Preko 80.000 pregleda ovog posta, tema koja je uzburkala duhove i, na kraju, eto čuda!
Sutra (31.8.2014.) vaskrsava Gitarijada! U sklopu Roštiljijade, sa početlom u 20.00h održaće se manifestacija. Šta će biti, kako će biti, nemam pojma, ali se nadam da će neko da švrljne nešto i ovde. Gost će biti grupa Zona B!
Brate Spiro, ne zameri na kolokvijalnom obraćanju, nekada davno smo se dobro znali pa sam sebi dao tu slobodu, ali takvo obnavljanje Gitarijade je pre poraz, iz mog rakursa posmatrano, nego nekakva pobeda. Da je bar Pirova no ni takva nije. Ovo je mnogo teži udarac. Nisam prisustvovao ali vidim Leskovačke rokere kako sviraju a oko njih trideset kubika zapaljenog ćumura a na ćumuru se hiljade pljeskavica, vešalica i krmenadli puši. To meni zvuči kao Rok`en`Rol Mordor. Čak sumnjam i da se pet u lepinji prodavalo umesto ulaznica za Gitarijadu. Naravno, sve ovo uzmi uslovno, jer ja zaista ne znam da li se ta i u takvom okruženju “obnovljena Gitarijada“ uopšte održala. Samo odgovor vezujem za tvoj poslednji post o Gitarijadi.
Dakle, da ne bude nejasnoća: ako neko hoće da pravnim ili improvizatorskim manevrima položi pravo na baštinu Leskovačke Gitarijade koja se održavala tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka mora da ima na umu sledeće parametre:
1. Gitarijada je periodična muzička manifestacija (godišnji interval) u organizaciji Doma kulture mladih “Žika Ilić Žuti“ sa sedištem u Leskovcu čiji je osnivač Opština Leskovac.
Gitarijada se može održavati samo u APRILI ili MAJU mesecu tekuće godine i to isključivo u prostoru Letnje bašte i bioskopa Doma kulture Mladih “ Žika Ilić Žuti“;
2.
Na Gitarijadi se nikada nije prodavala hrana niti se “točilo“ piće (mada je alkohol masovno potajno unošen od strane nesavesnih posetilaca i pored jakog jednočlanog obezbeđenja);
3. Svaki bend mora da odsvira dve muzičke numere: a) revolucionarnu pesmu, b) originalnu muzičku numeru pop ili rok orjentacije (jer ako nema revolucionarne nema ni Gitarijade a šta je danas revolucionarna pesma neka odluči organizator);
4. Tokom održavanja Gitarijade na veoma uočljivom i, razume se, pristojno osvetljenom mestu mora biti istaknut uvećan portret DJ Oklagije koji je u eri “ originalne“ Gitarijade za miks pultom mnoge vinuo u muzička nebesa grada Leskovca ali isto tako mnoge poslao u rokerski Had neulaska u finale.
5. Drug Jugoslav Tomić mora biti imenovan za doživotnog Predsednika organizacionog odbora Leskovačke Gitarijade a za doživotne članove OOLG drugovi Žika , Trša i Džudža. Ne smeta ako neki i posthumno ponesu zvanje člana OOLG jer bi njihova funkcija bila više “ protokolarna“, dakle pre odnos poštovanja prema tradiciji nego operativno angažovanje;
6. Članovi žirija moraju da budu nemoralni, pristrasni i potkupljivi.
Bez nabrojanih uslova jednostavno nema licence. Nema osnova da se sadašnji organizatori pozovu na kontinuitet.
Iskreno se nadam da se Gitarijada kakvu si najavio nije održala. A ako ne daj Bože jeste, moram da konstatujem da je to čist propust organizatora. Nema Gitarijade u lepinji sa lukom i tucanom paprikom. Gitarijada se mora održavati na čistom vazduhu, u cik proleća, kakav oktobar, kakva roštiljijada, kakvi bakrači.
Zato smatram da ova, doduše tokom niza godina, ali ipak solidno posećena, tema nema apsolutno nikakve veze sa namerama da se Gitarijada obnovi u pogrešno vreme i u potpuno pogrešnom kontekstu. Jednako se nadam da nikoga nije inspirisala da obnovi Gitarijadu bez poštovanja elementarnog reda.
Tako ti kažem, brate Spiro, razni spletovi svakodnevice mi dugo nisu dopuštali se vratim na ovu temu, no kada sam je ponovo na brzinu sagledao uviđam da joj nedostaje mnogo, mnogo konteksta. Neko ko ovo čita a nije doživeo to vreme jednostavno ne može da razume suštinu priče o Gitarijadi. Gitarijada je bila jedan, doduše prilično neartikulisan ali iznad svega, progresivan pokušaj nekoliko generacija mladih Leskovčana.
Ako progresivnost nije osnovni motiv održavanja onda nema nikakvog smisla održavati Gitarijadu. Ona ne može da bude prateći “kultruni program“ Roštiljijade. Taj “барбикју рок сешн “ ne sme biti dovođen ni u kakvu vezu sa Gitarijadom.
Ako nađem vremena narednih nedelja i meseci podrobnije ću se pozabaviti nekolicinom likova koje smatram ključnim za ondašnji karakter Gitarijade, čisto da obogatim kontekst.