Gitarijada ponovo u LE!!!

Hm, sad se prisecam da je bitisala i ova grupa, ali to je sve... Slucajno sam naleteo na youtube!

Sto me podseti da nisam okacio ovo:

Dakle, jedini snimak grupe Viking, nastao zahvaljujuci "razmimoilazenjima" izmedju grupe Stoper i I.P. (Ljack, vidis, jos vazi ona kletva o objavljivanju imena :D ).
Vec smo to pominjali, ali nije mi tesko da ponovim, Stoper je kao pobednik "Humane demo rock lige" trebao za nagradu da dobije demo-snimak (ili snimke - zaboravio sam). Posto nisu hteli da shvate sta je dobro po njih u dobronamernim savetima I.P., isti ih je, za kaznu, zaobisao i nagradu dodelio Vikinzima. Moglo mu se, jer je on i bio organizator... Onda je iskoristio taj splet okolnosti i ubacio i sebe u snimak. I.P. je onaj sto recituje na pocetku pesme.

Ti si Spiro autentičan Leskovčanin koji je prevalio 40u pa mora da se sećaš 70ih i 80ih relativno dobro.

Dakle, pored toga što je Leskovac u SFRJ bio prestonica papričarstva i roštiljijerstva, Leskovac je bio opština sa najvećim brojem ručnih baterijskih lampi po glavi stanovnika.

Verujem da se sećaš da je pomenuta epoha bila obeležena neobično dugim i iznenadnim sistemetskim isključenjima električne energije, naročito u večernjim časovima, kada je ona zapravo i najpotrebnija.

Čak smo kao deca bili opremani baterijskim lampama od strane roditelja da vidimo kud idemo kad se po mraku vraćamo iz škole pošto je ulična rasveta uglavnom bila van funkcije.

Ovaj model je ako se sećaš bio najpopulatniji:

originalslika-7843681.jpg

Tako da nismo bili poznati samo po vatrenoj kuhinji već i kao grad obasjan svetlošću ručnih bateriskih lampi čim se smrči...:lol:

Spiridone duže, da ja tebi priopćim sledeće:

Zašto mi ne bi smo sebi priredili jedan plezir nesvakidašnjeg karaktera?

Zašto mi lepo ne bi smo investirali po 20, 30, 50 evrića, ko već koliko ima i organizovali jednu svirku konkursnog + pozivnog karaktera u adekvatnom prostoru iznajmljenim na jedno veče?

Pravo učešća bi imao svaki izvođač koji dokaže da može da svira suže od 2 minuta i 16 sekundi.

Verujem da bi neki mogli i duže što bi im bilo omogućeno.

Ti bi recimo preuzeo na sebe da nađeš takav prostor u lokalu i pozoveš muzičare te preuzmeš pikslu odnosno budeš ovlašćeno lice koje prikuplja priloge.

Verujem da bi mogli da prikupimo adekvatan iznos.

Tehnički uslovi ne bi bili zahtevni upravo iz razloga što zvuk tog događaja mora biti dizajniran u skladu sa onim koji je karakterisao prvobitnu gitarijadu.

Dakle tehnika i instrumenti bi morali da budu sledeći:

1. Dve kutije Montarbo ili Elektrovojs razglasa (sa minimum jednom pocepanom membranom) i može i mala mikseta
razglas-montarbo-solton-slika-11784840.jpg

razglas-montarbo-solton-slika-11784839.jpg

razglas-montarbo-solton-slika-11784838.jpg

2. Tri pecaljke i tri Šurova mikrofona. Po mogućstvu dva da imaju povremene prekide.
mic-09update-shure-pe56d-pair.jpg

3. Čejvac bas pojačalo od 150 vati
4f1729bbbafb76667e025e496.jpg

4. Maršal sa dva ulaza (za solo i ritam gitaru)
1.jpg

5. Jedan mali VOX za sintizajzer - obavezno Yamaha DX 7

voxad30vt.jpg

http://3.***************/-UazlP_ZxpD4/TMPZwpODmlI/AAAAAAAAAEs/4ZKARUl7hqk/s1600/yamaha-dx7.jpg

6. Obavezno Amati ili Trova bubanj set od bas bubnja, plitkog doboša, indijanera, činele i kontračinele te jednog prelaza

1298297960_169057044_1-Slike--Prodajem-bubanj-Amati-komplet.jpg

7. Osvetljenje - po zatečenom stanju.

8. Svaka grupa nosi svoje gitare.

Ja mislim da ako bi se malo angažovao prikupio bi dovoljan broj zainteresovanih pa bi mogli jedno veče da provedemo u sviranju i ispijanju piva negde u Leskovcu.

Ja obećavam da dolazim sa lap topom punim matrica koje sam snimao i gitarom da skoro uživo izvedem svoje numere Alfio - pukovnik te zove, Ja vozim beton i Polyglot intruder. Maskiran naravno i u pratnji obezbeđenja da me ne otme i bači na muke Divlja ševa. Njih nemoj da zoveš, prolupali su.

Šta ti kažeš Spiro?

Poslednja izmena:
Koji si muzej mislio da obijemo i pronadjemo tehniku koju si nabrojao? :)

Šta ti je bre?

EV razglas iz 80ih na netu 90 €

Yamaha DX7 70€

Bubanj Amati - Trova 50€

Čajevac 90€

Maršal 150€

Mikrofona 3 stara Šura 40€.

Što će reć uz malo cenkanja sve to može da se nabavi za 350€.

Tu su u stvari najskuplji adapteri ako hoćeš npr. nešto novije da nakačiš na tu tehniku.

Ali o tome neka brinu izvođači modernijih shvatanja.

U svakom slučaju uz minimalnu investiciju ova inicijativa bi dobila opremu u trajno vlasništvo koja bi se koristila u pomenute svrhe.

Mislim da bi to bilo jako interesantno...

To je dobra vizija.

Ne razumem sta hoces da radis... Plus sto si meni dao da "da nađeš takav prostor u lokalu i pozoveš muzičare te preuzmeš pikslu odnosno budeš ovlašćeno lice koje prikuplja priloge." Nemoguc zadatak. Nemam pojma kakav prostor hoces, gde to ima, koje muzicare da zovem, pa jos da budem blagajnik? I od koga da skupljam dobrovoljne priloge?

Ne razumem sta hoces da radis... Plus sto si meni dao da "da nađeš takav prostor u lokalu i pozoveš muzičare te preuzmeš pikslu odnosno budeš ovlašćeno lice koje prikuplja priloge." Nemoguc zadatak. Nemam pojma kakav prostor hoces, gde to ima, koje muzicare da zovem, pa jos da budem blagajnik? I od koga da skupljam dobrovoljne priloge?

Ja ti dajem dobrovoljne priloge i dobar deo opreme sem bubnja.

Ti nađi prostor koji se iznajmljuje i predloži svima ovima koje citiraš da nastupe.

Ups...
Problem broj 1. Zapece oko tih dobrovoljnih priloga. Ne verujem da ce se skupiti dovoljno, a ne znam ni od koga da se trazi. Malko je kriza, nema se... :(
Problem broj 2. Nemam pojma kakav prostor moze da dodje u obzir i gde da ga trazim.
Problem broj 3. Citirani bendovi ne postoje odavno. Osim Koska Divlja Seva Viva Romana Akademija ili kako ce vec zovu :(
Znas, malko mnogo sam se u poslednjih deset godina udaljio od tih zbivanja u Leskovcu... :(

Ups...
Problem broj 1. Zapece oko tih dobrovoljnih priloga. Ne verujem da ce se skupiti dovoljno, a ne znam ni od koga da se trazi. Malko je kriza, nema se... :(
Problem broj 2. Nemam pojma kakav prostor moze da dodje u obzir i gde da ga trazim.
Problem broj 3. Citirani bendovi ne postoje odavno. Osim Koska Divlja Seva Viva Romana Akademija ili kako ce vec zovu :(
Znas, malko mnogo sam se u poslednjih deset godina udaljio od tih zbivanja u Leskovcu... :(

Šta ima veze što si se udaljio?

Uputi javni poziv i daj kontakt mail da ti se ljudi javljaju.

Sutra ću baš da pitam pa ti šaljem ime kluba koji bi došao u obzir.

Za financije ne brini previše, pare su svuda oko nas, samo ih treba grupisati u sopstvene fondove. :)

Čak i kada je kriza.

Ali veruj, nije to toliki izdatak.

Kog Pecka i sta ce da radi?
Gde da izadjemo Murka i ja? Da sviramo? Ja sam poslednji put svirao sa njim negde 1995... Ili, bese, 1996? To je bilo i poslednji put da sam svirao. :)
Tesko da cemo da se uklopimo s obavezama oko posla. Ima tu jos nekih stvari, no, to je vise za pricu kad se vidimo nego ovako... Aj' ti kad dodjes u Leskovac javi se, pa da se lepo ispricamo uz kaficu ;)

Spiridone, pažljivo sam odslušao LP Novih dana koji si mi poslao i mogu ti reći da sam došao do dvojakih zaključaka.

Elem, to što oni sviraju je nevešto uglazbljeni Hali-Gali jugo pop*.

Ima tu svega: Danijela Popovića, špice Zastava filma, zaslađenog regea, Baha, Bjelog Dugmeta, Lepe Brene, Tutti Frutti benda (najvećih debila u istoriji jugoslovenskog popa), Lutajućih srca, Dine Merlina, Mikija Jevremovića, Borisa Bizetića, Dejana Petkovića (njega najviše)...

Ampak, sa druge strane, ukoliko se ima u vidu geografsko poreklo Novih dana sve što su uradili je potpuno neverovatno.

Na stranu estetika, suludo kompiliranje, stilska šizofrenija i ostali bakrači, ovaj samonikli pop bend svakako zaslužuje pažnju.

Veoma bih se obradovao kada bi napravili svoju verziju Гангам стајла.

*Hali-Gali jugo pop Kakafonija sačinjena od 20ak pop i narodnjačkih hitova izmešanih sa zavijanjem kruške, ringišpilskog didžeja, vrisaka vozača-šampiona, pucanja petardi i sve to trešti iz sve snage.

Poslednja izmena:
Spiridone, pažljivo sam odslušao LP Novih dana koji si mi poslao i mogu ti reći da sam došao do dvojakih zaključaka.

Elem, to što oni sviraju je nevešto uglazbljeni Hali-Gali jugo pop*.

Ima tu svega: Danijela Popovića, špice Zastava filma, zaslađenog regea, Baha, Bjelog Dugmeta, Lepe Brene, Tutti Frutti benda (najvećih debila u istoriji jugoslovenskog popa), Lutajućih srca, Dine Merlina, Mikija Jevremovića, Borisa Bizetića, Dejana Petkovića (njega najviše)...

Ampak, sa druge strane, ukoliko se ima u vidu geografsko poreklo Novih dana sve što su uradili je potpuno neverovatno.

Na stranu estetika, suludo kompiliranje, stilska šizofrenija i ostali bakrači, ovaj samonikli pop bend svakako zaslužuje pažnju.

Veoma bih se obradovao kada bi napravili svoju verziju Гангам стајла.

Bez obzira na sve, zasluzuju pohvale sto su uspeli citavu stvar da izguraju do kraja. I sam znas da je u to vreme najlakse bilo da napravimo pesmu(e). Navezbavanje je i islo kako-tako, ali snimiti demo, pa jos i doci do izdanja, pa makar ga i sami platili...

Back