Ginekologija

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Papilomatoza se moze javiti kao posledica svake vrste iritacije bakterija, virusa, i svega vec gore navedenog. i ne samo na kozi genitalija nego i na ostalim delovima tela. Za viruse jos nisu nasli leka i nema potrebe da se oko toga brines.

Dakle, brini o onome na sta mozes da utice a ne o onome na sta ne mozes uticati.
Papilomatoza cesto ide i uz infekciju hlamidijom, ureaplazmom...uradi briseve, i spusti malo loptu na zemlju.

dr:
Nije bas sigurno, nekada zna da dodje ranije , nekada kasnije.
Da li si primetila nekada sekret koji je staklast, podseca na belance?

Ja sam nekako oduvek imala to u podsvesti da je najsigurniji sexualni odnos bas u toku trajanja menstruacije. Naravno, nikad se nisam uzdala u to, ovo se desilo prvi put, sasvim slucajno.

Da, primetila sam takav sekret.. Mislim da je upravo bio takav neposredno pre samog odnosa. Ali kao i uvek..zbog uzbudjenja :(

Poslednja izmena:
dr:
Papilomatoza se moze javiti kao posledica svake vrste iritacije bakterija, virusa, i svega vec gore navedenog. i ne samo na kozi genitalija nego i na ostalim delovima tela. Za viruse jos nisu nasli leka i nema potrebe da se oko toga brines.

Dakle, brini o onome na sta mozes da utice a ne o onome na sta ne mozes uticati.
Papilomatoza cesto ide i uz infekciju hlamidijom, ureaplazmom...uradi briseve, i spusti malo loptu na zemlju.

Ok, spustam. Nije u tome problem, samo hocu da znam prave podatke. Interesujem se dal je virus izazivac jer me zanima dal je moguce da ga telo samo eliminise nakon duzeg perioda. I da li prenosim drugim ljudima prilikom odnosa jer ako je virus, prenosim. Jel su manifestacija papilomatoze- papilomi? Nije mi jasna veza virus- iritacija, sinteticki ves, sekret. Raspitacu se lepo kod nekog lekara jer sam ovde vec pocela da davim. Hvala u svakom slucaju za sve podatke!

U poslednjem odgovoru kazete da se papilomatoza moze javiti kao posledica bakterija ili VIRUSA. To me je zbunilo, jer sam mislila da je papilomatoza naziv samog virusa, pa kako virus moze izazvati virus? :) Znaci papilomatoza je naziv za sta...Posto sam pre ovog mislila da je papilomatoza naziv za virus, a papilomi manifestacija tog virusa.

Postoje papilomi, postoji papilomatoza,izmedju njih ne mora biti znak jednakosti, postoje vise vrsta papiloma...uzrokovani raznim stvarima.
Bojim se da se odgovor ne moze tako lako dati sa da i ne.
Nije mali broj devojaka koje su uklanjajuci uzroke iritacije, pre svega infekcije, uloske...vremenom imale potpuno povlacanje papilomatoznih promena sa vulve.
Promaklo mi je verovatno ,gde se tebi tacno nalazi papilomatoza.
Tvoja doktorka hoce da uradi kompletnu dijagnostiku,i to je jako dobro.
Inace hpv ima veliku kontaktnu moc, ne moras da imas seks da bi ih negde pokupio.

Ljudi, pomagajte!
Imam 17 god. Pre 7 dana su mi se javile te " bradavice", pecka me i boli pri mokrenju. Danas sam bila kod ginekologa jer sam posumnjala na kondilome, a on mi je rekao da su mi to samo neke " ranice" (btw prvi put sam bila kod ginekologa;) ), i izvadio mi bris.
Ne znam sta da radim. Mnogo me boli. Koliko kosta skidanje kondiloma tim laserom i boli li? I zasto mi ginekolog nije rekao o cemu se radi. HELP

Opet ja dežurna :lol:
Šta je sa vama deco ovih dana?
Što paničite ?
Te "bradavice" ti ne bi videla sve i da si lupu uzela.
Osim toga ne peku.
Ja bi na tvom mestu brinula da nije nešto drugo u pitanju, a kondilome zaboravi....

Šta da radiš...pa ništa da sačekaš rezultate brisa i da slušaš svog dr.
I da uradiš urinokulturu, jer meni to liči na neku urinarnu infekciju.

ovo je copy/paste sa neta...

Kondilomi ili polne bradavice su polno prenosiva bolest. Izgledaju kao malecka ispupcenja; kod devojaka se mogu naci u vulvi, u vagini, na grlicu materice (redje) i na "dlakavom" delu, a kod decaka na penisu, u kanalu i na "dlakavom" delu. Po izgledu ih je cesto prilicno tesko razlikovati od uobicajenih ispupcenja koja se mogu naci u tom predelu, ili od, recimo, iziritirane sluzokoze, tako da je za otkrivanje kondiloma neophodan ginekolog, a cesto i specijalisticki pregled (kolposkopija) na nekoj od ginekoloskih klinika (tamo idete tek ukoliko vas vas ginekolog tamo posalje).

Kondilome uzrokuje humani papiloma virus; neki tipovi ovog virusa su glavni uzrocnici raka grlica materice - ono sto se uglavnom ne spomene jeste to da virus koji izaziva rak ne izaziva kondilome. Sami kondilomi nece vam izazvati nikakve probleme - ne peku, ne svrbe, uglavnom ih i ne primetite. Ipak, da se zaraza ne bi sirila dalje (a vec je poprimila razmere epidemije), treba ih skloniti. Kod nas se najcesce uklanjaju laserom; operacija traje nekoliko minuta, radi se pod anestezijom, ima vrlo malo krvi, a istog dana idete kuci.

Kako se prenose? Cesto polnim odnosima, ali neretko i na druge nacine. Mogu se preneti i nekim vrstama petinga (mazenja), preko klozetske solje... Ni lekari nisu sigurni kako se sve prenose, ali polni odnos uopste nije neophodan da biste se zarazili - nije redak slucaj da mlade devojke (na primer, od 16 godina) koje nikad nisu imale odnose imaju kondilome. Kondom pruza samo delimicnu zastitu, jer se kondilomi mogu pojaviti na onim delovima koje kondom ne pokriva. Potpune zastite nema - najbolje sto mozete da ucinite jeste to da pazite na zdravlje (pravilno se hranite, vezbate, cinite sve sto mozete da biste ojacali imunosistem), pa da ne podlegnete virusu.

...........................................................................

Razume se, ukoliko jedan od partnera ima kondilome, trebalo bi da se i drugi pregleda (momci se pregledaju na nekoj od klinika za kozna i venericna oboljenja, gde idu sa uputom lekara opste prakse).

Vas momak/muz ima kondilome, a vi ih nemate. Da li to znaci da vas je prevario? Ne. Inkubacija virusa (period od trenutka ulaska virusa u organizam do pojave kondiloma) moze trajati nekoliko meseci, pa i godina - nema nacina da se pouzdano sazna od koga je vas partner dobio kondilome, ako ih je uopste dobilo polnim putem. Pored toga, desava se da muskarci nose u sebi virus, ali se kondilomi nikad ne pojave (mnogo cesce se pojavljuju kod devojaka nego kod decaka), tako da ne mozete znati da li i vi imate virus u sebi, ali je pojava kondiloma izostala.

Sta se radi ako on nema kondilome, a moguce je da u sebi nosi virus? Ne moze da se uradi nista. Virus se ne moze odstraniti iz organizma; samo se kondilomi (spoljna manifestacija virusa) mogu ukloniti. Ipak, ako kondiloma nema, smatra se da je virus latentan (uspavan); mogucnost zaraze je znatno smanjena. Takodje, prilicno je retka (mada ne i nemoguca) zaraza kondilomima putem oralnog seksa.

Imale ste kondilome i operisale ih; mozete li ih ponovo dobiti? Da. Uklonjeni su kondilomi, a virus je ostao, doduse, "uspavan", u vasem organizmu. Ako vam opadne imunitet, kondilomi se lako mogu ponovo pojaviti - uopste nije neophodno da vam ih ponovo neko prenese. Zato pazite na zdravlje - to je jedino sto mozete da ucinite.

Nije bas neka uteha, ali evo: povremeno mozete cuti da se cini kao da je kod nas epidemija kondiloma - ako slusate razgovor majke i njene prijateljice, a one ne primete da ste tu, mozete cuti nesto tipa "u nasoj firmi svaka treca-cetvrta zena ima kondilome". Medjutim, nije takva situacija samo kod nas - u celom svetu, izgleda da svaka treca-cetvrta osoba bar jednom dobije kondilome.

dr:
Postoje papilomi, postoji papilomatoza,izmedju njih ne mora biti znak jednakosti, postoje vise vrsta papiloma...uzrokovani raznim stvarima.
Bojim se da se odgovor ne moze tako lako dati sa da i ne.
Nije mali broj devojaka koje su uklanjajuci uzroke iritacije, pre svega infekcije, uloske...vremenom imale potpuno povlacanje papilomatoznih promena sa vulve.
Promaklo mi je verovatno ,gde se tebi tacno nalazi papilomatoza.
Tvoja doktorka hoce da uradi kompletnu dijagnostiku,i to je jako dobro.
Inace hpv ima veliku kontaktnu moc, ne moras da imas seks da bi ih negde pokupio.

Pa ja nemam nigde papilomatozu. Meni sad nista nije jasno. Jel to znaci da je papilomatoza manifestacija nekog virusa? Nemam nikakve bradavice, izrasline dole, nista..doktorka mi je i rekla da nemam taj tip. Mada sta je ona rekla... Inace jako jako retko nosim sinteticki ves i dnevne uloske, skoro nikad. Ali kad su mi nasli tu ranicu nije mi sekret bio dobar pa sam uzimala baktrim vaginalete i posle je to bilo ok. Znam to za hpv, ali zasto mi je ginekolog rekao da sam dobila sexualnim putem...svasta. I zasto radim hpv tipizaciju, ako po vasim recima hpv nema puno veze sa papilomatozom. Sad sam stvarno zbunjena.

Sad me stvarno interesuje, papilomatoza= polno prenosiv virus? A dobijes ga od infekcije dole...kako to? Ne interesuje me manifestacija, znam da na to moram da pazim da se ne pojavi i da moze da se ukloni, zanima me sam virus. Jel ste mislili da se p. pojavi usled iritacije i td kao manifestacija, tj neka izraslina( kao sto su kondilomi manifestacija hpva) , ili se sam virus tako pojavi dole..zbog iritacija? Nije mi logicno. Samo me to interesuje.

Pa ja nemam nigde papilomatozu. Meni sad nista nije jasno. Jel to znaci da je papilomatoza manifestacija nekog virusa? Nemam nikakve bradavice, izrasline dole, nista..doktorka mi je i rekla da nemam taj tip. Mada sta je ona rekla... Inace jako jako retko nosim sinteticki ves i dnevne uloske, skoro nikad. Ali kad su mi nasli tu ranicu nije mi sekret bio dobar pa sam uzimala baktrim vaginalete i posle je to bilo ok. Znam to za hpv, ali zasto mi je ginekolog rekao da sam dobila sexualnim putem...svasta. I zasto radim hpv tipizaciju, ako po vasim recima hpv nema puno veze sa papilomatozom. Sad sam stvarno zbunjena.

Kakva sad ranica?
Ni meni vise nista nije jasno, ni sta imas, ni sta nemas...ocigledno ne mozemo da se razumemo.
Uradi ono sto ti je receno da uradis, kad dobijes rezultate ,javi nam.

Poštovana dr, WdW i ostali poštovani forumaši koji postuju na ovoj temi, imam jednu molbu.
Ako možete da mi pomognete...
Tiče se moje sestre.
Pisala sam još pre o njenim problemima sa trombocitopenijom tokom prve trudnoće, uvećanom jetrom (čak su joj rekli da ima dve - da li je to moguće uopšte:roll:).
Prvu trudnoću je izgurala sa 40 godina i to carskim rezom i nije bilo problema. Dečak ima sada tri godine i sve je u redu.
Medjutim, ona je ovog leta opet ostala u drugom stanju jer je to želela, uprkos što su joj govorili da to ne radi... te zbog njenih godina, te zbog problema zbog te uvećane jetre, medjutim ona je želela da opet postane mama... očajnički je želela devojčicu, mada ipak sada se već zna (jer je u 24 nedelji trudnoće), da nosi opet dečaka...
Ona je u strašnoj panici jer je stalno na ispitivanjima, eto pre dva dana je imala pregled opterećenja na šećer. Imala je 4,3 vrednost šećera a posle 120 minuta i popijenih 100 nečega glukoze (izvinjavam se jer ne baratam tim medicinskim merama) imala je vrednost šećera 7,1.
Tek u januaru ima pregled kod lekara što se tiče tog šećera. Da li je to dobar rezultat? Neke dobre forumašice sa Kutka za trudnice su mi napisale da ne treba da se brine i da ne postoji sumnja na dijabetes.

Sada je šalju na novi pregled - fetalna kardiografija... Kako će izgledati taj pregled?
Ona se boji da nešto sa bebom nije u redu jer je lekar napisao:

"Posteljica na zadnjem zidu, lako povećana količina plodove vode. Srčana akcija pozitivna kao i 4-pupljinski presek srca i izrazi velikih krvnih sudova."

Da napomenem da je u užasnom strahu i panici jer ima veoma uvećanu jetru, lako se zadiše, ponekad ima i bolove (to sve zna njen ginekolog), a boji se i te povećane količine plodove vode jer joj je stomak u 24 nedelji mnogo veći sada - nego u 24 nedelji tokom prethodne trudnoće.
Da li ima razloga za strah?
Molim vas sve koje nešto znate o ovome da mi pomognete da je malo rasteretim briga dok ne ode na taj pregled.
Izvinite ako je to već negde pisalo jer me Krstaričin pretraživač nikako ne sluša, tj. ja ne znam da radim sa njim.
Unapred hvala. Kiša

Po napisanom , nema nikakvih razloga za paniku. Redovno pracenje obzirom na njeno zdravstveno stanje i povecana paznja lekara i briga za njeno i bebino zdravlje obzirom na rizicnu trudnocu normalna su pojava i nisu za cudjenje i zabrinjavanje. Neka saradjuje sa lekarima i sve ce biti ok. Fetalna sonografija je posebna ultrazvucna dijagnostika, nista strasno. POzdrav

dr:
Kakva sad ranica?
Ni meni vise nista nije jasno, ni sta imas, ni sta nemas...ocigledno ne mozemo da se razumemo.
Uradi ono sto ti je receno da uradis, kad dobijes rezultate ,javi nam.

Pa rekla sam jos u prvoj poruci da mi je na redovnom pregledu nadjena ranica na grlicu materice pa mi je zato zakazala kolposkopiju i papa. Kad su stigli rezultati rekla mi je da je ranica ok kao i papa i kolpo. Vazi. Hvala jos jednom.

Postovani,

Vec sam u 12-oj nedelji trudnoce i otkrili su mi UREAPLASMA UREALYTICA, pozitivan pa kazu mi da je neka infekcija. Preporucili su mi clarytromicin i vaginaleti GINO DAKTARIN. Sta me Vi sovetujete i recite i nesto vise o infekciji. Kako i koliko se leci i kako deluje na trudnocu?
P.S. Test na klamidiju i kandidu je negativan.

Kada otvorite ovu temu, u gornjem desnom uglu ,ispod broja strana nalazi se pretraga, ukucajte pojam ureaplasma i izci ce sve sto je pisano o tome.
Samo pratite savete Vaseg lekara.
Pozdrav!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back