Gitarijada ponovo u LE!!!

Poštovani Spiro,

Molim te da ono što budem napisao ne shvatiš kao da ja imam nešto protiv Novih dana. Njihov entuzijazam je za pohvalu.

Ali, ali, ne urodi svaki entuzijazam plodom. Na žalost nije ni njihov.

To što su oni svirali može se nazvati teškom parodijom na pop i rok muziku, možda jednom od najkomičnijih koju sam u životu čuo.

Razmišljam da pošaljem ovaj njihov album National Geographic-u jer kad bi oni čuli Nove dana garant bi poslali ekspertsku muzičku ekspediciju u Leskovac da ispita podneblje iz koga su oni ponikli.

Poštovani Spiro,
Molim te da ono što budem napisao ne shvatiš kao da ja imam nešto protiv Novih dana. Njihov entuzijazam je za pohvalu.
Ali, ali, ne urodi svaki entuzijazam plodom. Na žalost nije ni njihov.
To što su oni svirali može se nazvati teškom parodijom na pop i rok muziku, možda jednom od najkomičnijih koju sam u životu čuo.
Razmišljam da pošaljem ovaj njihov album National Geographic-u jer kad bi oni čuli Nove dana garant bi poslali ekspertsku muzičku ekspediciju u Leskovac da ispita podneblje iz koga su oni ponikli.
Pa ja rekoh svaka im cast na tom entuzijazmu da stvar izguraju do kraja (dugosvirajuce ploce). O tome sta je zavrsilo na toj ploci iluzorno je govoriti. Ne znam cak ni da li je ta ploca imala neki omot, jer onaj primerak u radio 016 je obican karton bez ikakvog napisa.
Naravno da ni ja nemam nista protiv njih, sto se jasno vidi i iz svega sto smo pisali do sada.
Ali, ni ti nemas nista protiv nikog, pa ti stizale pretnje. Put do pakla je poplocan dobrim namerama :D

Pa ja rekoh svaka im cast na tom entuzijazmu da stvar izguraju do kraja (dugosvirajuce ploce). O tome sta je zavrsilo na toj ploci iluzorno je govoriti. Ne znam cak ni da li je ta ploca imala neki omot, jer onaj primerak u radio 016 je obican karton bez ikakvog napisa.
Naravno da ni ja nemam nista protiv njih, sto se jasno vidi i iz svega sto smo pisali do sada.
Ali, ni ti nemas nista protiv nikog, pa ti stizale pretnje. Put do pakla je poplocan dobrim namerama :D

A druže Spiro, jes tako.

Ljudi više vole da traže problem u drugima nego da porade na sebi.

To jie inače najveći problem Leskovca.

Postoji objektivna krivica Centrale što ga zapostavlja ali čak i kada bi se Centrala zainatila da mu pomogne ne verujem da bi to urodilo plodom jer mi se čini da je tamo rasulo metastaziralo.

Insistiranje na zabludama je postala možda i glavna odlika leskovačkog mentaliteta.

Porodični bend braće Vasić, Ivan sa gitarom i Milan za bubnjevima. Naime, kao potomci renomiranog Leskovačkog slikara, vajara i oca im Đorđa sa jedne i unuci relativno poznatog splitskog kompozitora Ive Marinkovića sa majčine strane bili su u stalnoj estetskoj kontri sa okolinom. Sve u svemu, braća Vasić su odrastala u izrazito građanskom okruženju što je bila retkost u socijalističkoj eri što se istini za volju na njima nije mnogo primećivalo ali je svakako ostavilo velikog traga na njihov muzički ukus i izraz.

Za razliku od preovlađujućih teških rokera ili svit metalaca braća Vasić su gajili muzički stil koji bi se mogao opisati kao sublimat Zane, Dajer Strejtsa, Bjelog dugmeta, Ruža, Oktobra 1864, Zvonka Bogdana, Plavog orkestra, Parnog valjka i Klajdermana. Na samom početku okupljanja benda, posle kratke i neuspešne saradnje sa Peđom Mitrovićem o kome će biti reči, tokom osnovačkih dana u školi Josif Kostić braća Vasić su kao trećeg člana sastava uzeli veselog Sašu Stojanovića skakutavog basistu i relativno školovanog flautistu iz naseobine Solidarnost odakle je poticala i prvopominjana grupa FIST. Šta je inicijalno spojilo braću Vasić i Sašu Stojanovića poznatog i kao Bitche (taj je nadimak stekao zahvaljujući svojoj gotovo patološkoj potrebi da svira u više bendova istovremeno) teško je reći. Neki veliju da je Ivanu Vasiću zapao za oko jer je kao i on sam bio plave kose, svetlook i zato što je svirao bas prstima dok opet kažu i to da je njegov monumentalni profil jako uveseljavao Milana i da se ovaj zato uvek smeškao dok je udarao u bubnjeve.

Sve u svemu, kao trojka brzo su na sebe skrenuli pažnju svojim plavim kosama i nežnim pesmama. Mnogo devojčica je u gradu tih dana uzdisalo za Mikrobima kako su se prvobitno nazvali. Njihov prvi nastup na prvoj Leskovačkoj Gitarijadi doneo im je plasman u finale a prvo mesto im je promaklo jer je već bilo rezervisano za pominjani super bend Kost koji je za nastup na toj Gitarijadi odlučio da se osavremeni i promeni ime u Divlja ševa. Kako bilo, drugo mesto na Gitarijiadi bio je ogroman uspeh za tri osnovca što ih je u neku reku inaugurisalo u lokalne pop vunderkinde.

Ohrabreni početnim uspehom mladi Mikrobi se odlučuju za veliki stilski zaokret koji je za posledicu imao uvođenje ženskog vokala u bend ali i mnogo ozbiljnije aranžmane u njihovim kompozicijama. Pored grupe Divlja ševa bili su jedini bend koji se nije koristio direktnim plagijatima ili obradama u formiranju svog opusa već kompozitorskim pokušajima što je bila jako bitna kvalitativna novina na Leskovačkoj muzičkoj sceni. Sa novom pevačicom, ćerkom nekog lokalnog direktora Univerzuma koja nije bila ni previše muzikalna i ništa više skladno oblikovana ali zato krajnje samouverena braća Vasić, Bitche i pevačica Selena Petrović krenuli su u odlučujuć proboj na pop scenu ondašnje države SFRJ. U skladu sa tim promenili su ime u Impulsi jer sa imenom Mikrobi nisu mogli da očekuju Bog zna kakvu reakciju šire publike. U stalnoj potrazi za bogatijim zvukom uveli su u bend duvačku sekciju koju su činili izvesni histerični saksofnista čijeg se imena ne sećam i anemični trubač čijeg se imena takođe ne sećam. Kako ni to nije zadovoljavalo zahtevne Vasiće odlučili su da u bend uvedu i klavijaturistu. Posle kraćeg eksperimenta sa lokalnim harmonikašem Suhijem kome su zamerali na narodanjačkoj vokaciji i Edipovom kompleksu odlučili su da istog zamene izvesnom spodobom koja je nosila tesne farmerke sa mudima za razdeljak čije su nogavice uvek bile ugurane u duboke crne čizme i tri paperjaste vlasi na glavi čiji je nadimak bio Koce. E sad, paralelno sa tim muzičko’-personalnim previranjima u bendu odvijali su se i određeni emocionalni procesi pa se ubrzo ustanovilo da su muški članovi benda razvili snažnu naklonost prema jedinom ženskom članu i ubrzo su se njihove probe pretvorile u neku vrstu vašara taštine u kome je su dečaci na sve načine pokušavali da fasciniraju devojčicu što se na posletku izrodilo u veliku tenziju.

Kraj 80ih je bio obećavajuć za demo bendove pa su se tako iako redovno nastupajući na Leskovačkog gitarijadi činili velike napore da izgrade i festivalsku karijeru. U tom pravcu su uspeli da sebi izrade nastup na nekakvom festivalu u Makedoniji i da nastupe u jutarnjem programu televizije Beograd što su kako se ispostavilo bili i najveći dometi benda Impulsi. Negde u isto vreme ostali članovi benda su otkrili da vokalna solistkinja gaji recimo veću naklonost prema jednom od članova benda što je duvačku sekciju, braću Vasić i Bitche-a demoralisalo u daljem istrajavanju na postojanju benda nakon čega su se pomenuti i rastali ispisavši svojim postojanjem jednu zanimljivu epizodu u Leskovačkoj muzičkoj istoriji.

No paralelno sa usponom i padom benda Impusli ispisivala se i svakako najzanimljivija i najdinamičnija epizoda u toj istoj muzičkoj povesti Leskovca.

Nekad grupa Kost evoluirala je u takođe pominjanu Divlju ševu definitivno najzančajniju muzičku Leskovca 80ih.

Nastaviće se…

Svaka čast,precizna hronologija kao i psiho-emotivna slika pojedinih članova.Bravo!!!

Iznenađen sam ovakvom preciznošću po pitanju hronologije a da i ne pominjem tačnost u vezi psiho - emotivnog stanja pojedinih članova za vreme funkcionisanja benda.Svaka čast.BRAVO!!!

Hvala Vasiću!

- - - - - - - - - -

Nije Leskovac izuzetak, po celoj Srbiji ti je to tako.
Uzgred, koliko si upucet u zbivanja, znas li ko je direktor doma kulture?

Nemam pojma ali imam utisak da je neki spektakularan lik ....:lol:

Preko 80.000 pregleda ovog posta, tema koja je uzburkala duhove i, na kraju, eto čuda!
Sutra (31.8.2014.) vaskrsava Gitarijada! U sklopu Roštiljijade, sa početlom u 20.00h održaće se manifestacija. Šta će biti, kako će biti, nemam pojma, ali se nadam da će neko da švrljne nešto i ovde. Gost će biti grupa Zona B!

Preko 80.000 pregleda ovog posta, tema koja je uzburkala duhove i, na kraju, eto čuda!
Sutra (31.8.2014.) vaskrsava Gitarijada! U sklopu Roštiljijade, sa početlom u 20.00h održaće se manifestacija. Šta će biti, kako će biti, nemam pojma, ali se nadam da će neko da švrljne nešto i ovde. Gost će biti grupa Zona B!

Ne znam kako je to prošlo ali moram da primetim da je organizovanje Gitarijade u sklopu roštiljijade najteži oksimoron za koji sam do sada čuo. :)

Brate Spiro, ne zameri na kolokvijalnom obraćanju, nekada davno smo se dobro znali pa sam sebi dao tu slobodu, ali takvo obnavljanje Gitarijade je pre poraz, iz mog rakursa posmatrano, nego nekakva pobeda. Da je bar Pirova no ni takva nije. Ovo je mnogo teži udarac. Nisam prisustvovao ali vidim Leskovačke rokere kako sviraju a oko njih trideset kubika zapaljenog ćumura a na ćumuru se hiljade pljeskavica, vešalica i krmenadli puši. To meni zvuči kao Rok`en`Rol Mordor. Čak sumnjam i da se pet u lepinji prodavalo umesto ulaznica za Gitarijadu. Naravno, sve ovo uzmi uslovno, jer ja zaista ne znam da li se ta i u takvom okruženju “obnovljena Gitarijada“ uopšte održala. Samo odgovor vezujem za tvoj poslednji post o Gitarijadi.

Dakle, da ne bude nejasnoća: ako neko hoće da pravnim ili improvizatorskim manevrima položi pravo na baštinu Leskovačke Gitarijade koja se održavala tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka mora da ima na umu sledeće parametre:

1. Gitarijada je periodična muzička manifestacija (godišnji interval) u organizaciji Doma kulture mladih “Žika Ilić Žuti“ sa sedištem u Leskovcu čiji je osnivač Opština Leskovac. Gitarijada se može održavati samo u APRILI ili MAJU mesecu tekuće godine i to isključivo u prostoru Letnje bašte i bioskopa Doma kulture Mladih “ Žika Ilić Žuti“;

2. Na Gitarijadi se nikada nije prodavala hrana niti se “točilo“ piće (mada je alkohol masovno potajno unošen od strane nesavesnih posetilaca i pored jakog jednočlanog obezbeđenja);

3. Svaki bend mora da odsvira dve muzičke numere: a) revolucionarnu pesmu, b) originalnu muzičku numeru pop ili rok orjentacije (jer ako nema revolucionarne nema ni Gitarijade a šta je danas revolucionarna pesma neka odluči organizator);

4. Tokom održavanja Gitarijade na veoma uočljivom i, razume se, pristojno osvetljenom mestu mora biti istaknut uvećan portret DJ Oklagije koji je u eri “ originalne“ Gitarijade za miks pultom mnoge vinuo u muzička nebesa grada Leskovca ali isto tako mnoge poslao u rokerski Had neulaska u finale.

5. Drug Jugoslav Tomić mora biti imenovan za doživotnog Predsednika organizacionog odbora Leskovačke Gitarijade a za doživotne članove OOLG drugovi Žika , Trša i Džudža. Ne smeta ako neki i posthumno ponesu zvanje člana OOLG jer bi njihova funkcija bila više “ protokolarna“, dakle pre odnos poštovanja prema tradiciji nego operativno angažovanje;

6. Članovi žirija moraju da budu nemoralni, pristrasni i potkupljivi.

Bez nabrojanih uslova jednostavno nema licence. Nema osnova da se sadašnji organizatori pozovu na kontinuitet.

Iskreno se nadam da se Gitarijada kakvu si najavio nije održala. A ako ne daj Bože jeste, moram da konstatujem da je to čist propust organizatora. Nema Gitarijade u lepinji sa lukom i tucanom paprikom. Gitarijada se mora održavati na čistom vazduhu, u cik proleća, kakav oktobar, kakva roštiljijada, kakvi bakrači.

Zato smatram da ova, doduše tokom niza godina, ali ipak solidno posećena, tema nema apsolutno nikakve veze sa namerama da se Gitarijada obnovi u pogrešno vreme i u potpuno pogrešnom kontekstu. Jednako se nadam da nikoga nije inspirisala da obnovi Gitarijadu bez poštovanja elementarnog reda.

Tako ti kažem, brate Spiro, razni spletovi svakodnevice mi dugo nisu dopuštali se vratim na ovu temu, no kada sam je ponovo na brzinu sagledao uviđam da joj nedostaje mnogo, mnogo konteksta. Neko ko ovo čita a nije doživeo to vreme jednostavno ne može da razume suštinu priče o Gitarijadi. Gitarijada je bila jedan, doduše prilično neartikulisan ali iznad svega, progresivan pokušaj nekoliko generacija mladih Leskovčana.

Ako progresivnost nije osnovni motiv održavanja onda nema nikakvog smisla održavati Gitarijadu. Ona ne može da bude prateći “kultruni program“ Roštiljijade. Taj “барбикју рок сешн “ ne sme biti dovođen ni u kakvu vezu sa Gitarijadom.

Ako nađem vremena narednih nedelja i meseci podrobnije ću se pozabaviti nekolicinom likova koje smatram ključnim za ondašnji karakter Gitarijade, čisto da obogatim kontekst.

Poslednja izmena:
Postovani, sada sam naleteo na ovaj forum, vratili ste me u mladost mog grada mada sam davno otisao, verovatno se znamo iz grada jer poznajem vecinu protagonista teme, licno a sa nekima sam odrastao.
Izostavili ste tih godina 80-tih, jos grupu Samija: Ceka Vokal, Milan Andjelkovic gitara, Bog bubnjevi..radnicko naselje.
Sa Pedjom Pavlovicem sam rastao, prvu probu je imao u mom podrumu sa svojom grupom Cekersi, Murdza je pevao, a hit je bio Mao li si ti Marao, Gde si do sad bio rao, sve si pare prokockao...

Back