovan na istinitim dogadjajima o nekakvom slučaju o sudjenju za veštičarenje iz 1880-tih, mada mi to nije bitno.

Sam film je jako lep i privlačan estetski, bar meni, dešava se na zabačenom ostrvu pod nazivom Chiloe gde lokalni starosedeoci (indijanci) žive kao sluge nekakvih nemačkih doseljenika. Na samom početku filma jedan od tih Nemaca pusti pse da ubiju oca male indijanske devojčice tokom sukoba na imanju gde služi tog Nemca, oca nemačke porodice, zajedno sa kćerkom i ženom. Priča se dalje odvija tako što prikazuje njene pokušaje da ostvari osvetu, ide kod lokalnog moćnika prvo, to je neki propali birokrata-sitni političar sa trudnom ženom koji joj objasni da nema ništa od osvete jer su doseljenici tu glavni, pa ide u crkvu, pa je kasnije put navodi do jednog postarijeg indijanca za kog se ispostavlja da je 'kralj' lokalne magijske skupine koja veštičari i nanosi zlo ljudima. On može da joj pruži osvetu, i tu kreće priča.

Sam film je vrlo spor, meditativan, prikazuje usporene snimke predela tog ostrva (koje se meni mnogo dopada i kao mesto za život, komotno bih mogao tamo da živim u nekoj formaciji od desetak kuća i porodica), i onaj ko očekuje neke velike bangove, neka nevidjena dešavanja u stilu Holivuda neće ih dobiti jer toga ovde nema. Ali ima zanimljive priče, jake estetike, po meni dobrog završetka itd.

Od mene preporuka.

Odgledao sam skoro fin film na večnu 'Boni i Klajd' temu, tačnije na drastičnu varijaciju pomenute teme. U pitanju je filmski uradak iz 2013-e pod nazivom Ain't them bodies saints. Iako poseduje krimi elemente, ipak bih ga svrstao u žanr 'porodične drame'. Mislim da mu taj epitet mnogo bolje pristaje...

Ne znam šta sam očekivao od ovog filma, možda me povukla želja za čitavom tom pričom o slobodi dvoje ljudi, o mladim ljudima koji se odluče na pobunu protiv zakona, žive brzo i mladi sagore u tom vrtlogu, pa postanu legende. Uglavnom, to nije ono što sam dobio, ali mi se svejedno dopao film, vrlo je fin, iako se u principu svodi na priču o životu u malom američkom gradiću i o pokušaju jednog čoveka, velikog grešnika, da nekako dodje do svoje bivše ljubavnice/žene/majke svog deteta koja mu je jednom bila i saborac baš u maniru 'Boni i Klajd', dok oboje nisu pali u ruke zakona i policije.

Ono što mi se najviše dopalo je ton filma, vrlo lepo snimljen, uradjen, a meni je to strašno bitno, kao i atmosfera koju nosi. A i sama priča mi je vrlo zanimljiva, kao i naznake krimi priče koje se tu i tamo prikazuju, bez nekih preterivanja. Ipak, mislim da nije za ljude koji vole veliku dinamiku i akciju, jer je ovo jedan vrlo spor, metodičan film prigušenih boja i narativa. Svakako, preporuka.

Back