Gledali... Obrazložili... Ocenili... part 2

Odgledao sam pre izvesnog vremena vrhunski češki film, biografsku psihološku dramu iz 2016-e godine, pod naslovom I, Olga Hepnarova.

Film je zasnovan na istinitom dogadjaju, i govori o kratkom životu Ogle Hepnarove, poslednje osobe koja je u istoriji tadašnje Čehoslovačke pogubljena smrtnom kaznom. Olga Hepnarova bila je mlada devojka nihilističke, mizantropske prirode, lezbejka, i u dubini duše autsajder, usamljenica koja je od detinjstva intuitivno gajila teške mizantropske, nihilističke i samo-destruktivne impulse i stavove. Pokušavala je i da se ubije... To ju je najzad i dovelo do masovnog zločina koji ju je pretvorio u poslednju osobu osudjenu na smrt u tadašnjoj državi (koje više nema).

Film je fantastično uradjen, pratimo život glavne junakinje kroz niz jako lepo uradjenih slika i trenutaka, sve do potresnog kraja. Glavnu ulogu igra zaista prelepa glumica i preporučujem ovaj uradak svima koje zanimaju pomenute teme (kao mene).

https://www.imdb.com/title/tt0039192/?ref_=tt_urv
5b448298-bf8b-4850-bac7-f15fd34e7cf6-5470e698.jpg

Solidan psihološki triler hičkokovskog tipa.

8.5/10

Mračan i težak film.. Ne bih ga svrstala u horor, više je drama sa elementima trilera.
Radnja se odvija u 18.veku, prati život depresivne žene koja razmišlja o samoubistvu ali zbog religijskih ubeđenja zajednice to ne sme već mora pronaći način koji crkva odobrava... Mračan osvrt na prošlost i položaj žena u to vreme.
7/10
0591127.jpg

Mračan i težak film.. Ne bih ga svrstala u horor, više je drama sa elementima trilera.
Radnja se odvija u 18.veku, prati život depresivne žene koja razmišlja o samoubistvu ali zbog religijskih ubeđenja zajednice to ne sme već mora pronaći način koji crkva odobrava... Mračan osvrt na prošlost i položaj žena u to vreme.
7/10
Pogledajte prilog 1577568
Čula sam da je jezivo uznemiravajući

Ok filmic. :)

Verovatno bolji od prethodna dva.

Dobri su efekti.

Od drugih vrednosti - ne traje dugo, nije neko visesatno smaranje i to sto ima neku pricu u pozadini koja je u stvari uvod u sledeci film koji bi trebao da bude ono kao Rise of Men.

Radnja je smestena u vreme posle Cezara.

Radnja prati dva klana - jedan klan dobrica koje gledaju svoja posla i drugi losica koje imaju vodju koji bi da vlada svetom tako sto ce da ukrade ljudsku tehnologiju i oruzja. Klanovi se srecu kada losice krenu da jure Freyu Allan koja je jedna od retkih ljudi za koje majmuni znaju da jos moze da govori.

A tvist je da je ona mnogo vise od toga.
Prakticno tajni agent na zadatku koji treba da syebe majmune, a koji radi za ljude koji se kriju u tajnosti i rade na povratku i finalnom obracunu sa majmunima.

Preporuka za filmic za opustanje. :ok:

Gledala sam ga i preporuka takodje

Kingdom of the Planet of the Apes
Sf avantura ocena 7
Glumci: Owen Teague,Freya Allan,Kevin Durand

Mnogo godina nakon Cezarove vladavine, mladi majmun kreće na putovanje koje će ga navesti da preispita
sve što su ga učili o prošlosti i donese izbore koji će odrediti budućnost i majmuna i ljudi.

Хрватски филм Illyricvm (2022)
Филм нас води у 37.годину п.н.е., приказује процес интерекације различитих култура, римских освајача са домицијалним народима, Либурнима, Делматима, Јаподима и Дезитијатима. У филму се говори латинским и илирским. Гдје имамо покушај реконструкције илирског језика. Како је миноран број ријечи илирског сачуван, ту је свакако припомогла фикција, реконструкција илирског по узору на рецимо конструкцију валиријског у серији "Игре престола".

У сваком случају похвале на тежњи вјеродостојнијег и покушаја реалистичнијег приказа тог времена. Кроз филм се покушао дочарати мрачан, суморан и суров амбијент илирсклог крша тог времена, што је у реду, бјеше то регобно вријеме гдје је владао принцип "ко јачи, тлачи".
Мана филма јестзе што је радња недовољно дорађена и разрађена, сцене о дијалози неповезани, иако се заиста покушало дочарати то вријеме, схватања, вриједносни систем, неразумијевасње међу људима различитих култура и језика, упало се у замку пожељне перцепције из данашње визуре на те људе као интелектуално инфериорна и примитивна створења.
Покушај добар, међутим могло се то кудикамо боље урадити, овако филм је ужасно тежак за гледање, неће помоћи сврси која би требало бити првим циљем, реафирмацији тог периода историје.
Моја оцјена 6/10

Odgledao sam True Detective seozonu 4.

Ocekivao sam da je losa, i jeste jako losa i plitka; ali kraj je jedno od najvecih djubreta koje sam u zivotu gledao.

Slabo je i reci da je kraj los, ono je djubre od kraja.

Scenario je uzas, kao da ga je pisala neka studentkinja studija rodne ravnopravnosti i ekoloske svesti, koja sprema master iz indigenous people culture.

Zbog cega su ovome dali ime True Detective, nemam pojma.
A ne nikako, tu titulu drži serija LOST. Neprevazidjeno!!!!

Back