- Poruka
- 26.748
Невероватна такмичарска прича о успеху, слави и пријатељству.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Jel izasao pravi snimak bez onih korejskih titlova?Barbie
Ne znam sta da kazem osim da sam odgledala film zbog Margot Robbie i Ryan Gosling-a..Njih dvoje volim..
Svideli su mi se i kostimi..narocito njeni i to je sve..Film za decu ..Ustvari lutka Barbi i jeste za decu
Mnogo su mi se svidele njene roze papuce na pocetku filma..skroz su moj fazon
jesteJel izasao pravi snimak bez onih korejskih titlova?
Sranje žešćeLola (2022)
![]()
https://www.imdb.com/title/tt11366674/
Found Footage zanr, popularisan jos od Vestice iz Blera, na svu srecu - nije horor...barem ne kakvim se nadate. Ima li zanr "istorijski horor"?
Za razliku od pregrst slicnih filmova tog zanra danas, ovaj nije u laserskoj tehnici i gomili boja, efekata, naprotiv, u crno-belom koloritu je i sniman tako da
podrazava pokrete starinske kamere..Dobra fora, jer se i sama radnja odigrava kasnih 30-ih i ranih 40-ih XX veka, odnosno, za vreme 2.svetskog rata.
Da oduvamo spekulacije oko zanra, kao sto rekoh, ovo nije horor, vec sf-drama oslonjena na dobar stari hrono-zaplet i alternativnu istoriju. Dve sestre sa juga Engleske, od kojih je ona nad...urenija genijalka,uspevaju da u svojoj simpaticno razlokanoj vili sto im ostavise pokojni tatko i mamko, sagrade elektronski uredjaj, kojeg po mamici nazovu "Lola" i pomocu kog hvataju radio i tv-signale iz buducnosti, sa pretpostavkom da na kvantnom nivou oni nisu temporalno limitirani...
Odlicna ideja, koja vec neko vreme cirkulise u popularnoj nauci, sad po prvi put egzaktno - i na filmu... U pocetku, sve je sjajno, divno i bajno, dok se u ono sivo doba gleda i slusa buduci Dejvid Bouvi, posmatra sletanje na Mesec i sve ono sto se danas skoro uzima zdravo za gotovo... dok se i sam rat i fasizam ne umesa u njihove zivote... Konkretno - zelja `genijalke` da pomogne svom narodu u borbi protiv nacista...
Ja sam i citao i gledao seriju "Covek u visokom zamku" Filipa Dika, viziju sveta u kom je nacizam pobedio, te ovo ostvarenje moze delovati tek kao bleda senka takve atmosfere i stalnoga pitanja: Sta moze poci / Sta je vec poslo... naopako? ... Ali ni u jednoj slicnoj ekranizaciji ovakvog predloska (a bilo ih je pola tuceta
) nisam naisao na kraci, a pored toga upecatljiviji i delotvorniji uradak koji potencira katastroficnu jezu jednog takvog ishoda, tim pre sto se u dobroj meri, mozda u omeru 40:60, oslanja na autenticne dokumentarno-istorijske snimke iz onoga doba, blago retusirane i vesto fotomontirane, sto samo doprinosi da ta atmosfera bude jaca i klaustofobicnija.
Ponovo, za razliku od nebuloznog kraja slicnog temporalnog paradoksa iz filma "Trougao", ovaj film ipak na kraju ostavlja dobru humanisticku vedrinu i sirinu, stavise - potvrdjenu nadu u dobar ishod, gde se ispostavlja da jedino on sam, kao neimenovana ostavstina, predstavlja upozorenje na opstu svetsku posast - bukvalno za sva vremena...Nisam puno ocekivao, cak sam na momente pomislio da je neka pervertirana pseudo-feministicka zafrkancija s pamecu i ociglednom logikom, ali o,kako sam se prevario...
Sjajan film i dobra preporuka.
Ocena: 8,3.. subjektivno.
Tako sam i ja mislio dok mi nije privukao paznju skroz i iskupio se na samom kraju.. Sad, nisu svaciji ukusi isti, mozda neko i ne voli elemente tu prisutnih zanrova, "pronadjeni snimci" i "alt-history sf", pa ga to nervira, ali ja i ne pricam o ukusu, jer kad je nesto dobro - to je iznad ukusa...Sranje žešće